Jump to content

Mamac Boila

Recommended Posts

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Andrija postovi su ti veoma kriticki ali se ne pomeras sa teze o ceni, a bas sam hteo da cujem tvoj komentar o samom receptu :think:

Ne komentarisem nesto za sta nisam kompetentan. Prvo i prvo ovo je "kutak za pocetnike" i smatram da ovom receptu ovde nije mesto .

Po komentarima ostalih clanova verovatno je mix dobar (ne sumljam) ali i dalje tvrdim da je POCETNICKI PRESKUP. Ja sam jos uvek pocetnik a pogotovo u izradi boila tako da stvarno :think: :think:

Andrija postovi su ti veoma kriticki ali se ne pomeras sa teze o ceni, a bas sam hteo da cujem tvoj komentar o samom receptu :think:

Ne komentarisem nesto za sta nisam kompetentan. Prvo i prvo ovo je "kutak za pocetnike" i smatram da ovom receptu ovde nije mesto .

Po komentarima ostalih clanova verovatno je mix dobar (ne sumljam) ali i dalje tvrdim da je POCETNICKI PRESKUP. Ja sam jos uvek pocetnik a pogotovo u izradi boila tako da stvarno :think: :think:

Nego , nevidim ni da si ti nesto komentarisao ovaj mix a mene napadas :violence-hammer: .

Iskreno , netreba ni da ga komentarises, ne zanima me. POOOZ

OK, evo nesto za pocetnike, mamac je takodje lovan: :D

Valjak ili nokla je još jedan prastari ali izuzetan mamac barem isto toliko poznat i korišćen kao i kukuruz. Priprema se na mnogo načina i skoro svaki šarandžija ima neku svoju "tajnu" recepturu zaklinjući se da nema bolje. To deluje simpatično i dobro je što je tako jer to podstiče traganje i eksperimentisanje koje samo može da koristi. Postoje dve glavne vrste valjka i to kuvani i nekuvani. U stvari, pod pojmom "valjak" se podrazumeva kuvana varijanta, dok je nekuvani valjak tačnije zvati "pasta" kako to zovu i drugde po svetu. Ja sam nekada skoro isključivo pecao na valjak dok zadnjih godina uglavnom koristim paste jer mi daju nešto bolje rezultate. Najklasičniji način za spremanje valjka izgleda ovako:

• Pomešajte na suvo 2/3 kukuruznog brašna (ili griza) i 1/3 pšeničnog brašna i to zamesite sa vodom u polutvrdu masu

• od ove mase pravite pogače veličine i oblika pljeskavice ne deblje od oko 1 cm i spuštajte u veći lonac kipuće vode

• kuvajte dok "pljeskavice" ne isplivaju na površinu i jednu po jednu vadite na čistu vlažnu krpu

• kada se prohlade spojite ih sve zajedno i mesite dok ne dobijete jednoličnu masu koja se ne lepi za ruke

• kada mislite da ste završili sa mešenjem, otkinite komad i napravite kuglicu veličine oraha i pustite je da padne na sto sa visine od oko 1m. Ako ste sve dobro odradili, trebalo bi da odskoči od stola barem 5~10 cm.

• formirajte jednu ili više manjih lopti i umotajte u čistu vlažnu (ne mokru!) krpu i držite na hladnom

Neki ribolovci ne mese "pljeskavice" vec ih takve pakuju i na vodi iz njih isecaju kockice pa koriste umesto boilija na dlaci ili ih stavljaju direktno na udicu. Inace mamac za šarana uopste ne mora da bude okrugao tj. u obliku loptice ili kapljice. Šaranu to ništa ne znači i ne pravi mu nikakav problem da usisa i "ćoškast" mamac bez razlike. To je i praksa pokazala.

