Jump to content

Šaranski Štapovi Od 9" I 10"


Recommended Posts

Iako su u Evropi veoma popularni, šaranski štapovi od 3m i kraći kod nas tek polako dolaze. Prva reakcija nekoga ko je navikao na klasične štapove kad ih prvi put vidi je u većini slučajeva podsmeh i nepoverenje. Ali, kada se stvari sagledaju argumentovano kratki štapovi imaju mnogo više prednosti nego mana u odnosu na klasične.

Prvobitno su osmišljeni za pecanje iz čamca, razvlačenje i za ribolov šunjanjem i na blizu, takozvani stalking, ali su vremenom sve više i više pronalazili namenu i u drugim vidovima ribolova. Raspon libraža u kojima se danas prave ovi štapovi a koji ide od 1.5lb oa sve do 4.5lb jasno govori da ih ljudi sve više traže i da ih koriste za razne situacije.

Već oko 2 godine koristim štapove od 3m i toliko sam se navikao na njih da ostale štapove skoro da uopšte i ne koristim. Pokrivaju mi skoro sav ribolov, od komercijala, pecanja na blizu, divljine, zabacivanja do 120m... bukvalno sve osim takmičenja gde se baca na extremne daljine(120m i dalje). Prvo sam koristio Nash KNX Colt 10" 3lb i on je bio super za komercijalu ali je bio malo slab za neka ozbiljnija pecanja pa sam prešao na Sonik Xtractor 10" 3.25lb i to je veoma veoma ozbiljan štap sa kojim može da se peca bukvalno sve. Naručio sam sada i Nash Scope model za 2020 godinu isto 10" 3.25lb sa 50mm prvom karikom ali s obzirom na situaciju trenutnu proći će neko vreme dok ne stignu ali to nema veze s obzirom da svakako trenutno pecanja nema :(

Glavba prednost ovih štapova je pre svega transport a nakon toga lakše rukovanje, kako u čamcu tako i sa obale ako je uska pozicija ili gužva. Kao što sam već rekao, sa trenutnim štapovima Sonik Xtractor bez problema sam pecao na preko 100m, veoma su oštri, blank je dobar, karike vrhunske... po meni nemaju ni jednu manu. Štapove od 3.6m sam potpuno eliminisao iz upotrebe i me vidim da ću ih koristiti u budućnosti. Sav ribolov mi se sveo na 3m i 3.9m 3.5lb koje koristim samo kad baš baš moram a to su mahom samo takmičenja.

pre_1585387300__img-1c6d1f9fe96e42f014d9

pre_1585387287__img-639084a4ce5a2d6ee821

pre_1585387262__img-7aa1ef8278dbe7108ad3

 

Najpopularniji štap od 3m na tržištu je svakako Nash Scope

pre_1585387249__unnamed.jpg

 

Razlika u veličini torbe za štapove od 3m kojima se prva sekcija izvlači (sonik xtractor, nash scope, fox xplorer...) i torbe za klasične štapove od 3.6m. Razlika je ogromna

pre_1585387224__img-513d3d31527ee3b31a14

Da li još neko koristi kratke štapove? Kakva su vaša iskustva?

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Moj prvi nazovi "veci" divlji saran je uhvacen na neki stari obican dubinac od 3m, to je bio okidac i momenat kada pocinjem da ulazem u opremu. Kupujem stapove 3.6 i 3.9m. Ali uvek mi je taj momenat ostao u secanju i taj stap od 3m. Sigurno ih uzimam samo da se dokopam vise slobodnog vremena za pecanje, trenutno i ovi stapovi nazovi "standardnih" duzina previse stoje u cosku. Koja bi bila univerzalna libraza za stapove od 3m? Cini mi se da je to 3.25 i da bi to pokrilo dosta situacija
Link to comment
Share on other sites

Da. Definitivno 3.25lb pokriva sve pecanje kakve god da su okolnosti. Ja sada imam 3.25lb i druge koje ću uzeti će isto biti 3.25lb. Probao sam Scope i od 3.5lb oni imaju snage koliko hoćeš i bacaju olova od 120gr i više kao od šale. Probao sam i od 3lb on je extra za pecanje ali kože mu nedostajati malo snage ako treba da se baca daleko ili da se riba zadržava i kontroliše. 3.25lb donosi najbolje od oba sveta
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Imao sam priliku gledati Kristijana na Smoluci sa ovim Sonic stapovima. Vec sam negdje pisao o tome, ali sam stvarno ostao zapanjen i dometom i ponašanjem na ribi i prostorom koji zauzimaju u autu, i preciznoscu.

