Jump to content

Dozvola za sportski ribolov


Recommended Posts

Da vas obavestim da cemo svi morati da imamo osnovnu dozvolu za ribolov ,na svim vodama cak i na komercijalama,pa i na drzavnom prvenstvu.........Uz recimo dnevnu dozvolu ,na nekoj komercijali ili pored kotizacije za neki kup ,svako mora da kupi i ovu koja kosta 4600 din +clanarina kluba.
Link to comment
Share on other sites

A ako neko iz drugih drzava zeli da ucestvuje na nekom kupu kod nas potrebno je da izvadi medjunarodnu dozvolu u svome klubu ili na granici ali je tamo skuplje za nekih 200 din.cekaj pomesao sam zeleni karton sa pecaroskom dozvolom.mozda zbog boje
Link to comment
Share on other sites

Osnovna dozvola važi za sve vode Srbije s tim da korisnik ima pravo da izda za pojedine delove voda npr (Tamiš od - do) za koju će se plaćati doplatna dozvola u visini koju propiše korisnik.

RSV doplatne dozvole naplaćivaće se po sledećem sistemu: za korisnike sa svoje teritorije 400,00 din. a za sve koji nemaju osnovnu dozvolu kupljenu kod RSV doplatna će biti 4.000,00 din.

Doplatne dozvole još uvek nisu izdate jer se ne zna koje će vode biti pod specijalnim režimom (kategorisane) jer nije izašao pravilnik o kategorizaciji tako da sada dok se ne izdaju važe samo osnovne (zato iskoristite to dok možete), ili jednostavno ako nećete da vadite doplatnu dozvolu pecajte na onom delu gde neće trebati.

Komercijalne vode ne spadaju pod režim osnovne dozvole

 

Sve ostalo što može da vas interesuje pogledajte na sajtu

http://www.ekoplan.gov.rs/src/

Link to comment
Share on other sites

Deo iz НАЦРТA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ И ОДРЖИВОМ КОРИШЋЕЊУ РИБЉЕГ ФОНДА

Спортски рекреативни риболов

 

Општи услови

Члан 38.

Спортско рекреативним риболовом може да се бави физичко лице које има дозволу за обављање рекреативног риболова и које има положен испит за риболовце (у даљем тексту: риболовац).

Спортско рекреативни риболов може изузетно да се обавља и на акумулацијама, језерима и/или текућим водамама чија је основна намена водоснабдевање становништва, акумулација, језерима и/или текућим водама из којих се захвата вода за пиће, под контролисаним условима и посеним режимима, уз одобрење министарства.

 

Дозвола за спортско рекреативни риболов

 

Члан 39.

Дозволу за спортско рекреативни риболов ( у даљем тексту: риболовна дозвола) издаје корисник рибарског подручја на захтев физичког лица, у складу са средњорочним и годишњим програмом унапређења рибарства.

Захтев из става 1. овог члана подноси се непосредно кориснику рибарског подручја или преко риболовних организација чији је члан подносилац захтева за издавање дозволе.

Корисник може издавати риболовну дозволу само физичким лицима са положеним риболовачким испитом и за рибарско подручје или део рибарског подручја које му је уступљено на коришћење.

Риболовна дозвола издаје се за календарску годину (годишња дозвола), за један дан (дневна дозвола), односно за више дана, а највише до седам дана

(недељна дозвола).

Министар ближе прописује садржину обрасца риболовне дозволе из става 4.

овог члана.

 

Накнада за издавање дозволе за спортско рекреативни риболов

 

Члан 40.

За издавање дозволе из члана 39. став 1. овог закона плаћа се накнада чију висину одређује корисник рибарског подручја уз сагласност министра.

 

Средства остварена од накнаде из става 1. овог члана у висини од 85% приход су корисника рибарског подручја, а у висини од 15% приход су буџета Републике и уплаћују се на рачун Фонда за заштиту животне средине.

 

Испит за риболовца

Члан 41.

Дозвола за спортско рекреативни риболов може да се изда лицу које има положен испит за риболовца.

