Jump to content

LOVNI BOILI MAMCI-dipovi-umake i tasteri


žac

Recommended Posts

DIPOVI- UMAKE-TASTERI

 

 

Dipovi

 

Dipevi,umake ili koji već nazivi upotrebljeni su za mješavinu raznih atraktivnih tekučih dodataka kako bi mamci poput boile,kuruze ili sl. davali bolji signal u vodi i tako prije privukli pažnju šarana . Zašto je sve uopće počelo na taj način? Svi smo svjesni količine hrane na našem hranilištu kad izbacamo sve što smo naumili. Tamo se nađe i par tisuća sjemenki, par stotina boili i ko zna čega sve ne. Ako imamo veliku posjetu ribe neće biti velikih problema dobiti griz na takvom bogatom hranilištu. No, prisustvu manjeg broja ribe, pa još tome kadkad i posebno oprezne, plahe, rezultira da dva tri dana prođu u trenu a mi ne dobimo ili dobimo tek koji griz. Poslije iza nas dođe netko sa šakom mamaca i slijedi griz za grizom.

Druga je situacija treći štap. Dva štapa na hranilištu u svim uvjetima je dovoljno. Zaista bi bilo nelogično sa trećim ne isprobati nešto drugo napraviti nego se gurati na jednom hranilištu gdje rijetko sva tri štapa rade. Postoji solucija ili da otvorimo neko novo manje nahranjeno mjesto, da iskoristimo područje gdje nam pada hrana ako hranimo raketom ili jednostavno da više puta na dan izletavamo s tim trečim štapom kao izviđačem pokušavajuči iznenaditi kakvog lutalicu.

U svim tim slučajevima od velikog značaja može imati mamac iz dipa, posebno boila. Kažem posebno boila jer recimo kukuruz osim zaslađen je najbolji u svom izvornom mirisu, signalu jer je on jednostavno usađen u samo biče ribe kako svojim signalom tako i posebno svojim izgledom.

Postoje više pristupa izrade dipova no dva su prevladavajuča. Prvi je dip koji se oslanja na mirise i lovi signalom otapala koje ti mirisi nose, dok je drugi oslonjen više na atraktore prirodnoga porijekla.

Prvi pristup je usko gotovo najuže vezan za manju ribu jer njegov brzi signal bez večih problema namami manju ribu da uzme baš taj mamac koji odskače od drugih na tome kako smo opisali bogatom hranilištu.

Razne kiseline koje su sastavni dio nekih aroma, pa direktne kiseline kao n.butric i mravljična imaju veliku moč širenja po vodi i tako brzo postiže efekt zainteresiranosti kod nekih riba. Dodatkom raznih ulja pa otapala sa večom specifičnom težinom od vode dobivamo tzv. 3D efekt, kretanje signala u svim mogučim smjerovima. Takav pristup najviše se koristi kod kračih ribolova i takmičenja. Naravno, kao i svaki pristup i ovaj ima svoje lošije strane. Jedna je da što se tiče velike ribe nije pokazao najbolje rezultate, naročito što se tiče brzine ulova. Srečom pa su svi ti dodaci brzo topivi pa se tako i taj mamac nakon nekog vremena ako je izbjegao nalete manje ribe pretvara u dobar izbor i za nekog lukavca.

Pošto pune 4 godine ako ne lovim na pop ups boilu na dlaku stavljam samo boilu iz dipa mogu zaključiti po dosdašnjem iskustvu na svim vodama veča riba dolazi kasnije kad je takav dip več dobrano ispran ali još uvijek očito dovoljno atraktivan.

Drugi pristup je meni najomiljeniji jer ulazi duboko u razmišljanje o ribi, njenim potrebama i ponašanju. Taj pristup dijelim na tekuči i praškasti. Praškasti ču opisati nešto kasnije pod tasterima.

