Jump to content

Sonar

dane

Recommended Posts

Razmisljam da uzmem neki sonar pa me zanima sta preporucujete

U opciji su

Garmin Fishfinder 140 (dual beam-sonda sa 15 i 45 stepeni) cena 160€ u info-timu

Eagle cuda 245ds (sonda sa 60 i 120 stepeni) cena 110€

Ili ako neko moze da preporuci bolji i da obrazlozi zasto je bolji a da sena nije preko 160€

Sva zavisi za sta je tebi potreban sonar, to treba da bude polazna tacka svakome ko razmislja o kupovini sonara!!! Imam Garmin Fishfinder 140, a pre sam imao 120! 140 je super za ono sta meni treba, znaci pregled konfiguracije dna, panjevi, granje, rupe... Koristim ga kako za pronalazenje mesta za pecanje sarana na jezeru, tako i za ribolov smudja na dunavu! Sa Garminom neces pogresiti sigurno, to je sigurno najbolji izbor u tom cenovnom rangu!

Evo ti link, na Amazonu je na popustu i kosta trenutno 96$, to ti je duplo manje nego cena koju si naveo, pa ih kontaktiraj da li bi poslali u Srbiju, mislim da bi.

http://www.amazon.com/Garmin-Fishfinder ... B000ES8AWI

Humminbird Piranha MAX 170 zato shto sve glavne performanse su puta dva

transmiter power je duplo jaca

garmin 800

piranha 1600

a to znaci da duplo brze vraca signal prema tebi odnosno najbitnije da vidish ono shto je ispod tebe u tom trenutku kad prodjesh a ne posl 1 metra.

Ugao koji obuhvata zrak

garmin 15 -45 stepeni

piranha 20-60 stepeni

mada ako uzimash bolje sacekaj i onda uzmi dobar sonar za vishe para jer najvaznije je da vidish shta se dole deshava najmanje je da vidish dal ima ribe jer sonar ti ne pishe dal je to sharan il jato babushki.

Koristim sonar vec 10tak godina,ovo mi je cetvrti.Koristim ga po Dunavu,ne samo za ribolov,vec i za sve ostalo vezano za nautiku.Sada imam na brodu dva,humminbird matrix 3d i Pilota silver.

Ne znam uglove,karakteristike,parametre,,ali znam sta se koristi i sta je dobro za reke samim tim i jezera.

http://s1.postimage.org/n8kSi.jpg

humminbird 350tx uklapa se u tvoju lovu,imao sam ga najduze od svih,i svakom bi ga preporucio.

http://s2.postimage.org/oJlaA.jpg

humminbird matrix 3d imam ga sada.Za mene a i za ostale kolege iz marine je br1 izbor,jedina mana mu je cena.

Humminbird Piranha MAX 170 zato shto sve glavne performanse su puta dva

transmiter power je duplo jaca

garmin 800

piranha 1600

a to znaci da duplo brze vraca signal prema tebi odnosno najbitnije da vidish ono shto je ispod tebe u tom trenutku kad prodjesh a ne posl 1 metra.

Ugao koji obuhvata zrak

garmin 15 -45 stepeni

piranha 20-60 stepeni

mada ako uzimash bolje sacekaj i onda uzmi dobar sonar za vishe para jer najvaznije je da vidish shta se dole deshava najmanje je da vidish dal ima ribe jer sonar ti ne pishe dal je to sharan il jato babushki.

Jane jedno pitanje! Da li si koristio oba ova sonara i uporedjivao ih ili kazes to samo na osnovu onoga sto je navedeno u specifikacijama?! Humminbird i Garmin su slicne firme, mislim po nekoj hijerarhiji i nikako ne bi moglo da se desi da bude duplo bolji sonar po skoro istoj ceni!!! jasno se razlikuje velika riba od jata babuski i ne kasni slika ni malo to ti garantujem!!!

sonar mi treba prvenstveno da bi video konfiguraciju i tip dna pri trazenju spotova,sto se mene tice ribu i nemora da pokazuje...doci ce vec ona ako je spot dobro odabran i pripremljen.

Kizo 47 3D sam hteo da navatam nekog da mi donese iz USA samo zbog tog 3D prikaza ali ti si mi i rekao da tu opciju ne koristis i da nije bas tako lako kao sto se na slici cini.Onda sam od njega odustao.

Garmin ako uzmem uzecu u BG,nek je skuplje ali imam bar neku garanciju i servisnu mrezu mada me najvise mami ovaj Eagle cuda 245ds zbog te sirokougaone sonde sto koliko znam znaci za plitku vodu a i cena mu je pala sa 145€ na 109€

I mene interesuje rad sonara i to posebno onaj deo u lociranju riba i njihove veličine? Čuo sam neke priče da sonar ima tri modula pokazivanja riba i to male srednje i velike, a mene interesuje šta su to male a šta velike ribe? Može li neko da kaže nešto o ovome. Hvala.

Dane nemoj mi zameriti. :)

Sto se lociranja ribe tice to bas i nije primarno u mom slucaju.