Корисник рибарског подручја организује и спроводи полагање стручног испита за риболовца и издаје уверење о положеном испиту за риболовца.

Лица старија од 65 година, лица са положеним стручним испитом за рибара и лица са положеним стручним испитом за рибочувара, стичу право на добијање дозволе за рекреативни риболов без полагања испита за риболовца.

Министар ближе прописује услове, начин и програм полагања стручног испита из става 1. овог члана.

 

Регистар и евиденција риболоваца

 

Члан 42.

Полагањем испита за риболовца стиче се право уписа у регистар риболоваца који води министарство на основу података из годишњег извештаја корисника рибарског подручја.

Саставни део извештаја из става 1. овог члана је евиденција риболоваца коју води корисник рибарског подручја.

Министар ближе прописује садржину и начин вођења регистра риболоваца.

Ограничавање спортско рекреативног риболова

 

Члан 43.

Корисник рибарског подручја или дела рибарског подручја намењеног за спортско рекреативни риболов може средњорочним и годишњим програмом, односно посебним актом одредити случајеве у којима се може ограничити или забранити рекреативни риболов на делу рибарског подручја, односно употребу појединих алата, опреме и средстава за рекреативни риболов.

Ако се ограничење или забрана из става 1. овог члана одређују посебним актом корисника рибарског подручја, корисник је дужан да о тим ограничењима или забранама обавести риболовца или да обавештење о томе јавно објави.

Корисник рибарског подручја или дела рибарског подручја може да забрани спортско рекреативни риболов на начин из става 1. овог члана само на делу рибарског подручја на коме је извршено ограђивање или преграђивање риболовне воде, односно порибљавање или у случају појаве рибљих болести.

Министар ближе прописује начин, алате, опрему и средства којима се обавља спортско рекреативни риболов.

 

Евиденција улова спортско рекреативних риболоваца

Члан 44.

Корисник је дужан да води евиденцију о улову спортско рекреативних риболоваца.

Подаци из евиденције улова спортско рекреативних риболоваца саставни су део годишњег извештаја корисника рибарског подручја.

Министар ближе прописује садржину и начин вођења евиденције.

 

Такмичења у спортско рекреативном риболов

 

Члан 45.

Корисник рибарског подручја које може да се користи за привредни и спортско рекреативни риболов дужан је да на том рибарском подручју дозволи такмичења спортско рекреативног риболов под условима утврђеним средњорочним програмом.

Такмичења спортско рекреативног риболова се финансирају и обављају у складу са прописима којима се уређују активности спортских удружења, клубова и њихових савеза и асоцијација.

Удружења, клубови, савези и асоцијације спортских риболоваца обавезни су да своје такмичење организују у складу са мерама заштите и очувања рибљег фонда прописаним овим законом.

Удружења, клубови, савези и асоцијације спортских риболоваца обавезни су да за извођење својих такмичења траже одобрење од корисника рибарског подручја на коме обављају такмичења и услове обављања такмичења.

За одржавање такмичења спортско рекреативних риболоваца, удружења, клубови, савези и асоцијације спортских риболоваца плаћају посебну накнаду кориснику, чија се висина и начин плаћања одређују уговором који закључују организатори такмичења и корисник.

Link to comment
Share on other sites

Dozvola za dobrodol koja je kupljena u RSV vazi za sve vode u srbiji sem za one koje potpadaju pod takozvane kategorizovane vode,sa tom dozvolom moze da se peca na svim vodama kojima oni upravljaju a na tim posebnim vodama se kupuje doplatna dozvola koja kosta cetristotine dinara za celu godinu,dozvole kupljene od drugih korisnika treba dopuniti sa doplatnom dozvolom koja u tom slucaju kosta 4000 dinara.
Link to comment
Share on other sites

Malko sam trenirao sletanje sa merdevina pa sam odmah krenuo sa velike visine,verovatno je tu bila greska trebao sam poceti ipak sa nesto manje visine.

malko nisam mogao ni kuckati a svi ste se nesto mnogo uozbiljili

Link to comment
Share on other sites

Malko sam trenirao sletanje sa merdevina pa sam odmah krenuo sa velike visine,verovatno je tu bila greska trebao sam poceti ipak sa nesto manje visine.

malko nisam mogao ni kuckati a svi ste se nesto mnogo uozbiljili

 

 

cccccccccc daleko bilo da ti se nešto desi! :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

jel treba da vadim dozvolu i za jarkovce i za dobrodoli posebno ili ?

