Jump to content

luta

Registrovani Član
  • Posts

    170
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Posts posted by luta

  1. Vise u svemu tome igra ulogu taj plasticni kukuruz nego razno razni mirisi, preko dana to funkcionise sa spodom itd.. ali  nocu sa valjanom boilom nemoze da se meri ni sanel 5 na plastici itd... 

    Dip

    slusaj druze i bez ljutnje ali ja nista gluplje nisam cuo,med zatvara boilu, ajde samo mi objasni kako i sto. meni licno nista neznaci ali zbog ostalih reci sta je u tome medu da se tako lose ponasa. Daj mi bar dva razloga da neispadnes ...... kakao god

    Dip

    med zatvara boilu jedino zbog sladkkce a onda uzmes bolje zasladjivsc . Sto kaze shoga moze u leto . Probajte stimulin amino i puder csl i aromu i zasladjivac .

    slusaj druze i bez ljutnje ali ja nista gluplje nisam cuo,med zatvara boilu, ajde samo mi objasni kako i sto. meni licno nista neznaci ali zbog ostalih reci sta je u otme medu da se tako lose ponasa. Daj mi bar dva razloga da neispadnes ...... kakao god

    Dip

    Licno meni najbolja baza za dipove su med i corn sweet syrup u odnosu dva dela corn.s.s. jedan deo med. Ostali dodaci poput aroma,amino kiselina,ulja itd.. je licna stvar pojedinca ko sta misli da treba da doda.

  2. Nisam neki veliki ljubitelj topivih boila ali koliko znam naj bolje je koristiti na vodama koje nisu tako prenapadnute boilom ,mada je to danas  retko naci ali ajde. Znaci s pocetka pecanja topiva radi brze reakcije ribe a posle ide redovna.Da li je to uvek tako nemam pojma. A topivost se odredjeuje dodavanjem jaja,manje jaja brze se topi i obrnuto.

    Cak i onaj top secret amino dop se koristi za topive ali iskljucivo za udicu,znaci samo se sa njim radi ali skupo i previse filozofije. Kuvana standard i cepaj.

  3. Luta koja je uloga brasna od hidrolizovanog perja?

    Pa da budem iskren kad sam prvi put cuo za to nisam imao u opste predstavu sta je i cemu sluzi,koriste ga kao dopunsku proteinsku hranu. Ima jako specifican miris i u sebi sadrzi nekih 70% proteina itd... 

    Naravno kad sam prelistao da vidim sastav sta ima itd... morao sam da probam i pokazalo se dobro,ne nesto sad spektakularno ali sasvim ok.

    Cena mu je nekih 1000 din dzak od 50kg,nije skupo ali je pakovanje nenormalno pa onda mnogi i izbegavaju da kupe jer kome treba 50kg da budemo iskreni.

  4. Mislim da necu pokvariti temu! Posto kod nas vecina kvalitetnih stvari je teze dostupna i nazalost postala preskupa za raditi neku vecu kolicinu boila vecina nas trazi neku aternativu u vezi komponenti pa se motamo po koje kakvim radnjama zdrave hrane i poljoprivrednim apotekama itd... nebi li dosli do nekih stvari.  Pa evo jedna mix koji je ikljucivo napravljen od stvari iz tih trgovina,apoteka ili kakao god se one zvale. Pa eto reko da vidim da li jos neko radi slicne stvari . 

     

     

    - 150g riblje brasno  ( farm komerc )

    - 150g kukuruzni gluten ili ti supergold kako se zove od cc moore  ( farm komerc )

    - 100g brasno hidrolizovanog perja ( mislim da ga pravi aik Backa Topola )

    - 200g mlevena semena ( konoplja ,lan,proso,niger i seme bundeve)

    - 200g palenta i psenicni griz

    - 100g melko za telad ( inberg)

    - 100g soja brasno

     

    - 30g pivski kvasac

    - 10g betain

    - 10g lizin ( farm komerc )

    - 10g metionin ( farm komerc )

    - 10g natrium glutaminat ( pojacivac ukusa,mislim da se firma zove Alimenta iz N.Sada)

     

    - 20 ml riblje ulje

    - 3 ml saldilo

    - 1 ml monster crab R.H

     izvan 5 ml promotor razmucen u 10 ml vode

    • Like 1
  5. Evo nesto od mene da nastavimo sa temom!

