Jump to content

Gruzansko jezero - Knic


pedjakv

Recommended Posts

Najvece jezero koje sam u zivotu video

Ima koliko mi je poznato ima 42 kilometra obale :shock:

Dubine su ogromne

Zalivi takodje...

Pecao sam smudja i ne bog zna kako prolazio ali ima ga u ogromnim kolicinama

Somcine su normalna pojava

Ali saran je jedne godine doziveo strasan pomor i od tad koliko znam ne lovi se tako dobro

Ubedjen sam da jezero krije najvece primerke u drzavi

Stuka je mislim iste te godine pomrla u ogromnim kolicinama (a bilo je to jezero sa najvecim stukama u Evropi)

Levo od mosta je jezero najsire(bukvalno 3 puta vise vode ima nego na slici sto se vidi,ovaj deo desno od mosta i plitko je)... tu sam video da cekaju sarana

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Pozdrav :)

 

Pa sto se ribljeg fonda na jezeru tice, tu nema puno sta da se kaze. Jezero je jedno od najbogatijih ribom u zemlji. Koga god pitate za Gruzu , odgovorice vam da tamo zive grdosije. Naravno , ne zive tu samo ti kapitalni primerci, ali se jako cesto love. Mislim da je u 2009. godini najveci som bio 81 kg, najveci saran 17,5 kg, palo je vise deverika od 3 i nesto kila... Ono sto je nama sarandzijama bitno, sarana ima dosta i odavno nisam cuo da je neko upecao nekog ispod 3 kg, svi su veci..

Sto se dozvole tice, ako ste culi da za Gruzu treba posebna dozvola , to nije tacno.. Vazi ova nasa , nazovi objedinjena :)

Link to comment
Share on other sites

Pa jeste tacno u sustini, skoro sve sarandzije su koncentrisane pod mostom i u njegovoj blizini. Takodje ih dosta ima oko ostrva. Medjutim to nisu jedina mesta gde se saran moze dobiti. Odlicno se peca i u zalivu, kao i kod usca boracke reke u jezero ( tu je pao proslogodisnji najveci :) ) .. Meni je jedino zao sto je izlov sarana nenormalno veliki i meri se u tonama ribe godisnje (tamo niko nece vratiti ribu u vodu) . Cim dodjete do mosta, sa leve strane cete jos od marta ( kako rece kolega ) videti neke likove koji su tu sagradili montazno naselje. Pecaju u proseku sa 10ak stapova sarana, a 4-5 stapova su mamceni za soma. Grad Kragujevac je podneo tuzbu protiv njih i bespravne gradnje, tako da ce to mini naselje biti sruseno, cemu se iskreno radujem, jer ne biste verovali kad biste videli koliko smeca ti likovi ostavljaju tu..
Link to comment
Share on other sites

Uzas.. Ja zaista ne znam kako na kraju na Gruzi ostane toliko sarana. Naprosto nije zdravo koliko ga ima, ali me to raduje. Da se ovde riba neguje kako bi trebalo i da izlov nije toliki, Gruza za 3-4 godine ne bi ni sama znala koliko kapitalaca ( ali onih pravih 20 + ) ima .. Ne kazem, 'aj , ponesi ponekad ribu kuci , ali ono sto se vidja po nasim vodama je daleko od humanog i smatram da to takodje zasluzuje neku vrstu kazne.. Pocetkom avgusta prosle godine sam bio tamo, malo desno od njih ( nekih 150-200 m ) sam lovio deveriku i bio sam svedok da su za nekih 3 sata izvadili 7-8 komada i da nijedan jedini nije bio vracen u vodu ! Ko zna sta je bilo do kraja dana, morao sam otici jer me je oterala jaka kisa , al' nisam odavno video da saran onako radi.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ova voda - Jezero uporedio bih sa najlepshim jezerima za koje sam cuo . Procenite koliko sam u pravu.

 

http://s1.postimage.org/VE560.jpg

 

Prilaz jezeru preko Bumbarevog brda, i to je prizor koji je mene odushevio

http://s2.postimage.org/1bFGEA.jpg

 

http://s4.postimage.org/lfGBS.jpg

U toku nastajanja ove akumulacije, potopljeni su delovi puteva. A , kakvi spotovi za pecanje !

Znaci nisu tvrdi kao beton nego asfaltirani :D .

http://s1.postimage.org/VEz1J.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ako se ne varam, jezero je duzine od 12 - 13 km, sa duzinom obale 43km !

I pored tolike razudjenosti, josh je tu i ne malo ostrvo.

