Jump to content

BEZ NASLOVA-kAmPaNjE


žac

Recommended Posts

Pomalo se provlači sve više pitanja vezana za ukupnost ribolova. Kako se forum širi tako sve više ljudi se profilira sa različitim dijelovima interesa. Pa tako neke izuzetno zanima izrada mamaca, druge pak taktika bilo prihranjivanja, bilo odabira mamaca, izbor predveza, prezentacija pa sve do pitanja do kada uopče možemo loviti šarana u sezoni, do kad prima mamac i slično.

Otvarati temu po temu može biti pre razbacano pa sam odlučio pod ovom temom slijedečih desetak dana svaki dan zaljepiti jedan od mojih događaja sa voda, bilo da se radi o čistoj kampanji, pripremi sezoni ili jednostavno nekom opuštenom druženju sa prijateljima.

Sve je to dio našeg ribolova i u svemu poneko može naći nešto za sebe čak možda i opustiti se uz lagano štivo.

Ovi su tekstovi izlazili u Sportskom Ribolovu i neki su ih več čitali ali za one koji nisu danas krečem sa prvim.

Pred nama je najljepše doba!

 

 

 

 

Proljetni izazov

 

 

Bez obzira na iznadprosječno blagu i rekao bih čak toplu zimu , izazov lova šarana za buđenja prirode , u rano proljeće nije ništa manji.

Imali smo sreće pa nam vode ove godine nisu bile pod ledom , pa riba usljed velike količine svjetlosti te temperature vode koja se polako približava okidaču koji je na negdje 10 stupnjeva sve bolje prima . Prvi ulovi pokazuju da je riba u fantastičnoj kondiciji i zalihe koje je spremila nisu praktički ni taknute . Ovo je trenutak u sezoni kad možemo , ako sve pravilno odradimo doživjeti prave lomljave na vodi i ulove kapitalnih primjera . Kao nikada sad do izražaja dolaze kao prvo , čitanje prirode, zatim , raznorazna kemijanja sa mamcima , taktikom te sistemima itd..........

 

Čitanje prirode

 

Na svakoj vodi postoje područja gdje prvo kreće buđenje , gdje se prvo pokreće život.

Svi pomalo znamo taktiku pronalaska kakvog spruda pa eto tamo treba nahraniti jer se na njemu voda prije zagrije pa tamo prije kreće akcija. No u praksi ima puno više situacija koje možemo iskoristiti . Ako samo prošećemo uokolo vode primjetit ćemo velike razlike u npr. vegetaciji na strani koju cijeli dan obasjava sunce , na toj su strani listovi već pomalo krenuli , stari su rekli , pukla je vrba , dok su na drugoj suprotnoj strani tek pupovi . Na sunčanoj strani sredinom dana iz svojih rupa već pomalo izlaze i gušteri koji su također ovisni o temperaturi okoline kao i naši ljubimci. Sitna riba kao keder također se okuplja na tom dijelu vode . To je strana koja je zaklonjenija od sjevernog vjetra pa nije nikakvo čudo što se tamo npr. zadržavaju i razne ptice kao patke, liske.... Ako mjerimo temperaturu vode na tome dijelu razlika je i do čitavog stupnja, a u najtoplijem dijelu dana i više, ovisno o veličini jezera . Bliže pozicije na tom mjestu , od onih najbližih kao lov pod samom obalom pa sve do najbližih sprudeva pa i dalje idealne su za ovaj dio godine . Jednostavno u praksi se pokazalo da šaran to jako dobro osječa jer gotovo svi ulovi lijepše ribe ostvareni su bliže obali gdje je voda puno toplija nego prema sredini . Naravno , postoje situacije koje je čovjek nametnuo kao recimo ako je pristup hladnijem dijelu vode lakši tamo će se i više hraniti i samim time privući određena količina ribe . Treba i tu situaciju iskoristiti no ipak većina , barem one veće , starije i iskusnije ribe kreće se po svom prirodnom putu a taj ga vodi tamo gdje priroda nudi svoje prve plodove.

Jedan od prvih takvih plodova u to ipak pomalo grubo vrijeme je rezultat mrijesta žaba. Grozdovi ili takve nakupine jajašaca na gotovo svim vodama pružaju šaranu prvi pravi izvor onoga bez čega on nemože a to je životinjski protein . Kad pronađemo jedan takav grozd u vodi uokolo njega ćemo primjetiti također male sitne , gotovo planktonske životinjice . Takvo mjesto šaran nikako neće promašiti pogotovu od trenutka kad se malo pomalo iz grozda počnu leći punoglavci , bez obzira što i žabe imaju određenu zaštitu od uljeza takve vrste . Moj kum mi je ispričao puno zgoda kad u to doba lovi, žaba ima toliko da nema šanse kad izletavaš usred noći na griz da na koju ne staneš . Cijele noći traje pjesma , skaču po šatoru pa klize natrag , i tako sve do jutra . No ipak , ti trenuci na vodi uvijek daju puno ribe pa i ponekog pravog ljepotana u podmetaču.

 

Taktika mamaca i prihrane

 

Ako smo barem malo krenuli putevima kojima nas vodi instikt ribe, i pronašli mjesto gdje ćemo loviti , a taktika koju ćemo primjeniti ovisi o par čimbenika . To je kao prvo i najvažnije, vrijeme koje možemo provesti na vodi . Također je jako bitno dali je mjesto na kojem želimo loviti više ili manje slobodno kada dolazimo itd. Svim tim situacijama onda trebamo prilagoditi mamac s kojim ćemo loviti i taktiku tj. konkretnije , količina mamaca te micro lokacija na mjestu lova . Ona je najvažnija u svemu.

Zašto , ako npr. lovimo na nekome sprudu i zabacimo sisteme na sami sprud možemo očekivati dosta grizeva , ali manje ribe i dosta neželjene ribe kao što je klen. Dakako ovisno o dubini spruda . Da ne pričamo o liskama koje smo već spomenuli koje su u stanju počistiti i najbogatije hranilište . No ipak bi trebalo odgonetnuti i zašto se gore na samome sprudu ne ostvaruju ulovi veće ribe . Ta riba jednostavno po svome iskustvu i instiktu zna da se hrana ne penje na sprud nego gomila oko spruda koji u stvari prepreka za nju . Tamo se u takvome okruženju stvaraju pretpostavke za pokretanje novoga života koji je i izvor velikog dijela šaranovih potreba za hranom. Naša hrana također uslijed kretanja podvodnih struja završava uokolo takvih prepreka.

Sad tu dolazi do velikog izražaja , microlokacija . Ako se nalazimo na dijelu koji je izložen više južnom, zapadnom vjetru a tamo bi trebali biti , prava lokacija za naš mamac biti će početak , završetak spruda te područje preko njega. Mamac kojim lovimo ili recimo bolia bez obzira na to dali dulje ili kraće lovimo treba zadovoljavati neke kriterije kao , kvaliteta i ispuštanje(atrakcija).

Šaran u ovome dijelu godine traži toplije dijelove vode pa se tako diže u gornje dijelove gdje ne samo što nalazi ugodno okruženje nego izlaže svoj tamni dio tijela (leđa) sve jačim zrakama sunca . Tamo akumulira temperaturu te se spušta na dno i tamo se zadržava jedno vrijeme dok se hrani . Ne kako neki misle , stalno , ruje okolo kao rovokopač . Naravno spušta se ako ima razloga da se spusti , a razlog bi bio naš mamac koji ga zove dolje ispuštanjem mirisa i hranjivih elemenata kao primerice ulja, aminokiselina i ostalog.

Sad se postavlja pitanje , kako čemo to postići ako ne smijemo dozirati ulja , ili ih doziramo jako malo , pa nesmijemo r.brašno jer životinjske proteine teško probavlja . Zar zaista sve ostaje na kupanju boili u aminopripravcima ? To je također odlična taktika i daje krasne rezultate pogotovo sada kad je na tržištu toliko vrhunskih proizvoda . Ipak ima i još nekih , sporijih i jako kvalitatnih načina koje sigurno daju vrhunske rezultate i velikom dijelu selektiraju ribu.

