Jump to content

Molim Za Pomoc


carpist

Recommended Posts

Nov sam u svemu ovome, pecam na Skadarskom jezeru gdje sarana hrane iskljucivo kukuruzom, u pitanju je saran divljak, za primamu koriste MILO hranu za sarana ili opet kukuruz, imam svu opremu za pravljenje boili , i zelim da ove sezone pecam samo na boile. Predlozite mi neki dobar mix ako moze i uzmite u obzir da kod nas nema da se kupi riblje brasno ni mlijeko za telice...
Link to comment
Share on other sites

2000 godine sam proveo na skadarskom jezeru 3 meseca (pecao u Muricima na ostrvu sa starom crkvom)pecao sam na millo boile i imao zadovoljavajuce rezultate mozda nebi bilo lose da za pocetak probas sa kupovnim boilama pa posle polako da uvedes u asoriman i neke svoje (kad nabavis komponente za dobru izradu)
Link to comment
Share on other sites

Ako nema,Milo boila?, predlazem sledece,tekst je napisao Sergej iz MK.Moze jako dobro da posluzi,sto se tice boile, predlog sto prostija, nekad su na skadru pecali samo na skoljku.moj predlog,,-50/50- -500gr soje i 500grama griza, + 2-3 skoljke mlevene u blenderu, naravno bez ljusture,

MIKRO PREVARA

U životu nisam dobijao nikad toliko telefonskih poziva kao ovog leta. Šaranđije iz cele bivše "Juge" (izuzev iz Hrvatske) raspituju se za moj "recept". I pored negodovanja moje večite pridružbe i novog partnera skoplanca Zokija, rešio sam da i na stranicama ovog sajta, "odam" svoj recept za brz uspeh i tako poštedim soje kolege "debelih" telefonskih računa.

U tekstovima poznatih šaran|ija srešćete različite podatke o vremenu koje je porebno da se šaran navikne na novi specijalitet (boili) koji se nudi na njegovoj trpezi. Sedam, deset, petnaest, dvadeset dana (različita iskustva poznatih šaran|ija), dva meseca (Majkl Đorđević), nikad (Bangievski prije dve godine) pa čak i dustibuter boilija Meleg u jednom svom tekstu napisao je "ulov posle trećeg dana je izuzetan uspeh". Svi ovi "rokovi" (plus cena gotovih boila) odvraćaju većinu šaranžija od pokušaja lova na ovaj mamac. Hroničan nedostatak vremena je razlog koji me je naterao da prošle zime prebacim mozak na poziciju "turbo" i uz pomoć kaseta i kombinacije iskustva brojnih šaranžija koje sam upoznao u Rumuniji i Jugoslaviji, sastavim svoj "recept za brz uspeh". Moji ulovi u ovoj sezoni su najbolji dokaz da sam pravilno razmišljao i dobro ukomponovao različita iskustva.

Pošto želim precizno obraditi ovu temu daću neke pretpostavke koje će nam biti konstante u ovom tekstu. Pretpostavljamo da lovima sa tri štapa (standardna baterija svakog šaran|ije) u vodi dubljoj od četiri metra. Ovo zadnje uzimam kao pravilo (čast izuzetcima) zbog toga što šaran u letnjem periodu pod uticajem "bučnih obala" i velikih vrućina, provodi sve više i više vremena u dubokoj i mirnoj vodi, bogatoj kiseonikom, a u vezi sa bojom mamca koji na ovim dubinama nema apsolutno nikakav značaj. Zbog toga u nastavku teksta neću spominjatu boje.

Površina mesta koje prihranjujem (nezboravite za 3 štapa) nikad ne prelazi 300 kvadratnih metara (širina 30, dužina 10 metara). Na prvi pogled mnogo ali nije tako. Probajte pogoditi ovaj "plac" na udaljenosti od 80 (često i više) metara. Trebaće vam dosta treninga ako ne planirate da razvlačite.