Šaran je po svemu specifično biče. Živi u posebnim uvjetima,voda, i ovisan je u velikoj mjeri o svome okolišu bez obzira na naš upliv u njegov svijet. Kao takvo biče oslonjeno na svoje instikte teško je prihvatiti neke teorije o njegovoj niskoj razini inteligencije i pokušava ga se strpati u biča koja eto tako plivaju pod vodom i mašu repom. Mislim da je sve skupa daleko od toga i sada bi se htio osvrnuti na njegov nepogrešivi instikt koji ga vodi kroz život. Da je on nepogrešiv kazuje i činjenica da kao i svako živo biče bez greške pronađe sve esencijalne tvari potrebne za njegov uspješan razvoj i opstanak. U toj potrazi na visokom mjestu nalaze se aminokiseline. To su tvari koje šaran osjeti na največoj daljini i biča iz kojih i prehranom crpi za njega su doslovce životno važni. Ta biča također sadrže i neophodne enzime bez kojih bi njegova probava bila vjerovatno nezamisliva. Makar se ta biča,račići,školjke,larve,crvi itd. ponekad nalaze u područjima intenzivnog mirisa,mulja,nazvao bi to prije smrada šaran osjeti ne samo gibanje istih nego i signal koje to biče odašilje preko svojih izlučevina. Nešto slićno dešava se i sa našim mamcem boilom iz dipova-umaka ili tastera. To je ta vodilja u osmišljavanju dipova okrenutih samo i jedino prema elementima koji su šaranu svakodnevno neophodne za opstanak. Radi se o aminokiselinama, nekim vitaminima, mineralima, i sl. Ovdje su arome prisutne jedino u slučaju da ih proizvođač upotrijebi u svome proizvodu a da to nije navedeno na deklaracijili u sastavu proizvoda. Sve se bazira na prirodnim dodacima. Takav dip naravno, privlačan je također manjoj ribi no njegova atraktivnost nije na prvu jer ne nosi onaj 3D efekt več najbolje lovi na čekanje i okolo hranilišta. Glavni sastojci su mu aminokiselinski pripravci tipa,minamino, marineamino, multimino, nutramino, shelfish R.H, shelfish K.N, the key(probiotik), liquid yeast(tekuči p.kvasac), pure liver ex., sol i sl.

 

Tasteri

 

Najteže je pisati o stvarima koje na prvi pogled isključuju jedna drugu. Tako se može učiniti gledajuči površno na tekuče dipove i praškaste dipove tj. dipove koje neposredno prije upotrebe boile lijepimo na sami mamac tzv. tastere. Jako popularni dio u šaranskoj industriji.

U ovaj dio se začudo osim kupnje gotovog proizvoda nije uputilo puno ljudi. Možda iz uvjerenja da se na tome području nemože nešto više napraviti. Greška, može i to jako puno. Zadnje tri godine ribolova na tako izrađene mamce donjele su mi puno radosti. Možda je problem bio i nosač koji lijepi praškastu tvar na boilu, mi teško možemo doći do izvorne tvari koja se koristi ali ja sam upotrjebio mljevenu želatinu i praškastu tvar koja se koristi u izradi torti, preljev za torte. Jedna sporije stvrdnjava ali dulje drži,mljevena želatina, dok druga steže brže i brže otapa, preljev za torte.

Oba praška trebaju biti dodatno samljevena.

Od dodataka radi kojih se uopče i radi takva vrsta dipa trebalo bi izdvojiti neke manje ili više topive namirnice ili tvari. Na prvome mjestu su to vrhunska riblja brašna kao predigest riblje brašno koje je nakon tretiranja enzimom pepsinom dobijen protein koji je u takvome stanju da ne samo što ga je moguče samljeti u puder,doslovce, neko preko 80% toga proteina je topiv u vodi, dakle više nego izvrstan signal. Zatim LT riblje brašno koje zbog svog posebnog postupka izrade na nižim temperaturama sačuvao svoj aminokiselinski profil koje se nemože usporediti niti s jednim brašnom u klasičnom procesu, radi se o oko 3 puta više aminokiselina koje su sačuvane takvim procesom. Zatim razni ekstrakti tipa GLM, enzime treated liver powder, pure liver powder, fruktoza con., dehidrirana krv,spirulina alga, betain,ciprivit(vitamini, minerali), topivi riblji protein L-zero 30, apetitstimulator mulbery RH,pivski kvasac, sol itd. Glavni nosač svega je čisti kukuruzni škrob koji će držati takav dip-taster suhim jer vlaga koja se lako stvori usljed stalnog otvaranja posudice može stvrdnuti taster. Čisti škrob će te najprije pronaći ako upitate poznanika pekara, u pekarstvu se koristi za posipanje dasaka na koje ide kruh da se ne bi lijepio. Oni koriste čisti škrob za tu namjenu. Škrob također možete nabaviti u proizvodu koji ćete naći u kuhinji vaše žene, mame, bake tvorničkog imena Gustin ili pak kao smjesa za izradu pudinga, samo u tome je slučaju on obojan i aromatiziran.