     

    - 100g vde aditiv tuti fruti ili jagoda

    - 100g brasno tigrovog oraha

    - 150g hrana za egzote

    - 100g mleko u prahu

    - 50g whey protein

    - 50g predigest cc moore

    - 100g soja brasno

    - 150g psenicno integralno

    - 200g plaenta i kukuruzno brasno

     

    - 30g pivski kvasac

    - 10g betain

    - 10g kostovit

     

    - 5 ml sladilo

    - 10 ml corn sweet syrup

    - 20 ml ulje konoplje

     

    Mix  ostavim da odstoji nekih nedelju dana jer dobije onaj smek od vde aditiva tako da aroma nije ni potrebna ( nekazem da nemoze da ide ) . Ja ga uvek radim u vecoj kolicini na primer min.  5kg zamesam i ostavim da odstoji.

    Posto mi je fish mix uvek prvi izbor ovo mu daodje kao neka druga opcija kad nece meso.

    Nista komplikovano i sve su komponente lako dostupne.

    • Like 2
  6. jede on i parenu i kuvanu i susenu bez kuvanja . A razlike postoje velike , osnivna razlika je sto ti kuvana boila upije vodu vecu kolicinu pa je duze susis a tokom kuvanja iz boile izadje veliki deo hemije uz to i atraktora dok kod parenih sve to ostaje ....... ali naravno jede on sve e sad dali pravi razliku to samo on zna .

    Boila i treba da ima deo vlage jer ako cemo bas u detalje saran nigde u svom okruzenje nema hranu koja u sebi nema vlage. Ne znam koji procenat i koliko cega ostaje u boili tokom kuvanja i parenje ali znam sigurno da svaka i jedna komponenta od hemije nije termo stabilna tako da ta teorija oko toga pada u vodu sem ako se dodaje nakon kuvanja.  U principu ostaje dobar kvalitetan mix sve ostalo je rekla kazala. Ja tvrdim jedno ,ti drugo i tako u nedogled. Nema smisla! Ali cinjenica jeste da je dobar mix sustina svega i to je to.

    Mislim da se vec po odavno negde govorilo oko tih stvari kako komponente nisu termo stabilne itd.. Mainline je imao svoju izvedbu sa onim grange mixom gde su aktivatori bili iz dva dela upravo zbog toga,mozda i gresim al ajde.  Kad pogledas to u neku ruku vidis da je i parenje i kuvanje bacanje para jer se u principu sve termicki obradjuje.

  7. Boila skuvana u obicnom loncu nista nije losija od te tako zvane parene ,niti je ta parena boila losija u odnosu na ovu. Mnogo filozofije a rezultat isti! Nevidim svrhu i potrebu a niti bilo kakvu razliku.

    Jako puno se komplikuje a nema potrebe za tim,cak sta vise uvek jednostavne  stvari piju vode cak i bolje prolaze od tako zvanih parenih ili ti ko zna cega. Ako ta boila vredi jebe se ribi da li je kuvana u metalcu ili parena u koje kakvoj napravi i kraj. Pa jebo te kako se ta tako zvana parena boila skuva ?znaci  dodje mu na isto kao u loncu. samo duze tarje! isti  k.....

    • Like 1
  8. Slazem se sa Biserom a odgovor si dobio. Ako je bilo koji extract koncentrat kojim zelis da istaknes svoj miks, da mu das neku notu zasto bi tu istu notu gazio drugom? Ne bih rekao da glm ne igra ulogu u fish miksevima. To prvi put cujem. Kod mene je bas u fish miksevima cest. Npr sa S&O miksem odlicna kombinaci

    A kupovni mix je u pitanju,onda igra! jer su uglavnom kupovni mixevi djubre!

  9. Zanimljivo pitanje kolege Rudija....od prosle godine, ali sad ga vidim.

    Prvo, kombinaciju riba-jagoda je uspesno,pravio Ričvort. Jedno vreme je bila veoma zastupljena na Pavlovcima.