 

I sam mislim kao drugi set, a prvi set mi je free spirit his 3.5, nabaviti njih. Za svakodnevna pecanja, za divlju vodu, za all in one set koji spakujes za minut, ma predobro.

 

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vec duze vreme razmisljam o tim stapovima . Posto pecam iskljucivo divlje vode tj. tekuce vode i moja zabacivanja nisu dalja od 15 do 20 m muci me libraza  koja bi pokrila reke ? Gledao sam  KNS od 3 libre onako na suvo ima dosta snage ali nisam siguran kako bi se ponasao sa olovom od 100 i vise grama ? Inace sam misljaenja da za divlje vode i netrebaju duzi istapovi .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Koristim prologic c3 ras 10f, mogu reći da sam jednom rečju prezadovoljan. Uzeo sam ih za pecanje na Tamisu i Dtd, ali malo po malo su došli na prvo mesto u upotrebi. Pokrivaju veliki broj potreba, a najlepša stvar na svetu što torbu za štapove samo stavim na suvozacevo sedište. Lično najveca radost da ne moram da obaram sedišta itd itd.

 

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja sam 3,9 odavno izbacio iz upotrebe,lično mi ne odgovaraju i preveliki su za transport. Sa 3,6 uglavnom pokrivam sve što mi treba a nemam neku silnu potrebu za dalekim izbačajem.E,sad ovi od 3m mi odavno privlače pažnju ali sam nekako skeptičan i uvek me mučilo to da ako mi zatreba koji metar dalje da li će moći da odrade. Zatim kontrola na većoj dalini kod razvlačenja i kvalitet kontre....Obzirom da počinju da se skupljaju pozitivna iskustva valjalo bi ih planirati i probati.

Link to comment
Share on other sites

Pecao tri sezone na Prologic Fast Water 9,6 ft 3,5 lb prvi model,to mi je bila  kao druga garnitura al sve kada saberem sa njima sam najvise i pecao.Prvenstveno zbog transportne duzine ,jer vozim mali auto.Pecao sam s njima tehnikom razvlacenja sa obale na duzinama do 200 m bez ikakvih problema,sa najlonom i hipronom.Sa hipronom sam imao malo veci procenat spadanja riba obicno na pola puta od mesta uboda do mene kada vucem ribu sa obale.Mada na to moze  da utice vise faktora od udice,kako i gde se bocnuo al i do adrenalina ribolovca.Zamaranje ribe iz camca je fenomenalan osecaj sa ovim stapom,kratka drska  uopste ne smeta u camcu,Al za zabacivanje po mom ukusu i potrebi je trebala malo duza da bude.Mislim da bi i ovaj stapic bio strava sa librazom od 3,25lb.Rastao sam se zimus sa njima i kompletnom opremom za drugu garnituru zbog kupovine nove prikolice za camac.Ako bude dokonih para u buducnosti opet bih uzeo neke stapove od 10 ft.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Slozio bih se sa Kristijanom za sve sto je rekao za stapove do 3m. Proslu godinu sam sigurno 80% pecanja otpecao sa stapovima od 3m i to Prologic FW RS 9,6ft/3.5lb . Iako sam vrlo zadovoljan koriscenjem istih prodao sam ih zbog izvesnih ,po meni , nedostataka . Sve na stapovima je dobro: jaki stapovi, lagani, brzi, dobra oprema na njima, lepo izgledaju ali nikako nisam mogao da predjem preko prekratke drske od vrata masinice do kraja drske 45cm. Sa njima iole dalje zabacivanje mi jednostavno nije islo 60 tak metara je neki maksimun jer jednostavno ne mogu da napnem stap kako treba zbog te kratke drske. Druga mana je uslovna i vazi za sve stapove od 3m a to je transportna duzina od nekih 160cm iako je mnogo prakticnija nego 205 cm kod stapova od 3,9m ipak su modeli Sonika i Nasha taman toliko kraci (manje od 140cm) da mogu komotno da stanu u gepek bar kod mene.Mozda se ovo ne cini kao neka bitna stavka kod odabira stapa ali usled nedostatka vremena poceo sam odlaziti na kratke ribolove 2-3 sata pre ili posle posla. Ovo je podrazumevalo stojanje pribora u kolima dok sam na poslu sto nije nimalo bilo prijatno, stalno razmisljane da li ce neko razbiti staklo zbog torbe stapova. Tako da sam sada u postupku nabavke Sonik stapova nadao sam se Insurgent modelu od 3.5 lb ali sada nista dok ovo ludilo ne prodje.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Razumem potpuno sta kazes. Duzina rucke i te kako igra bitnu ulogu kad je zabacivanje u pitanju. Zato cu ja koristiti Sonik Xtractor i dalje za divlje pecanje, ima kracu rucku malo i dobar je za rad u camcu i to. A Nash Scope ima dosta duzu rucku i zbog toga je jako dobar za zabacivanje. Sto se tice transporta slicni su. Naravno uzecu i Scope od 4.5lb za spod, kako bi mi sve bilo na istoj duzini :)
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni kada drzim FW stap fali 20 cm do optimalne duzine da mogu lepo da drzim stap pri zabacaju. Znaci na Extractoru je drska malo duza moram proveriti na Insurgent kolika je drska ili ipak ici na Nash Scope.Nema gde da zurim sa izborom ionako je pauza sa pecanjem.

