Jump to content

IlijaCTS

Registrovani Član
  • Posts

    175
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    5

Posts posted by IlijaCTS

  1. u vecini slucajeva PH vode na jezeru je blizu ph 7...

     

    ajde recimo maksimalno u vecini slucajeva moze da ide u 6 ili 8

    ako neko misli da je ph bitno za mamac, onda u teoriji sve sto ti treba je mamac sa ph od 5.5 da bi rpavio razliku od ph vode.

    prirodni mamci kao krvni crvi ili crvi koji se koriste za pecanje su alkali, kao sto je i solarov Squid and Octopus i beli luk.

     

    na drugu stvari kao paprika, ljuta paprika, butyric acid i vecina "slatkih" vocnih aroma su acidicni..

     

    kao sto znamo sve ove stvari se koriste u mamcima i posteno sve daju dobre rezultate...

     

    za kraj mogu da kazem, da bez obzira koja je ph vode na koju pecate, sanse da pravis mamac sa identicnim PH vrednost su veroma veoma veoma male, gotovo nemoguce!

     

    Pitanje je bilo : Koliki je poželjan ph mamca u odnosu na ph vode , a ne da bude identičan.

  2. Za razliku od proizvoda koji imaju konstantnu PH vrednost,PH vrednost vode je promenjliva odnosno nikad nije ista i nije ista na razlicite lokacije.Jedna je PH vrednost vode na 1 m dubine a sasvim druga gde pada mamac i gde hranite.Ako ima u blizini dosta treseta,mulja potopljenih stabla i panjeva PH vrednost je sasvim drugacija.Na cistoj poziciji i na poziciji gde ima dosta shavara(stari shavar truli na dnu) opet je razlicita PH vrednost.Kad pada kisha pogotovo obilna i ulazi voda sa obale opet se menja ph vrednost.Hrana koju ubacimo a koja neprija sharanu truli i osim shto stvara toksicne materija loshe za sharana isto menja i PH vrednost.

    Kako sam vec napisao a potvrdilo se tokom diskusije manite se svega.Uradite mix i testirajte i to puno samo tako cete stici do znanja dal je vash mix dobar sharanu il nije i nikako drugacije.Tablice mnozenja delenja,citanje knjiga,foruma a bez obilnog testiranja vam nishta nevrede.Ako neznash shta gde i kako covjek da da i najbolji mix badava vam i opet ce na kraju da ispadne da nevalja mix il boila a ne zato shto milion drugih stvari niste skontali kako sve to treba,kada treba i zashto treba.To se moze samo iskustvom na vodi i dugi niz godian testiranja postici i nikako drugacije.

     

    Josh mi treba pored PH da sporedjujem i faktor DH(tvrdocu vode) il da nosim lakmuse sa sobom kako bi mjerio ono shto unapred znam da nije tacno na mestu gde pecam

     

    Ne bih se baš složio sa tvojim mišljenjem . Da bi eksperimentisao moraš da poseduješ neko pred znanje , inače se sve svodi na priču - i ćorava koka ubode zrno. Naravno da je iskustvo vrlo dragoceno, ali zašto bih izigravao budalu koja gubi puno vremena, učio se na svojim greškama i izmišljao ono što je neko već prostudirao .

    • Like 1
  3. konkretno ako je voda ispod 7 ph sta koristimo , a sta ako je iznad 7 . recimo arome koje jagoda i oktopus imaju razlicit ph . e sada ako je ispod 7 sta koristim ?

     

    Opet ti ! Isto sam i ja pitao Žaca i nisam dobio odgovor.Probaj ti, možda ćeš imati više sreće. :unknw:

  4. a nas interesuje sta ti kazes na tu temu , koja su tvoja saznanja?

     

    Misliš tebe interesuje (pošto ne možeš govoriti u tuđe ime)? Moja saznanja su skromna jer da puno znam o ovoj temi ne bih ni postavio pitanje Žacu. Evo jednog interesantnog članka za koji se ni nesećam kad i gde sam ga pokupio :

     

    PH VODE

    šta je u stvari ph? Ph je jedna logoritmička notacija kiselih jona H+ ili osnovnih HO- jona u jednom rastvoru.

    PH-razmera se koristi da bi se moglo ustanoviti koliki je stepen kiselosti ili alkalnosti u vodi. Razmera se sastoji od 0-14. Ph od 0 do 6.99 je kisela, ph 7 je neutralna i ph od 7.01 do 14 je alkalna.