Ponedeljak je moj dan za početak. Prvi "radni" u sedmici desetkuje posetioce na obali, pa radim na miru, pošteđen brojnih radoznalih pogleda ribolovaca koji bi rado posetili "moje" mesto.

 

PONEDELJAK

 

(NA POVRŠINI) - 1 kg boila (aroma obavezno slatka) sa prečnikom ne većim od 10 mm i 10 kg kukuruza (tžina posle kuvanja) tretiranog u atraktu (aroma obavezno ista kao kod boila) bacam na gore spomenutu površinu. Za prihranu ne upotrebljavam gotove boile. Boili miks uz pomoć odgovarajućeg rolera omogućava pripremanje boila željene (mikro) dimenzije.

(U VODI) - Male boile imaju "opako" dejstvo. Šaran koji će jesti kukuruz nesvesno će uzeti i malu boilu koja svojom aromom i dimenzijom mnogo potseća na kukuruz koji on halaplivo usisava bez mnogo podozrenja. Razliku će osetiti tek kada je smrska svojim ždrelnim zubima ali tada je već kasno. "Narkoman" je nehotice počeo da se "fiksa" i postao zavisnik. Prevara je brza i uspešna.

 

UTORAK

 

Pauza drugog dana je obavezna. Dajte vreme šaranima (da u što većem broju) svojim njuhom pronađu mesto koje ste obilno prihranili. U protivnom ćete "plac" bukvalno patosirati hranom koju on(i) ne mogu pojesti, što će se bitno odraziti na vaš uspeh.

 

SREDA

 

(NA POVRŠINI) - Količina boila za ovaj dan je 750 grama u odnosu 400 gr malih i 350 gr velikih (18 ili 20 mm). 5 kg kukuruza (kuvanog u atraktku) će vam biti dovoljno . Zašto ? Objašnjenje je U VODI.

(U VODI) - Atrakt koji se nalazi u kukuruzu i boilima non-stop obavlja svoj "kaki-tivni" posao. Prazan šaranov želudac uključuje radar u njegovoj glavi i on se (po kozna koji put) upućuje prema restoranu sa ukusnom hranom. Kvalitetan obrok koji je pojeo pre izvesnog vremena ima određenu aromu koji on već dobro poznaje. Šaran i dalje jede kombinovano. Boile (male i velike) i kukuruz, samo što količina atraktiranog kukuruza je manja pa on sve češće (vođen aromom) uzima mirišljive kuglice različitih dimenzija i uživa. Deo kukuruza preuzima ulogu čistatača "uljeza" koji plašljivo sa strane kradu po koje zrno i sve češće se sklanjaju s puta gabaritnim gostima sa "pozivnicom" koji po prvi put posećuju ovaj novi "restoran".

 

ČETVRTAK

 

(NA POVRŠINI) - Količina boila ostaje ista samo što akcenat prebacujemo na "veće" boile 18 ili 20 mm. Bacite i šaku malih. Kukuruz u atraktu 2 kg.

(U VODI) - Redovni gosti jedu samo specijalitet kuće. Male boile i kukuruz su za one koji su (eventualno) kasno saznali za restoran.

 

PETAK

 

(NA POVRŠINI) - Isti meni kao prethodnog dana stim što izbacujemo male boile (u igri su samo boili prečnika 18 ili 20 mm) a kukuruz je u količini od samo jednog kilograma.

(U VODI) - Gazda restorana je uspeo da pridobije sve mušterije iz bliže okoline i popuni svoj kapacitet gostiju. Kukuruz je za eventualne prolaznike koji ne znaju da se ovde dobro jede.

 

Subota je dan kada počinjem sa pecanjem. Količinu boila je ista (250 gr po štapu) uz obaveznu porciju kukuruza (isto 1 kg) Razlika je u tome što dok pecam količinu primame za jedan dan bacam iz tri puta. Ujutru, u podne i pred sumrak. Posle prvog vikenda provedenog na vodi, mesto hranim svakog drugog dana (kada ne pecam). Meni je kao za petak.

