Jump to content

RAZNI PREDVEZI I DIO


Recommended Posts

Predvezi

 

Autor Duško Grgić - preuzeto sa www.cro-carp.com

Predvezi su danas u modernom šaranolovu izuzetno važan dio jer u mnogim slučajevima oni mogu biti razlika između uspješnog i neuspješnog ribolova. Tih zadnjih par centimetara do boile nas nekad stvarno fascinira, ali zadaje i glavobolje. Mislim da nema saranaša koji ima potpuni pregled svega i svačega što se u vezi predveza piše, diskutira, odnosno nalazi na tržištu. Mogu si misliti kako to izgleda u glavi početnika. Totalna zbunjenost. Zato ću pokušati predstaviti predveze što jednostavnije s malim izletima u kompliciranije „vode“.

 

Podjela predveza s obzirom na materijal od kojih se izrađuju.

Gruba podjela predveza bila bi na krute, mekane i kombinirane (kombinacija mekanih i krutih). Ako bi detaljnije ulazili u podijele vidjeli bi da ima cijela paleta upredenica koje su totalno mekane, nešto kruće, plivajuće, tonuće, brzo tonuće…. Odnosno najlona od skroz mekanih do totalno krutih, fluorocarbona, bez memorije, izuzetno otpornih na abraziju….

 

Prednosti i mane

Krenimo od klasičnih upredenica. Prednosti upredenica su u:

• mekoći materijala a samim tim i prirodnijoj prezentaciji mamca.

• većoj nosivosti manjih promjera

• velikom izboru boja i jačina tj. mogućnosti dobre kamuflaže

• svojstvu da sijeku travu pri drilu

 

Nedostatci

• često se petljaju pri jačem zabacivanju

• skuplje su od najlona

• neke su plivajuće i ne prilagođavaju se strukturi dna

• zasijecaju se u grane i drveće pri bijegu šarana u lomove

 

Prednosti krutih materijala su u:

• ne petljaju se pri jačem zabacivanju

• otporniji su na abraziju (izuzetno važno kod većeg prisustva školjki i oštrih predmeta)

• šaran ih teže može ispljunuti

• ne zasijecaju se u grane i drveće pri bijegu šarana u lomove

• mamac je uvijek udaljen od olova

 

Nedostatci

• ne prilagođavaju se strukturi dna

• prezentacija mamca nije prirodna

• manji izbor boja

 

Kombinirani predvez

Naravno da možemo kombinirati i iskoristiti svojstva mekanih i krutih materijala. Na tržištu postoje već gotovi proizvodi kao Snake bite, Snake skin, Korda hybrid i drugi slični ostalih proizvođača koji skidanjem krute ovojnice otkrivaju mekanu upredenicu i omogućuju nam da na brzinu napravimo kombinirani predvez. Naravno da to možemo učiniti i spajanjem željene upredenice i najlona pomoću albright čvora ili virble.

 

Što je bolje?

Nema odgovora, nego se moramo upitati što želimo postići svojim predvezom odnosno kakav nam predvez treba. A to zavisi od hranidbenih navika šarana, načinu našeg hranjenja tj. količine i rasprostranjenosti slobodnih mamaca na hranilištu, strukturi samog dna i na kojoj udaljenosti odnosno dubini je pozicija na kojoj pecamo. Krenimo od ovog zadnjeg. Budući da su kruti predvezi pouzdaniji pri silovitim zabačajima sto se tiče zapetljavanja, oni su i prvi izbor. Kao druga mogućnost su kombinirani i kao treća mekani predvezi od upredenice, ali s konusnom gumicom na virbli koja koliko toliko sprječava petljanje. Na većim dubinama (od 5m pa na dalje) je bolje uzeti kruti predvez . Mekani se zbog vira koji se stvara prilikom spuštanja predveza s mamcem spusti u obliku „gnijezda“ . Izvlačenjem često ne primijetimo ništa, ali na podvodnim snimkama se sve ovo lijepo vidi.

 

Samo dno na kojem se nalazi nas predvez isto utječe na izbor istog. Npr. muljevito dno. Kad nam olovo uleti u mulj povuče i predvez za sobom. Ako u ovom slučaju uzmemo kruti predvez on će viriti iz mulja kao visibaba i teško da će se koji šaran na to uhvatiti. Zato je pravi izbor mekani odnosno kombinirani predvez i to nešto duži nego normalno. Naravno da u ovom slučaju možemo uzeti i helikopter montažu i pomaknuti predvez na udaljenost od olova koju odabiremo s obzirom na dubinu mulja. S ovom montažom imamo veći izbor predveza koje možemo upotrijebit. Od skroz krutih do mekanih odnosno pop-up. Jako zatravljeno dno nas tjera na upotrebu dužih do ekstremno dugačih predveza(Zip rig) kombiniranih s pop-up.