Radi se o tome da sve tekuće komponente koje stavljamo u mix emulgiramo u dijelu žumanjaca koje smo odvojili od bjelanjka . Znači u tankome mlazu , lagano , ulijevamo u žumanjca dok ih miksamo . Lecitin iz žumanjca razbija sve tekuće elemente u sitne čestice te ih tako razbijene zajedno veže u jednu emulgiranu masu . Takva masa puno lakše i dublje prodire u strukturu mixa te je tako ujedno i zaštićenija od termičke obrade koja slijedi , kuhanje. Kad takav mamac padne na dno iz njega kreću atraktivni signali koji se kreću u svim smjerovima a pošto imamo i ulja bez kojih nema tog efekta, i prema gore gdje se nalazi šaran u potrazi za toplijim slojevima vode . Za razliku od nekih drugih otapala kao npr. E.A koji se isto tako širi , i to brzo u svim pravcima u našem slučaju to ispuštanje traje puno duže i u što je jako važno za veće i iskusnije ribe , jednoličnom tempu . Boile neka budu mekše da ih šaran sa što manje energije potroši , pa tako doziranjem učvrčivača i stvdnjivača tipa egg albumin i kazein te nekih veziva kao sirutka u prahu nije nam potrebno boile sušiti.

 

Druga jako važna stvar je dobro poznavanje potreba šarana u ovome dijelu godine tj. trenutak poslije buđenja koji se opet uvelike razlikuje od kasnijeg proljeća . Sad smo na onome dijelu kad teorija kaže ovo da a ovo ne . Tu prvenstveno mislim na proteine i to one životinjske.

Mi možemo dozirati mliječni protein koji je također životinjski ali nešto lakše probavljiv , no signal koji daje r. brašno nemože zamjeniti ništa . Iz jednostavnog razloga jer je to na prvome mjestu menia svakog šarana pogotovo u ovome dijelu godine kad su zalihe više manje naćete i treba ih obnoviti. Bez obzira na mišljenje da veći šarani nemaju potrebu za nekim hranjivim tvarima iz te namirnice jer su dosegli svoju veličinu . Zato šaran ima sposobnost akumuliranja tog proteina na način da ga pretvara u mast i čuva tj. troši kao najveći izvor energije. Sličan element on nalazi u prirodi i to je usađeno u njegovo biće, a akumuliranje viška mu je kruna u njegovoj vječnoj potrazi za hranom.

Imamo dvije mogućnosti ili načina kako da zadovoljimo njihovu potrebu a da mu ne ugrozimo zdravlje , možda i život ako bi došlo do prekomjerne konzumacije takve hrane pa samim time i poteškoća sa probavom a u ekstremnim slučajevima i uginućem kod ovakvih nižih temperatura vode.

Prvo je da napravimo mamac u koji ćemo dozirati sve hranjive elementi točnije napraviti balans hranjivih tvari , i drugi način je da jednostavno napravimo čisti fish mix zarolamo što manje boile i upotrebimo ga na hranilištu sa drugom boilom koja je siromašna takvim proteinom . Sa takvim manjim boilama možemo bolje reagirati na hranilištu a ako smo pretjerali makar to nekad i neznamo sitnija riba ih jednostavno pokupi i ne pruži mogućnost kakvom jako gladnom šaranu da se prejede.

Nije na odmet također u ovome dijelu godine spomenuti i razne pelete pogotovo one sitnije, do 6 mm. Izvrsno topive jednostavno zalijepe šarana na naše hranilište i pošto se otope jedina konkretna stvar ostaje vaš mamac na dlaci i par onih uokolo.

 

Taktika sistema

 

Ponekad izabrana lokacija, mamac, taktika, nemogu donjeti rezultat kakav želimo . Dobivamo previše manje ribe i slično.

Tu dolaze o izražaja razne prezentacije . Pošto i one zahtijevaju pravovremenu primjenu i to više njih tu se već radi o cijeloj taktici sistema.

Lovio sam prošlo proljeće odlično na sitne pop-up boile, točnije Mainline frui-tela i red plum. U kutijici ih je bilo raznih veličina, ali one najmanje su bile pravi otrov za one najveće šarane. Plus toga akcija na njih se održavala na svim vodama na kojima sam lovio , od samog ranog jutra pa do ranog popodneva . Kasnije ne, kao same , no kao balansirani mamac sa jednom boilom iz dipa da . Da je taktika pogođena dokazano je jednim pokusom . Na isto hranilište sam u jednome trenutku ubacio sva tri sistema sa kukuruzom na dlaci . Dar mar , nije trebalo ni spuštati štapove , grizli su iz ruke , ali sve od reda mali do 3 kg.

Znači , mali su bili na hranilištu i vabili veću ribu koja je uzimala eto takav mamac .

Popodne su išli drugi mamci , boila iz dipa na kombiniranoj prezentaciji , amnesija plus silkworm . Non stop mijenjanje sistema drugim ponekad zahtijeva dosta volje i truda , ipak moram priznati da gotovo sve probe i drugi pokušaji su donijeli pravi rezultat . Veličina udice se kretala od 2 do 6 . Ipak večinom je to bila udica br. 4 . Zbog upotrebe pop-up boili promjera 12mm lovilo se i na manje udice kao npr. specijalist br.6 A1 . Kad na nju dobiš velikoga onda tek vidiš kako tu nema nikakvog natezanja jer su izuzetno oštre i mogu proparati mjesto uboda i kod slijedečeg okreta ide van. Ipak , vrag neda mira jer su baš takve nezamjenjive kod tako malih pop-up boili . Tu u obzir dolazi samo jako mekani štap bez obzira na sve mogučnosti kočnice.

Bliže pozicije mogu se odraditi sa PVA materijelima koji povečavaju uspjeh i to višestruko.

 

Zaključak

 

Prekrasno doba godine i još ako ga imamo mogućnost provesti što više na vodi , divota

Ozbiljan i temeljit pristup naravno nije obavezan . Da se riba dobiti na sasvim drugačije načine , ipak nešto pomno planirano i temeljito te kvalitetno provedeno u praksi donosi vrhunske rezultate . Zato što prije na vodu i kad dignemo kakvu lijepu ribu , oprez . Česti su ulovi u rano proljeće, a i posebno malo kasnije , ženki punih ikre . Sa njima jako oprezno jer jači pad makar i na podlošku mogao bi biti koban .

 

Bistro i puno uspjeha u sezoni!

 

 

 

http://s4.postimage.org/I0plA.jpg

 

http://s4.postimage.org/I0QN9.jpg

 

http://s4.postimage.org/I1wbA.jpg

 

http://s4.postimage.org/I1L9r.jpg

 

http://s4.postimage.org/I1V80.jpg

 

http://s4.postimage.org/I246A.jpg

Link to comment
Share on other sites

Danas sam izabrao tekst koji govori o različitostima voda. Svi smo puno puta bili suočeni sa nekim stvarima koje na jednoj vodi rade a na drugoj je sasvim drugi rezultat. Ovdje možda netko naiđe na neke situacije koje je već doživjeo. Pa krenimo!

 

Crno i bijelo

 

 

Opče je poznato kako vrijede različite taktike na nekim vodama. Kako isti mamac ne donosi i iste rezultate. Kako nešto što na jednoj vodi radi ludo na drugoj može doživjeti totalan debakl,itd,itd. Dali se radi o slučajnosti, nedovoljnom broju pokušaja, nedosljednosti u forsiranju jedne stvari. Možda! Vrijedi ispitati. Treba samo nači dvije totalno različite vode, i po veličini i po populaciji ribe. Veliko je pitanje koliko vremena treba da se neke stvari barem djelomice usporede.Možda bi trebalo u kratkom vremenu probati par dana odloviti na različitim vodama . Odradit čemo sa istim mamcima dvije totalno različite vode i probati donjeti neke zaključke. Prvo napadamo vodu kod moga kuma u Sloveniji a zatim onu kod mene.

 

Voda 1

 

Radi se o starijoj šoderici u toplije doba godine potpuno obrasloj u travu. Populacija ribe se kreče od savskog divljaka do čistog vretenca i ponešto ubačenih golača te nešto donešene ribe sa drugih voda. Veličina jezera je cca 10h. Uz šarana ovdje ima dosta večih somova, babuški i ostale bijele ribe. Naime Sava je u blizini i ponekad zna poplaviti. Šaran se mrijesti u toj vodi i to jako uspješno jer se na kedericu i šečerac dade uloviti dosta malih prekrasnih ljuskaša. Dubina vode se kreče do 4m a neki prosjek bi bio 2,5 do max. 3m. Od riba ili životinja koje smatramo problemima kod šaranolova možda samo spomenuti nezanemarivu količinu babuške no ipak bez znatnijeg utjecaja na kampanju i šaranolov opčenito. Temperatura vode u vrijeme održavanja kampanje 10,5 stupnjeva u pličaku.