Ako pažljivo pročitate tekst videćete da se sva pažnja usmeruje ka mirisu hrane pa ispada da je šaran slepa riba. Šaran izvrsno vidi ali na dubini od 6 ili 7 metara (moja omiljena) ima mnogo malo svetlosti, tako da on nalazi hranu isklučivo po mirisu. U to sam se uverio kada sam gledajući jednu kasetu sa podvodnim snimcima video kako šaran usisava kamenje u okolini boile (prethodno umočena u umakaljku). Boila u umaku raširila je svoj miris na najbližu okolinu pa je dorčo vođen mirisom počeo da usisava (i odmah pljuje) kamenje oko boile iako je vidljivost bila dosta dobra.

I na manjim dubinama ova varijanta daje uspeh. Boja boilija nije bitna jer sve boje ispod vode poprimaju nijansu okoline u kojoj se nalaze. Nos je glavni šaranov vodič do ukusnog zalogaja a vid mu samo pomaže. U prilog ovome ide i to da šaran najbolje radi noću. Kolika je vidljivost noću, na dubini od nekoliko metara, možete da pretpostavite.

Miris je glavni faktor uspeha u lovu šarana. Mikro boila je samo korak u fazi privikavanja koji ne treba trajati više od dva tri dana. Velike boile neće pretstavljati problem jer šaran njih, posle prve konzumacije, nauči da razlikuje od kukuruza iako imaju istu aromu. Nakon uspešne prevare, on će na ponuđenoj trpezi tražiti isključivo boile. Kukuruz će uzimati samo u njihovom nedostatku. Šaran nije Homo Sapiens i ne može razmišljati ali njegov instikt za opstanak savršeno funkcioniše i šaran slepo sledi njegove instrukcije. One glase otprilike ovako:

1. U toku leta i jeseni hrani se intenzivno i prikupljaj rezerve za dugu i hladnu zimu.

2. Ne tumaraj badava okolo, nego koristi lakše dostupne izvore hrane.

3. Hrana u obliku koncentrovane energije je nabolji način da se što više ugojiš a potrošiš što manje energije.

4. U svemu ovome budi veoma pretpažljiv.

 

Pametan šaranžija iskoristiće ove "kodekse" ponašanja šarana i tako u mnogome poboljšati svoj uspeh. Loviće baš tada kad je šaran najaktivniji, ponudit će mu lako dostupan izvor hrane u obliku koncentrovane energije (boili) i biće veoma tih i pažljiv, kako na obali tako i u vodu. Korišćenjem savremenih sredstava za primaljivanje (atraktore, zaslađivače, stimulatore apetita, čepiče i tn.) nateraće šarana da što češće posećuje "njegovo" mesto i time će smanjiti njegovu opreznost. I možda najbitnije u celoj ovoj zavrzlami. Pri upotrebi ovih savremenih "hemikalija" važi pravilo - NE ŠTEDETI. Svaki pokušaj da se šaranov meni razblaži adekvatno dubini džepa, završava neuspehom. Jevtine ponude "no name" firmi, su primamlive za vaš budžet ali ne i za šarana. Tako sam se i ja "upecao" prije dve godine, posle čega je usledio "onaj" moj tekst. Ako neznate šta je doro pitajte iskusnije kolege i ne bacajte novac uzalud i ne trošite živce. Poštujte ovo, bićete uspešni. Ove godine sam tri puta menjao mesto (ne svojom voljom) i uvek sam imao ulova prvog dana pecanja. U sezoni koja još traje 13 puta sam izlazio na vodi (po 4o sati u vreme vikenda) i imao dosad 53 udaraca šarana od kojih sam 44 uspešno savladao. Najmanji je imao 5,3 a najveći 25,9 kg. I još nešto. Budite ljubazni, pa vašim kolegama, koji ljubomorno vire iz šatora uvek kada neki od vaših signalizatori zapišti, objasnite "u čemu je stvar". U protivnom se morate naviknuti na česte posete "vašeg" mesta, špijunske patrole, zavirivanje u vaš šator dok ste otišli da se olakšate i sl. Uvek kada osetite da je u okolini postalo isuviše bučno, potražite novo mesto, pecajte u miru i tišini i uživajte. Uostalom, pecamo da bi uživali - zar ne.