 

Količina hrane i način kako su nam slobodni mamci rasprostranjeni na hranilištu utječu na odabir predveza. Hrana na hrpi-šarani se hrane bez velikog i naglog kretanja. Odabirom kraćeg predveza šaran će se prije zakvačiti jer i najmanji pokret dovodi do ubadanja udice. Ako su nam i mamci mali onda i predvez mora biti mekši. Dakle upredenica, kombinirani ili mekani najlon. Zašto? Pa probajte uzeti skroz kruti (dakle i debeli najlon) i kratki predvez s malim mamcem i stavite u vodu i dlanom zamahnite kroz vodu. Promatrajte kako se ponaša u odnosu na druge slobodne mamce i dobit ce te odgovor. Ako iskobramo 30-40 boili na hranilište one su udaljene jedna od drugih i šaran se puno brže kreće sakupljajući ih. Izbor nam pada na duži i krući predvez. Izbor prirodne hrane nas isto mora natjerati na razmišljanje koji predvez da odaberemo. Ako imamo puno školjki u vodi s kojima se šaran hrani odnosno zemljano dno koje šaran ruje da bi našao hranu uzet ćemo kraće i kruće predveze jer će ih on jednostavno pokupiti s manjom mogućnosti da ih ispljune. Ako uzmemo ovakav predvez u vodi gdje se šaran hrani usisavanjem odnosno podigne hranu mahanjem prednjih peraja (npr. na šljunčarama i zatravljenim jezerima) i onda je usisa, naš mamac neće moći niti doći do šaranovih usta, odnosno podići se od dna kao ostali slobodni mamci. Pravi izbor u ovom slučaju je nešto duži i mekši predvez.

 

Naravno da nam na različitim vodama dolazi i do kombinacije svih ovih faktora i naš odabir bit će kompromis, odnosno što nam praksa pokaže kao najbolje. I onda jednostavno memoriramo - dotična voda u to vrijeme = xy predvez. A ako vam je sve ovo previše jednostavno uzmite klasični predvez cca. 15cm kruti ili mekani, udica veličine 2 ili 4 i sigurno ćete prije ili kasnije uhvatiti kojeg šarana. Ali ako hoćete kojeg šarana više onda si morate dati truda.

 

Neki prijedlozi u slikama.

Naravno da ovo viđenje predveza je moje osobno i netko može imati drugačije mišljenje. Ja svakom kažem ako je nečim zadovoljan ne mora ništa mijenjati. Međutim ljubav između vas i jednog predveza traje sve dok vas jednog dana vaš omiljeni i tisuću puta „provjereni“ predvez na nekoj vodi ne iznevjeri. Što više pecate na različitim vodama ovo će se prije desiti. Zato nije loše da vam negdje u podsvijesti ostane i „rezervna“ varijanta.

 

Osnovni tj. najjednostavniji predvez pravimo tako da prvo napravimo malu omču u koju će kasnije doći boili stoper.

http://www.postimage.org/aV1RM9gi.jpg

Onda vežemo čvorom bez čvora (engleski no knot) udicu. Ovako bi to trebalo izgledati:

http://www.postimage.org/Pq1QOHgJ.jpg

Dužina dlake ovisi od veličine mamca i udice. Ako krenemo da je najčešće upotrebljavana kombinacija od šaranaša boila veličine 18 i 20 odnosno udica veličine 2 i 4 razmak iznosi cca. 1cm. Odstupanjem od ovakve kombinacije dolazi i do promjena udaljenosti boile od udice. Sto veća boila, a udica manja, veći nam je i razmak.

 

Osnovni predvez možemo napraviti od upredenica ili najlona. Za početnike, da dodam, da mogu pogotovo u nedostatku novaca uzeti i najobičniji najlon koji koriste na roli. Jer ako imate povjerenje u taj najlon da ga stavite na vašu rolu zašto mu onda ne bi vjerovali i za upotrebu u izradi predveza. S vremenom kako se bude popravljalo stanje u vašem novčaniku tako će te imati i veći izbor materijala za izradu predveza ovisno od voda na kojim pecate.

http://www.postimage.org/gx117QoS.jpg

Ovisno od oblika udice možemo koristiti i komadić silikonske tube da bi pozicionirali boilu u određeni položaj u odnosu na udicu. Pomicanjem iste možemo vidjeti i da li dolazi do promijene mjesta uboda u šaranovim ustima.

