Jump to content

Mamci i lov na reci


rott

Recommended Posts

Nadugacko nashiroko se pricalo i prica o mamcima za jezera I komercijalne vode. I pre i sada pricalo se

o pristupu pecanju na takvim vodama a i mamci su manje ili vishe pretresani. Poznajem dosta sharandzija

koji retko ili gotovo nikad ne pecaju na rekama. U najmanju ruku mi je to cudno. Pa bih vas molio,

ko ima iskustva u lovu sharana na rekama, da podeli iskustvo sa nama o pristupu takvom nacinu lova

i da se posebno osvrne na najceshce mamce koji se koriste. Hvala unapred momci.

 

Ajd sad da vidimo "recne vukove"

Link to comment
Share on other sites

UkratkoTamis-boila i to tvrdja,sa malo naglasenijim mirisom(obicno vocna),Dunav hranilica-valjak ili kukuruz(stari ili cukk),mada moj glas ide za cukk.

Sto se prihrane tice maksimalno izbegavam sitno zrnevlje,i intenzivnije hranim,ali u ne preterano velikoj kolicini.Ne Tamisu sam najbolje rezultate imao kada na svakih 1.5-2 sata bacim po koju pracku kukuruza i isto toliko boila.Obicno pripremam mesto tako sto ga intenzivno hranim 4-5 dana pre pecanja.U pocetku idem sa dosta kukuruza i do 1/2 kile lomljenih boila dnevno.Nakon 2 dana smanjim kolicinu kukuruza za 1/3 a nastavljam sa celim boilama.Dobra stvar je sto boile mogu da budu stare i tvrde,pa uvek iskoristite preostale zalihe koje vam stoje po zamrzivacu i coskovima.5-ti dan mi je jajjaci sa prihranom i to najvise boila-cak i do 2 kile,a samo 1/3 kukuruza od ukupne kolicine sa kojom sam poceo.Nakon toga pravim 1 dan pauzu i onda krecem na vodu.Kao i svuda pravilo je da nema nekog pisanog pravila,tako da mi se desavalo da na nehranjenom mestu riba intenzivno uzima i bez neke predjasne pripreme.U sustini ako mu nagazis mesto i termin kada jede ima samo da zvoni i to bez nekog birkanja i izmisljanja tople vode...

Link to comment
Share on other sites

Ribolov na rijekama se od rijeke do rijeke razlikuje kao i među jezerima, šodericama i slično. Primjer, Sava. Možeš bacati na stotine kila hrane riba če sve pobrati. Boile se gotovo na jednome dijelu gdje krstare plove od po par stotina kila deverike ne isplati niti bacati. Kukuruz da i to sa velikom šansom za dobivanje vekih amura. 20 do 30 zrna na vjenčić dlaku i miran si zbog bijele ribe ali isto tako si miran i od šarana, samo amur.

Zato postoji idealno vrijeme za takvu vodu a to je zima, prv,drugi i treći mjesec posebno. Bijela riba je puno manje aktivna a šaran i dalje radi po svojem.

 

Druga je priča recimo sa rijekom Likom. Voda sa jako malo prirodne šaranske hrane. Šaran voli uzimati sve i voli se gurati :D Prihranjivanje ovisno o taktici na takvoj vodi se može kretati prije ribolova od par kila po danu do 30 kg prvi dan prihrane. ovisno o mjestu i vremenu prihrane. Glavni problem tamo je klen. Neumjeren u hrani do zla boga. Svaki dan treba popiti par aspirina prije noći( prijatelji ja obično popijemo koju litru dobrog vina) da bi izdržao sve te napade na naše mamce. No, kad šaran dođe na hranilište klen se miče. Nakon što se šaran zadovolji opet u akciju kreće klen i tako po redu. Naravno treba prihranjivanjem održavati te amplitude jer šaran se voli jako brzo odmaknuti od mjesta hranjenja ako nema razloga ostati na njemu.

 

Svaka od ove dvije opcije ima svoje teške strane. Jedino što Sava nema lakšu stranu ;)

Inače što se tiče mamaca za takve uvjete obavezno kompaktniji mamac i bez obzira na prisustvo svih tih nepozvanih glavna boila na fish bazi dok ova druga neka lagana bird opcija. Boila ispod 24 mm ne dolazi u obzir, neisplati je se bacati.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ne mogu a da ne konstatujem, da je prvo bilo pecanje sarana na rekama, pa se tek naknadno pojavio ovaj savremeni tzv. moderni ribolov sarana na komercijalnim vodama. Ribolov na rekama je mnogo tezi i zahtevniji, pa i komplikovaniji, iz vise razloga. Prvo, mnogo toga zavisi od hidroloskih faktora na reci. Nije sve jedno da l voda naglo ili postepeno opada ili raste, da l je jaka i brza ili spora, da l je i koliko zagadjena i ima manje ili vise kiseonika...Zatim, kolicina sarana na rekama je daleko manja i samim tim teze ga je naci. Recni sarani su upuceni iskljucivo na prirodnu hranu, pa im nase boile i drugi mamci i arome dodju kao sporedna hrana koju ce pojesti vise iz znatizelje, a ne iz razloga opstanka, dok je prica sasvim drugacija na jezerima koja su gusto nasadjena sa velikim saranima i gde je velika konkurencija za hranu. U takvim okolnostima kvalitet boile, neka posebna aroma i slicni detalji mogu biti presudni u uspesnosti ribolova... Kad je u pitanju ishrana i nagon za mrestom, sarani na rekama se oslanjaju na prirodne instikte stecene genetskim putem i jako je tesko to sve imati na umu i sabrati prilikom izbora taktike i tehnike pecanja.

Na reci je najvaznije znati da li postoje zadovoljavajuci i optimalni hidrometeoroloski uslovi za ribolov, a zatim precizno locirati sarana. Ako ste u to sigurni, tek onda se moze razmisljati i mamcima i prihrani. Nema nikakve svrhe eksperimentisati sa raznim boilama i zrnevljem, ako su nepovoljni hidrometeoroloski uslovi, ili jos gore, ako sedite na mestu gde nema sarana. Sto se tice pribora, dobar sarandzija brzo skonta sta treba da menja kad recni sarani pocnu da mu kidaju najlone, ispravljaju udice ili lome stapove...

I naravno, sto kaze Zac, svaka je reka prica za sebe.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
pecao sam dosta po rekama srbije ,dunav ,tisa zapadna morava velika morava i svsta sam probao hvatao sam mnogo lepe ribe i na bojle vocne jagoda , banana ali po meni nikakva filozofija sto se tice reke po meni iz mog izkustva naj prostije i meni se pokazalo najbolje spod kukuruz konoplja i karpiks i to je to i naravno teren treba poznavati na rekama to to je broj jedan
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...