Jump to content

nikola 94

Novajlija
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

nikola 94 last won the day on March 4 2012

nikola 94 had the most liked content!

Profile Information

  • Pol
    Musko
  • Lokacija
    bgd.
  • carpteam
    rekreativno

nikola 94's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

15

Reputation

  1. nikola 94

    Bojkot !

    Kompletnu kanalsku mrezu drzi JP "Vojvodina Vode", i za celu kanalsku mrezu imaju angazovana dva ribocuvara. Znaci, radi se o izuzetno sposobnim ribocuvarima kada mogu sve to da kontrolisu (verovatno iz hehikoptera).
  2. nikola 94

    Bojkot !

    DOO Ribolovacki Savez Vojvodine na celu sa Dusanom Jovanovicem, podneo je krivicnu prijavu protiv organizatora Bojkota zbog navodnog sirenja panike i uznemiravanja javnosti (KZ clan. 343.) Sramota je da tave stetocine ne samo da drze vode, nego jos krivicno terete postene ribolovce.
  3. Nerazumem u cemu je problem. Zasto se ne uradi nova serija majica, pogotovo kada se zna, da se za potrebe ovog sajta, na tim majicama moze i lepo zaraditi.
  4. nikola 94

    Bojkot !

    Nisu uopste problem radnje. Problem je korisnik koji na takav nacin vrsi distribuciju dozvola. Cena dozvole je 6.000 din. od toga 10% ide u budzet a ostatak je namenjen korisniku za ribocuvarsku sluzbu, poribljavanje itd. U trci za stovecom zaradom pojedini korisnici daju distributerima 20-30% rabata a ostatak sredstava nenamenski trose na nabavku skupih automobila "sluzbena" putovnja itd. ovo je samo jos jedan pokazatelj bezsmislenosti objedinjene dozvole. Vracanje korisnicke dozvole podrazumeva da je korisniku cilj da sto vise ribolovaca privuce bas na svoju vodu. Kako? Vrlo jednostavno, cuvanjem vode, poribljavanjem, uredjenjem obale, itd.
  5. Smrki, odakle ti podatak da Vojvodinavode imaju 12 ribocuvara i da su im tolike plate ? Prema mojim saznanjima imaju tri puta manje ribocuvara ! Plate od 30.000 ? Mozda u bruto iznosu. Precenjujes doticne. Raspitaj se malo koliko su novca jos dobili od gosp. Puzovica iz Pokrajinskog sekretarijata kroz sufinansiranje.
  6. Pokrajinski inspektor za ribarstvo nadlezan za Borkovac Dobrivoje Mijajlovic tel.063506918 Dokle cemo samo da kukamo i tracarimo ? Preduzmimo neke konkretne korake da sacuvamo nase vode.
  7. Cl. 39 stav 5. "Dozvolu za rekreativni ribolov lice kupuje u mestu prebivalista" Zasto mu ribocuvar na Borkovackom jezeru ne oduzme protivpravnu dozvolu. Za to ide po zakonu prijava protiv ribolovca a i protiv onoga iz Sremske Mitrovice ko mu je prodao dozvolu.
  8. Sta je pravna drzava i kako nastaje ? Izradom pravih i kvalitetnih zakona, a nakon toga je postovanje i primena zakona. Naveo sam po meni osnovne probleme u dosadasnjem zakonu. Hajde da i drugi daju svoje predloge pa da se nakon toga predstavnici ribolovaca aktivno ukljuce u donosenje izmena dosadasnjeg zakona. Koliko sam shvatio Dr.Srdjan Belij drzavni sekretar u ministarstvu je vrlo ozbiljan covek i stalno poziva na saradnju a on je upravo zaduzen za izradu pomenutog zakona. Nakon toga treba zajedno da pratimo njegovu primenu. Nema mesta kukanju kako nista nevalja u tranzicionim zemaljama, pa da cekamo da prodje tranzicija, pa da se zakon sam od sebe donese, pa da ribocuvari pocnu sami da se popravljaju,itd. a micemo da sedimo i da jedni druge napadamo cekajuci da se sve pobrojano samo od sebe sredi
