Jump to content

PELETE


Tami

Recommended Posts

PELETE

Pelete su danas neizostavan dio asortimana modernog šaranolovca za primamu svojih ljubimaca. Izvorno se pelete koriste u ribnjičarstvu za uzgoj šarana, te su zbog svojih hranjivih vrijednosti vrlo brzo našle put do ribolovaca.

Isprva su se koristile samo te pelete iz ribogojilišta, ali danas svaki ozbiljniji proizvođač mamaca i prihrane za šarane u svojoj paleti proizvoda ima mnoštvo pelete za lov i primamu.

 

Šta su ustvari pelete?

Pelete su granule, nastale termičkom i mehaničkom obradom hranjivih (brašnastih) smjesa, različitih oblika i promjera.

http://www.postimage.org/aV1SgvMr.jpg

Ribiči danas koriste različite vrste peleta, od onih iz uzgojilišta tj. ribnjičarstva (šaranskih, pastrvskih), do specijalnih pelete koje proizvode proizvođači šaranskih mamaca i primama.

Pelete se razlikuju po veličini, boji, okusu, mirisu, sadržaju i vremenu otapanja.

 

Nabrojimo neke:

 

CSL pelete (Corn Steep Liquor)

http://www.postimage.org/aV1SgPJA.jpg

Hemp pelete

http://www.postimage.org/Pq1RfQKi.jpg

Betain HNV pelete

http://www.postimage.org/Pq1Rg4I9.jpg

Milkimin pelete

http://www.postimage.org/aV1ShA7i.jpg

Halibut pelete

http://www.postimage.org/aV1ShMB0.jpg

Pastrvske pelete

http://www.postimage.org/aV1Si330.jpg

Salmon pelete

http://www.postimage.org/aV1Sii0S.jpg

Koje su prednosti i nedostaci korištenja peleta u modernom šaranolovu.

Prednosti su prije svega te da je većina peleta vrlo hranjiva i atraktivna našem ljubimcu. Zbog termičke i mehaničke obrade pelete su lako razgradljive i probavljive šaranu. Za razliku od standardnih peleta iz ribnjačarstva (pastrvskih i šaranskih), specijalizirane pelete proizvođača šaranskih mamaca i primama sadrže mnoge komponente koje daju poseban signal šaranu, a te kompomente mogu biti sam miris pelete, razne aminokiseline, pojačivači okusa i apetita i dr. Kvalitetne pelete sadrže u sebi kombinacije žitarica, ribljih brašna, tekućih dodataka kao što su riblja ulja, aminokiseline, apetit stimulatori, mirisi i dr.

Samim padom peleta u vodu i njihovim putem do dna (u slučaju tonućih peleta) počinje njihova razgradnja tj. raspadanje i otpuštanje signala ribi.

Pelete razlikujumo po vremenu otapanja, te postoje one sa kraćim vremenom otapanja i one sa dužim, što ovisi o samom sastavu peleta, ali i veličini tj. promjeru.

Pelete sa kraćim vremenom otapanja izrazito dolaze do izražaja u bistrim vodama, jer osim što ribi pružaju mirisnu detekciju, daju i vizualni efekt.

Nedostaci peleta nisu toliko izraženi ali napomenimo ih.

Zbog termičke i mehaničke obrade većina peleta izgubi dio hranjivosti u odnosu na smjesu iz koje se radi, a zbog povišenih temperatura pri obradi stradaju termolabilne hranjive tvari. No takvi gubici su relativno zanemarivi kada sagledamo ukupnu nutritivnu vrijednost peleta.

Najvažniji nedostaci su nesmotreno upotrebljavanje peleta na vodama gdje lovimo, a tu prije svega mislim na neispravan odabir peleta, jer recimo ako imamo vodu gdje ima puno sitne bijele ribe moramo obratiti pozornost na odabir i veličinu peleta, a ne dovesti se u situaciju da nam je hranilište tj. lovna pozicija upotrebom recimo sitnih peleta "okupirana" malom bijelom ribom.

 

Sve u svemu pelete moraju biti sastavni dio primame u Vaši ribolovnim avanturama.

 

Neki od proizvođača:

 

Nutrabaits

CCmoore

Mainline

Browning

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...