Link to comment
Share on other sites

Odlicni su za pecanje iz čamca,vadjenje iz čamca,razvlačenje.Često kratki sa obale,sto zbog zabacivanja,sto zbog kontrole pri vadjenju ribe sa obale kada je oko tebe granje,drvece,a ti hoces da ga vratis negde pa ti nedostaje 60-90cm da budes duzi od granja sto strci nad vodom pa ti najlon stuze po svemu tome dok vadis. U svakom slucaju jako izvodljiv je carp fishing sa 10ft stapovima naravno,ovu su samo manje poteskoce koje sam ja primetio za 3 godine koriscenja stapova FastaWater-a 9.6ft. Zgodno je vaditi ribu sa njima jako iz camca,to mi se jako svidelo????
Link to comment
Share on other sites

Imam Shimano TX2 11ft 2.75lb, malo su duzi nego sto to naslov kaze, ali se mogu svrstati u grupu kracih stapova. Odlican stap, lepi detalji, dugacka drska, moze fino da se zabaci. A opet se lepo savija pod ribom od 3-4kg, najvecu koju sam izvadio bila je 12 kg i to je bila uzivancija, stap savijen do drske.

Od skoro sam uzeo Nash Scope 6ft 3lb, nisam jos pecao sa njim. Ali sam malo zabacivao i prijatno me je iznenadio koliko taj stap snage ima. Olovo 70g ne oseti. Upario sam ih sa Ultegrom XTC 5500Ci4, mozda je malo veca, ali ne znam sta bih manje, a bolje stavio na njih...(Daiwu ne volim :-) ). Koristicu ga za pecanje na kanalima, gde ne trebam da zabacujem dalje od 35-40m. Posto zivim u stanu, primoran sam da minimiziram opremu, toliko da mogu lepo sve na bajs da stavim i pravac pecanje.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Problem je u tome sto ako probas neces vise zeleti da koristis druge :) Iz mog ugla gledanja i potreba, stapovi od 3.6m su potpuno izgubili smisao i necu ih sigurno koristiti u bliskoj buducnosti.

Gledam i krstim se.

Aj sto si ti puk'o, vec sto mi i partnera navodis na pogresan put.

Kaze razmislja o kratkim stapovima, grom vas sprzio!!! ????????

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gospodine da li imate neki smisleni argument protiv stapova od 10"?! Sad cemo h inat tebi da kupimo od 9", jos krace. Ahahahaha

Samo kupite, ima da vas se odreknem preko novina.

Imacete zabranu pecanja u precniku 2km oko mene ????????????

A sto se argumenta tice, pa idite onda da pecate stuke, te stapove vec imate, torbicu na ledja i na vodu. ????

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Stuka je gospodska riba, za razliku od glupavog sarana. Stuku sigurno ne bi upecao na dud. Ahahhaha

Ne bi na dud ali zato bi na komad zeljeza.

Mnogo pametna riba u pm! ????

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...