  9. Izmene zakona o ribarstvu su u toku a svi korisnici voda dobili su aneks ugovora koji vazi do kraja 2013. tako da do tada nece biti novog konkursa za vode. Citam gornje postove i cudim se sta se sve pise o cuvanju voda, nesavesnim ribolovcima, objedinjenim dozvolama itd. Na prvom mestu treba da bude dobar zakon sto do sada nije bio slucaj. Prihod od objedinjenih dozvola se deli na tri dela, 10% ide u budzet, 90% pripada korisniku vode, pa onda vecina korisnika u trci da proda sto vise dozvola daje udruzenjima od 10%-30%. Korisnik moze da prdaje dozvole samo na teritoriji opstine gde se voda nalazi a ribolovac moze da kupi dozvolu samo u mestu prebivalista. E, tu je osnovni problem. Gazdovanje vodom podrazumeva jako mnogo troskova kao sto su: uredjenje i redovno odrzavanje obale, poribljavanje, odredjen broj ribocuvara, izradu kojekakvih programa koje moze da radi samo ovlascena naucna ustanova, itd. Veci korisnici koji imaju vise voda rasutih po okolini vecih mesta u situaciji su da mogu prodati jako mnogo objedinjenih dozvola i samim tim ostvariti ogroman bruto prihod. Sledeci korak je kako maksimalno smanjiti troskove, necuvati vodu, neporibljavati i sl. Paralelno sa tim imamo odredjen broj malih korisnika koji imaju vodu na opstini gde ima malo stanovnika i jos manje ribolovaca pa shodno tome imaju i vrlo skroman bruto prihod, jos ako je taj mali korisnik resio da stvarno brine o vodi, placa ribocuvare, poribljava, odrzava obalu itd. Kako ? Koliko sve to kosta ? Raspitajte se koliko ribocuvara imaju Srbija Sume, koliko Vojvodina Vode, koliko Ribolovacki Savez Vojvodine itd. a paralelno sa tim kolko je svako od njih prodao objedinjenih dozvola za ribolov, koliko dozvola za profesionalne alase....................................... Jednostavno, zalazem se za to da na primer na svakih 200-300 prodatih god. dozvola korisnik mora da zaposli po jednog ribocuvara. Zalazem se za to da na otvorenim vodama ostane da vazi jedinstvena dozvola. Zalazem se da na zatvorenim vodama bude korisnicka dozvola, pa ce doci do zdrave konkurencije medju korisnicima ( odnos riblji fond-cena dozvole) a u toj utakmici medju korisnicima mi ribolovci moci cemo da biramo gde odlazimo i kome ostavljamo nas novac. Sa objedinjenom dozvolom od 6000 odnosno 3000 odnosno 100 dinara nikada necemo moci da pecamo na svim vodama a da jos ima i dosta ribe.
  10. nikola 94

    Dobrodol

    Bravo majstori, kada nadjete neko jezero na Fruskoj Gori gde vmoze da se peca za 4,3 eu. celu godinu i da bude poribljeno pa i cuvano molim Vas javite. Imacete sve sanse za nominaciju za Nobela. Samo objasnite ko bi finansirao poribljavanje i cuvanje te Vase utopije. Kada ce nasem prosecnom ribolovcu postati jasno da ribolov nije socijalna kategorija.
  11. nikola 94