    šta je kiselo? Kiseline koje se koriste za baterije su veoma kisele, ph 0-1. Sok od limuna ima ph 2, pomorandža 4 i mleko 6. Destilovana voda je neutralna, ph vrednost je dakle 7. U destilovanoj vodi nema rastvorljivih soli ili minerala.

    Alkalni produkti koje većina od nas poznaje su: belančevine sa ph 8, sredstva protiv žučne kiseline sa ph 10, poljoprivredni kreč sa ph 13 i kaustična soda sa ph 14. Najviši i najniži stepen ph vode je ujedno i najviše osetljiv na koroziju (0-1 i 13-14).

    Optimalna ph vrednost vode iznosi između 6 i 8.Ph test se može izvesti uz pomoć lakmus papira. Ovde važi sledeće:

     

    Crvena boja ph=4

    Narandžasta boja ph=5

    Svetlo-zelena ph=6.5

    Tamno-zelena ph=7

    Svetlo-plava ph=8.5

    Tamno-plava ph=9

     

    To znači da je pri optimalnoj ph vrednost lakmus papir treba da nam pokaže boje između svetlo-zelene i svetlo-plave.

    Ph vrednost se može veoma brzo menjati, recimo zbog uticaja vremenskih prilika. Ujutru na primer možemo izmeriti ph 4, podsle podne ph 10. Na ovo utiču sunčevi zraci, biljno rastinje u vodi (alge) kao i količina ugljenika. Na sve ovo utiču i pljuskovi kao i prirodna okolina oko dotične vode.

    Pri niskoj ph vrednosti (4-5) izumiru skoro sve bakterije u vodi. Ipak nekoliko vrsta bakterija uspe da preživi i ovu ph vrednost vode, između ostalog i bakterije mlečne kiseline. Pri ph vrednosti od 3.5 i niže i one vrlo brzo uzumru. šta je za nas od velike važnosti je to koja kiselina prouzrokuje ph vrednost?

    Ova činjenica može biti interesantna ako je dovedemo u vezu sa atraktivnom vrednosti našeg mamca.

    Slabe kiseline, sa drugim rečima ne jako koncentrisani eteri koji se u aromama često koriste poseduju mnogo veće anti-mikrobsko dejstvo nego jake kiseline. Tako je jedna ph vrednost od 4.3 koja je nastala putem sirćentne kiseline isto tako efektivna kao i ph vrednost od 2.4 koju je prouzrokovala sona kiselina.

    Kod slabih kiselina se antimikrobsko dejstvo zasniva na bazi razbijenog molekula. Kod jakih kiselina se antimikrobsko dejstvo prouzrokuje kroz koncentraciju vodonika i jona.

    Jednostavno rečeno slabe kiseline se ne rastvore tako brzo te samim tim poseduju jedno efektivnije dejstvo.

    Razbijeni molekul jedne slabe kiseline prodre u ćelije mikro-organizama i tamo prouzrokuje pad ph vrednosti od protoplazme. Iz eksperimenata proizilazi da su mikro-organizmi više osetljivi na pad interne ph vrednosti u poređenju sa ph vrednosti koja tog momenta vlada u toj istoj okolini.

     

    AROME I PH VODE

     

    U vezi ovoga se može reći sledeće:

    Na prosečnim (baznim) vodama će aroma na bazi kiseline (niski ph) lošije će delovati nego aroma na bazi sa visokom ph vrednosti.

     

    PRAKSA

     

    šta može jedan prosečni šarandžija da uradi sa ovim informacijama?

    Prirodni izvori šaranske hrane (puževi, rakovi, gliste, školjke, alge, semenke…), poseduju takođe različite stepene kiselosti. Ovo isto važi i za vodu u kojoj šaran pliva.

    Kratko i jasno rečeno: PRILIČNO INTERSANTNO, ALI SLABO PRIMENLJIVO U PRAKSI.

    ILI?

     

    VERZIJA PRVA

     

    Efekat, to jest širenje mirisa će se smanjiti pri neprirodnoj ph vrednosti tog momenta u toj vodi. Uzimajući u obzir brze promene ph vrednosti vode u relativno kratkom vremenskom intervalu ćeš pre biti razočaran nego obradovan!

     

    VERZIJA DRUGA

     

    šta je za nas od velikog značaja je to da boile koje prouzrokuju veliki interni ph pad kod šarana mogu biti za istog sa katastrofalnim posledicama. šarani u njihovim crevima poseduju određene rezerve i mogu da naprave određenu korekciju. Međutim, ako masovno budemo hranili i sa suviše kiselim boilama on će ih pre izbegavati nego uzimati, koresteći njegov instinkt za preživljavanje.