Kao što se vidi, radi se o gotovo potpuno prirodnim tvarima u sto postotnom slučaju. Zastupljeni su za ribu jako zanimljive tvari, od proteina, aminokiselina, vitamina, minerala, atraktora a kao konzervans kao i usvakom mom dipu, soli. Posebno dobar pristup prezentaciji i označavanju mamca u dobu godine kad šaran najviše obitava u donjim dijelovima vode kao što je jesen-zima i ljeto. Ako samo proanaliziramo vrijednost još jednog izuzetnog dodatka,spiruline, biti če nam puno jasnije zbog čega je ovaj pristup prepun mogučnosti za napredak. Spirulina je alga koja u svome sastavu nosi obilje vrijednih tvari a na prvome mjestu vrijednih proteina,55%, aminokiselnski profil joj je gotovo pa čudesan jer 20tak aminokiselina čine tu namirnicu zaista čudesnom, zatim vitamini a posebno B12 te beta caroten koji posebno može biti deficitaran kod ribe u tome okruženju, te još minerali i ostalo. Sve se to nalazi u praškastom obliku koji je toliko fino mljeven i dehidriran da izvrsno upija i veže sve komponente na sebe kad ga namočimo i ostavimo da se malo upije. To, uz sve druge visoko vrijedne elemente nikako nemogu proči nezamječeno kod ribe, niti kao jedan mamac a kamoli na hranilištu! Vrlo je izgledno na takve mamce dobijati one veče ribe jer su i one iskusnije puno u pronalaženju tih vrijednih elemenata o kojima smo pisali.

Na ovim je primjerima pažnja ponajviše usmjerena na prirodne produkte, ljepiva komponenta također, mada ima također uspješnih dodataka naročito što se tiče lijepljenja i sintetičkog sastava. Razlog se zna, ovakvi i dipovi-umake i tasteri rade na duge staze. Moj primjer tomu govori u prilog gdje zadnjih 5 godina isključivo što se tiče mamaca na dlaci koristim dipove svih vrsta ovisno o prilici. Bez obzira na karakteristike vode i količinu ribe u njoj.

 

Na kraju evo par primjera od svake grupe dipova-

 

Brzi , atraktivni dip;

 

Minamino Moore 20ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Crem cajouser Nutrabaits 2 ml

Talin Moore 2 ml

Ester pineaple Solar 1 ml

Esen. Banana Moore 2 ml

5 ml jabučni ocat

 

 

Atraktivan hranjivi dip

 

Marineamino Moore 20ml

The key Moore 10 ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Salmon ulje Moore 2 ml

Squid Solar 5 ml

3 kapi black peper ete. Ulje

1 čajna žlica kuh. Morska soli

 

 

 

Suhi dip-taster-fish liver

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

 

Suhi dip taster voćni

 

1 vrečica želatine u prahu

1 vrečica preljeva za torte

30 gr kukuruznog škroba

Mullbery stim. Apetita RH u prahu 1 jušna žlica ili 2-3 gr fructosa con moore

½ čajne žlice dodatno samljevene kuhinjske soli

 

Boilu prije umakanja u taster dobro je namočiti u nekom kvalitetnom aminokiselinskom preparatu ili dipu-umaki koji nije po karakteristikama brzog djelovanja. Time dobivamo trajnost signala.

 

 

 

Dipove kad dođete sa ribolova treba čuvati na suhom i hladnom mjestu a one koje ne sadržavaju sol ako je moguče u hladnjaku. Na ribolovu također treba paziti da nam bočice sa dipom baš nisu na suncu. Ako slučajno zbog nekog razloga odlučimo baciti dip, bilo koji, nikako ga nesmijemo baciti u vodu več u smeče. Jer bi riba ako pojede koju takvu dugo vrijeme dipanu boilu mogla imati problema. Postoje konzervansi i emulzije koje se mogu koristiti ali ja sam osobno skeptičan prema tome dijelu i ne sviđa mi se nikako pogled na sami dip nakon doziranja tih i sličnih pripravaka, dip se zamuti i sl.

Došla nam je pomalo i nova sezona pa tako i prilika da osmislimo jedan dip i probamo na njega odraditi neke situacije.

 

Svima želim puno uspjeha, bistro!

 

http://s2.postimage.org/yncDS.jpg

Moj rekord ulovljen na "Staru kurvu" praškasti dip-taster

 

http://s2.postimage.org/ynrBJ.jpg

Batina i njegova redaljka :o

 

http://s2.postimage.org/ynO30.jpg

Različiti izvori nabavke, pivski kvasac za golube, pa koncetrat češljaka, koncetrat inčuna u Tajlandskoj kuhinji i jedan legendarni dodatak kao što je K.Nash shellfish con.