Boila vrishti i je jedino za komercijalu,na divljoj vodi teshko da cesh ishta upecati.Isti ti sastojci sa puno manje hemije imace iste rezultate.Po meni stavljati liquid i dozirati nutramino meni ne ide jer ako se malo vishe upute amateri doznace da je u liquidy i nutramino i multimino.Dozirati toliko robin reda pogotovo nutrinog(a vec ga imash u samom miksu red herring kao i kelp koji dodajesh i big seed miks) moguce da da rezultate ako senka tako kaze al iskljucivo na komercijali sa dosta ribe.Kako sam i sam kombinovo dosta mikseva i dobijao rezultate ideja je odlicna kao i celi miks.Medjutim ostalo se moze sa mnogo manje hemije doterati,jer najbitniji je miks.Shto se tice takmicenja pa i na takmicenje ako vrishti boila bicesh prvih 24 sata dobar al posle ode riba.Treba imati izbalansiran mamac (ovde ne pishem za cenu ipak je takmicarska boila skupa) al za slobodno pecanje senka je dao jedan primer kako sa kombinacijom nekoliko miksova moze se doci do dobrih rezultata.Po meni pocetnici prvo treba da saznaju shta sadrzi odredjeni proizvod pa onda da rade svoj miks.Tako ce najbolje da kombinuju shta hoce i za kakvu vodu im treba

Ovaj mix za boile stoji na tri osigurača. Tri provjerena miksa koji svaki ima svoju oznaku, jedan atrakciju i posebnost, drugi vrhunski proteini ili proteine a treči ono sve da otvori mamac znači bird hranu. Naravno da i svaki pojedinačno, mix, ima sve tri oznake.

Mix je napravljen po šemi i upotrebljeno je sve. Ko ga je slagao puno zna o jednom vidu ribolova jedino je problem u hrabrosti. Tu se vračam na tri osigurača.

Postoje naoko jake i velike stvari koje se pokažu na kraju ipak drugačije. Tako če jak vjetar polomiti i najveće i najače drvo ali vlat trave če odoljeti svim udarima makar izgledala na oko jako slabo.

Zato sva ta tri mixa idealno se mogu zamijeniti sa predigestiranim ribljim brašnima, praškastim dodacima tipa GLM,belashan,squidliver,krill,enzimski tretiranim atraktorima, ptičjim hranama tipa CLO, raznoraznim sjemenkama radi otvaranja boile, te što je najvažnije da se produlji vrijeme aktivnosti ovakove boile vlaknima kao pomagačima u ispravljanju brzine probave i iskorištenja ponuđenih nutrijenata.

Jer nemojmo zaboraviti da brza probava potencirana dodacima u takovim boilama dovodi to stanja gdje šaran prepoznaje problem i staje sa hranjenjem. To je za njega bolesno stanje i akcija staje.

Tako složen mix je podložan realnim promjenama jer točno zanamo što je unutra. Takve korekcije su na pravim temeljima jer je sve poznato, na papiru.

Definitivno je ovo najgori pristup počecima izrade mamaca. Puno bolja tema za neke drige naslove.

Za početnike koji i u promišljanju komponenti mixa ali i u izradi mixa trebaju iskustva imam jedan jednostavan ali ne tako "bezazlen" mix:

GLAVNI MIX

20% LT riblje brašno-------------------------------------vrhunski protein, idealan omjer aminkiselina

5% rr moore---------------------------------------------atraktivna komponenta, okusna nota, probavne komponente

10% mljevene sjemenke hrane za papige tigrice----vlakna, atrakcija, otvaranje boile, vitamini, minerali, ulja

5% sirutka u prahu--------------------------------------vezivo, topivost, aminokiselina lizin, životinjski izvor ugljikohid.