    I suprotno, naravno. Mamac sa niskom ph vrednosti poseduje posebnu atraktivnu vrednost. Boili koji poseduje nisku ph vrednost možeš koristiti pri INSTANT PECANJU. Nema smisla sa istim početi hraniti na duži period.

    U većini slučajeva sve ovo upravo navedeno možeš na pametniji način iskorostiti u tvoju korist. Oni koji budu mnogo razmišljali moći će napraviti mamac koji će se razlikovati od svih drugih. U većini slučajeva taj mamac lovi bolje i drugačije.

     

    Da se vratimo na temu privlačne moći mamaca.

    Prilikom pravljenja boila možemo upotrebiti sledeće: Jednu mešavinu vode i izlomljenih klica ječma. Ona u sebi sadrži mnogo enzima koji su opet u stanju da razlome lance belančevina! Oni prouzrokuju da dođe do oslobađanja amino kiselina koje se nalaze u belančevinama.

    Ovo je za nas ribolovce od veoma velike važnosti. U vezi prve reakcije ribe, čitaj “privlačne moći našeg mamca”.

    Oslobađanje amino kiselina se dešava prilikom mešanja miksa. Poželjno je posle mešanja miksa isti ostaviti da jedno vreme odleži ( oko 30 minuta ) kako bi se ovaj proces oslobađanja amino-kiselina završio. Posle kuvanja (zagrevanja) enzimi više nisu aktivni.

  5. Raspravu nisam želeo jer većina misli da je to nebitno i nema šta da kaže, a i znam kuda to vodi... Naravno,i ja imam neko svoje mišljenje i iskustvo u vezi uticaja ph, ali sam želeo da čujem i mišljenje nekoga ko je stručniji. Mislio sam da će tvoj odgovor biti kao i u vezi drugih tema, i da će nekoga možda zainteresovati, ali vidim da danas nisi baš raspoložen u vezi ove teme. Još jednom - hvala na odgovoru .
  6. Interesuje me tvoje mišljenje o uticaju ph vode na lovnost mamca i da li ga smatraš bitnim,tj.kakav bi trebao biti ph mamca u odnosu na ph vode ? Takođe, koje dodatke koristiš za regulisanje ph boila u oba smera (+ i -) ako to radiš ?

     

    Hvala na onome što si predhodno napisao, ali bih te zamolio za malo konkretniji odgovor na moja konkretna pitanja, ako nije tajna.

  7. Interesuje me tvoje mišljenje o uticaju ph vode na lovnost mamca i da li ga smatraš bitnim,tj.kakav bi trebao biti ph mamca u odnosu na ph vode ? Takođe, koje dodatke koristiš za regulisanje ph boila u oba smera (+ i -) ako to radiš ?
  8. Novi francuski shtapovi.Izdvojio bi najacu seriju mada ima oko 6-7 serija razlicitih po performansima i po ceni.Ovaj je oko 300 jura u francuskoj

     

    Cane carp TK 666 TANK. 12'4, 3.3 lbs: many tests and comparisons were conducted to determine the length / power ideal for any template launcher, load and size of fish. Casting performance of a 13 ', a fun combat-12', ideal power reserve and total pleasure. Action Fast Evolutionary nature very fast the blank has the ability to respond evolutionarily depending on weight, the slope of cane, the pitch type and energy trnasmise during launch and during the fight. Fish at all distances (0 to + 170m) while having the guarantee of a happy preserved. Ideal weight: 105g. Range of usable power and precision while keeping control: 2-7 oz (56-196 g). Features: • 1K carbon weave (even more dense than 3K) reinforcing the strength of the cane. • Reserve power to control. • Door FUJI reel-DNPS-20: the best in the world. • Rings FUJI BSVAG bi-legged: 50% stronger and 35% lighter than conventional rings. • rings positioned on the "guts" of the cane: optimization capabilities of blank at the start and during the fight. Increases the strength. • Handle profile, heat shrink + high density EVA foam: perfect ergonomics and maintenance. • rounded knob metal, engraved: generates a counterweight in the heel and provides unparalleled comfort in the fight. Clean look. • Double ligatures on two larger rings: high resistance to deformation of ligatures. Unique specificity of a carp rod. • Finish matte black: light cane, dynamic, resonant (best feeling when fighting), robust and very sober. Hi-Tech finishes without any frills. heel • Distance / reel: 64 cm • Distance reel / first ring: 110 cm • Cannes assembled by hand and checked one to one TANK is the result of pooling outsized Skills: A team of European fishermen mad, an engineer specializing in carbon & resins, a designer and manufacturer high end. Their Goal: find the perfect rod to fish with different budgets and actions to meet the expectations of all. For testing purposes, TANK has manufactured hundreds of sticks of different lengths between 3.60 and 3.90 m. With this sampling, thousands of tests were performed. By process of elimination TANK gradually approached the ideal ratio length / power. Then the production has been refined over canes of 12.3 and 12.4 of 3.25 and 3.3 lbs for the last tests. After that we went from the stage "laboratory" to that fishery.