Svi sonari imaju prikaz ribe u 3 ili 4 velicine,u zavisnosti u kom sloju se te ribe pojavljuju i u zavisnosti od velicine mozes da nagadjas sta je to od prilike,naravno treba i da znas sta tu mozes da ocekujes a sto se tih velicina na ekranu tice onaj najveci simbol je od prilike sve preko 3-4kg.

Ono sto je po meni mnogo bitnije je da pomocu sonara vidis da li je dno tvrdo ili meko da li ima krsa ili trave da bi mogao da odredis spot koji hoces da hranis.

jeftini sonari ne mogu da razlikuju o kojoj se ribi radi, ali kao sto Dane kaze, na osnovu velicine i pozicije ribe mozes otprilike da odredis o kojoj se ribi radi! Garmin 140 ima 5 velicina ribe koje pokazuje i iznad svake stoji broj, taj broj se ne odnosi na velicinu nego na dubinu na kojoj se ta konkretna riba nalazi, tako da na primer,ako na dunavu vidite najvecu ikonicu ribe koja se nalazi na 1,5m ispod povrsine, a dubina vode je 5 i vise metara, tu se naravno redi o tolstolobiku... Tako se odredjuje riba o kojoj se radi! Sonari treba sluze iskljucivo za odredjivanje konfiguracije dna. primer, ako je na jezeru gde trazite spot dubina recimo 2 metra, pa nema sanse da dodjete camcem saranu iznad glave i da vam ga sonar pokaze, nego ce on pobeci glavom bez obzira tako da... :naughty: :naughty:

Razmisljam da uzmem neki sonar pa me zanima sta preporucujete

U opciji su

Garmin Fishfinder 140 (dual beam-sonda sa 15 i 45 stepeni) cena 160€ u info-timu

Eagle cuda 245ds (sonda sa 60 i 120 stepeni) cena 110€

Ili ako neko moze da preporuci bolji i da obrazlozi zasto je bolji a da sena nije preko 160€

uzimaj Garmin 140 i bices zadovoljan.do prosle godine koristio sam Eagle Cuda 242 a pocetkom prosle sam uzeo Garmin 140 i razlika je velika u korist Garmina.imas ga u Info Team-u u BG.

Član 23

Ribolov pomoću električne struje (u daljem tekstu: elektroribolov) na ribarskom području može da se obavlja u slučaju izlovljavanja riba radi poribljavanja, uklanjanja manje vrednih vrsta riba ili u svrhu sagledavanja stanja ribljeg fonda, na osnovu dozvole koju izdaje ministar.

Elektroribolov mogu da vrše samo lica koja su stručno osposobljena za tu vrstu ribolova.

O izvršenom elektroribolovu sastavlja se zapisnik.

Korišćenje EHO sonara na ribarskom području je dozvoljeno samo za naučnoistraživačke svrhe.

Pa evo ovako,

posto u slucaju kada koristimo sonar na camcu nije prisutno ni jedno orudje ili alat za izlov ili lov ribe moze se reci da taj sonar u tom trenutku koristimo u naucno-istrazivacke svrhe sto se nemoze reci recimo za smudjarose koji uz sonar nose i stap sa sobom...

Član 23

Ribolov pomoću električne struje (u daljem tekstu: elektroribolov) na ribarskom području može da se obavlja u slučaju izlovljavanja riba radi poribljavanja, uklanjanja manje vrednih vrsta riba ili u svrhu sagledavanja stanja ribljeg fonda, na osnovu dozvole koju izdaje ministar.

Elektroribolov mogu da vrše samo lica koja su stručno osposobljena za tu vrstu ribolova.

O izvršenom elektroribolovu sastavlja se zapisnik.

Korišćenje EHO sonara na ribarskom području je dozvoljeno samo za naučnoistraživačke svrhe.

Gde moze da se procita nov zakon o ribolovu?

Zanima me nekakva jeftinija verzija zbog mogucnosti montaze na brodic .

====================================================================================================

A sta ce ti to na brodic kad vec oko 100m. gubis signal. Onda ti je tu i baterija koja je lepo zatvorena u sondi , pa kad ode ili kupujes novu sondu ili dajes nekom da pokusa da je otvori sa velikim rizikom da je unisti.

Ovaj ti je malog dometa cca 20-30m, za koji brodic ti treba?

Za Erinu ljutu zelenu zverku na raketni pogon :lol: .

Zamolicu Neshu da ga slika i postavi sliku da bi znao o kom brodicu se radi.

Znam da je Smartcast dometa do tridesetak metara, a to je i upravo razlog raspitivanja da bi se dobilo dobro tj daleko (bar 150 metara)- za ulozenu kintu.

Zanima me nekakva jeftinija verzija zbog mogucnosti montaze na brodic .

====================================================================================================

A sta ce ti to na brodic kad vec oko 100m. gubis signal. Onda ti je tu i baterija koja je lepo zatvorena u sondi , pa kad ode ili kupujes novu sondu ili dajes nekom da pokusa da je otvori sa velikim rizikom da je unisti.

Upravo se raspitujem za najoptimalnije reshenje za montazu sonde sonara na brodic - shto ne znaci bash ovog modela

jer mislim da brodic sa sonarom daje neogranicene mogucnosti.

• Create New...