 

Voda 2

 

Šoderica oko 35h bez vegetacije u vodi sa nešto lokvanja u par uvala. Populacija šarana je velika i lovi se dosta primjeraka preko 20kg, godišnje. Dubina seže do 10-11m a neki prosjek bi bio 5-6m. Osim šarana ima nešto soma i to večih primjeraka te zanemariva količina bijele ribe svih vrsta. Još je vrijedno spomena određena količina, ne velika, kapitalne štuke, 15kg su primjerci koji su ponovljeni par puta. Od riba ili drugih životinja koji se smatraju kao problemi u šaranolovu nije prisutno, ništa. Rezultati uspješnog mrijesta na toj vodi nisu primječeni. Temperatura vode u doba kampanje 10,5 stupnjeva u pličaku.

 

Mamac

 

Mamac i prihrana u oba slučaja če biti isti. Tri vrste boili i pelete one šaranske sa dodatkom malo kukuruza. Jedna boila če biti čisti fish mix, jedna na bazi kikirikija dok če treča biti lagani mix na bazi ptičje hrane. Sa aromama nečemo pretjerivati i iči čemo sa polovičnim dozama. Na svakoj čemo vodi dva dana prije ribolova nabacati na tri pozicije za dva štapa po kilu boili po danu i 1 kg peleta.

 

Pozicije

 

Voda 1

 

Lovimo na sjevernoj strani. Prva pozicija lijevo prema jugoistoku daljina 70m na rub trave, druga pozicija desno daljina 70m također rub trave i treča pozicija uz obalu sa desne strane, daljina 25m.

 

Voda 2

 

Također lovimo na sjevernoj strani. Prva pozicija na daljini 130m, druga 135m i treča pozicija 55m. Znači kao i sve do sada , potpuno različito jedno od drugoga.

 

Početak kampanje

 

Voda 1

 

Svaki vodi kampanju na svojoj vodi. Znači na vodi kod kuma samo moram šutjeti i slušati, pa što bude. No, mene ne brine da čemo nešto promašiti jer njegovo iskustvo na toj vodi je preveliko. Kao i sve u mome životu tako i ovaj dolazak na vodu kod kuma je sve samo ne jednostavan. Završavam posao negdje oko 19h i pravac Slovenija. Kiša pada kao luda. Vozim se kroz šumu topole a preko ceste naviru horde žaba. Mrijest im je u punom tijeku i iskorištavaju mokro vrijeme za lakše kretanje prema vodi. Teško ih je sve izbječi. Na vodi me čeka još jedan ovisnik, Robi. Svi ga znamo koji dolazimo u Brežice kod Dimitrovskog u nabavu. Došao mi je pomoći postaviti šator. Ipak, morali smo u autu pričekati pola sata da prođe pljusak pa kad su kapljice barem malo minule, u napad. Torbe, štapovi, krevet, prihrana, klopa, čovječe pa nije mi jasno kako mi se uopče da svaki puta sve to razvlačiti. Srečom imam pomoč , pa tako za sat vremena sam u igri , štapovi su u vodi.

Robi me nakon kratkog razgovora napušta . Ja mu zahvaljujem i liježem u krevet te prostor oko šatora prepuštam nervoznim žabama koje u nepreglednim kolonama hrle ka vodi . Kum Marjan dolazi oko 23h pa imam vremena i odmoriti se malo i sabrati misli prije nego mi stigne vruča pizza . Naime imam sreču pa imam kuma pizza mena .

Več su meni malo pomalo počele po glavi motati se sve njegove dobre kampanje u rano prolječe kad indikator krene , pi,pi, piiiiiiiiiiiiiiiii . Izletavam i zatežem , otpor i nije neki. Nakon par minuta u podmetaču je amur 6 kg. PVA i zabac natrag . Dvije šake boili kobrom i to je to. Mislim si , ovo je zaista dobro , kod mene to mogu samo sanjati , mislim na lagano dohranjivanje po noći na 130m. Sretan sam ako pogodim barem približno kud treba pasti mamac , po noći.

Nisam još ni sabrao misli a indikator krene , dotrčim do štapa i sve stane . Odlučim ipak ne zatezat i. Stiže Marjan i ja mu predajem raport . 1 amur i jedan kontakt . Vidim u ruci mu se nešto puši , a nije po običaju cigareta može biti samo jedno , vruča pizza malo podebljana sa sirom i šunkom nego inače . Tako malo u razgovoru a malo u mislima obuzeo nas je san . Do jutra jedan mali krapić na najbližem hranilištu i to je sve .

Marjan nije zadovoljan i predlaže otvaranje još jedne pozicije ali bez hranjenja , samo indijanac na nju i to je to . Tam su doma , kaže . Radi se o divljem krapu i ako več nije htio na hranilište probat čemo ga tamo spikati .

 

Akcija

 

Zabac pod grm na mjesto gdje se ne lovi i šaran ima potpuni mir . Daljina oko 90 do 95 m . Na hranilištima dobivamo manje šarane i još dva amura . Očito ili riba još nije krenula zbog nešto niže vode u ovo doba godine prema sredini i uz obalu gdje lovimo ili im je ta količina hrane koju smo joj ponudili predstavlja opasnost . Prva sumlja u to dobila je malu potvrdu kad je krenuo svinger na štapu koji je zabačen kao izviđač pod grm puno preko hranilišta . Kontra i počinje borba koja u meni budi smijeh . Na svojoj vodi pazim na svaki pokret štapa da nebi bio prenagal dok tu moraš stiskati i peglati jer se riba zabija u svaki busen trave pa zatim direktno u obalu . Male četvorkice , kombilink i najlon 0,31 više je nego slaba kombinacija za te uvjete ali ja sam uporan i želim vidjeti dali to može odraditi . Uspjevam usačiti pravog vrbinskog ljuskaša , 9,50 kg . Opet zabac bez prihrane na isto mjesto . Nije prošlo sat vremena ista priča , griz bez kosti i opet borba do krajnih granica . Opet ljuskaš , 11 kg. Promjena mamaca , boila 14mm shelfish i pop-up 12mm Mainline ananas . Mala pauza do kasnog posljepodneva i opet griz kao u pola ljeta , ovaj puta dril je još jači i riba nakon trave i svega ostaloga pikira direktno u obalu pod granje , sistem i sve ostalo izdržava i u podmetaču je najljepša riba koju sam ja vidio u svome životu ribolovca . Ljuskaš , ženka , čisti divlji krap! 17,40 kg. Nemogu vjerovati očima . To mi je ujedno i rekord na toj vodi . Dok smo se mi tako divili ribi opet griz na isti štap , na izviđača . Ovaj puta radi se o zaštitnome znake te prekrasne vode , koi šaranu od 10 kg . Sada smo zaista bliži zaključku da ili smo pretjerali sa koločinom hrane na hranilištu ili riba još nije krenula u veču potragu . Na hranilištima dobivamo i dalje, redovito , ali manja riba do 4 kg . Zadnji dan donosi naravno na istome mjestu ribu 14,60 kg također ljuskaša . Takav iznenadni griz u trenutku kad sam prezabacivao jedan štap da jednostavno par sekundi nisam znao šta mi je činiti, pa još jedan oko 9,5kg koji zaključio pravu lomljavu i totalno pogođenu taktiku u zadanom trenutku. Na istome mjestu još ipak padaju dva golača 13 i 11 kg . Niti jedno otkačivanje u tim uvjetima a niti pucanje najlona ili sistema . Udice specijalist i D-rig teflon br. 4 odradile su stvar i više nego dobro. Završavajuči taj dio kampanje kao da mi je na leđa pao veliki teret . Kako to nadmašiti na vodi gdje se to i očekuje jer ima više i veče ribe.

 

Voda 2

 

Ubacujem na pozicije u roku dva dana oko 3 kg boili i duplu količinu raznih peleta. Sasvim drugačija situacija. Ovdje treba mahati do iznemoglosti.

Kum kao i prošli puta stiže oko 23h i tu noć nemamo akcije . Ujutro slijedi promjena sistema , stavljamo dosta krače sisteme nego što smo koristili na prvoj vodi . Dijelom i zbog daljine hranilišta. Kao mamac ide pop-up boila. Vrijeme je sunčano i to je dobitna kombinacija na toj vodi . Na hranilište leti deset raketa boili i isto toliko pelete . Rakete su do pola napunjene a ostatak je voda da nema prosipanja.

