Jump to content

Lead Clip Sistem


Bacid

Recommended Posts

Lead clip je veoma važan deo početničke montaže za šarane koji je od presudne važnosti za sigurnost šarana. Koristi se za pričvršćivanje olova na montažu, ali omogućava i da se olovo oslobodi ukoliko se šaran zapetlja u vegetaciju ili čak ako se glavna struna prekine.

Ove situacije nisu retke, stoga morate biti sigurni da vaša montaža bude što sigurnija kako bi se zaštitilo dobrobit ribe; želimo da se uverimo da će svaki šaran moći da se bori još jedan dan nakon što ga ulovimo.

lead clips gardner.jpg

Postoje dva glavna tipa sistema sa olovom: fiksni i pokretni. Postoji i polufiksni, ali za potrebe ovog posta o početničkim montažama za šarane, zadržimo stvari jednostavnim za sada.

Fiksni sistem omogućava da se olovo pričvrsti i drži na mestu pomoću gumene zaustavne perlice, koja se može lako skinuti i time omogućiti oslobađanje olova. Sistem sa fiksnim olovom najbolje se koristi na tvrdom dnu jezera i to je moj izbor za većinu takve vrste ribolova. Olovo pruža otpor kada šaran uzme mamac i obično osigurava dobro držanje udice (mesto gde udica probija usta šarana) 

lc objašnjenje.jpg

Kod kliznog sistema, kako samo ime sugeriše, olovo je slobodno da se kreće gore-dole po glavnoj struni i takođe ga riba može lako odbaciti ukoliko glavna struna pukne o oštro kamenje, panjeve i slično.

inline sistem.jpg

Klizno olovo se najbolje koristi na mekšem dnu jezera jer se olovo može zakopati. Ako koristite fiksno olovo koje bi se zakopalo, isticalo bi se i plašilo šarane. Pokretno olovo može dati bolju indikaciju zagriza i zbog toga se koristi u situacijama kada je riba teže ulovljiva ili tokom zime kada su zagrizi ređi.

 

Naravno da je sve podležno varijacijama i samo od vašeg iskustva i stanja na vodi, možete doneti odluku koji sistem koristite. Od kliznog sistema vrlo lako možete napraviti i fiskni sistem. Svakako je preporuka da montirate sisteme na samoj vodi, gde možete oceniti šta vam je potrebno.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...