Sergej Bangievski

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hvala Vam puno drugari, posebno tebiSMRKETA SUPER TEKST I SMJERNICA postavio bih vam jos jedno pitanje , naime kod nas sezona 1. juna i ja nesto citajuci forume i razne recepte recimo da bih kombinovao sledece sastojke za pocetak sezone:

feliks hranu za pse

kukuruzno brasno

griz

hranu za kanarince crvenu

konoplju

 

da li neko moze da me posavjetuje oko kolicine i kako vam se cine sastojci?

 

imam betain u prahu, arome koje hocu, amino kisjeline ali za ljudsku upotrebu, luxor sladilo...

 

 

I JOS JEDNOM HVALA NA POMOCI PUNO MI ZNACI!

Link to comment
Share on other sites

Sa ovim receptima smo kolega i ja kao pocetnici pravili boijle,pa se nadam dace i tebi posluziti :hi:

 

(1)Recept

 

50% Frolic mleveni

25% Casein

10% Vitamelo

10% kukuruzno brasno

5% dzigera brasno

 

(2)Recept

 

30 % Gries

10 % Kukuruzno brasno

20 % Sojino brasno odmascen (jer Frolic ima vec dosta masti u sebi)

40 % Maciju suvu hranu ili Frolic (Pripazi kad kupujes maciju ili kerecu hranu da nebude lagana plivajuca nego tonuca hrana)

 

Na oba recepta se dodaje 10 jaja na 1 KG Mix.

Po zelji Flavour ili Chilliflokne, Curryzacin,Beli luk,Bouillon,itd...

Link to comment
Share on other sites

Pouzdana informacija. Na skadarskom radi fish boila odlično i nije istina da se lovi isključivo na kukuruz jer ta osoba lovi isključivo na boilu. Aroma squid octopus Solar. Istina je da puno ljudi oko njega lovi na kukuruz.

Ako imaš priliku nabaviti riblje brašno probaj s njim isto.

Link to comment
Share on other sites

Petre onda kupi pelete za tovljenje pastrmki samelji i eto ti ribljeg brasna koje ima najmanje 30% proteina.

Ovaj mix tije jednostavan i lovan sa kojim sam i ja lovio kao pocetnik.

 

 

50% Pastrmsko riblje brasno

25% Gries

25% Kukuruzno brasno

pocni sa 8 jaja na 1kg mixa

 

Ako trazis riblje ulje idi do apoteke i pitaj dali imaju losovo ili jetrino ulje.

 

PS...Siguran sam dace ti Zac :hi: objasniti i napisati neki jednostavan i lovan mix iz svog dugo godisnjih iskustva :drinks:

Link to comment
Share on other sites

a nema Zac brasna nidje ima samo one palete za partramke za ribnjake brasno ne mogu naci nidje u CG, ajde molim te predlozi neki jednostavni fish mix ? hvala u svakom slucaju..

 

Evo ja bi se što se tiće tvoje situacije složio sa mixom koji je predložio otto. Samo bi radi vezanja stavio umjesto kukuruznog brašna kukuruznu instant griz.

Dakle u apotekama potražiš riblje ulje. Isto tako i pivski kvasac. Za aromu probaj nabaviti curry slatki, začin od Kotamya. To bi trebalo biti u večim trgovačkim centrima.