    Dunav Saran

    Veceras na chat-u u okviru ovog sajta, izvesni DAMIRB nudi na prodaju sarane i amure preko 10 kg.i pita kolko moze dobiti po kilogramu. Slobodan Rajovic sa Belog Bagera daje ponudu za sarana 350din/kg. DAMIRB odgovara da ce cim ulovi ribu javiti Momiru iz Telekoma. O cemu mi dalje polemisemo, kada se sve ovo javno dogadja na ovom sajtu.
  12. Mislim da je smesno da pricamo o jedinstvenim dozvolama kada se govori o jezerima. Novac od jedinstvene dozvole ide korisniku koji je prodao dozvolu, imali smisla da ja kao stanovnik Beograda kupim jedinstvenu dozvolu od EKO RIBARSTVA iz Valjeva pa sa tom dozvolom odem npr. u Satrince da pecam i nosim ribu kuci a novac koji sam dao za dozvolu zavrsio u Valjevu. Zalazem se za to da svaka zatvorena voda ima svoju dozvolu, pa mi ribolovci mozemo da biramo gde da pecamo zavisno od cene dozvole kvaliteta ribljeg fonda itd. Na taj nacin dolazimo u situaciju da korisnici voda budu maksimalno zainteresovani da nas privuku bas na svoju vodu i da nam maksimalno izadju u susret. Smatram da samo takav pristup moze dati pravi kvalitet.
  13. Korisnik (RSV) daje sebi pravo i da falsifikuje rezultate probnog izlova, pa na osnovu falsifikata da kategorizuje u vode druge kategorije: Borkovac, Dobrodol, itd. vde prepune alohtonih vrsta pogotovo cverglana. Takvi korisnici su doveli do ponistavanja pravilnika o kategorizacijiu, pa samim tim i do upropastavanja realno vrednih voda, kao sto su Peskara itd.
  14. Korisnik nemoze da podigne visinu kazne, kazne propisuje zakon. Korisnik je duzan da organizuje cuvanje vode konstantno 365 dana u godini (ocigledno da to neradi). Korisnik (RSV) je jedino zainteresovan za prodaju sto vise dozvola za rekreativni ribolov, a tek profesionalnih...... Korisnik (RSV) odnosno njegov predsednik je zainterosvan da u svoj dzep stavi sto vise novca. Korisnik (RSV) ima najvise voda u zemlji, a koliko ribocuvara ima ??? Koliki mu je ukupan broj zvanicno zaposlenih radnika, koliki bruto prihod, koliki bruto rashod, koliko u dzepu gazda duleta, Sve stamparske usluge i sl. za RSV vrsi on preko svoje privatne firme. EVO VIDITE GDE JE NAS RIBLJI FOND, a tek nasa inspekcija za ribarstvo koja sve "budno" konyrolise.
  15. Zakon o zastiti odrzivom koriscebju ribljeg fonda nalaze da procenu o kategorizaciji voda mora da vrsi naucna ustanova. Nase naucne ustanove tu uslugu naplacuju korisniku 1.000-1.500 eura. Korisnik placa uslugu po obavljenoj kategorizaciji. Korisnik nece platiti uslugu ako voda nije dobila drugu kategoriju. Naucna ustanova mora priznati drugu kategoriju ako nadlezni prof.dr. hoce da uzme novac. Logicno je da su shodno tome kategorizovane vode koje ni priblizno ne zadovoljavaju realne uslove. Nase cenjeno ministarstvo donelo je odluku da na vrlo jednostavan nacin resi nastali problem, novim pravilnikom svima ukida kategorizaciju. Na osnovu pomenutog savesni krisnici koji su ulozili znacajna sredstva bivaju izjednaceni sa prevarantima koji samo prodaju godisnje dozvole, ne cuvaju vodu, ne poribljuju i vrsili cu lazne kategorizacije. Logicno je ocekivati da ce ovako postvljena situacija dovesti do pustosenja voda u kojima realo ima ribe, jer bez sredstava od doplatnih dozvola nije moguce vode cuvati i poribljavati. Prema postojecoj zakonskoj regulativi uz objedinjenu ribolovacku dozvolu slobodno bez ikakve naknade mozete poneti sa vode jednog sarana od vise od 20 kg, Stvarno smo napravili genocidan zakon.
×
×
  • Create New...