20% CLO moore-----------------------------------------vezivo, proteini, atrakcija

5% kelp moore------------------------------------------ morski protein,vitamini, minerali

10% integralno brašno pšenice----------------------- vlakna, biljni protein,popunjene strukture mixa

15% instant kukuruznni griz-krupica---------------- pareno zrno kukuruza, brzo veže, nosioc atrakcije, kvalitetna namirnica

DODACI.praškasti

50gr osušenih i zdrobljenih ljuski jajeta----------minerali, struktura mixa, hrskava nota

30 gr pivski ili stočni kvasac----------------------vitamini, minerali, proteini, probava

10-15 gr betain moore----------------------------- atrakcija

20-30 gr dehidrirana krv moore------------------ minerali, atrakcija

10-15 gr soli ili jedna goveđa kocka za juhu---- okusna nota, stimulatori apetita

DODACI-tekući

20ml riblje ulje

6-8 ml squid octopus Solar

10 jaja

Izvana po potrebi

10ml aminokiselinski pripravak tipa anchovi con ili marineamino ili nutramino

5 ml feed stim xp

Kad se toćno zna što je u mixu i koje odlike koja namirnica nosi onda nije problem reagirati kad treba u bilo kojemdijelu. Smanivati i dizato po potrebi određene stavke. Udubiti se u svoj mix i probati naći idealno rješenje uz puno ribolova i isprobavanja naravno.

Kada je pak sa druge strane previše nepoznanica to je onda prostor za mešetare da prodaju puno toga što nam i ne treba. Jer puno puta dvije tri pomalo manjkave stvari, u kombinaciji, daju bolju stvar nego dvije tri vrhunske.

Jer neke stvari isključuju jedna drugu dok se druge nadopunjuju.

naravno da je senka pokrenuo dobru stvar, jer svaki komentar i svaka dobronamerna rasprava bez licne sujete moze samo dati dobre rezultate.

tacno je da pocetnici samo citaju, zato je i pokrenuta tema i hvala svima koji su se ukljucili..........

ocekujemo jos komentara :clap: :shhh: :D

naravno da je senka pokrenuo dobru stvar, jer svaki komentar i svaka dobronamerna rasprava bez licne sujete moze samo dati dobre rezultate.

tacno je da pocetnici samo citaju, zato je i pokrenuta tema i hvala svima koji su se ukljucili..........

ocekujemo jos komentara

Nemoj da nam budes prevodioc nego komentarisi temu. :violence-hammer: :violence-hammer: :violence-hammer:

evo jednog recepta koji je jako dobar a dosta jeftin i prava stvar za pocetnike,mada i ja na njega pecam vec 9godina uz male dorade i prerade koje je vremenom pretrpeo sad izgleda ovako.

200gr sojino brasno

300gr kukuruzno brasno

100gr palente

100gr psenicni griz

100gr mleko u prahu

100gr krompir pire

100gr konoplje (pecena pa mlevena)

50gr pticije hrane

100grama zute biskvitne hrane

30gr niger

30gr lan

od hemije aroma i stimulator apetita ( stimulin amino od salara u njemu ima sve sto je potrebno)

ovaj recept verovatno nece biti konkurentan na nekoj komercijali koja je napadnuta i ljudima i hemijom ali na nekoj divljoj vodi na duzoj kampanji je odlican a dosta jeftin i pristupacan svakome.

A koje kupovne bojle preporucujete za pocetnike? Za komercijalne vode.

ako si pregledao postove tema boile primetices da svi imaju svog favorita tako da ces i ti morati sam da odlucis (isprobas).tek sam veceras vide poruku i to sasvim slucajno odgovor je 25 do 35 metra od platforme tuna spice dinamitbeits, pva- 5 boila iR1 pelet male pva to je bilo onda

ako neko hoce neka iskomentarise ovaj miks ili ispravi greske

250g LT 94

50g LAKTALBUMIN

300g KUKURUZNI GRIZ

150g SOJA KONCENTRAT

150g PSENICNO BRASNO

50g ROBIN RED

50g FORELI (mlevene pelete za pastrmku)

10g PRE-DIGIESTED

10g BETAIN

10g YEAST POWDER

10g KELP POWDER

15ml nutramino

20ml salmon oil

8ml ultra crab essence

4ml ultra liver eseence

4ml ultra strawberri eseence

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...