 

http://s2.postimage.org/ynVxr.jpg

Tu je zaista sve za tekući dip.

 

http://s2.postimage.org/yn_wJ.jpg

Neki od najuspješnijih iz "Top secret" linije :D

 

http://s2.postimage.org/yob_r.jpg

 

 

http://s2.postimage.org/yovXA.jpg

Ponekad i boja igra ulogu.

 

http://s2.postimage.org/yoAWS.jpg

Taster!

Link to comment
Share on other sites

Odlično dopunsko gradivo na dipove :clap: :clap: :violin: :violin: po tvom savetu

Normalno da imam i pitanje kao i uvek

Imam stim.apetita RH shellfish u prahu kupljen pre 5 godina dali ga koristiti u dipove (koliko)

stavljao sam ga u mix ranije sad se nema gde kupiti kod nas (kažu da se ne pravi više)

Mislim da sam ga video na nekim tvojim slikama :?: :think:

Link to comment
Share on other sites

Suhi dip-taster-fish liver

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

http://s4.postimage.org/jCv0.jpg

 

šta misliš koliko ga ubaciti 1-2 kašike umesto nečega ili plus da bi imao efekta :?:

Link to comment
Share on other sites

dali može nekoliko pitanja u vezi dipova

Brzi , atraktivni dip;

 

Minamino Moore 20ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Crem cajouser Nutrabaits 2 ml

Talin Moore 2 ml

Ester pineaple Solar 1 ml

Esen. Banana Moore 2 ml

5 ml jabučni ocat -

dali kod ovog dipa mogu staviti n-butryc u njega(I KOLIKO) ili je dovoljno samo u boilu

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

možeš mi pojasniti što je ovo podebljano i da li ga mogu zamjeniti sa nečim drugim

Link to comment
Share on other sites

Suhi dip-taster-fish liver

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica----------ili umjesto ovoga

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica-------------------ili umjesto ovoga

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

http://s4.postimage.org/jCv0.jpg

 

šta misliš koliko ga ubaciti 1-2 kašike umesto nečega ili plus da bi imao efekta :?:

Link to comment
Share on other sites

dali može nekoliko pitanja u vezi dipova

Brzi , atraktivni dip;

 

Minamino Moore 20ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Crem cajouser Nutrabaits 2 ml

Talin Moore 2 ml

Ester pineaple Solar 1 ml

Esen. Banana Moore 2 ml

5 ml jabučni ocat - 6 kapi n. butric

dali kod ovog dipa mogu staviti n-butryc u njega(I KOLIKO) ili je dovoljno samo u boilu

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica -to ti je ekstrakt inćuna, možeš neki drugi jači ekstrakt staviti

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

možeš mi pojasniti što je ovo podebljano i da li ga mogu zamjeniti sa nečim drugim

Link to comment
Share on other sites

dali može nekoliko pitanja u vezi dipova

Brzi , atraktivni dip;

 

Minamino Moore 20ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Crem cajouser Nutrabaits 2 ml

Talin Moore 2 ml

Ester pineaple Solar 1 ml

Esen. Banana Moore 2 ml

5 ml jabučni ocat - 6 kapi n. butric

dali kod ovog dipa mogu staviti n-butryc u njega(I KOLIKO) ili je dovoljno samo u boilu

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica -to ti je ekstrakt inćuna, možeš neki drugi jači ekstrakt staviti

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

možeš mi pojasniti što je ovo podebljano i da li ga mogu zamjeniti sa nečim drugim

 

Ovo donje je anchovy concentrate il skraceno AC1 mada nisam siguran dal se proizvodi josh

Link to comment
Share on other sites

dali može nekoliko pitanja u vezi dipova

Brzi , atraktivni dip;

 

Minamino Moore 20ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Crem cajouser Nutrabaits 2 ml

Talin Moore 2 ml

Ester pineaple Solar 1 ml

Esen. Banana Moore 2 ml

5 ml jabučni ocat - 6 kapi n. butric

dali kod ovog dipa mogu staviti n-butryc u njega(I KOLIKO) ili je dovoljno samo u boilu

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica -to ti je ekstrakt inćuna, možeš neki drugi jači ekstrakt staviti

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

možeš mi pojasniti što je ovo podebljano i da li ga mogu zamjeniti sa nečim drugim

 

Ovo donje je anchovy concentrate il skraceno AC1 mada nisam siguran dal se proizvodi josh

 

AC1 se ne pravi trenutno.

