Jump to content

Made In Japan


Recommended Posts

Dok pada ova dosadna kiša, nešto gledam...

Zašto na ručici Daiwine mašine (npr Infinity X 5000 BR) piše "Made in Japan", a na ručici Shimano Power Aero, ili AT, piše "Shimano Japan".

Onako, laički, tumačim to, kao da za brend automobila piše "Mercedes Germany", a konkretni model se sklapa u Poljskoj ili Madjarskoj. Poznato je da su svetski propisi vrlo strogi po pitanju označavanja gde se roba proizvodi. Onda tumačim: Shimano Japan, znači Shimano je iz Japana, ali ne znači da se konkretni model sklapa u fabrici u Japanu, jer bi u tom slučaju pisalo "Made in Japan" (vrlo precizno i jasno). Čak smatram da nas sa tim natpisom "Shimano Japan" dovode u zabludu-smerno.

 

Kao primer: na mojoj jakni na etiketi piše Mamut Switzerland, a sa druge strane etikete jasno piše "Made in China".

Niz je primera, i sa štapovima. Na većini brendova štapova smeju da stave zastavu GB, ali nikako ne smeju da stave "Made in GB", jer se ne proizvode tamo, čak šta više, mi za većinu i ne znamo gde se proizvode. Nasuprot tome, na mojim štapovima jasno piše "Made in GB", a na mašinama "Made in Japan". E sad, da li je to bitno, svako tumači na svoj način. Jedino znam, da nije isti kvalitet Mercedesa koji se sklapa u Nemačkoj naspram onog koji se sklapa u Poljskoj.

To svakako nameće na razmišljanje...A nije loše da se zakuva lonac :-), a kiša pada....

Ima ovde dobrih poznavalaca materije

Link to comment
Share on other sites

U osnovi si u pravu Made in se odnosi na zemlju u kojoj je proizvod napravljen (mada i tu postoje neke zackoljice ) a Shimano (ili bilo koji brend) Japan se odnosi na to gde je proizvod dizajniran i moze biti proizveden u njihovim fabrikama sirom sveta ili da neko drugi napravi taj proizvod po njihovoj specifikaciji. Sto se tice masinica mislim da je to prvi poceo nekada slavni DAM pocetkom 90' ,ja sam imao Penn Slamere koji su bili Made in USA (prva serija) a odmah po izlasku Slamera LL, prodao prve i kupio LL (slobodan hod-baitruner) i on je vec bio Penn USA.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...