Jump to content

Mesna Boila (Pomoc, Predlog)


Recommended Posts

Ako ima dobrovoljaca ali iskrenih da napise mix za boile na mesnoj bazi, to jest pravio bih boile na bazi mesa pa ako neko hoce da pomogne da sastavim mix za izradu mesne boile -a moze i da doda sta bi neophodno bilo da dodam od hemije za mesni boil. Pravio bih sa aromom frankfurtsku ili m1. Hvala unapred
Link to comment
Share on other sites

Pravio bih boilu sad za prolece, kad dobijem NADAM se pravi mix za prolece znacu kako da ga preradim za leto, ujedno sta mi je najneophodnije za tu boilu? Za frankfurtsku i za M1(osim amino kiseline i arome). Hvala Badid sto ces podstaci kolege da napisu neki koristan savet
Link to comment
Share on other sites

Mesni mix

Mesna boila je zamišljena da pokrije sve vrijedne elemente koje smo imali u fish boili ali da se oslanja na namirnicama koje nisu vezane za produkte iz mora. Zamjena treba biti u mesnima brašnima od peradi, goveda, jetra iz raznih izvora, dehidriranom krvi te zamjenskim proteinskim brašnima. Ovdje se teoretski može pokriti sve što imamo u fish boili. Naravno radi se o teoriji jer prve probe pokazuju da nije sve tako jednostavno i treba još dosta raditi na toj opciji da bi se dobila prava kombinacija u rangu fish boile. Ipak, i takva na vodama koje su pod posebnim pritiskom ribiča daje prave rezultate. Evo primjera jedne takve mesne boile prije nego ju proanaliziramo u detalje.

 

10% jetreno brašno

15% mesno brašno

10% proteinsko brašno-zamjena za riblje brašno

5% dehidrirana krv

10% ananas pire- samljeveni svježi ananas

5% sirutka u prahu

10% crveno proso- mljeveno

5% pšeničnih klica neprženih

30% instant kukurzna krupica i kukuruzno brašno pola pola

2 jušne žlice feed stim xp u prahu

1 jušna žlica paprike

3 jušne žlice pivskog kvasca

1 jušna žlica jabučnog octa

1 jušna žlica češnjaka u prahu

2 jušne žlice posija

20 ml jetrenog ulja

Aroma začin npr češnjak ili jetrena ili pak kombinacija

1 goveđa kocka

8-9 jaja A klase

 

Izvana na 1 kg toplih boili nakon kuhanja

10ml The key moore

10ml feed stim xp

10 ml jetreni ex

 

Goveđu kocku prije upotrebe razrijedimo u malo tople vode koju smo zasitili sa vrlo malo jabučnog octa. Takvu smjesu sa svom tekućom komponentom ulijemo u jaja.

Mesna je boila najteže probavljivi mamac koji koristimo u ribolovu šarana. Zato nije preporučljiva naročito u većim količinama u hladnije doba kad temperatura vode se spusti ispod 10 stupnjeva. Barem ne u prevladavajućim količinama. Kombinacija mixeva naravno dolazi uvijek u obzir. Kod ovakve boile makar sa visoko kvalitetnim ali ipak teže probavljivim proteinima najveću pažnju treba posvetiti narušavanju strukture proteina za vrijeme i poslije miješanja mixa.

Zato kombinacija,

-ananas

-crvena mljevena paprika

-pivski kvasac

-jabučni ocat

u prvoj fazi, fazi miješanja efikasno „napada“ i narušava strukturu proteina. Znači kvalitetno promiješani mix sa naknadnim odmaranjem kad ostavimo dovoljno vremena enzimima pa i mikroorganizmima da urade dio posla odrađuju veliku stvar u tome dijelu, dijelu lakše probavljivosti. Tek sada dolazi na red izrada boile. Kuhanje mora biti temeljito jer slabo kuhane boile brzo se kvare makar ih i zasolili. Jaja u ovome mixu igraju značajniju ulogu nego u drugim mixevima. Bez obzira na to što je mix i bez potpune količine jaja dovoljno kompaktan ona su tu kao lako probavljivi protein svojevrsni aktivator metabolizma iskorištenja drugih proteina.

Nešto slično vožnji automobila kad uvijek moramo da bismo postigli brzinu krenuti od prve brzine.

Ako smo sve skupa odradili kako smo i zamislili, nakon kuhanja to je jedan sasvim drugačiji hranjivi element, puno lakše probavljiv. Takav stvara kod ribe osjet zadovoljstva i ona ga uzima bez okolišanja. Treba napomenuti da ovako koncipirana boila upija velike količine tekućine tako da izvana možemo dozirati i veće količine od 30ml po kili. Boilu nije potrebno niti malo sušiti već samo ohladiti i spremiti.

Ako ju spremamo u duboko smrzavanje nakon što ih vadimo iz dubokoga možemo ju dodatno tretirati sa istom količinom dodataka kao i prije smrzavanja. Samo otklonimo sa dna vrećice nakupljeni snijeg koji je čista voda i takve očišćene boile stavimo u vrećicu sa pripremljenim dipom.

Radi se mixu koji ima veliku perspektivu a već sada pokazuje vrhunske rezultate.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...