Jump to content

Tuzna Morava


Recommended Posts

KO JE NADLEŽAN ZA "TUŽNU MORAVU"?

Izvor:B92

 

Vranje -- Obale Južne Morave prekrivene plastičnim kesama i flašama. Odgovornost ne prihvataju ni Ministarstvo, ni lokalne samouprave. Sutra inspekcija izlazi na teren.

 

Nakon emitovanja priloga B92, resorno ministartvo za životnu sredinu najavilo je da će već sutra poslati inspekciju u Vranje.

 

Odgovornost za takav prizor ne prihvataju ni nadležne inspekcijske službe, ni lokalne samouprave. Deponije duž Južne Morave dominantan su prizor za putnike na auto-putu, koji je od Leskovca skoro do Vranja uz samu reku.

 

Na internetu se pojavio snimak koji su napravili članovi rafting kluba kada su pre desetak dana pokušali da se bave ovim sportom na Južnoj Moravi. U toj nameri sprečila ih je ogromna količina smeća:

 

 

 

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su lokalne samuprave u obavezi da na svom području identifikuju i očiste divlje deponije kako velike bujice ne bi povlačile smeće u korito reke.

 

Svaka lokalna samuprava bi preko svojih inspekcijskih službi, kažu u Ministarstvu, trebalo da se bavi rešavanjem ovakvih problema.

 

U Javnom preduzeću "Srbija vode" kažu da je ovo uobičajen prizor na mnogim rekama širom Srbije, jer nadležnosti nisu precizno definisane, a kaznena politika je slaba.

 

Iako su najveće količine smeća snimljene na potezu kod Vranjske banje, u Vranju nismo uspeli da saznamo ko je za to nadležan.

 

U Sekretarijatu za inspekcije i zaštitu životne sredine Vranja kažu da oni nisu zaduženi za kontrolu Južne Morave, ali u kabinetu gradonačelnika saznajemo da bi upravo ova inspekcijska služba trebalo da kontroliše odlaganje otpada u blizini reke.

Link to comment
Share on other sites

Ima nade ali ovo je samo trenutno. Dok se ne promeni svest, vrlo brzo sve se vraca na staro

 

Izvor: Tanjug

 

Beograd -- 15. aprila počinje veliko čišćenje Južne Morave, u okviru koga će biti uklonjene sve divlje deponije duž vodotoka te reke, od Vranja do Aleksinca.

 

Akciju čišćenja obala Južne Morave najavilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

 

Povodom snimka divlje deponije i otpada na obali te reke, nazvanog "Tužna Morava", direktor akcije "Očistimo Srbiju" Milan Kinđić obišao je danas ugrožene lokacije i dogovorio hitne akcije na rešavanju tog problema.

 

Milan Kinđić je tom prilikom razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Vranja Igorom Andonovim, pomoćnikom gradonačelnika zaduženim za unapređenje životne sredine Srđanom Vasiljevićem, kao i sa autorom snimka Srboljubom Pešićem.

 

"Veliko spremanje Južne Morave će trajati dok se ne očiste sve divlje deponije od Bujanovca, Vranja, Vladičinog Hana i ostalih opština duž njenog vodotoka", rekao je Kinđić i pohvalio inicijativu članova kluba ekstremnih sportova "Ikstrim" koji su načinili snimak i pokrenuli akciju.

 

On je pozvao sve građane da Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja prijavljuju zagađenja i divlje deponije u Srbiji na sajtu akcije "Očistimo Srbiju".

 

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov najavio je da će u Vranju biti formiran krizni štab koji će se baviti isključivo zagađenjem Južne Morave, a činiće ga predstavnici grada, građani i volonteri.

 

On je rekao da će biti postavljeni kontejneri kako bi se omogućilo građanima da pravilno odlažu otpad, ali i da se kažnjavaju oni koji se budu ponašali nesavesno.

 

Prema rečima autora snimka Srboljuba Pešića, članovi kluba ekstremnih sportova pokušali su 25. marta da splavare Južnom Moravom na potezu od sela Zlatokop do Vranjske Banje, ali su zbog velikog zagađenja i neprohodnosti vodotoka odustali.

 

On je naveo da je film snimljen kako bi se uticalo na nadležne da reše problem.

 

Reakcija nadležnih je usledila nakon što je B92 objavila priču o užasnom stanju obala Južne Morave.

 

Resorno ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da se uključe u akciju Velikog spremanja Južne Morave od 15. aprila.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...