    Kod takve kombinacije se uvekmpostavlja pitanje sta je riba a sta jagoda? Veoma je zastupljeno da miks bude mesni sa ribljim brasnom a aroma da bude jagoda. Medjutim, mnogo je takvih kombinacija sa vocem, i to se cesto koristi, sto vecina forumasa zna. Ipak...mislim da kod riba-jagoda, treba kombinovati obe arome, fisch+jagoda. Ričvort ima aromu fisch.

    U Rudijevom receptu je po meni visak glm, jer je stavio Liver. Ta dva extrata su u konfrontaciji. Jedan ubija drugog. Sta ce riba osetiti to bog otac zna.

    Jagoda u svakoj kombinaciji sa Liver extratom, tecnim ili praskastim je dobra. Oštri extrati ili arome u kombinaciji sa njom nisu dobri.

     

    I jos nesto. Solarova jagoda je specificna, to je "ester" grupa aroma, koja ima poseban nacin prostiranja, a i šmek. Tako da toplo preporucujem da se kombinuje sa aromom koja nije "ester" , makar i jagodom opet.

    pitanje jedno,nebih da kvarim temu ali jedno pojasnjenje . Nije mi jasna ta konfrontacija glm-a i liver? Nisam razumeo.

  10. U toku su završni radovi na izgradnji novog jezera pa samo da vas upoznamo sa pravilnikom istog. Napominjem da je pravilnik napravljen na osnovu aktuelne situacije  i svesti ribolovaca (većine) o modernom šaranskom ribolovu ali isključivo kod nas , ne i u inostranstvu! Jezero je ogromno, dimenzija 260x170 metara sa naravno sajlom po sredini i ozmedju boksova jer kako bi pecali ako nema sajle.Sva mesta su osvetljena. Dno je "tepsija" bez granja i koje kakvih prepreka koje samo mogu da vam smetaju ! Obala je malo kamenita tako da imate osećaj kao da ste na mesecu ali ima hlada (jedno drvo po poziciji za sada), Riblji fond zadovoljavajući: od 1,5kg do 10+kg (planira se poribljavanje sa krupnijim komadima kada uzmemo pare od Vas za dozvolu) Svako poribljavanje biće objavljeno na facesbooku naravno!

     

    Cena dozvole od 06-18 časova 1500,00

                           od 18-06 časova (noćna) 1500,00

                           24časa je 2490,00 - popust 17%

    - Zabranjen tiger nut

    - Zabranjen zig rig

    -Zabranjen monofil tanji od 0,25

    -Zabranjeno korišćenje šok lidera bilo koje vrste

    -Zabranjena praškasta

    -Zabranjeni živi mamci

    -Zabranjen Vaš kukuruz- morate kupiti Naš jer mi znamo a vi ne znate da ga skuvate (kanta simboličnih 350,00 din)

    -Zabranjena nedovoljno kuvana boila (kontroliše stručno lice)

    -Zabranjeno kobranje noću

    -Zabranjeno olovo lakše od 60 grama

    -Zabranjeno hraniti sa dva spomba u isto vreme

    -Zabranjeno hraniti van zone sajle više od 2metra

    -Zabranjeno spremanje hrane na mestu ili donošenje svoje (postoji restoran gde možete-morate jesti)

    -Zabranjeno donošenje svog pića sem vode (takodje postoji restoran- cafe bar)

    -Zabranjeno dolaziti sa društvom koje ne peca, što znači jedan komplet- tri štapa- jedan ribolovac

    -Zabranjeno donošenje svog meredova (mi iznajmljujemo naš simboličnih 500,00 din)

    -Zabranjeno donošenje svoje kadice (mi iznajmljujemo svoje po simboličnih 500,00 din)

    -Zabranjeno puštanje  muzike možda nekom smeta

    -Zabranjeno objavljivanje fotografija na društvenim mrežama bez odobrenja uprave jezera-pisana molba

    -Zabranjeno namerno i slučajno oštećenje ribe

    -Zabranjenje fotografisanje ulova bez prisustva stručnog lica

    -Zabranjeno korišćenje naglavnim lampi koje bacaje svetlosni snop manje od 300 metara!

