Jump to content

Crkva Prodaje Legendarnu Cardu U Kovilju


smrki

Recommended Posts

Nadaleko čuvena koviljska čarda "Na kraj sveta", biće zatvorena krajem aprila jer Srpska pravoslavna crkva ne želi da produži ugovor sa zakupcem.

carda1
...
Đorđe Varenika, gazda ovog kultnog zdanja starog preko 200 godina kaže da je razlog za zatvaranje činjenica da je SPC, kojoj pripada zemljište na kojem je kafana, odlučila da ne produži ugovor o zakupu.

Prema nezvaničnim informacijama, crkva legendarnu kafanu želi da renovira, dovede struju i vodu i napravi prostor za vernike koji obilaze Koviljski manastir.

"Ovu kafanu je pre mene vodio moj otac i još u njegovo doba postala je nadaleko čuvena. Kod nas su dolazili mnogi političari, pesnici, glumci, boemi, sportisti… I nikome nije smetalo što nema ni struje ni vode. Sada hoće da je renoviraju i urede. Ne znam šta će od toga ispasti, ali… Duša me boli", kaže on za Novine novosadske.

Dom legendarnih boema

"Na kraju sveta" gostio se Mika Antić, tamo je svraćao Ivo Andrić, za vreme stare Jugoslavije skoro svi "viđeniji" političari iz cele zemlje dolazili su do te kafane i nema onog koji nije bio oduševljen tim mestom. Ono je i dan danas sinonim za dobru riblju čorbu i odmor u prirodi. Sve je to dokumentovano u knjizi utisaka u koju su se upisavali brojni gosti.

"Za sve ove godine ne mogu ni nabrojati, niti se setiti svih tih, ‘ajde da kažemo poznatih ličnosti, koje su bile u našoj kafani. Ne mora više kafanu niko od mojih Varenika da vodi. Samo neka je ne ugase", apeluje Dorđe.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

I sad treba bogu da se molimo da SPC neostvari svoju zamisao da carda " na kraj sveta " ostane to sto je bila dosad , pa zar nema neko drugo mesto za vernike koji obilaza manastir u Kovilju ? Sve je postao interes izgleda ,  Ja jesam vernik ali izgleda da neko blizi bogu nije , Molim SPC ako neko nekad vidi ovo a da nije kasno preispita nameru , mislim da resenje uvek postoji . Steta je ljudi steta !!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...