Jump to content

Produktivna Mesta Za Prihranu I Pecanje


Recommended Posts

Dobar dan postovane kolege,

Pitanje je u vezi odabira mesta i pronalazenje mikrolokacije (najproduktivnije mesto), da li je to sprud, plato, potopljeno korito reke, bilo koje uzvisenje na dnu jezera, rupa, kosina obale, kolonija skoljki, mulj, trava, ravna povrsina, tvrda podloga, meka glina, tvrda glina itd.

Link to comment
Share on other sites

Predpostavljam da se pitanje odnosi na divlje vode,samim tim nema pravila....jer svaka voda je prica za sebe.Nema tu sablona za svaku vodu,nego druze stapove u ruke i ispitivanje terena....tako ces najbolje doci do zakljucka gde,kada i kako na kom mestu riba jede ponudjene mamce....izbegavaj mulj  i trazi panjeve ili neke druge prepreke u vodi koje ribama pruzaju zaklon i izvor hrane!!!

 

Ima dosta sarandzija na forumu koji pecaju na divljim vodama,nadam se da ce ti i oni dati neki koristan savet u ovoj temi.....BISTRO!!!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Retko ćeš imati situaciju da radi celo mesto, obično je deo kosine, korita, lokvanja, leva ili desna ivica granja i slično. To gde je tačno mikrolokacija ti ne može niko usmeno preneti osim ako je pre tebe neko tu pecao pa ti kaže. Moraš probati na što više tačaka i tamo gde dobiješ potez tu ponovo postavljaš i iz pecanja u pecanje počinješ da stvaraš sliku koji "ćošak" daje ribu. To zahteva mnogo izlazaka i dosta vremena provedenog na vodi. Imaćeš dane - noći bez poteza na nekim štapovima a na nekim po više poteza u toku pecanja. Tamo gde retko dobijaš potez menjaj levo - desno, dublje u prepreku, van prepreke..... Sve je na tebi. Ako sam slučajno promašio odgovor i ako pitaš dali je bolji sprud ili mulj ili slična poređenja tu takođe nema tačnog odgovora nego ispitivanje te lokacije.
Link to comment
Share on other sites

Kao prvo mnogo je bitno doba godine za lociranje sarana i za njegovo kretanje. A drugo sve zavisi od vode do vode . Svaka voda je prica za sebe. Imaces negde na nekim vodama aktivnost sarana na mulju negde ce se samo kupati iznad mulja itd... a sto se tice mikrolokacije to moras sam ispitivati .....o ovoj temi bi moglo da se piseee i piseeee
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Slazem se sve sa kolegama . Ja bih prvo provukao malo marker cisto da vidis koje su ti dubine ponudjene da li ima sprudova , plicih delova , kosina , rupa to ces najlakse odrediti sa markerom za pocetak . I svakako bih trazio granje panjeve , trsku ako je ima . I jako je vazno locirati ribu . Sto se tice mulja okej je i pecati ako je produktivni mulj . Mi u prolece kad krenemo sa ribolovom nalzimo plici deo vode , a to nadjemo tako sto u plicem delu se prvo pojavi lokvanj ,ako ga ima, i na taj nacin znamo da je tu toplija i plica voda i tu pecamo a kasnije kako otopljava menjamo lokaciju . Sto se tice mikro lokacije , to je lutrija , ako imas srece da ubodes  iz prve pobedio si a ako ne ceka te posao i istrazivanje terena . Nebi bilo lose da se prosetas u ranim jutarnjim satima i cisto da vidis da li se kupa i da li ga ima uopste . Zatim hranjenje mesta , neko nahrani pre pecanja pa peca , a neko hrani kad zavrsi pecanje sad to je individualno i pitanje je koji nacin hranjenja ce ti doneti rezultate . Pa zatim kolicina hrane , neko baci vise neko manje i naravno jako je bitno od cega ce se sastojati tvoja hrana . Nama je recimo lepe rezultate davala golubija hrana sa prokuvanim kukuruzom uz malo obilnije hranjenje posto na nasem mestu ima dosta amura i skapirali smo da nam jako brzo ociste spot :)  I recimo super je ako iznad vode imas sljivu-dzeneriku ili dud ja to kad vidim na poziciji obavezno tu pecam i pomalo bacam i tu dzeneriku u vodu jer on i to jede . Predlozio bih ti da kuvas i noklu pa je zalepis malo oko olova mozes i na udicu da je stavljas to je super fora a saran je obozava . Ja sam ti sad preneo malo onako kako ja radim na mom mestu . 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...