http://www.postimage.org/aV1RNq4S.jpg

Osnovni kruti predvez. Moda, trend su pojmovi koji srećemo i u šaranolovu. Krajem devedesetih bilo je moderno koristiti mekane predveze. Početkom ovog stoljeća bili su moderni kruti, da bi u zadnje vrijeme ipak razmišljali i o prednostima i manama i jednih i drugih.

http://www.postimage.org/Pq1QPE89.jpg

Upotreba fluorocarbona je dosegnula vrhunac u zadnjih par godina. Dosta šaranaša ga upotrebljava u bistrim vodama. Ja nisam osobiti ljubitelj fluorocarbona, jer sam na bistrim vodama na kojim pecam bolje hvatao na tamnije najlone npr. crnu amneziju. Ne znam zašto je to tako, ali to je moje iskustvo. Osim toga treba biti pažljiv pri vezivanju čvorova jer je jako osjetljiv na toplinu koja se stvara pri vezanju. Dakle dovoljno navlažiti i polako stezati čvorove.

Također bih naveo nešto za razmišljane. Fluorocarbon se prodaje i reklamira i u morskom kao i u slatkovodnom ribolovu. Kut loma svijetlosti u slanoj i slatkoj vodi nije isti odnosno kad nam fluorocarbon stoji u vodi uspravno i leži na tlu kao naš predvez. Tako da ne znam da li je toliko nevidljiv za šarane koliko se tvrdi. Jer moramo shvatiti da i proizvođači žele zaraditi novce pa se nekad i pretjera sa reklamom . U svakom slučaju treba probati i steći vlastito iskustvo.

http://www.postimage.org/gx118KM9.jpg

Najjednostavnija kombinacija mekog i krutog. Na slici vidimo da je za dlaku upotrijebljena meka upredenica a udica je navezana na kruti fluorocarbon.

http://www.postimage.org/aV1RO_RA.jpg

Klasični combi predvez (engleski rig) na kojem je s trećine niti skinuta kruta ovojnica.

http://www.postimage.org/aV1RPri9.jpg

Combi predvez nastao spajanjem mekane upredenice i krutog najlona pomoću Albright čvora koji je zaštićen od oštećenja silikonskom tubom.

http://www.postimage.org/Pq1QRAm9.jpg

Combi predvez od kombinacije krutih najlona spojenih virblom za pop up prezentaciju mamca.

http://www.postimage.org/aV1RPSJJ.jpg

Combi predvez od kombinacije leadcorea i krutog najlona.Boila je na udicu vezana tzv. jockey čvorom i metalnim prstenom.Umjesto leadcorea može se upotrijebiti i upredenica s olovnom niti namijenjena upravo za izradu šaranskih predveza (npr. Super heavy od Cormorana ili slične drugih proizvođača).

http://www.postimage.org/gx11b4WA.jpg

http://www.postimage.org/Pq1QSnf0.jpg

Smisao Blow predveza je da se oteža izbacivanje udice iz šaranovih usta. Naime kada šaran pokuša ispljunuti boilu s udicom dolazi samo do kretanja boile i metalnog prstena, a udica mu ostaje u ustima i kači se.Jeftinija verzija se može napraviti i bez metalnog prstena s jednom dodatnom omčom na dlaki

http://www.postimage.org/Pq1QSEI0.jpg

koja se onda navuče na vrat udice i funkcionira kao i metalni prsten.

http://www.postimage.org/aV1RQZzJ.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

moram jedno pitanje

gore kod combi predveza lead core-a i predveza ... na slici pise lead core...

kolike su optimalne duzine lead core i samog predveza sa udicom, pretpostavljam da ide osnovni najlon na kome je olovo, lead core i predvez?

Link to comment
Share on other sites

vladice procitaj sve lepo,znaci predvez je kombinacija leadcore i najlonom il fluorocarbonom,znaci duzina najlona je 3-5 sm,a leadcore zavisno od duzine koja ti treba.A olovo i ceo sistem za olovo opet moze da bude sa leadcorom il buzirom.
Link to comment
Share on other sites

ja sam koristio ledcore combi rig sa kriston super novom... jako dobar sistem, najbolji mi se pokazao na vodama koje su jako pod pritiskom, koristio sam mika products soft leadcore jer je mekan i prati obrise dna a takva je i super nova, nisam koristio taj sistem sa fluorocarbonom ali morat cu i to
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...