Tumacenje zakona od strane RSV ,je veoma diskutabilno ali ne bi da se bavim time ...........takodje i obrasci njihovih dozvola su pod znakom pitanja i na to treba paziti.

Sto se tice svih voda u Srbiji vazi isto pravilo gde god da si kupio osnovnu dozvolu ,mozes pecati na svim vodama osim na kategorizovanim ciji ce korisnik moci da ti naplati doplatnu dozvolu koja vazi samo za tu vodu.Za sada ni jedna voda nije kategorizovana tako da trenutno mozes da pecas bukvalno svuda ,osim gde je doneta odluka o zabrani ribolova (primer peskara u ZR, da bi se zastitili RSV kao korisnik iskoristio pravo i zabranio ribolov ,jer nemaju osnov da naplate dozvole dok se ne izvrsi kategorizacija). A koje ce vode ispuniti uslove za kategorizaciju videcemo ,mislim da se mnogi olako unapred prihvataju da tumace zakon, a tek ce se videti koliko su gresili............Po mom skromnom misljenju osnovnu dozvolu treba kupiti a za ostalo oprezno sacekati.

Link to comment
Share on other sites

Predstavnik RSV Dragan Jovanović je na sastanku održanom u Pančevu pre 10 dana gde su bili pozvani predstavnici udruženja rekao da ako bude došlo do zamene obrasca dozvola oni će o svom trošku izdati nove. Isto tako ima ribolovaca koji su kupovali dve dozvole, sada je situacija sledeća: 2 dozvole - 6 štapova - ulov po ribolovcu a ne po dozvoli. Dnevne dozvole se i dalje vade na vodi, s tim da ako ti naiđe pokrajinska kontrola krivicu neizdavanja dozvole snosi ribočuvar ako ti je nije ponudio.
Link to comment
Share on other sites

Bata Vlado prosto neverovatno zvuci. Ako je dozvola jedinstvena kakve veze ima gde je izvadjena? I kakve to probleme pokrainska drzavna ili bilo koja kontrola moze da pravi ako je sve uredno placeno sa dozvolom?
Link to comment
Share on other sites

– Корисник може издати дозволу искључиво јединицама локалне самоуправе које се налазе на територији рибарског подручја за које корисник има уговор о уступању на коришћење, а грађанин дозволу може купити само у месту пребивалишта.

Сваки дистрибутер који дозволу изда супротно овоме биће кажњен новчаном казном у висини од 1,5 до 3 милиона динара, и одговорно лице које је издало дозволу у износу до 200.000 динара, док риболовца за исти прекршај очекује казна у висини од 25 до 50 хиљада динара.

Зато се спортским риболовцима препоручује да не прихватају понуде риболовачких организација које не буду у духу са Законом, како касније не би имали нежељене последицe!

 

To je zbog ovoga sto je po meni malo preterano kao i jos mnogo stvari u ovom zakonu koji je sklepan od strane nekog ko nema veze sa ribolovom :angry-banghead:

Link to comment
Share on other sites

Mnogo sto sta je tu sklepano da nevalja ali jedna od bitnijih stavki je po meni i ta da mi vise nismo ,,SPORTSKI,, nego ,,REKREATIVNI,, ribolovci !!! :naughty:

 

Ta razlika nije slucajna .........

Sportista po definiciji je neko ko ucestvuje u nekom zvanicno priznatom takmicenju klubskom ,opstinskom ,zonskom ,drzavnom...ITD da ne davim .

Rekreativac je neko ko se bavi sportom ali ne ucestvuje u takmicenju.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...