Jump to content

"conopljanska Oklagija"


dusan 1993

Recommended Posts

Molio bih kolege koji znaju o cemu se radi da mi pomognu.. U pitanju je sistem za povrsinsko pecanje soma, tkz. oklagija a kolkiko sam razumeo vrlo je popularna na jezeru Conoplja. E meni je sistem jasan, nego ne znam od cega se pravi ta oklagija? U carima ribolova mi je izgledalo kao da je prave od jedne sekcije petljasa ali ne znam da li to onda ostane suplja cev ili se krajevi zatvaraju..

Hvala unapred na odgovorima

Link to comment
Share on other sites

Pa sta sa tim i kako se veze sistem? I meni je zanimljiva tema jer na Petnji imam priliku ove godine ganjati soma i jos je razvlacenje dozvoljeno pa bi zamolio da neko objasni taj sistem slikovito ako moze? 

Link to comment
Share on other sites

Na Conoplji je sistem neprikosnoven. Ali na primer u Ritu nikad nismo dobili soma na njega. A pokusavali smo godinama. Na neke druge metode i sisteme da. Ali konkretno na oklagiju ne. Pre dodje som na takodje usidren sistem ali sa klasicnim plovkom i sa trostranom virblom i cevcicom protiv mrsenja. A naj naj najbolji se pokazao najklasicniji balerina sistem kao za stuku kada se pusti da keder slobodno pliva i vuce sistem okolo. To je kao magnet za brke.
Link to comment
Share on other sites

I na ovim terenima kod mene slobodna balerina je najefikasnija, ali je problem kad sad u prolece krene trava da buja pa onda treba traziti alternativu probacemo oklagiju pa kako bude..A i oklagija se moze zabaciti sistemom sa 2 stapa sto je isto prednost..
Link to comment
Share on other sites

Madjari imaju neprikosnoven sistem za soma,imas gotovo da kupis a moze i nasa kopija toga,pravi neka prodavnica dal iz Obrenovca ili tako nesto,ima na FB reklame ili samo da se malo pomucis i napravis od gornjeg dela Germine i velike balerine.

Link to comment
Share on other sites

To je kran sistem kao sto rece dcarp. Takodje se nije nesto pokazao. Balerina je mama.

 

Istina. Ja sam mislio da je taj kran sistem bomba. Dok ga nisam probao. Konkretno na Deliblatu, gde je te godine som jeo kao blesav. Tamo ga pecaju na neki sistem sa flasom, na zabu.

Link to comment
Share on other sites

Pravio sam i kran i oklagiju (kost ) kako sam ja naučen da se zove. Nije ih teško napraviti al' stradale su dečje igračke :) . Oklagiju sam pravio od drvene tiple 8mm koja košta 40-50 dinara pola metra i na krajeve stavio plastične loptice od 10 cm. Loptice sam napunio pur penom i duž tiple zalepio i povezao par čačkalica za uši. To me koštalo možda 100 dinara ceo sistem. Kran se pravi vrlo slično ,samo ide jedna kugla na donju trećinu sistema. Tu sam koristio vršnu sekciju starog teleskopa i njegova je suština da se sistem zatezanjem našpanuje tako da je ribica na površini vode i ne prekidno teži da pođe dole a sistem je vraća gore i tako stalno stvara talase na površini. Kran je jako lepo zamišljen ali nije baš funkcionalan,iz razloga što i najmanji vetar ljulja ceo sistem i zalepi ga za površinu. Na oklagiju ( kost ) sam jako lepo pecao štuku ali som slabo prima ovaj sistem kod nas u ritu a probao sam na više voda i više lokacija. Čak i na mestima gde se na varalicu hvata redovno i svi znamo da ga ima na ovaj sistem ni potez. Sigurno da ovaj pristup i ova vrsta ribolova kao i svaki ima svoja pravila. Ja sam se zezao sa tim jednu celu sezonu i odustao. Nemam vremena i za šaranski i za somovski ribolov.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...