Jump to content

bird miks


Recommended Posts

bird mix

 

 

Mixevi sa značajnom količinom hrane za ptice bilo koje vrste zovemo bird mixevi. Sjemenke koje koristimo u takvim mixevima daju značajnu odliku iz razloga odličnog signala kojega šalje iz boile a sa druge strane zbog svoje grube konzistencije otvara našu boilu i tako ju dodatno označava.

Idealan je u situacijama:

Divlja voda u ljetno doba pogotovo uz veliku prisutnost bijele ribe, rakova, somića-cvergla. Šaran u izobilju ima prirodne hrane animalnog porijekla pa mu takav zalogaj odlično sjeda.

Situacije koje trebaju pokriti atraktivna boila, dakle na natjecanjima.

Evo navest čemo komponente jednog jednostavnog bird mixa, jednog pojačano hranjivog i jednog koji je na natjecanjima bio jako uspješan i još je i danas a također na brzim ribolovima.

 

Bird mix- baza

 

20% mljevena hrana za kanarince

10% mljevena konoplja

10% mlijeko u prahu

15% soja brašno odmaščeno tostirano

15% kukuruzno brašno

30% pšenična i kukuruzna krupica-griz

 

Ovo je baza na koju možemo uključivati situacije o kojima smo pričali. Pa ako radimo kampanju onda pojačavamo hranjivu komponente mixa sa nekom izvedenicom mliječnih proteina kao što je kazein i slično ili dodajemo kakvo animalno brašno kao riblje jer nam se neda raditi dvije boile riblji i bird mix.

Zato čemo prikazati sada jedan hranjiviji bird mix.

 

Bird mix. kampanja

 

20% piškote i petit keksi samljeti ili nectarblend crveni ili žuti

15% mljevena ptičja hrana za kanarince ili papige tigrice

10% rogačevo brašno- ili riblje brašno Haringa ili LT 94

10% sirutka u prahu

10% mlijeko za telad

15% soja brašno odmaščeno tostirano

20% instant kukuruzna krupica-griz

 

Ovakav je mix više pogodan za dulje hranjenje od prvoga jer ako riba koja je upoznala imalo bolju boilu od one koja se može iz gornjaga mixa napraviti hoče vrlo lako ostaviti hranilište sa ovakvim mamcima. Zato dodajemo neke elemente koji su u ovom mixu prikazani. Ako u vodi nema riba, barem ne u značajnoj količini koja može ugroziti našu taktiku bird mix pojačavamo sa ribljim brašnom umjesto rogačevog i povečavamo promjer boile na preko 20mm.

 

I natjecateljska bird boila koja je i najkompliciranija ali i problematična u smislu da zadovolji brzinu reakcije i kvalitetu. Takva je kombinacija prve i druge sa večim naglaskom na signal.

Također treba i nešto drugačija izrada tj. postupak izrade. Naravno da svaka ekipa ima svoje male tajne ali one i nisu tako velike, največe je ustvari znanje ribolova, odraditi sve kako treba. Na ovaj je mix odrađeno tisuće vrhunskih ribolova.

 

Bird mix- ptica trkačica

 

20% nectarblend sweet

15% mljevene sjemenke

10% renet kazaein

5% sirutka u prahu

10% integralno pšenićno brašno

5% GLM

5% L-Zero 30

30% instant kukuruzna krupica

konoplja ulje

N. Butric acid

ananas-banana

cream cajouser

Talin

žuta boja

 

Kod izrade ove boile treba izmjeniti neke stvari. Kada se zdrobe jaja u njih treba dodati svu tekuću komponentu kao što je aroma, sladilo, boja, te dio u prahu kao što je GLM, L-Zero i krupica. N. butric acid nakapamo u decilitar vode te tako razrijeđenu dodamu u tu smjesu sa jajaima. To sve skupa dobro promiješamo da se komponente dobro i ravnomjerno spoje. Tako ostavimo da se topivi elementi kao L-Zero i GLM otope i skupa sa svim tekučim dijelovima upije u krupicu-griz. Nakon pola sata takvog upijanja dodajemo ostatak mixa i radimo i mijesimo kao i sve druge boile.

Sve dodatke izvana na boile ćemo dozirati po kriterijima koje smo već kasnije opisali, no ako bude pitanja opisat ćemo ih opet.

 

Dodavanjem i oduzimanjem raznih komponenti mixa mijenjamo njegove značajke, značajke bird mixa. Tako da između ostalih možemo dobiti poznate cream mixeve i začinske mixeva.

To je sve što se tiće bird mixeva, ugrubo

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 5 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...