    -Zabranjeno držanje marker štapa u vodi

     

    Pravilnik je koncipiran tako da bi vama olakšao boravak na našem jezeru i kako bi mogli da uživate u svakom momentu!

     

    Po dolasku na jezero stručno lice će izvršiti dezinfekciju vašeg pribora (štapovi , mašine i najloni) - simboličnih 500,00 din! Stručno lice u toku vašeg boravka će vas često posećivati i sedeti vam iza ledja da bi utvrdilo da li sve radite kako  treba i otklonilo neke nedostatke a sve u cilju efikasnosti vašeg ribolova.

     

    Rezervacije se primaju samo za ribolovce koji će boraviti 72 sata i duže a ostali kada dodju šta zateknu od slobodnih mesta. Uprava jezera može da vam dodeli na vašem mestu još jednog kolegu ako su sva mesta zauzeta. U slučaju dolaska stranca na jezero uprava ima pravo da vas udalji sa jezera kako bi se njemu oslobodilo mesto jer smo mi domaćini i gostoprimljivi narod!

     

    Primamo sve dobronamerne sugestije i predloge u slušaju da smo zaboravili još nešto  što je zabranjeno jer svi znate da je dozvoljeno samo to da dodjete i ponašate se uskladu sa pravilnikom!

     

    Lokacija jezera će biti naknadno objavljena!

     

    Hvala svima i BISTRO u 2017 godini!

    sve je to lepo napisano  ali preterano,kao prvo jezero u tim dimenzijama nemoze da bude ogromno,dno tepsija znaci uzas,cena dozvole i ostale koje kakve zabrane boze sacuvaj( ima i dobrih),riba do 10kg po danasnjem standardu negreje nikog,rezervacije nema vec samo za one koji mogu sebi da priuste 7500 din. sto je blago receno bolesno. Nemaju Zabari,Pelagicevo,Zajraki,Cepel,Mika Alas,Joca,Tresetiste itd... da ne nabrajam vise jezera,toliko pravila i zabrana koliko ovo jezero ili sta god da je to. Neko ulozio pare pa ajd da se do sutra obogatim,svaka dozvola za 24h preko 1000 din. u Srbiji je bezobrazluk nebinto o kojoj je vodi rec. A ovo je specijal sto sam procitao o jezeru,nista licno ali tragikomicno. Sretno!!!!!!!!

  11. piše 1-2%

    Osobno najbolje mi se pokazalo 10-15g na kg suhog mixa 

    Pa ako matematika ne laze to je u principu preporucena doza za kg mixa kako proizvodjac i preporucuje. A kad ostavimo sa strane matematiku tih 10g na kilogram fish miksa neznace aman bas nista. Pogotovo kad vidim preporuke od  1g do 2g na kilo,boze pa to je malo je reci strasno. Al dobro treba i prodati nesto!

  12. I pre nedelju dana je bilo druzenje od 12 ekipa pecalo se 24h,manje vise je bilo slicno pecanje sa tim sto je mesto br.5 nesto bolje pecalo u odnosu na sve ostale kao u ovom slucaju mesto br 17.  Ali generalno polovina jezera tacnije taj B sektor slabo daje ribu u zadnje vreme kao sto se i sada desilo.

  13. i opet se vracamo na isto, ko sedne na mesto br. 19 taj je kralj,ili ti car kako ovde navijaci govore eventualno mag  itd. da ne idemo u ne merodavne hvalospeve. Pokazalo se po ko zna koji put da ko izvuce 19. taj se unapred krunise. Pobednicima sektora B i C cestitam i svaka cast a za sektor A se vec znalo , 19 i  to je to.Nazalost  to nije do ekipa nego do domacina jezera!

  14. Apsolutno previse za bilo koji revir,mislim da je 1000 din. za 24h pecanja na bilo kom reviru neka realna cena za nase uslove. Razumem da vecina revira zivi od prodatih dozvola i da odrzavanje kosta,ali za dzep ljudi sa skromnim primanjima i porodicom veoma velika stavka.

    • Like 1
×
×
  • Create New...