Jump to content

Mrest Sarana ?!


Recommended Posts

Posto zivim u Valjevu tu i pecam, najcesce na Petnickom i Kamenickom jezeru ... Ljudi kazu da na tim jezerima nema mresta sarana :sorry: Kao savestan ribolovac zabrinut sam za to . Ima li neko bilo kakvu ideju zbog cega je tako , ili pak resenje za nastali problem ??? :sorry: :sorry: :sorry:
Link to comment
Share on other sites

Hladna voda

Ma brate kako se mresti u drini ? Nije hladna sav saran ode u plicak za vreme mresta gde je veoma topla voda ... Ne znam dal nema neke veze sa ribljim vrstama posto ima svega ? :sorry: :sorry: :sorry:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Na širem području Valjeva nalazi se nekoliko lepih jezera pogodnih za sve vrste ribolova…To su veštačke akumulacije nastale pregrađivanjem manjih Bujičanih vodotokova sa zemljanim branama.

Jezero „Pocibrava“

 

ili poznatije kao Petničko jezero, nalazi se u istoimenom selu na 5km od Valjeva. Ovo je malo jezero površine nekoliko hektara nastalo pregrađivanem 2 manja potoka sa prosečnom dubinom oko 4m a najvećom oko 11m, koja je sad prilično smanjenja zbog višegodišnjeg zamuljivanja. Obale su pristupačne i zbog blizine grada dosta je posećeno. Riblji fond je za ovako malo jezero prilično raznovrstan i naseljava ga čak 17 vrsta ribe i to:

šaran, som, tolstolobik, amur, babuška, deverika, bodorka, belica, klen, sunčica, bandar, štuka, bucov, skobalj, cverglan, krupatica i gavčica. Neke vrste nalaze se samo u tragovima jer im uslovi ne odgovaraju za mrest, dok su se druge prilagodile i reprodukcijom održavaju svoju brojnost.

Sa proleća se najčešće peca som koji se uspešno mresti i ima ga u solidnom broju. Hvatani su primerci preko 20kg a s obzirom na starost jezera ima i većih. Najčešće se peca na balerinu plasiranu daleko od obale u površinskom sloju do 1.5m dubine. Kao keder se najčešće koristi manja babuška ili bodorka. Pored soma najveći broj ribolovaca peca šarana koji se ovde ne mresti ali se svake godine planski poribljava pa ga takođe ima u solidnom broju. Uglavnom se love komadi od 1 do 3 kg a onih većih preko 10kg ima mada ih je vrlo teško prevariti, što je pravi izazov za valjevske šarandžije.

Od ostalih vrsta dosta se peca tolstolobik, ima ga krupnog i u velikom broju a prošle godine je uhvaćen primerak od 35kg. On se peca na sistemu sa balerinom i hranilicom napunjenom specijalnom smešom na bazi mleka u prahu. Za ovu ribu potreban je jak pribor, jer su retki komadi ispod 10kg. U jezeru su hvatani amuri od 8-12kg, deverike preko 2kg koja je dosta proređena ali se poslednjig godina uspešno izmrestila pa sitne ima u velikom btroju. Babuške ima krupne i preko 1kg ali se ne mresti pa je u ograničenom broju i uglavnom se drži plićeg i zatamnjenog dela jezera.

Ranije je bilo krupnom klena i bandara koje je som zadnjih godina potisnuo pa se retko love.

štuke ima u tragovima a hvatani u komadi preko 7kg. Od sitne bele ribe najviše se peca bodorka i belica koje ima u ogromnom broju. Noćni ribolov nije dozvoljen ali se toleriše u letnjem periodu naročito od juna meseca kad prestaje lovostaj na šarana. Krivolova nema, čuvari su tu svakodnevno, a primerak ispod mere teško je odneti jer je jezero vrlo pregledno pa oni koji to i pokušaju budu brzo i opomenuti.

Link to comment
Share on other sites

Bio sam na Kameničkom jezeru i oduševio sam se izgledom jezera, voda je jednostavno prelepa!!! Nisam pecao, ali sam pričao sa nekim qudima koji su pecali i cuo da ima dosta ribe, ali je voda jako teška za pecanje i tada sam čuo da se šaran tu zaista ne mresti navodno zbog veoma hladne vode!! još jedna priča mi je bila zanimqiva, kazu da ima VAMPIRA!!
Link to comment
Share on other sites

Jeste, nekada davno Sava Savanovic se "izmrestio" u jezeru.... :rofl:

hahahahahahah jeste bas :rofl: Jedni kazu zbog osuke (kravljeg izmeta) , drugi kazu zbog tolstolobika (kao ispusta neku tecnost otrovnu i hrani se ikrom ) interesuje me sta je od toga istina ? Ako neko zaista zna sta moze da bude neka pomogne ...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...