 

Akcija

 

Brzo je uslijedila akcija. Tri ribe, 8kg i dvije preko 9 kg. Odmah mi je bilo lakše . Riba je legla . Nakon svakog drugog griza bacam po 4-5 raketa . Rano prijepodne , toliko toplo da smo u potkošuljama i uređujemo mjesto ribolova . Tog časa krenu indikator ! Griz do daske , Marjan zateže a riba krene oštro desno . Uzima najlon kao ništa i veče prelazi drugo hranilište . Ne staje i veče je na drugome ! Otišla je desno preko 100m ! Tad se okreče i počinje lagano pumpati . Ipak , ima tendenciju popuštanja . Malo po malo i pod obalom smo . Upozoravam Marjana da zaboravi ono natezanje od prošle kampanje i pričeka ribu da se zamori inače nema ništa od ulova . Penjem se na više mjesti i gledam ribu kad se prvi puta pojavila pod površinom . Kume , imaš rekord na udici javljam . Riba je ziher preko 20 ! Do kraja nije bilo greške i u podmetaču se migolji tijelo velike ribe . Naravno , sreči nema kraja . Koji je to uspjeh , tako rano u sezoni si rušiš rekord i u stvari dižeš kampanju sa uspješne na vrlo uspješnu .

Do kraja dana lovimo opet seriju od par šarana između 7 i 9 kg . Sve se odvija na jednome hranilištu dok druga dva jako slabo , jedno dvije ribe a srednje niti pi . Odlučujem se to hranilište ugasiti i na njemu ostaviti samo jednog indijanca .

Drugi dan donosi akciju več od ranoga jutra . Hranio sam svakih sat vremena . Nakon jednog hranjenja uletila nam je babuška oko 1,5kg . Uh reko , kume vadimo peletu van i nastavimo samo sa boilom . Promjena donosi rezultat odmah . Opet griz bez kosti i dril od preko pola sata .

Riba 18,20kg . Desna bliža pozicija donosi par riba oko 8 kg i nema naznaka da bi se nešto konkretnije dogodilo . Na ugašenoj poziciji se jednostavno ne događa ništa.

Onda na glavnom hranilištu kreče opet neviđena akcija . Bili smo malo udaljeni od štapova kad je krenuo griz kao iz najljepših priča . Marjan je prvi stigao do štapa sa kojeg je najlon prosto curio . Ova riba nije mislila stati . Srečom obišla je panj koji se nalazi u blizini hranilišta i krenula prema otvorenoj vodi . Kum se uozbiljio do daske , i on je osjetio da je s druge strane nešto veliko i očito u pravoj formi . Scenarij je bio kao sa prošlom dvadesetkom . Nakon skoro 100m oštrog skretanja u desno , slijedi zaustavljanje i povratak nazad . Tu mu treba polako oduzimati najlon i malo pomalo skračivati lukove odlaska i povratka . Kad je došao pd obalu tek tad je krenula prava akcija . Koliko god mu uzmeš on vrača i još više nazad . Opet upozoravam Marjana da bude oprezan jer to što je ta riba radila je zaista nevjerojatno. Piruete u vodi , oštra skretanja . Da ju nisam vidio po ponašanju i brzini pokreta dao bi joj maksimalno 12 do 15 kg . Ovaj puta su zaista bili na ispitu svi čvorovi a ima ih dosta. Od schoka preko virble pa do kombilinka a i udica nije baš za takva zaista velika opterečenja . Pod obalom je sve trajalo 30 min . Kum se nije dao i sve je hladno odradio. Usačili smo na kraju sretne borbe prekrasnog mužjaka, golača 23,10 kg . U stari moj! Ovo je več lomljava . Sreči nema kraja . Dolazi prijatelj Košutić da nas poslika te dečki Damjan i Robi da pogledaju ribe.

Malo razgovora , koja piva i krevet se činio kao najbolja opcija. Noć kao po običaju ne donosi baš ništa a slijedeči dan još 12 grizeva koje smo jedva odradili u biti ja sam jedva odradio jer me primila neka glavobolja , neznam od čega . Veli kum da nisam baždaren, očito nisam. Hranjenje je postalo krače , vrijeme se malo počelo kvariti a i popikali smo dosta riba pa su grizevi postali puno nježniji i oprezniji . Kampanja je došla do kraja .

 

Mamci

 

Boile koje smo koristili okupali smo u Minaminu Moore uz dodatak malo sladila i Aminolivera također od Moore . Fish boila bila je zastupljena u prihrani sa 25 do 30 % zbog svoje teže probavljivosti i iako super atraktivna preveliki je rizik da se ne nađe koji super gladan šaran pa se prejede pa zato nismo išli s večim udjelom .. Promjeri boili su bili največi 14mm. Pelete koje smo koristili dio kampanje bile su šaranske sa smanjenim udjelom ulja(5%) pa su kao takve bile rastopljene u roku 5 min.na toj temperaturi vode . Dakle odradile su svoj zadatak, a taj je poslati signal ribi i na hranilište privući što više ribe da je veči muving, a s druge strane dovoljno se brzo otope da ne postanu konkurencija ostaloj hrani. Dipovi koje smo koristili su bili večinom na bazi aminokiselinskih pripravaka, jetrenih ekstrakata i sladila sa dodatkom ali u kapima mirisa ovisno o njihovoj jačini.

Na početku kad još nismo znali stanje na hranilištu, išao je jači vočni dip a kasnije nešto nježniji dip animalnog signala. Pop-up boile smo koristili firme Mainline i SB, i to što sitnije to lijepša riba. Kukuruz smo ubacili u hranjenju dok se nije lovilo.

 

Zaključak

 

Na prvoj vodi imali smo 20 poteza i realizaciju 100% . Mislim da se to nemože ponoviti jer tu treba i malo sreče da se niti jedna riba ne otkači . Vjerovatno i oprez ribe na mjestu sa samo jednim mamcem je manja jer smo sve veče ribe koje smo dobili na prvoj vodi bile zakopčane tako da su se mogle osloboditi jedino u slučaju da nešto pukne.

Dakle , na prvoj vodi radili su tragači , balansirani mamci, dulji predvezi, sama pop-up boila ne.

Na drugoj vodi smo imali 36 poteza , 3 trganja i 3 otkapčanja. Radilo je samo jedno hranilište dok na izviđače nismo dobili ništa . Izuzetno je dobro radila pop-up boila i to što manja. Hranilo se raketom dok je na prvoj vodi u vrijeme ribolova raketi pristup zabranjen . Na drugoj vodi bez hranjenja nema šanse da se dobi potez dok smo na prvoj lovili sve lijepše ribe bez ikakve prihrane sa jako istaknutim mamcima , boila iz dipa i pop-up boila. Na kraju kad se sve skupa pogleda razlike su kao noć i dan ili kao crno i bijelo. Ipak, poznavanje vode , iskustvo, primjena raznih metoda i taktika iz svake vode i situacije može se izvuči nešto a ponekad kad se sve posloži, i puno.

 

http://s2.postimage.org/fQFkJ.jpg

 

http://s2.postimage.org/fQPji.jpg

 

http://s2.postimage.org/fQUiA.jpg

 

http://s2.postimage.org/fR5Mi.jpg

 

http://s2.postimage.org/fRif0.jpg

 

http://s2.postimage.org/fRuIJ.jpg

 

http://s2.postimage.org/fREHi.jpg

 

http://s2.postimage.org/fS2DJ.jpg

 

http://s2.postimage.org/fS7D0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pošto nam se zima nekako neda, vratimo se onda tim isto tako lijepim trenucima na vodi kad je sve nekako čišče pod snijegom. Što možemo očekivati u takvim situacijama na nekim top vodama ili bolje bi ih nazvao zimskim vodama. Vodama gdje ribolov ne staje do leda i gdje u pravoj kampanji sa puno pripreme i upornosti rezultati mogu biti izuzetni.

Evo prvog osvrta!

 

 

 

 

 

 

ZIMSKA KAMPANJA

 

Još je ostala samo jedna utakmica u sezoni, derbi! Naravno, na red je došla zimska kampanja!