 

Znači dodaci su po kili mixa

 

1 jušna žlica crvene slatke mljevene paprike

2 jušne žlice pivskog kvasca

1 čajna žlica curry začina

10ml ribljeg ulja

1 čajna žlica soli

9 jaja

arome ako imaš kakve stavi ,mislim na fish aromu, ako nemaš nije neophodno.

Boile ako nemaš potrebite elemente za izradu možeš rolati i rućno veće promjere cca 24mm.

 

Otto pozdravljen budi :hi:

Link to comment
Share on other sites

Sastavi ovu boilu, i moras verovati da je izvanredna, najbolja,nekako prorodno i saran kao da razume verovanje i desi se bas riba koju nisi ni sanjao da pliva u vodi.samo napred, i naravno slikaj, i posalji neki info sta se desavalo. :air_kiss:
Link to comment
Share on other sites

Jusne zlice, kasika za supu,ako ne nadjes, zacin Cary za medenjake ili pitu od jabuka,moze 2 kasike meda,u pakovanju ribljeg ulja iz apoteke dobijes i lep spric,taman za mere tecnih sastojaka,i za 24 boile, duza dlaka i veca udica.cak i 2 u nizu, za sarana preko 15 to je kao kliker.

kao na slici.

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/231034_216448801707309_100000265730040_784534_5991201_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hvala smrketa boile su ti ogromne kod nas je najveci prosle godine bio 8 kg i to ga je neki penal na zito uhvatio, ja sam uzeo rolere 14 i 16 kad sam bio u BG a ovdje da je srece kod nas nema ni rolera ni pneumatskih pistolja... xaxaxaxa

 

 

MA IMA JA DA OTVORIM PRODAVNICU ZA KRAPA MAJKE MI !!!!!

Link to comment
Share on other sites

e kamo srece da sam to ja, to na slici je Toma Popovic,guglaj malo videce ko je ili napravi profil na FEJSU, ako ga vec nemas,saranzija iz celog sveta rado ce ti pomoci i tamo kao i ovde.

aj da ne trazis evo link.ako si bez pistolja, pravi kobasice rukama i neka ti je bog u pomoci da pogodis prave velicine,ili neki sto koriste moleri,a taj od 8 je verovatno bio u drustvu sa vecim, videces i sam,

na kraju ces praviti izmedju dlanova.xaxaxxa, polako dok ti ne dosadi ako nesto ostane zamrzni, ne u frizider ako stoji 2 3 dana moze da se ubudja,a prodavnica je i moja pusta zelja....

 

http://tomakarp.com/srp/priborisaveti/tomakarp_mojpribor.htm

Link to comment
Share on other sites

XAXAXA izvini Smrketa molim te sto te zamijenih .... i vidi imam i betaina htc cinimi se i multi amino a imam i amino kisjeline za bodibildere one su mi jako jeftine neznam dal i njih da stavljam one imaju i secera? upitanju je amino liqid btn imaju dobar sastav?
Link to comment
Share on other sites

Ala se dopisujemo batali te amino za bodibildere,niko ti nije odgovorio na post, znaci, ne, na svim pakovanjima za sarana pise nije za ljudsku ishranu,znaci kontra za sarane.i vidi nisam bas strucnjak za betaine i amino, al mislim da je dovoljno jedna kasika betaina,treba da pise na pakovanju doziranje, al ne

stavljaj obe komponente.

Link to comment
Share on other sites

Mozes koristit i amino kiseline za ljudsku upotrebu samo moja preporuka je da ih stavljas spolja mozda nekih 10-15ml na kg mixa jer su one koncetrovanije od amino dodataka za sarane.

Pa i ja sam tako nesto mislio ... a bas su jeftine imam ih po nabavnoj cijeni 12e 1l

Link to comment
Share on other sites

A sto je najbolje mozes i ti da trgnes iz te boce koji gutljaj da budes spreman kad upecas nekog golemog tj. pola pije pola sarku daje!Sala mala nego valja probati,a mozes probati i kao dip za lovni boili!
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...