Jump to content

Reka Mlava Na Izvoru U Zagubici


Recommended Posts

Evo par lepih slika i tekst koji sam preuzeo da nebih kuckao,ako je neko cuo za banju zdrelo toplo vam preporucujem to se nalazi na putu od petrovca na mlavi prema gornjaku ima prelep hotel i unutrasnji bazeni sa prirodnom termalnom vodom,za odmor sa porodicom za malu lovu da se dodje,plus homolje,koje treba doziveti i videti sta je sve priroda uradila ima nasa Srbija dosta toga jos da pokaze :D

Žagubica i vrelo Mlave

http://www.serbiatravelers.org/images/destinacije/istok/mlava/vrelo%20mlave%2002.jpgŽagubica se nalazi u Homoljskom kraju, koji je sa svih strana ograničen planinskim vencima - Homoljskim planinama (940 m) na severu, Beljanicom (1336 m) na jugu, Crnim Vrhom (1027 m) na istoku i Gornjačkom Planinom (825 m) na zapadu. Sama Žagubica je na nadmorskoj visini od 315 metara. Ovo mesto prvi put se pominje 1467. godine, kada se zvala Jabukovica.

 

Na samo 4 km od Žagubice, u ataru sela Suvi Do, nalazi se Trška crkva, za koju se ne zna tačno kada je sazidana, ali se veruje da potiče iz perioda između 9. i 12. veka. Sagrađena je u stilu Raške škole.

 

http://www.serbiatravelers.org/images/destinacije/istok/mlava/trska%20crkva.jpgVrelo mlave nalazi se u samoj Žagubici, ispod severnih obronaka planine Beljanice, i predstavljamalo jezero odakle izvire reka Mlava. Nalazi se u prirodnom amifiteatru, koji se u pravcu zapada otvara u kratku dolinu kojom otiče voda. Vrelo Mlave ima nekih tridesetak metara u prečniku, a voda, usled velike dubine, ima tamnozelenu boju. Ronilačke ekipe spustile su se do dubine od oko 70 metara, ali nisu dospeli do dna vrela, tako da je dubina ovog jezerceta i danas nepoznata.

 

Žagubica je udaljena 162 kilometra od Beograda, i 48 km od Bora. Do nje se može stići redovnom autobuskom linijom iz Beograda, Bora ili Despotovca.

 

Do Bora se može stići autobusom iz Beograda. Iz Beograda za Bor dnevno ide bar 5 autobusa.

 

U blizini Žagubice nalazi se i čuveni Buk - vodopad, kao i manastir Gornjak.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ovaj deo Mlave je pod posebnim rezimom ribolova od ove godine, jedan deo je musicarski revir i vazi uhvati i pusti dok je drugi deo pod posebnim rezimom i to na podrucju od manastira Gornjak do usca reke Belosavac u Mlavu. Doplatna dozvola za ovaj deo revira je 2000 dinara.
Link to comment
Share on other sites

Svaka chast Bobane.Ja inache pecam na Borskom jezeru tako da mi je Crni vrh poznat.Kad odem tamo na pecanje stalno pratim koji je vetar u pitanju,dali Crnovrshki ili sa Dubashnice.Moji koreni inache potichu odande tako da me vuche taj kraj.Imam mnogo lepih uspomena sa tog jezera,i nadam se da chu ih josh imati(zavisi kad dodje vreme za odmor). :rolleyes:
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...