To je vrijeme kad treba pokazati i probati baš sve što znamo. To su situacije kad se greške nemogu ispraviti, kad na kušnju dolazi sve , pa i naše strpljenje , snaga , izdržljivost, nas i našeg pribora . Ako su vas ukućani ili poznanici poprijeko gledali zbog prečestog boravka na vodi , šta će tek sada reći? Vani pada snijeg , kolaps je na cestama , temperature se spuštaju debelo ispod nule , želja za toplinom doma se povećava . Brrrrrrrrr ! Ali , ima jedan, sada ne odveć pametan lik koji se baš u tim uvjetima sprema na ribolov , i to kakav ribolov . On će spavati na toj hladnoći , vani, u šatoru, ma nemogu vjerovati! Sve su to situacije koje mogu čovjeka sputati . Ipak , želja i adrenalin vuku u samo jednom smjeru . Voda!

 

Gdje loviti ?

 

Koju vodu izabrati , koju poziciju , dali hraniti prije ribolova??????????

Ako se ovakva ili slična pitanja ne riješe, ribolov nam teško može završiti kako bi mi htjeli .

Voda na kojoj bi htjeli završiti sezonu a tu mislim do trenutka kad se uz obalu počne primati led mora provjereno biti , zimska voda. Koje su to zimske vode? To su vode koje se zadnje zalede , imaju veću dubinu i jednostavno iz puno razloga tamo riba radi . Tko god se malo ozbiljnije bavi šaranolovom u zimskim uvjetima dobro zna koje su to vode jer kad već jako dugo nema sa gotovo svih voda vijesti da je nešto ulovljeno sa zimske vode još dugo stižu informacije o lijepim ulovima . Na te vode treba ići !

Kad smo došli na takvu vodu želimo naravno izabrati što bolju poziciju . Isto kao što postoje zimske vode tako i postoje zimske pozicije . Ako nemamo nikoga poznatog sa te vode da nas uputi na kojoj bi poziciji trebalo loviti dobro bi bilo kampanju planirati puno prije nego mislimo loviti . Doći koji puta na vodu , vidjeti gdje se najviše lovi , kako se na pojedinoj poziciji lovi , koja je dubina na tim mjestima i oko njih , koliko se hrani , s koje strane riba dolazi , koji vjetrovi pušu najčešće , kakva je situacija sa visokim ili niskim tlakom zraka , šta je s punim mjesecom i sl. Takvim češćim i upornim obilascima uvelike se dižete šanse na vagi uspješnog i neuspješnog ribolova . Svaki , ali baš svaki i najmanji trud i napor , te volja i upornost će se sigurno vratiti , sigurno !

Primjetiti ćete svakim dolaskom na vodu da je sve manje ekipe na vodi . Samim time sužava se i krug pozicija koje ulaze kao potencijalni izbor naše zimske kampanje . Najbolje je već prije takve situacije izabrati svoju poziciju i polako početi sa hranjenjem . Neka to bude pozicija na strani na kojoj se lovi najduže u zimu . Ako izaberete drugu stranu gdje recimo nema nikoga ili se puno slabije lovi trebate uvijek imati na umu da zato postoji neki razlog . Probajte ga pronaći . Nemojte nikako omalovažavati iskustva ili razmišljanja ljudi za koje vam se čini da baš i nisu na nekom vašem zamišljenom nivou ribolova . Ako su to domaći ribiči uzmite u razmatranje i njihova iskustva . Ponakad je razlog banalan , ljudi u zimskim uvjetima a pogotovo oni koji love samo preko dana žele jednostavam i brz pristup mjestu da mogu loviti iz auta u kojem se mogu zagrijati . Zato može jedna strana biti puno manje na udaru . To je također u većini slučajeva razlog što se ta druga strana nije stiskala pa je samim time i postala kao nezanimljiva pred zimu i zimi.

Zato je to je idealno mjesto za loviti zimsku kampanju . Jedino što postoji par malih problemčića kod tog izbora.

 

Priprema pozicije

 

Prvi je , riba jednostavno zna gdje se najdulje u zimu mogu pronaći posljednje količine hrane koju joj ubacuju ribiči pa se tamo se i kreću . Dakle sa prihranom i to malo obilnijom, nego što bi krenuli na drugoj strani, moramo krenuti puno ranije . Tu postoji isto tako odluka dali ćemo se skrivati i hraniti kad nas nitko ne vidi ili ne . Jer , kad nam netko uleti na mjesto hranjenja a takvih ima dovoljno u ovim uvjetima nije baš ugodno kao u toplije doba kad jednostavno sa dosta šansi za ulov možemo izabrati i drugo mjesto koje je slobodno.

Prihrana neka bude što raznovrsnija pogotovo na samome početku . Njezin je zadatak na početku da privuće sve vrste riba da bi se stvorio promet koji će sigurno privući šarana.

Partrikl od nasitnijih sjemenki do naravno kukuruza neka bude dobro raskuhan . Peleta , naročito ona šaranska sa nešto manje masnoća idelna je u prihrani i ostavlja nakon raspadanja u vodi neizbrisiv trag , tako ako nas riba „počisti“ uvijek je prisutan signal iz ostataka pelete . Naravno tu je i nezaobilazna boila . Hraniti treba uporno i u različita doba dana. Bez obzira na neka uvriježena mišljenja kad šaran prima u hladnije doba sve može biti sasvim drugačije . Nikako nesmijemo zbog nekih takvih mišljenje iz prihrane izbaciti elemente koje neodoljivo sliče na šaranovu prirodnu hranu kao naprimjer komoplju . Mogu samo zamisliti kad šaran nakon dugog iscrpljujućeg putovanja i potrage za finim slasnim i hrskavim pužičima naleti na kup lijepo prokuhane konoplje .To mu je vjerojatno bingo!

Drugi problem kod udaljenih mjesta je ako lovite sami doslovce nesmijete ništa zaboraviti što je u mome slučaju nemoguće a vjerujem i kod puno ribolovaca slično. Da ne spominjem situacije kad je u to doba teško naći nekoga da vas poslika sa ribom i sl . Idealno je rješenje prijatelj koji je istih razmišljanja kao vi i voli izazove . Tog trenutka kad takvoga nađete olakšali ste si i obavezu prihrane koja se dijeli na pola a svi problemi zbog zaboravljenih stvari padaju u vodu. Puno je ugodnije duge zimske noći i intervale bez griza provesti u zezanciji, klopi i piću u društvu nego sam.

 

Boila

 

U ovakvom pristupu zimskom ribolovu šarana boila nosi jako puno i ako uspijemo zadovoljiti neke osnovne stvari rezultati mogu biti više nego dobri . Pa tako i ovdje moramo biti na visini zadatka i napraviti mamac od najboljih namirnica . Probavljivost i hranjivost boile u kombinaciji sa ostalom hranom na hranilištu više nego inaće nam mora biti na pameti . Kemija u ovome slučaju igra najmanju ulogu jer konstatnim prihranjivanjem riba ima dovoljno vremena naći naše mamce i ako su oni zadovoljavajuči sigurno će se puno puta vraćati po još.

Boila neka bude kao i svaka kvalitetna do sada jedino smanjimo njezin promjer i kod mixa na bazi ribljeg brašna smanjimo postotak istoga npr. sa 30 do 40% na 20-25% . Na mjesto toga doziramo neke lakše probavljive elemente kao recimo pšenične klice i integralna brašna i sl . To će biti dovoljno uz korekciju promjera i smanjenu prihranu šaran bez problema iskoristi ponuđeno . Radimo uvijek barem dvije vrste boili i sa objema hranimo. Jadna neka bude fish boila druga bird .

Pošto u većini naših voda prisustvo manjih šarana, onih konzumnih može predstavljati problem na hranilištu neka uvijek bude zastupljen partikl i nešto pelete . Naročito tu mislim na netom ubačene konzumne šarane koji su čekali u zimovnicima bez hrane i kad se ispuste u veće površine vode kreću obaviti zakašnjelu pripremu za zimu . Bez obzira što im je tijelo već poprilično ohlađeno zbog male mase , prisiljeni su naći nešto za pojesti jer to nisu uspjeli dok je bilo vrijeme za to.

 

Hranilište

 

Ako lovite u paru , najmanje dva, a može i više hranilišta na različitim dubinama donjet će više akcije jer u različitim vremenskim situacijama kod različitih vrijednostima tlaka radit će hranilišta na različitim dubinama . Tako sam po iznimno visokome tlaku dobijao ribe na manjim dubinama , dubina uopće nije radila , niti pip . Čim se tlak spustio, pogotovo na zaista niske razine dubina je proradila i što je najvažnije sva riba a posebno ona jako napucana , i velika i manja. U tim situacijama na manjim dubinama gospodarile su deverike i ostala ekipa .

