Jump to content

jure

Registrovani Član
  • Posts

    17
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by jure

  1. Potpuno se slažem! Isto tako da se nešto slično dogodi sa varaličarenjem kao što se dogodilo šaranolovu ribiči bi to objeručke prihvatili i dogodio bi se novi pojam - "moderno varaličarenje", a sve zbog težnje ribiča za što boljim rezultatima. Na ribiču je isto tako hoće li to primjeniti na divljoj ili komercijalnoj vodi ili gdje god stigne.
  2. Moda ili ne , materijalizam ili ne ... nije bitno, u svim navedenim disciplinama toga ima i biti će. Nedavno me jedan mušičar kojeg sam upoznao prvo pitao kakav šešir i prsluk imam??? Ko da ih trebam imati?! Pojam moderni šaranolov ne koristim niti ću ga koristiti, samo sam pokušao objasniti što je dovelo do toga, a činjenica je da je šaranolov najviše evoluirao od svih disciplina. Komercijalne vode i brodići na daljinsko su, sa svim svojim manama i vrlinama, daleko od mene, ali to nije razlog da ne koristim indikatore, svingere, šator, ležaljku i ostale sitnice koje olakšavaju ribolov i boravak na vodi i na divljim vodama, ako to prilike dozvoljavaju! Zar bih me trebalo biti sram koristiti sve to? Jesam li tada manje ribolovac? Bih li se trebao sramiti što vozim auto s klimom na kraju krajeva? Suština ribolova je neka druga tema!
  3. Ajmo ovako! Usporedimo šaranolov sa plovkarenjem, špinanjem, mušičarenjem itd. Ni u jednoj od navedenih disciplina ili vrsta ribolova nije napravljen sličan drastičan pomak u pogledu unaprijeđenja ribolova. I dalje imamo jednak ili u detaljima poboljšan pribor - najlon, plovak, olovo, udica; i dalje nam na kraju mušišarske strune visi najlonski predvez i mušica po imenu autora iz polovice prošlog stoljeća; varaličarski štapovi su sad od grafita, a i dalje se vuče kojekakvo željezo, a u zadnje vrijeme nešto više vobleri i silikon itd. ... sve je to jako blizu onome kako se lovilo prije 10, 20 ili 30 godina, dok je šaranolov neprepoznatljiv u odbnosu na ta vremena pa se s pravom može pričati o "modernom šaranolovu" i ono što se šaranolovu dogodilo se bez zadrške može nazvati i revolucionarnim.
  4. Kukuruz je opet in! Moderniji si nego itko Inače sve te blagodati "modernog šaranolova" te ne čine bitno uspješnijim šaranašem. Što boljim shvaćanjem načina života i potreba ribe u pojedinoj vodi i sposobnost prilagodbe određuje uspješnost. Ostalo su samo pomagala, a postupanje s ulovom određuje koliki se ČOVJEK nalazi u šaranašu!
  5. Koliko sam ja shvatio MŠR je ribolov koji uključuje lov šarana prvenstveno boilom, a potom i drugim mamcima montiranim na dlaku, korištenje upredenica, fluorokarbona itd. za predveze, raznih montaža sa antitangle tubom ili leadcoreom, korištenje elektronskih indikatora, swingera i hangera, rod-poda itd....dakle svega što olakšava ulov opreznih riba i boravak uz štapove što duže... i što je najvažnije puštanje svih ili makar većine ulovljenih riba, pogotovo kapitalnih! Iako se ovaj način ribolova već odavno pojavio kod nas, omasovio se tek zadnjih 7-8 godina tako da ga se još uvijek može zvati modernim!
  6. jure

    VACSY ZEPTER

    Ja imam Vacsy-ja već dugo, ali stariji model. Nikad nisam vakumirao boile s njim, jer se treba dugo čekati između varenja kesica...nemam živaca. Je li netko probao s pištoljem koji je u kompletu pa direktno u vrećicu (običnu za zamrzavanje) i onda zavezati...samo da izbjegnem varenje!
  7. jure

    Pop up boile

    I ja sam prije par godina tako mislio sve dok nisam pop-upici dao zasluženu minutažu i iznenadio se ulovima! Tada sam pokušo u par navrata stavit pop-up, ali jednostavno nisam imao povjerenja u takav mamac pa sam ga uglavnom vadio nakon sat dva! I tako sam u glavi razvio priču da u tom jezeru pop-up NE RADI! Onda mi je autor ove teme održao lekciju
  8. jure

    Pop up boile

    Jesi-nisi, nije važno ...idemo dalje!
  9. jure

    Pop up boile

    :shhh: ...nego da se vratimo temi!!! Pop-up kažeš!? Strašna stvar! 8-)
  10. jure

    Pop up boile

    Tako je! Razlika je hraniti se sitnim peletima u raspadanju i boilama koje su rasute i po metar i više jedna od druge...isto tako je razlika u kakvim okolnostima se trenutno riba nalazi...nepoznato i poznato hranilište!
  11. jure

    Pop up boile

    Nisam ni mislio pisati o povjerenju u mamac nego baš o hranilištu. I ja sam imao sličnih iskustava s mojom boilom prije nekoliko godina. Govorimo o pop-upici, a njome se ne može hraniti (mislim, može ali...) tako da je jako bitno da se šaran osjeća sigurno na hranilištu da bi bez straha brstio sve što mu se ponudi. Evo primjera kako ja vidim ponašanje šarana: Recimo da se radi o vodi bez velikog pritiska i da otvaramo novo mjesto. Nakon prvog hranjenja šaran prolazi pored hranilišta i uočava aktivnost bijele ribe. Iz radoznalosti u drugom ili trećem prolazu kupi boilu dvije i nakon nekog vremena se opet vraća, ako što i nađe. Drugi dan već u prvom prolazu zastaje i s nešto manje opreza uzima nekoliko mamaca u više navrata dok već treći ili četvrti dan dolazi ciljano natrpati škembu bez velikog opreza i tada će bez prevelike dvojbe uzeti i nešto novo! To su dva slučaja, kakve je i Žac naveo, kad šaran u prolazu uoči mamac i ciljano se spušta do njega i situacija kad zabije ćube u dno i čisti! Znači način uzimanja mamca može nekad više ovisiti o mjestu nego o samom mamcu!
  12. jure

    Pop up boile

    Evo kako ja to vidim, što ne mora značiti da sam u pravu...Kad šaran stekne povjerenje u hranilište, onda se ne boji isprobati bilo što od ponuđenog. Razlika je kad šaran prvi put dolazi do hranilišta i ispitiva ili kad se vraća na mjesto gdje je više puta dobro papio...kod šarana koji dnevno prođu i preko desetak i više hranilišta na jako posjećenim jezerima ne bih se usudio predviđati reakcije.
  13. Ni najmanje ...već sam je zaboravio, pa mi je bilo drago prisjetiti se!
  14. E barba, evo san se dovuka nekako!
  15. To sam ja fotografirao u Kninu na Šarenim jezerina. Nisam se mogao sjetiti da sam je stavljao na net pa me zanimalo... Hvala na dobrodošlici!
  16. Pozdrav ekipa! Ovo mi je prvi posjet ovdje...nadam se da cu cesce navracati! PS. stanislav-pancevo ... otkud ti slika za avatar?
×
×
  • Create New...