     

    http://img441.imageshack.us/img441/6965/cannecarpetanktk666z660.jpg

     

    i spod rod 5,5 lb duzina 12,2'50mm prvi provodnik cena 230 jura

     

     

    http://img17.imageshack.us/img17/3696/cannecarpetankiperkutz6.jpg

     

    Boga mi , ja se ne bih igrao sa ovim 666 ! :diablo:

  9. bilo bi lepo okaciti slike satora u "akciji", da bi koliko toliko stekli neki dojam o mogucnostima, tj velicini... nije isto okaciti sliku iz kataloga i sa vode, mislim da cete se sloziti... ja bih konkretno voleo da vidim jrc sti x-lite i prologic delux dome 2, pa bi caki i dax mozda mogli da postave neku sliku ukoliko je imaju... bas ovako kako je to vasil uradio:

     

    http://img163.imageshack.us/img163/5177/img4650k.jpg

     

    http://www.youtube.com/watch?v=alADqJL-hdg

     

    http://www.mur-tackl...Bivvy_1368.html

     

    http://carpand.co.uk...php?f=38&t=2186

     

    http://www.exyucarp....lery&image=1064

     

    http://www.exyucarp....lery&image=1061

  10. Sve je to dobro ni Danny Fairbrass se nezali na delkime :) tako da ko ga ima nek uziva a ko ga nema nek uziva jos vise sa onim sto ima :)

     

    Ni ti se sigurno ne bi žalio kad bi bio sponzorisan sa priborom od Daiwa-e,Trakker-a i Delkim-a.! :smile:

    • Like 1
  11. Mislim da sam posle 7-8 sezona pecanja sa 3 različita modela Delkima dovoljno kompetentan da mogu da izrazim svoje mišljenje,kao i iskustva drugih Trudim se da budem maksimalno objektivan,i nikada ne ''pljujem'',pogotovo ono što ne poznajem. Daklem,moje lično mišljenje (iza koga stojim) je i dalje: previše mana u odnosu na cenu, pogotovo oni koji su pravljeni u poslednjih nekoliko godina... Ne bih se složio da mešanje frekvencija kod Txi, ili ne osetljivost na lagano zatezanje spadaju u statističku, već u fabričku grešku. Na kraju krajeva, to je samo moje mišljenje,a ko neće da ga prizna, ili mu to ne smeta, neka koristi šta god hoće - njegovo pravo i pare...
  12. Cini mi se da smo olako zaboravili zvonca, karike, stiropore... i ostale nekadasnje "signalizatore", pa nam sad sve nesto smeta i nezadovoljni smo!? I trazimo dlaku u jajetu...

     

    Sto bi rekli nasi stari:

    "Preko `leba pogace"...

     

    Nije baš tako.Nemojmo da izvrćemo činjenice - a to je da za toliko koliko košta ,a to nije malo, ne bi smeo da ima ni blizu toliko i takvih mana ...

  13. Ljudi koliko vrtite krugova kod mahin cvora? Negde sam video 10-5 a negde i manje.... I da li je neophodno vezivanje onog cvora na samom kraju u videu koji je Ilija podelio sa nama ?

     

    Originalna verzija je 10 - 6. Čvor uopšte nije neophodan.

  14. To je jedna velika mana delkima kad riba slabo uzima TJ kad henger ili svinger veoma lagano ide gore ili dole DELKIM CUTI PROVERENO .

     

    Imao sam isto iskustvo, i to poprilično puta . Za mene je to velika mana (između dosta ostalih, zbog čega ih više ne koristim). Delkime (stari, D+ , Thi+) sam inače koristio od 2002- 09 i samo kod starih nisam imao taj problem.

×
×
  • Create New...