Link to comment
Share on other sites

DIPOVI- UMAKE-TASTERI

 

Suhi dip-taster-fish liver

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

 

Suhi dip taster voćni

 

1 vrečica želatine u prahu

1 vrečica preljeva za torte

30 gr kukuruznog škroba

Mullbery stim. Apetita RH u prahu 1 jušna žlica ili 2-3 gr fructosa con moore

½ čajne žlice dodatno samljevene kuhinjske soli

 

 

Par pitanja.

Kod l-zero sam vidio da piše samljeti, zbog čega?

Vidio sam u trgovini l-zero bio je tvrd,kao da je vlagu povuko,jeli je tako normalno ili loše skladištenje.

 

I stim. od Hutchinsona vidim da koristiš Mullbery,dud,ja imam fizzy(citrus) jel bi on mogao poslužiti?

 

Gdje kukuruzni škrob nabavljaš?

Link to comment
Share on other sites

DIPOVI- UMAKE-TASTERI

 

Suhi dip-taster-fish liver

 

1 vrečica želatine u prahu- dodatno samljeti u mlincu za kavu

1 vrečica preljeva za torte-dodatno samljeti u mlincu za kavu

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

 

Suhi dip taster voćni

 

1 vrečica želatine u prahu

1 vrečica preljeva za torte

30 gr kukuruznog škroba

Mullbery stim. Apetita RH u prahu 1 jušna žlica ili 2-3 gr fructosa con moore

½ čajne žlice dodatno samljevene kuhinjske soli

 

 

Par pitanja.

Kod l-zero sam vidio da piše samljeti, zbog čega?

Vidio sam u trgovini l-zero bio je tvrd,kao da je vlagu povuko,jeli je tako normalno ili loše skladištenje.

 

I stim. od Hutchinsona vidim da koristiš Mullbery,dud,ja imam fizzy(citrus) jel bi on mogao poslužiti?

 

Gdje kukuruzni škrob nabavljaš?

 

Malo bolje čitati :D Čisti škrob će te najprije pronaći ako upitate poznanika pekara, u pekarstvu se koristi za posipanje dasaka na koje ide kruh da se ne bi lijepio. Oni koriste čisti škrob za tu namjenu. Škrob također možete nabaviti u proizvodu koji ćete naći u kuhinji vaše žene, mame, bake tvorničkog imena Gustin ili pak kao smjesa za izradu pudinga, samo u tome je slučaju on obojan i aromatiziran.

 

Što se l-zara tiče i mljevenja. Radi se o tasterima, onitrebaju što prije otopiti i zaljepiti. Iz toga razloga ako je finije mljeven za te namjene je bolji.

U mixu za boilu se dodaje u jaja i tamo se miješa i ima vremena otopiti se. Ako je zgrudan u večici znak je da došao u kontakt sa kisikom samim time i s vlagom i počeo se otapati, kao i betain. Loše upakiran, ili problemi transportu, ili pak loše skladišten. Još vijek ako je u roku je nakon mljevena potpuno prikladan za upotrebu. Ipak trgovca treba upozoriti na takav slučaj da se ne ponavlja.

 

Možeš upotrebiti fizzy, naravno. Sve ovisi o tvome osječaju. Takvi dodaci označuju karakteristiku tastera ili dipa-umake. Ti ih sa svojim dodacima prilagođuješ svojim željama, taktici, trenutku, ili jednostavno osječaju koji te nosi u datom trenutku.

Važno je da se radi o jestivoj stvari koja neće ribu preplašiti nego potaknuti na jelo ili pak samo zainteresirati-potaknuti njenu znatiželju.

Link to comment
Share on other sites

Zac , da li je "Old bich" mix, ili suhi dip-taster?

Da li je velicina ulovljenih sarana srazmerna velicini kutija u kojoj se cuvaju boile( ona najveca na slici)? :D

Da li cemo imati priliku da se uverimo u efikasnost "Stare kurve" kada( ako) dodjes ovde na Conoplju? :D

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

Zac , da li je "Old bich" mix, ili suhi dip-taster?

Da li je velicina ulovljenih sarana srazmerna velicini kutija u kojoj se cuvaju boile( ona najveca na slici)? :D

Da li cemo imati priliku da se uverimo u efikasnost "Stare kurve" kada( ako) dodjes ovde na Conoplju? :D

Pozdrav.