Naravno da takvo hranilište netreba zapustiti već i dalje hraniti pa kad se i ako se uvjeti promjene probati sa PVA ako je moguće prevariti kakvog slučajnog ili namjernog posjetitelja. Ove godine sam tako tri zaista debele ribe zatekao u kontroli mog hranilišta i pozvao na jednu seansu sa fotićem . Kao što sam na početku rekao u ovakvim uvjetima treba isprobati zaista sve što mislite da bi moglo biti korisno . Bilo koji mamac na udici , predvez, PVA , dip itd .

 

Sistemi

 

Jedino treba obratiti pažnju da ne isprobavamo nove udice i sl . Tu nema mjesta za takvu vrstu eksperimentiranja . Ono u šta imamo najviše povjerenja to neka nam bude izbor pa makar i na sva tri štapa . Grizeva je malo, riba može biti jako ozbiljna, ona najveća i zaista bi bilo šteta da na kraju nerealiziranog drila žalimo što ipak nismo imali navezanu onu svoju udicu , u koju imamo puno povjerenja . Krute predveze treba što više izbjegavati jedino u kombinacijama a udice one nešto tanje br.4 pravi su izbor . Manje udice a pogotovo ako očekujete veliku ribu , ako je pred vama veća dubine iz koje trebate ribu dići na površinu ne dolaze u obzir jer su jednostavno, rekao bi moj prijatelj Batina, „ neozbiljne“ . Također kao i uvijek u ovo doba treba posebnu pažnju posvetiti oštrini udice i ako nismo to provjerili prije samog zabaca koliko god dobro smjestili sistem moramo ga izvaditi i tek nakon što smo se uvjerili da je sve uredu natrag u vodu . Sve te stvari u uvjetima velike hladnoče , vjetra , snijega mogu predstavljati teškoću no ipak jako je važno da ustrajemo i u najmanjoj sitnici koja se poslije može pokazati kao velika i odlučujuća.

 

Oprema

 

Koliko je nešto dobro i koliko nešto vrijedi od opreme dokazat će se definitivno u zimskim uvjetima . Veliku pažnju prvenstveno treba posvetiti opremi koja je najviše na udaru a to su štapovi , role i indikatori grizeva . Kod štapova prije svakog zabaca nebi na odmet bilo provjeriti dali je dobro spojen jer u većoj mjeri u zimskom ribolovu dolazi do „ištekavanja“ štapova . Role koje imaju slobodni hod špule u uvjetima kad temperature padaju dobro ispod nule dolazi do smrzavanja tog sistema i samo onaj koji proba drilati ribu pod tim uvjetima zna kakvi su to problemi . Najbolje je po najvećoj hladnoći, preko noći, loviti na kočnicu role . Što se tiče indikatora , kod maglovitih i hladnih dana i noći kad se vlaga uvuče u njih znaju se totalno smrznuti . Pa kad se ujutro probudimo najloni idu na sve strane a znaka nije bilo . Trebalo bi ih samo zaštiti od te silne vlage koja se poslije zamrzne . To se naravno ne dešava u jednoj dvije noći ali tko više boravi u tim uvjetima sigurno će mu se pojaviti takvi ili slični problemi .

 

Kampanja

 

Na samome početku kampanje ponekad je teško i zamisliti što nas čeka . Ponekad su očekivanja velika i naravno teško da se i ostvare . Ipak , nerijetko bude velikih iznenađenja . Prošlogodišnja zimska kampanja koju sam također odlovio sa prijateljom Batinom bio sam siguran da se nemože ponoviti jer nakon puno lijepih riba zadnji sati kampanje ,doslovce , su nam donjeli najveću ribu i kampanje i vode . To je jednostavno, bajka!

Moram priznati da je ovogodišnja ipak sve nadmašila i to više puta, ne po samoj dramaturgiji događaja nego po broju ulovljene velike ribe a i najveća ribe kampanje od 27 kg tek je 600gr slabiji rezultat od prošle godine.

Red je da ih onda i spomenem po redu: Bertha 27kg, Tarzan 20,80kg , Vana 21,20kg , Vigor 21,80kg i zadnja velika riba kampanje Tvrdi Rep 21,60kg ! Kad se tome pridruže sve ostale ribe dolazimo do one situacije kad smo rekli da za svaki i najmanji napor i trud mora doći nagrada, kad tad, pa i došla je .

Sad kad smo puni doživljaja nešto lakše padaju ovi dani kad su vode pomalo ili već potpuno pod ledom. Kuju se novi planovi, planiraju proljetne a i negdje u daljini kotrlja se pitanje , kakva će biti sljedeća zimska kampanja . Može li bolje, a živi bili pa vidjeli!

Puno sreće, zadovoljstva i uspjeha u ribolovu u novoj sezoni!

Bistro!

 

Zimska boila

 

10% riblje brašno LT Moore

10% riblje brašno Haringa Moore

5 % Robin Red Moore

15% Pšenične klice mljevene

5 % Whey protein

5 % brašno bućine pogaće

20% soja brašno odmašćeno

15% kukuruzno brašno

15 % graham(integralno) brašno

Squid ekstrakt K. Nash 1 mjerica

Krvno brašno Moore 1 jušna žlica

Kostovit 1 jušna žlica

Pivski kvasac 2 jušne žlica

Sol 1 čajna žlica

Pure Salmon oil Moore 20 ml

Squid aroma Moore 3 ml

Jaja 10 kom. A klase

 

Radi se o boili za kampanju prihranjivanja svaki dan . Kuha se dvije minute kad voda zavrije . Boilu netreba sušiti jer ima dovoljnu tvrdoću . Promjeri neka budu za zimsku kampanju što manji do te mjere koliko nam dopuštaju uvjeti na vodi tu prvenstveno mislim na ostalu ribu . Osobno sam koristio najviše promjer 16 , 14 i 12 . Dnevni unos u prihranjivanju prije ribolova je iznosio od ½ kg do 1 kg uz ostalu hranu . Što je oko tri puta manje nego u toplije doba godine na istome mjestu ! Uz tu boilu dobro je usporedo koristiti neku bird ili specijal boilu .

 

Zaključak

 

Sve ovdje rečeno vrijedi truda i napora . Dosta stvari može i treba biti drugačije napravljeno zbog različitih ili uvjeta na pojedinoj vodi ili pak zbog različitih vremenskih ili drugih različitosti . Samo naša sposobnost da pravovremeno reagiramo može sve te razlike izjednačiti i pružiti nam šansu da doživimo iste slične ili još bolje rezultate . Svako od nas ima različit prag izdržljivosti i ono što nekome predstavlja teške probleme drugome može biti lagodno . Pa tako svi ne podnosimo jednako hladnoću , izostanak akcije , samoću ili pak društvo, gubitak ribe itd . Samo svakoga od nas koji se upuštamo u avanturu zimske kampanje izuzetno razveseli pogled na začuđenu ribu na smrznutom matu ! Sva sreća , sve to ona jako brzo zaboravi kad ju pustimo nazad u njen čudesan svijet mira i tišine!

 

 

 

 

http://s2.postimage.org/kfBxA.jpg

27kg

 

http://s2.postimage.org/kfE1J.jpg

20+

 

http://s2.postimage.org/kfGwS.jpg

 

http://s2.postimage.org/kfLw9.jpg

20+

 

http://s2.postimage.org/kfQvr.jpg

20+

 

http://s2.postimage.org/kfVuJ.jpg

20+

 

http://s2.postimage.org/kf_u0.jpg

Link to comment
Share on other sites

15 % graham(integralno) brašno :?: ... psenicno koje je to brasno

... i alternativa za kostovit :?:

Hvala

 

Integralno brašno je brašno od cijeloga zrna pšenice, smeđe pšenično brašno. Imaš ga u trgovinama barem onim večim i u mlinovima.

Alternativa za Kostovit ti je u ribičkim trgovinama Cprivit-moore, a u poljoapotekama ili poljoprivrednim trgovinama neki mineralno vitaminski pripravak za svinje, kokoši, tj opčenito za domaće životinje. sredstvo koje popravlja pospješuje apetit životinja.

Link to comment
Share on other sites

sredstvo koje popravlja pospješuje apetit životinja.

Starter za prasice

 

Ne mislim na smjesu za hraniti, na dodatak mislim. Budem sutra poslikao i zaljepio da vidite kak to izgleda. Ma uglavnom stariji ljudi sigurno znaju što je bio Kostovit i što sad umjesto njega uzimaju pa ih pitajte :D , seljake naravno.

Link to comment
Share on other sites

sredstvo koje popravlja pospješuje apetit životinja.

