Jump to content

Jezero Perucac-Dobra vest


Kiza-Bg

Recommended Posts

http://www.postimage.org/aV243pTi.jpg

 

Država pomaže čišćenje jezera

 

Država mora maksimalno da pomogne u čišćenju jezera i celog Nacionalnog parka „Tara”, jer su ovo jedni od najlepših predela u Srbiji, izjavio je Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine, obilazeći jezero Perućac i nacionalni park.

 

- Ovo je najbolji primer zašto nam je akcija „Očistimo Srbiju” bila neophodna. Ako želimo razvoj zasnovan na prirodnim resursima, onda te resurse moramo da čuvamo. Na ovo prelepo jezero niko neće doći, ako po njemu plivaju tone otpada - izjavio je Dulić nakon obilaska jezera Perućac. Miloje Savić, predsednik opštine Bajina Bašta, i Boban Tomić, direktor NP „Tara”, ministra Dulića su upoznali da se svake godine u jezero Perućac slije gotovo svo smeće iz gornjeg toka Drine i pritoka.

Mi već godinama iz jezera izvadimo više od 5.000 tona otpada. Opštinski budžet za to izdvaja oko 20.000 evra svake godine. Nadamo se da ćemo uz pomoć države, u dogovoru sa BiH i Crnom Gorom taj problem uspeti trajnije da rešimo - rekao je predsednik Savić.

Ministru su predložene i konkretne akcije.

- Od sredstava predviđenih za akciju „Očistimo Srbiju” očekujemo da ćemo dobiti oko 4,5 miliona dinara za čišćenje jezera Perućac, cele planine Tare, na kojoj će biti postavljeno još oko 40 kontejnera. U planu nam je i da pored brane HE „Bajina Bašta” postavimo presu za plastični otpad i drobilicu za drveni čips. Time bi efikasnije rešili uklanjanje otpada i to na komercijalnoj osnovi - rekao je Boban Tomić, direktor NP „Tara”.

Ministar Dulić je podržao sve predložene planove i akcije, i najavio dogovor tri države oko rešavanja problema smeća u Drinskom slivu.

- Krajem maja u hotelu „Omorika” će se održati Drinska konferencija na nivou ministara ekologije. Očekujem da ću tada sa kolegama iz BiH i Crne Gore napraviti konkretne dogovore oko zaštite ovog, nesumnjivo jednog od najvrednijih prirodnih resursa u ovom delu Evrope - rekao je ministar Dulić.

 

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=88301

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...