 

bem ti koliko je tu ljudi sa Conoplje :D To je lovna boila sa predhodno naljepljenim tasterom na sebi. Old Bich je način dodatnog pojačavanja atrakcije boile lijepljenjem atraktivnih elemenata na nju. Inače vjerojatno se pitaš od kuda takvo ime. Evo male priče. Bio sam na ribolovu na rijeci Novčici kod Gospiča. Imao sam tu boilu koju sam tada zvao svakako ponajviše tartuf radi izgleda. Tada mi je jedan čovjek prišao, starije dobi i pitao našta to lovim. Reko pomiriši. Ka dje pomirisao samo je glasno uzviknuo, U hebote, pa to smrdi ko pi... stare kurve. Sad kako on zna kako to smrdi ja neznam :D ali boila je tad krštena u Staru kurvu!

Naravno da ču ju imati sa sobom, samo pošto vi imate cvergla u vodi možda ipak ne uđe u igru :D

Ovo sa največom kutijom je slučajno :lol:

Na Conoplju bi ako bog da došao oko 19.4 na par dana.

Link to comment
Share on other sites

Kako sam se bio bacio na nabavu potrebnih stvari za tastere,naletio sam na Brzi gustin od Dr.Oetkera.

No on je drugaćiji nije čisti kukuruzbi škrob već je krumpirov škrob plus još maltodekstrin,što predpostavljam da je neka vrsta šećera,plus rižino brašno i mlijećni šećer. Probo sam malo na jezik,puno mi sve sviđa okus onako lagano slatkasto-mlijećno,dok mi je obićni gustin bzvz. Da probam sa tim ili da se ostavim čorva posla?

Link to comment
Share on other sites

Kako sam se bio bacio na nabavu potrebnih stvari za tastere,naletio sam na Brzi gustin od Dr.Oetkera.

No on je drugaćiji nije čisti kukuruzbi škrob već je krumpirov škrob plus još maltodekstrin,što predpostavljam da je neka vrsta šećera,plus rižino brašno i mlijećni šećer. Probo sam malo na jezik,puno mi sve sviđa okus onako lagano slatkasto-mlijećno,dok mi je obićni gustin bzvz. Da probam sa tim ili da se ostavim čorva posla?

 

Kupi obični. Obični ima fukciju da kao prvo drži suho okružje tastera(da ne dođe do otapanja topivih komponenti u samome tasteru) a kao drugo da preuzme na sebe arome od doziranih atraktivnih elemenata u taster. Samo takav obavlja u potpunosti svoju funkciju.

Zato mi se ove dodatne komponente u ovom navedenom ne sviđaju.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
znam da je pitanje glupavo ali sta cu moram da pitam posto nema pojma sta je: :?

1 vrečica preljeva za torte

 

Kupiš ga u obočnim trgovinama gdje su namirnice za kolače. Koristi se kod izrada torti, proziran, je i brzo stišče.

Pakirano ti je kao recimo vanilija šećer ili prašak za pecivo. Male vrečice.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

imam jedno pitanje koje nije konkretno vezano za ovu temu a radi se o dipanju boila izvana nakon kuvanja

tipa staviti 20ml aminokiselina u kesu sa 1kg boila ili 10 ml ako smo vec recimo pola stavili u sami tekuci deo

Dali uvek koristite bas ciste aminokiseline ili malo se razblazuje nekim nosacem u kome rastorite aminokiseline ili arome i sl.?

Link to comment
Share on other sites

imam jedno pitanje koje nije konkretno vezano za ovu temu a radi se o dipanju boila izvana nakon kuvanja

tipa staviti 20ml aminokiselina u kesu sa 1kg boila ili 10 ml ako smo vec recimo pola stavili u sami tekuci deo

Dali uvek koristite bas ciste aminokiseline ili malo se razblazuje nekim nosacem u kome rastorite aminokiseline ili arome i sl.?

 

U tekuci deo ne stavljaj amino kiseline nego samo u prelivku,kuvanjem se razgradjuju-nisu termostabilne.Samo spolja i to dan pred ribolov ,pomesas malo arome i amino kompleksa i prelijes (moj savet ),

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

ok, hvala,

bio sam ubedjen da je nutramino termostabilan,

a sta je uopste termostabilno od onoga sto zamesimo u mix-u? arome? ulja?betain?

 

Brendirane arome koje koristimo obicno su termo stabilne, dok ostalu "hemiju" koju koristimo potrebno je pitati dobavljaca o "performansama" pre upotrebe. Betain nije termo stabilan dok betain hcl jeste.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...