Jump to content

Ljubivoje

Novajlija
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Everything posted by Ljubivoje

  1. Da se nadovežem sa ovogodišnjim iskustvom. Isto mesto, isti rezultat na više izlazaka pa sam zaključio da je šaran jednostavno prestao da se kreće u širim krugovima. S obzirom da je inače nizak vodostaj znači da je on u dubini, u panjevima a izlazi predveče/noću da se hrani, ali ne daleko od skrovišta. Onda rešim da se usidrim nad tim kršem i zaista, predveče dođoše 3 komada, noću 1 udarac i pred zoru još 1, preko dana ništa.
  2. Praktično i ne hranim mesto, uglavnom pecam sa 3 štapa (sa po 1 udicom) a koristim nešto veće hranilice i pošto u svaku stane bar po 200gr. hrane eto to mu bude bar pola kile hrane po zabačaju. Ponekad bacim ne više od kilo kukuruza i to samo kada sam na noćenju pa pre spavanja. Hrana je klasična, kuvana prekrupa sa dodatkom meda i to onaj pekarski med, duplo je jevtiniji od normalnog zato što je bio provreo a inače ima dobra vezivna svojstva kao i miris i ukus. Ponekad posolim sa vanil šećerom. Mamac je isključivo kukuruz šećerac ili mlad kukuruz, nekuvan sa klipa, direktno na udicu. Probao sam ja tokom godina sve i svašta i to mi se pokazalo kao jedino delotvorno. U konkretnom slučaju, kada je voda hladna (ispod 12-13C) onda koristim taj kukuruz potopljen u alkohol (97% ili rakija kako kad), to je dobro za hladnu vodu i privlači ga. Mada svi to znaju ipak da napomenem, loviti ga na divljoj vodi i komercijali totalno su različite stvari. Nisam pecao na komercijali ali koliko vidim tamo mu se nudi sve i svašta i otuda ta filosofija poprima ogromne razmere. Čak mislim da ga je teže upecati tamo nego na reci baš zbog obilnog hranjenja i široke palete mamaca.
  3. Odkud ovde ovaj post ne znam , valjda je trebao biti ovde (možda moderator premesti) ali kako god...napisao sam i ovo: "...što znači da je otišao odatle a gde, to još nisam uspeo da lociram..." Dakle, znam ja da to nije kraj ali iskustvo mi govori da u to vreme krene da se javlja na drugim lokacijama. U mom slučaju ispostavilo se da ga moram tražiti krajnje precizno, skoro pa u pola metra što znači da u ovo vreme prestaje da se kreće. Može biti da neko ima drugačija iskustva ali za Dunav moje je ovakvo.
  4. Moram da se dopunim. Prošao me nazeb i reših da zatvorim sezonu pre nego krene minus. Isplovim na moje mesto (kraj Novembra, temp. vazduha 8C) i imao 2 udarca, 1 realizovan (4kg). Javljao se na mamac spušten tik uz panj, na ostale tek koji metar dalje ništa. Dakle tu je ali je prestao da se kreće, možda samo promoli nos iz granja ako ga baš privuče mamac.
  5. Što se tiče ovog pitanja, na osnovu svog iskustva i dnevnika koji vodim unazad 5god, mogu da kažem sledeće: na mestu gde pecam preko cele godine (Dunav) krene da se javlja krajem Marta/početkom Aprila a prestaje početkom Oktobra. Kako krene Oktobar a on ni da pipne što znači da je otišao odatle a gde, to još nisam uspeo da lociram. Tačnije, zadnjih dana sam primetio da se izbacuje nedaleko od mog spota a više prema sredini reke međutim nisam uspeo da ga namamim. Taman sam se bio posebno pripremio da ga tu pojurim kad me stiže nazeb tako da moram da sačekam nekoliko dana.
  6. Hvala kolega, ja se držao onog kako je napisano kad ono međutim...
  7. Guglao ali nikako da nađem gde kupiti Losovo ulje Nema ga u dipovima kod prodavaca a na ebay, na upit mi nude slike losa u ulju (Moose oil )
  8. Da se nadovežem na tužni niz. Pecam na Dunavu, sa broda a tereni su oko BG. Dakle, Male i Srednje Vode kao i potes ispod Bele Stene pa do šljunkare Pančevo. Krupnog šarana nisam video već 2 god, najveći je od 2kg i to vrlo retko a izlazim svake nedelje na bar po 2 dana. Sve su opustošili zlotvori i to toliko da su sad i oni digli ruke, ni za njih nema više dabogda za lekove dali. Elem, pošto sam odavno shvatio da ovde više ribe nema promenio sam taktiku. Odlazim dosta dalje od Bg a orijentišem se na Smederevski dunavac koji je kako tako očuvan jer je dalje a pored toga aktivna je rečna policija koja juri švercere nafte a uz to ume da podkači i lopove. U planu su Stojkova ada i Žilava a sve to iziskuje mnogo više napora i planiranja jer