 

http://s1.postimage.org/VF9rS.jpg

 

 

http://s4.postimage.org/lgDti.jpg

 

http://s3.postimage.org/ziner.jpg

Privatnik je izgradio bungalove. Prica od ranije da ce biti srusheni nije pouzdana, ali je sigurno da postaju

jedno od obelezja ove prelepe vode.

http://s4.postimage.org/lgZVA.jpg

Link to comment
Share on other sites

http://s3.postimage.org/zjByS.jpg

 

http://s3.postimage.org/zjGy9.jpg

Asfaltirani sprudovi i spotovi za pecanje :mrgreen:

http://s2.postimage.org/1bI5Oi.jpg

 

http://s3.postimage.org/zk6ZJ.jpg

Na ovakvom mestu , ovaj kucerak - mlekar mu dodje kao ribolovacki san ili Raj .

http://s3.postimage.org/zkbZ0.jpg

 

http://s2.postimage.org/1bIdhJ.jpg

 

http://s2.postimage.org/1bIngi.jpg

 

http://s4.postimage.org/ljBy0.jpg

 

I sve ovo je samo jedan deo jezera.

Link to comment
Share on other sites

a kazu u stvari tako sam cuo da su najbolja mesta tu oko mosta i da se tu najbolje peca saran.Ali da su mesta zauzeta vec od marta :) : ) a da ostale pozicije daleko manje ribe daju,sad ne znam da li je istina i koliko

pozdrav

 

Pored mesta koje je naveo Zeljko KG, pomenuo bih i zalive oko mesta Zunje, za koje se govorka da su isto

"prave" sharanske pozicije. Vishe od mene sigurno zna Pedja KV jer mi ih je on i napomenuo.

Zato .... Pedjaaaaaa

Link to comment
Share on other sites

:evil: :shock:

pa jbt kako su uspeli toliku mrezu da postave ? Ko gazduje tom vodom ?

za neverovati sta se radi .... :angry-boxing: :angry-cussingblack:

 

 

Ja sam jos uvek u soku.. Tog dana je izvadjeno ukupno 2,100 metara mreze iz jezera.. Uzas.. Gazduju Cacani koliko ja znam (ili Kraljevcani, zaboravio sam ko je od ta dva bio prosle godine, a ko ove , stao mi je mozak ) :) ..

Link to comment
Share on other sites

Zeljko sto se tice gazdovanja Knicskim jezerom do pocetka ove godine bilo je ribolovno drustvo Kica Kraljevo a na dalje se jos uvek nezna ko ce pruzeti vode .

Najbolji tereni za ribolov sarana na ovom jezeru su u gornjem delu jezera i to na ulivu Boracke reke i reke Gruze a na tom delu je i prirodno mrestiliste sarana tacnije u pravcu ostrva koje je rott prikazao na slici.Sto se tice dubine u ovom delu krece se od 2 metra u priobalnom delu do 7 metara u potoplenom toku reke Grze .Veoma je vazno znati stari tok jer u tim delovima je i lociran saran .Drugo mesto je na samom ulazu pred jezero sa leve strane gde ulazi stari put koji je potopljen u jezero koji se takodje vidi na rotovim slikama i to sa desne strane tog puta jer je u tom zalivu nekada tekao potok i to pri samoj drugoj obali .Jedno od dobrih je mesta je u selu Zunje tacnije gde se uliva recica Izvorac kojoj je stari tok sa leve strane od njenog uliva gde je dubina negde oko 10 metara i isplicava na drugu stranu na nekih 2 metra.Jos jedno mesto je na mestu zvano Cukara koje mozete videti na ovoj karti koju sam prikazao u predhodnom postu . M esto sa razlicitom konfiguracijom dna i sa lepim mestom za postavljanje satora i ostale opreme a i lepim prilazom do obale.Izdvojio bi jos jedno mesto i to na ulasku reke Curevac .Idealno mesto za lov sarana i lepim ambijentom prirode a i lepim prilazom do vode.Donji deo jezera do brane nebi vam preporucio zbog dubine i zbog konfiguracije dna i same obale.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na informacijama Pedja, jako korisno.. Ovo sto ste Vi rekli, ja potvrdjujem, jedino sto u Zunjama dugo nisam video nijednog sarandziju, a ni sam vec dugo tamo ne pecam sarana.. Ne kazem da ga nema, al' jednostavno mislim da ga je dosta teze pronaci tamo.. Molim Vas da, ako nadjete vremena, na karti ucrtate stare tokove reka koje ste pominjali, znacice puno svima. Pozdrav :)
Link to comment
Share on other sites

Vlade do prosle godine nisu dozvoljavali upotrebu camaca na ovom jezeru a i taj deo je bio zabranjen za pecanje jer su ga tretirali kao mrestiliste a za ovu godinu se jos uvek nezna ko ce preuzeti vlasnistvo upravljanja nad ovom vodom.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...