Jump to content

Šaranski sistemi za početnike


Bacid

Recommended Posts

  1. Složite osnovni deo sistema – predvez – duž vrata udice tako da provučete kroz oko udice.
  2. Namotajte predvez oko vrata udice između 6 i 8 puta, ostavljajući dovoljno "dlake" za boili. Ovaj postupak detaljnije ćemo obraditi uskoro.
  3. Vratite predvez nazad kroz oko udice.
  4. Zategnite čvor bez čvora, a kao pomoć u čvršćem stezanju, koristite malo pljuvačke.

 

exyucarp dlaka.png

Kao što vidite, predvez se samoodržava kad je obavijen oko vrata udice. Boili se kači na kraj dlake, a ne direktno na udicu, omogućavajući udici da slobodno probode usta šarana. Ova metoda se koristi već decenijama, još od 1970-ih, i dan-danas je izuzetno cenjena među šarandžijama.

Ovo je osnovni čvor koji svaki početnik treba savladati. Preporučujem vam da vežbate dok ne postignete savršenstvo u vezivanju, jer to postavlja temelj za naprednije tehnike vezivanja sistema za šaranski ribolov.

Ukoliko koristite fluorokarbon, postupak je isti.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dužina predveza koja izlazi iz vrata udice naziva se "dlaka". Njena dužina može varirati, ali kao početniku, preporučujem vam da sledite dužinu navedenu na dijagramu, tako da boili bude pozicioniran neposredno iza vrha udice. To će osigurati da se udica efikasno zakači za usta ribe kada uzme vaš mamac.

Za pričvršćivanje boilija potrebno je napraviti preklopni čvor (overhand loop knot). Ovo je osnovni čvor koji se često koristi u šaranskim montažama, stoga je bitno da ga savladate. Uputstvo za vezivanje ovog esencijalnog čvora možete naći u priloženom dijagramu.

exyucarp čvor.jpg

Kada je petlja vezana, koristite iglu za mamce da nataknite boili na dlaku, a zatim ga fiksirajte stoperom za boili. Iglu za mamce koristite kako biste sa lakoćom provukli "dlaku" kroz boili i pripremili ga za fiksiranje stoperom, koji je neophodan deo vaše ribolovačke opreme.

U slučaju da radite sa tvrđim mamcima (na primer tigrov orah), korsitite burgiju kako bi ste probušili mamac. Nakon toga, koristite iglu ili heklicu.

exyucarp boili stop.jpg

Stoper za boili je mali, ali važan pribor koji onemogućava boiliju da sklizne sa dlake. Jednom kada postavite boili na dlaku pomoću igle, stoper se postavlja na kraj dlake kako bi se boili čvrsto držao na mestu. Ovako opremljeni, možete sa sigurnošću izbaciti svoju montažu, znajući da je vaš mamac bezbedno pričvršćen i spreman za šarana koji će, nadamo se, brzo uzeti.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sigurno je dosta nedoumica o dužini predveza, a koji zapravo može biti izrađen od različitih materijala, uključujući upredenu strunu (sa ili bez premaza) ili fluorokarbon. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane.

Upredena struna je izuzetno izdržljiv materijal koji se može premazati kako bi dužina predveza bila krućai otpornija na krzanje. Dostupna je u više boja koje se mogu uskladiti s bojom dna na kojem pecaš. Savršena je za čvor bez čvora o kome je reč u ovom postu i nešto što se redovno koristi. Najviše sam koristio Korda i FOX upredene strune sa premazom; sa ovim proizvodom ne možete pogrešiti.

Upredena struna nema rastezljivosti, što je idealno za detekciju kada šaran uzme mamac. Premazana verzija (skin) se može skinuti, koristeći alat za skidanje premaza, čime se omogućava vezivanje čvora ali se zadržava krutost i otpornost na habanje koju premaz pruža. Takođe omogućava da se udica lakše pomeri i nadamo se da će se bolje zakačiti za usta šarana, što znači da će se povećati vaša verovatnoća  ulova. Upredena struna je vidljivija od fluorokarbona, pa je važno odabrati boju koja se slaže s podlogom na kojoj pecaš.

Fluorokarbon je gušći od upredene strune i tone veoma brzo, što ga čini veoma popularnim kao predvez (deonica između glavne strune i montaže za šarane). Najčešće se koristi u bistroj vodi jer je gotovo nevidljiv i mora se koristiti u takvim uslovima. Dostupan je u različitim debljinama i dužinama, ali može biti skuplji od drugih vrsta materijala. Moje mišljenje je da je fluorokarbon nešto teži za rad pri pravljenju šaranskih montaža i kao početnik, možda ćete imati iste poteškoće.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...