Starter za prasice

 

Bash tako originalni naziv

 

Nije nego bas kostovit-vitaminsko mineralna smesa.Evo ja sam bas juce dao Nesi iz Borce jednu kesu,pa ako ga ne mrzi neka je slika i okaci sliku.Cena mu je oko 150 din za kilo u poljoprivrednoj apoteci.

Link to comment
Share on other sites

koja duzina dlake je najbolja za boilie 18mm,udica w-gape korda 6 ili 4 i dali je bolje kombinovati veci mamac,manja udica,duza dlaka ili obrnuto.

 

Sve ovisi i o tvome stilu ribolova da ne spominjem posebnosti voda na kojima loviš. Ako si u mogučnosti uklopiti veličinu udice i boile onda je to dobro, no nije uvijek to moguče. Zato ču ti reči moje iskustvo. Na vodama gdje je riba opreznija udica br 6 specijalist A1 boila do promjera 18 max 20. Do promjera 16mm dlaka rekao bi normalne dužine, znači kad pomakneš boilu na dlaci prema luku udice da se jedva dodiruje sa lukom udice. Ako se ide na veču boilu recimo 18mm onda dlaka za 5 mm dulja, znači kad boilu na dlaci pomaknemo prema luku udice da se ne dotiče nego da ima prostora između luka udice i boile mamca.

Tada treba i obratiti pažnju na fiksiranje dlake jer u letu sistema dulja dlaka a pogotovo mekana hoće se lako petljati.

Također a posebno kod manjih udica treba paziti na namotaje kod vezanja udice. Ako se pretjera sa namotajima dolazi do kontra efekta sila i izvlačenja udice iz usta ribe. Kod klasičnih udica ne prelaziti nikako ispod špica udice a kod udica sa kračim vratom i manje.

To je odprilike max 6 namotaja predveza.

Link to comment
Share on other sites

koja duzina dlake je najbolja za boilie 18mm,udica w-gape korda 6 ili 4 i dali je bolje kombinovati veci mamac,manja udica,duza dlaka ili obrnuto.

 

Sve ovisi i o tvome stilu ribolova da ne spominjem posebnosti voda na kojima loviš. Ako si u mogučnosti uklopiti veličinu udice i boile onda je to dobro, no nije uvijek to moguče. Zato ču ti reči moje iskustvo. Na vodama gdje je riba opreznija udica br 6 specijalist A1 boila do promjera 18 max 20. Do promjera 16mm dlaka rekao bi normalne dužine, znači kad pomakneš boilu na dlaci prema luku udice da se jedva dodiruje sa lukom udice. Ako se ide na veču boilu recimo 18mm onda dlaka za 5 mm dulja, znači kad boilu na dlaci pomaknemo prema luku udice da se ne dotiče nego da ima prostora između luka udice i boile mamca.

Tada treba i obratiti pažnju na fiksiranje dlake jer u letu sistema dulja dlaka a pogotovo mekana hoće se lako petljati.

Također a posebno kod manjih udica treba paziti na namotaje kod vezanja udice. Ako se pretjera sa namotajima dolazi do kontra efekta sila i izvlačenja udice iz usta ribe. Kod klasičnih udica ne prelaziti nikako ispod špica udice a kod udica sa kračim vratom i manje.

To je odprilike max 6 namotaja predveza.

 

Žac da nemaš možda neku fotku da okačiš na ovu temu?

Link to comment
Share on other sites

Za danas sam pripremio jedan tekst koji govori o nešto blažim zimama koje su odličan uvod u proljeće kad možemo očekivati najbolje rezultate gledajući cijelu sezonu. Vrijeme kad se proljeće i zima bore tko če prevladati i kad su prodori toplog i hladnog vremena uobičajeni. Gdje pronači ribu, kako ju loviti, na što i ostale probleme. Tekst je pisan prije dvije godine tako da uzmete u obzir pojmove tipa prošle godine i slično. Nisam htio na tekstu ništa mijenjati.

Idemo onda sa zimsko proljetnim dijelom.

 

 

ZIME KOJE TO NISU

 

Gdje bi bili, vječno pitanje kad stanemo kod neke vode ili na kojoj smo prvi puta ili pak na vodi na kojoj več dulje lovimo. Kroz glavu nam lete svi moguči savjeti i informacije iz raznih izvora. Konkretno, radi se o dijelu godine kad je šaran više u svome miru nego lutanju po vodi. Jedino nas iz godine u godinu iznenađuju sve blaže zime i zato smo sve više i više u ne baš standardnim mjesecima za lov ribe, na vodi. Mada ima i iznimaka naravno kad zima pokaže svoje pravo lice.

Teško bi bilo sad povezati takve situacije sa prolječem jer voda se u ovome slučaju kreče ispod 5 stupnjeva. Šta znamo o takvim uvjetima?

Ako bolje razmislimo, sve upučuje da treba ostati doma jer nije povoljno vrijeme za ribolov.

No, to su samo teorije koje definitivno nisu dovoljno istražene jer se iz godine u godinu stvari kreču u suprotnome smjeru od teorije.

Naravno da se postavlja pitanje, kako je to moguče? Temperatura vode je 4 stupnja, svako jutro dio jezera je u ledu, enzimi bez kojih šaran nemože variti hranu koju pokupi spavaju itd. No postavlja se također i pitanje slučajnosti. Možda su svi ti grizevi koji se pojavljuju slučajnost, dobar zabac na pravo mjesto, neki zalutali samotnjak, možda se svemu tome pridodaje preveliki značaj.

Sve te misle su se rojile i po mojoj glavi, no nakon nekih kampanja koje sam imao prilike pratiti u veljači prošle godine i u siječnju i veljači ove godine, više nisam uvjeren u to kako je teorija u pravu. Nešto se u tome svijetu ipak više događa a što mi još nismo dokučilio.

Ne radi se više o sporadičnim grizevima nego je u pitanju pravi ribolov kao u najbolja proljetna vremena. Preko 10 grizeva na dan i male i velike ribe. Kako može i ta mala riba na toj temperaturi tako intezivno primati a di kad se dobije kakav kapitalac. Dali je on uopče stao sa hranjenjem na početku zime, jer teško da bi ga pokrenulo što drugo na tako hladnoj vodi.

Primjetio sam da serija od 5-6 lijepih sunčanih dana može pokrenuti ribu bez obzira što tih par dana nema neki zamjetan utjecaj na temperaturu vode. Očito da sama pojačana svjetlost ima veliki, gotovo odlučujuči utjecaj na pokretanje ribe.

Isto tako sam primjetio da kad se riba pokrene, stanka je gotova. Naravno da uleti koji dan u nizu kad ne prima ali ne staje potpuno.

 

Zimovnici

 

Mjesta na vodi koja su očito sve manje i krače nastanjena uslijed sve slabijih zima. No, to su ipak mjesta gdje se da lijepo loviti u zimskim danima. Pošto se riba več polako pokrenula, znači da su zimovnike napustile jedinke koje zainteresirane za hranu a one koje nisu još su tamo. Tako onda i trebamo koncipirati svoj ribolov. Ako idemo loviti u zimovnicima, zbog ribe koja baš i nije zainteresirana za hranu trebamo hraniti minimalno, par do desetak boili isto tako točno zabačeno sa kakvim PVA pomagalom ako je moguče. No svi se ponekad i na svojoj vodi zapitamo, a gdje bi bio taj zimovnik ribe? To, ili če nam netko reći ili čemo sami saznati na ovaj ili onaj način. Najednostavniji način je da vam netko kaže u kojega naravno imate puno povjerenje jer promašene informacije nisu ugodne u ovo doba godine. Postoji način da sami dokučite gdje bi se moglo nalaziti to mjesto. U ovome slučaju trebate znati neke činjenice a vezane su za ponašanje i instikte životinje kojoj je instikt gotove sve na šta se oslanja. Važno je kao prvo probati pronači mjesto na vodi gdje je veča dubina od prosječne, zatim mjesto koje je zaklonjeno na neki način od hladnih sjevernih vjetrova, obično su to osunčane strane vode , zatim mjesta u blizini kakvih ušča rijeka ili potoka isl. Također ima i način da jednostavno pratite na vodi jednoga ili više njih za koje pouzdano znate da su maheri. Oni se kad tad moraju zaputiti na to mjesto jer i njih naravno vuče da nešto ulove, to baš i nije fer način, no bože moj, ima nas svakakvih.