se na takve terene ne ide ispod nedelju dana u cugu. Ovde izlazim kad hoću da se izluftiram a pošto unapred znam da je skoro sve prazno prestao sam da se nerviram. Srediće se ovo stanje za koju deceniju, ako uđemo u EU odnosno kada nas pritisnu i za to. Kazao mi je jedan Rumun da je sada tamo vrlo oštra politika pa tako za neku ribu koja je zabranjena za ribolov (mislim da je jesetra) kazna je 7 god. zatvora, pa izvolte. Jezero Sarulešti odavno ima svog gazdu i poznato je po bogatim ulovima a problem sa lopovima iz okolnih sela rešili su odavno sa bezbol palicama. Toliko su ih prevaspitali da sada ti seljaci rade za jezero, opremljeni su dvogledima i vaspitnim sredstvima i problema nema verć godinama.
  9. Niko ovde nije pomenuo faktor sreće a ja sam imao prilike da se uverim u to. Moj prijatelj koji me je i uvukao u šaranski ribolov (pre 16 god.) redovno ih mlati dok ja dovatim tek ponekog i to vrlo retko. Pecam i na dlaku i bez a on samo 1 zrno na udicu i obloži kuljom. Zadnji doživljaj je bio pred kraj prošle sezone, stanem brodom na to mesto (gde ih inače vadi), prenoćim pa ujutru nastavim, nema rezultata, Onda dođe on sa šikljom, prebaci se kod mene u brod, uzme moj valjak i moj kukuruz, spusti štap pored mojih štapova i nedugo zatim digne jednog od 5kg a ja i dalje ništa. Njegov komentar na kraju dana je bio: "ko zna, zna..." na šta sam hteo da ga bacim s broda
  10. Probao sam GLM više puta i ništa. Zahvaljujem se kolegi jeydee na korisnim savetima (nemam još dovoljno postova za slanje poruka ), u svakom slučaju vredelo je probati. Ipak je divlja voda prilično nepredvidljiva, retko kad se zna na čemu si.
  11. Pozdrav svim kolegama! Pažljivo sam pratio sve postove oko glm, nešto sam i naručio a nešto ću nabaviti u Mađarskoj, elem...za sada bih bio zahvalan za vaše mišljenje oko sledećeg: -Pošto nisam ljubitelj komplikovanja, odnosno nisam zagazio duboko u problematiku jer mnogo toga ne razumem, orijentisao sam se na skroz proste mikseve pa tako u zadnje vreme koristim prekrupu od expandiranog kukuruza koja miriše pa bar 3x jače od obične prekrupe. U to bih mešao glm a dok to ne stigne nabavio sam mussel meal preko totalcarp.rs pa me interesuje u kom odnosu to da mešam. Moj način prezentacije mamca je sledeći: udicu mamčim 1 zrnom starog kukuruza (kuvanog) a onda to obložim sa valjkom od pomenute prekrupe i to lepo opstaje u rečnoj vodi, održi se oko 1h.
  12. Hvala svima na savetima, vrlo korisno, mislim da je PVA džak prava stvar! Lonac/lopata teško, tu je jaka struja i hranu bi odnelo ko zna gde, mora da se spusti dole i ostane. Računam da će biti potrebno dosta vremena da šaran navikne da tu ima hrane, otuda mesec dana. Međutim, korisna je sugestija da se to ipak podeli na više uzastopnih radnji, ionako prolazim s brodom tuda često pa mi neće biti teško, kako u odlasku tako i u povratku.
  13. Kako kukuruz i pelete mogu da budu smeće?! Ako ste mislili na pakovanje onda može recimo papirni džak, ima da se nađe od baš tvrdog papira a potpuno je biorazgradiv. Komercijala, poštujem ali hvala, ne. Za mene je pecanje na divljoj vodi vrh pa makar ništa i ne upecao, direktna borba sa prirodom.
  14. Ideja mi je da te pelete pomešam sa pola džaka kukuruza, dakle biće to težina od nekih 20kg i onda da to spustim na spot pa da se vrnem tu za jedno mesec dana Ne znam koji džak da koristim, da li onaj u kome se prodaje kukuruz mada mi on izgleda neprobojan (možda da ga malo rasparam?) ili da sve sipam u onaj od krompira, sugestije dobrodošle!
  15. Nabavio sam pola džaka tih peleta a sada sam u nedoumici kako da prihranim mesto na Dunavu.
  16. Pecam šarana od odmah posle rata, dakle od 1999-te. Moj ratni drug me odveo na Male Vode, bili tamo par dana i to je bio, za mene koji sam do tada pecao belu ribu, nezaboravan doživljaj. Udarci kao na utakmici, svako poluvreme (45min), komadi od 5-6 kg, neobrojeno kidanja. Tada, i više nikad! Iz godine u godinu sve gore ali uporan sam pa bude ponekad i rezultata. Ove godine kupio brod i sada sam svake nedelje po 2 dana na Dunavu, još nisam imao uspeha ove godine (bilo je nerealizovanih udaraca) ali se nadam boljem. pozdrav svima!
×
×
  • Create New...