Jump to content

Tip I Veličina Udice Spram Vrste I Veličine Mamca?


Recommended Posts

Tražio sam temu u kojoj je bilo reči o pomenutoj problematici ali nisam pronašao ništa te iz toga pokrećem novu temu gde bi mlađi i neiskusniji ribolovci mogli saznati dosta korisnih stvari o po meni vrlo bitnoj stvari. Kako se na različitim vodama koriste različite prezentacije prosto je nemoguće sve pokriti jednom vrstom sistema. Negde radi boila većeg promera, negde silikonski kukuruz, negde pak stari kuvani... Na osnovu čega birate koju ćete vrstu i veličinu udice koristiti, koliku dužinu dlake ostaviti u odnosu na određeni mamac? Kakva su vam iskustva?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

nekad davno sam ja zapoceo bio temu o predvezima ako se dobro secam pa evo da podelim sta sam od tada uvideo u svom pecanju. Po meni prilagodjavati velicinu udice vilicini mamca  nije presudna za dobro kacenje , generalno je bolje da je udica veca ali ne prevelika i naravno da je ostra. Greske se prave kada je dlaka prekratka ili predvez predugacak. Za pecanje na tvrdom cistom dnu ja koristim predvez od 12-14cm i tada imam dosta manje promasaja i ubadanja u spoljni deo usta, skoro pa sve je u donju usnu, a kada mi je predvez 18-20cm tada imam vise promasaja , losih ubadanja i vise spadanja. Nekada sam mislio da koriscenje manjih udica ima veze i koristio sam Gamakatzu A 1 specialist velicinu 6 sto mi je iz ove perspektive apsurdno mala udica i stvarno ne razumem kako sam ja uopste i pecao uspesno tada sa tim udicama ali nekako jesam. Sada najvise koristim prologic XC7 velicina 2 i to pecam i sa 1 boilom 14mm i snowman i 20mm i skoro sve, koristim one stopere sto produze dlaku lice na slovo v. Duzina dlake je bitna da nije prekratka a ni predugacka treba boila da visi nekih 2-3 cm ispod udice da bi udica mogla slobodno da se krece kad saran usisa sistem i da mamac ne sprecava kretnje udice. Eksperimentisao sam i sa D rigom i dobar je ali je vezivanje udice  i postavljanje mamca patnja bozija pa sam batalio. Pogledajte kordine underwater snimke i videcete da kada saran usisava boilu to je vrlo snazan akt (pricam o periodu  kad je temperetura vode topla, metabolizam radi blabla... riba aktivna, ne pricam o zimskom periodu tada mozda i ima smisla koristiti malu udicu) i prilikom usisavanja ne pravi razliku da li je udica manja ili veca ali kada proba da ispljune tada pravi razliku velicina udice i veca udica je dosta efektivnija.

 

Ne znam da li je ovo tema ali to je moje misljenje sto se tice efektivnosti predveza, nije presudno prilagodjavati velicinu udice velicini mamca vec da duzina predveza , duzina dlake i naravno ostrina udice budu adekvatni.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...