Jump to content

Taktika u proleće


GORANBILLY

Recommended Posts

Hajde da pokrenemo i ovu temu početak sezone je tu i polako krećemo sa pecanjem. Koje je vaša taktika za ovo godišnje doba? Koji mamci su vam se pokazali kao najbolji? 

Moje iskustvo je da riba u proleće bolje reaguje na ugljene hidrate nego na mamce bogate proteinima. Npr Tajger je mamac koji mi se u zadnjih par godina pokazao jako dobro ali uz umerenu prihranu. Od boila sam primetio da su tzv prazne boile ( zasnovana uglavnom na ugljenim hidratima i dosta slatka sa blagom voćnom aromom ) dale iznenađujuće dobar učinak na divljim i poludivljim vodama. Zanima me kakva su vaša iskustva u ovom periodu godine. Takođe bih voleo da čujem iskustva sa pop upovima u proleće,ja na primer od kad sam počeo da pecam nisam se nešto napecao na pop up-ove. 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sto se tice taktike za prolece,..malo vise zavisi od same vode,(mislim na divlje vode),ali generalno svi znamo da i sa prvim suncanim i malo toplijim danima saran postane aktivniji,jer se voda polako zagreva i on se sve vise pokrece,sto ne znaci da u januaru i febr.nece da uzme mamac kada voda zakuca,samo treba bas da si lud i da znas dobro sta radis. Vode koje imaju plice zalive,riba ulazi bas u te plice delove jer se brze zagrevaju,treba ga probadi tu u tim plicim delovima. Generalno u zimskom periodu riba je uglavnom na nekim dubljim mestima koja im iz nekog razloga vise odgovaraju nego neka druga dublja mesta,znaci moramo znati gde je tacno da bi probali da ga prcamo zimi. Isto tako i u prolece moramo znati gde je,i uvek manje vise moramo znati gde je saran,..nekih 70% mislim da je to lokacija,nekih 20% je mamac i nekih 10% prezentacija samog mamca,predvez,sistem. Sto se tice mamaca za prolece,i meni su nekako vocne arome dale uvek dobre rezultate i zimi a i u rano prolece i prolece,sto se tice ugljenij hidrata,slazem se sa Bilijem,njemu je to dalo dobre rezultate,u zavisnosti opet od vode do vode,na nekim vodama jede vise tajger,na nekim malo manje,ali generalno ga jede na svim. Ja cu bas da probam sada na jedan stap samo tajger,sa blagom vocnom aromom,bez hranjenja,samo pva sa tajgerom velicine pin pong loptice,kada kazem sada mislim na ovaj suncani topli vikend koji dolazi,mada realno mislim da je to jos uvek mozda vise zimski mod pristupa nego prolecni,mislim da je bar ovde gde cu ja da idem riba jos uvek u dubljem delu,ali da ce sunce i tpliji dani da ga pokrenu da mozda uzme neki solo pop up,gumu,sneska ili tajgericu (mora mamac da mrda,da se njise,da ga isprovocira),nadam se da ima sanse za dobar upis🤫

Znaci bez hranjenja,samo pva i pravi mamac sa aromom koju znam da voli da uzima zimi,a isto tako voli i kada je topla voda,a to je Mulberry,ja imam dva top mamca,jedan je Squid Octo,a drugi je Mulberry (mislim na boile),ali dud mi jede i kada je temp vode 5 stepena i kada je 20,tako da idem na proverenu taktiku sa aromom.

Opet sve to zavisi od vode do vode,ali mislim da dok voda ne otopli solidno riba nekako izbegava sprudove,koji su tipa sa 4,5m duine izlaze na 2m,voli neke prelaze recimo mozda sa 4m na 3,5m,..ali ono neke izrazite sprudove i ne bas,da bi ga cekali na samom vrhu spruda,tako je bar recimo na nekih par divljih voda na koje pecam cesto,opet kazem sve zavisi od vode do vode,dali ima trave na dnu,dali ima plicake,dali ima vecih dubina,dali je voda muljevita ili nije,od mnogo stavri mora da zavisi i nas pristup i taktika,ovo je samo moje licno iskustvo,ne mora da bude merodavno svima,generalno princip je isti,sve su ostalo nijanse 🙄 A nijanse su cesto jako bitne 😛

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...