 

Različitosti jedinki

 

Uvriježeno je mišljenje da su ribe naročito one koje žive u jatima istih osobina, ponašanja, isto se hrane itd. No sve više je podataka o posebnostima pojedinih jedinki. Pa tako pračenjem ulova se došlo do saznanja da se neke ribe hrane duboko u zimu, dok druge svoje zalihe popune puno prije, ali zato te koje prije stanu uzimati hranu redovito pojavljuju kao prve ulovljene na proljeće i to iz godine u godinu.

Takvih je slučajeva naravno u svakoj vodi. Dakle, jedne možemo uloviti u zimovniku a druge tražimo po onim poznatim mjestima za ribolov u tom dijelu godine a to su blizina sprudova i pličih dijelova vode te sunčana strana vode. Pošto su to još relativno hladni dani idealna je prilika da napravimo malu kampanju prihrane od par dana pa i više ako je moguče jer nije neki preveliki pritisak na vodu. Riba nije u prevelikoj kretnji i pravilno odabrano mjesto i količina prihrane zaustavit če ju na jedno vrijeme u blizini hranilišta. U glavi treba biti čist i poprilično stvari izbaciti tipa, grizevi po danu, boilu neče več možda kuruzu i sl. Moja zadnja kampanja u to vrijeme mi je donjela 100% grizeva po noći a napočetku kampanje dobio sam jednu ribu na kukuruz no kasnije sve od reda boila, jednostavno kukuruz se namakao u vodi ali nije bilo griza na njega. Osim što treba obratiti pažnju na probavljivost boile i hrane kojom prihranjujemo, ista nebi trebala biti pretvrda, sjemenke dobro raskuhane i u upotrebi bi bilo dobro imati neke atraktivne namirnice tipa što nanje masne pelete posebno one do 5% masnoče. To je hrana prepuna elemenata životinjskog porjekla koju te jedinke koje su ranije krenule a u velikoj su večini to ženke, traže jer su u ovoj situaciji teško dostupne, duboko zakopane negdje u mulju.

Par izlazaka na vodu po barem 2 dana moglo bi donjeti velika iznenađenja. Onda tek shvatimo u stvari kolike postoje razlike i u shvačanju toga svijeta i u različitostima među jedinkama te vrste. Jer to je naravno samo dio populacije u konkretnoj vodi koji se hrani i napustio je zimovnike, a onaj dio koji je ostao i među njima se izdvaja opet samo dio koji če uzeti mamac koji čemo mu ponuduti direktno u zimovniku.

 

Rezultati

 

Prije 5-6 godina pa sve do prošle, rezultate sam uspoređivao samo sam sa sobom, no od prošle godine i posebno ove poznavajuči dosta ribiča iz cijele zemlje pa i šire vidim da imaju jako slične rezultate. Na par mjesta u različitim dijelovima zemlje se išlo i na kampanje ali i naravno na krače ribolove. Uspjesi su bili više nego dobri, začuđujuče dobri. Recimo dobar ribolov u podravini, kampanja u Sloveniji, pa kampanja u lici, par dobrih kampanja od par dana kod mene ili pak slučajnih ulova itd. To sve naravno nisu više slučajnosti ili možda krivi zaključci jedne osobe, več iskustva sa više strana i u nadasve različitim uvjetima i okolnostima. Malo pomalo i možemo zaključiti, ako nema leda na vodi postoji velika šansa za uspješan ribolov ili na mjestima gdje šaran miruje ili čemo pak ganjati one koje prvi sunčani dani potjeraju iz njihovih mirnijih oaza u potragu za prvim obrocima.

 

Prihrana i mamci

 

Što nam je potrebno u ovome slučaju?

Ako lovimo u zimovnicima, stvar je puno lakša. Ponekad tamo nije niti potrebno ništa prihranjivati nego samo točan zabac plus neka kompresa ili stringer. Dakle nije potrebno dodatna izrada nekih posebnih boili ili slično. Dovoljno je kakva zanimljiva peleta,brzo topiva, za kompresu, malo šečerca, i kakva boila iz dipa ili popapica, i naravno puno pouzdanja u svoj izbor mjesta jer lovimo ribu koja nije zainteresirana za hranjenje, zato je i ostala u zimovniku. Tako da ne odustanemo prebrzo. Imao sam slučaj da mi je moj prijatelj lovio odlično u zimovniku na svojoj vodi i imao 4 lijepe ribe u 3 dana u siječnju, a kad smo tjedan poslije došli u dva dana niti prolaza.

Što se pak tiče prihrane u lovu ribe koja se več pokrenula tu je stvar puno složenija, i u prihrani, i u mamcu, i u taktici. No rezultati zato mogu biti puno bolji ako se sve poklopi, jer se radi o ribi koja traži hranu što nam na neki način ipak olakšava posao. Toj ribi treba ponuditi lako probavljivu hranu bogatu svim elementima a nikako samo gledati na probleme vezane sa hladnom vodom. Znači ne izbjegavati proteine životinjskog porjekla jer riba traži baš tako nešto. Matice trebaju kvalitetnu hranu kojom če puno lakše obaviti svoj biološki zadatak produženja vrste kroz svoju ikru. Dakako da se trebaju uklopiti i neki atraktivni mamci radi okupiranja pažnje i znatiželje u ribe, no na hranilištu obavezno treba biti hrana bogata svim vrijednim elementima od kojih neki ribolovci u ovome dijelu godine zaziru.

 

Taktika

 

Ako uzmemo u obzir sve te činjenice jedan dan hranjenja bez ribolova na jednoj večoj vodi sa dosta veče ribe bi izgledao ovako. Samo napomena temperetura vode je na dnu 5 stupnjeva u višim djelovima stupanj više. Kilogram dobro iskuhanog partikla(kukuruz,ječam,konoplja,ptičja hrana zrnje), pola kilograma peleta, pola kilograma boili, od toga 300 gr boila na bazi ptičje hrane biskvitne promjera 14 mm a 200 gr boila na bazi lako probavljivih kvalitetnih r. Brašna tipa predigest i LT promjera 12 ili 14 ml.

Po dolasku nakon par dana na ribolov, dovoljno je po štapu baciti 20ak boili i veču količinu pelete nego kod hranjenja bez ribolova. Partikl možemo ubaciti na samom početku lovne kampanje ali dalje nastaviti u glavnim hranjenjima pelete i boile (jutro-pred večer) a između grizeva sa cca 40 boili.

 

Prezentacije

 

 

Što se tiče prezentacija i ostaloga, ukratko, treba probati sve. Ovo je idealno vrijeme za sve one kuglice u boji koje svi mi imamo, mislim naravno na popapice pa do kuruze i sl. Ovo je vrijeme kad je voda bistra, bez sičušnih planktonskih stvorenja , tako da razne obojene stvari koje nudimo šaranu dolaze do puno boljeg izražaja, od boili pa sve do nekih vrsta peleta. To naročito do izražaja dolazi ujutro za sunčanog dana i kod malo namreškane vode. Več su neki primjetili da na osunčanim stranama puno bolje riba reagira na takve mamce a posebno dok je sunce u usponu, poslije podne puno manje.

Pokušavajte sve, na svijetla dna probajte sa tamnijim bojama, na tamna sa što svjetlijim pa i kričavim. Fluorescentne boje pokazale su se najbolje, mada je bilo teško pribaviti te boje to je sad prošlost, postoje več gotove smjese sa tim bojama. Najvažnije je da pravite kontras boja ili prema dnu ili pak prema hrani koju bacate, peleta, partikla i sl. To je ista stvar kao da ste u igru ubacili boilu iz dipa, ona na neki način strši. Šaran koji se oslanja više na radoznalost biti sigurno prva žrtva takve taktike koju ste primjenili. Na jedan štap boila iz prihrane, iz dipa ili ne, vaš izbor, a jedan štap neka bude rezerviran za kukuruz. Probajte kukuruz sve dok ide, zašto to kažem? Jednostavno ponekad kukuruz krene i kad riba počne na boilu onda je gotovo. Koliko god ga imam u vodi nemogu više dobiti griz na njega.

 

Zaključak

 

Na kraju, noći i opčenito vrijeme još je dosta hladno i riba izvađena na suho u takvim okolnostima je još u večem i jačem šoku, dakle što prije ju vratiti u njezino okružje. Jedini posao osim vaganja i slikanja neka vam bude samo brzi pogled šta ide iz ribe van tako da možda možete korigirati vrstu prihrane.

Probleme vezane za sitnu ribu nemojte rješavati izbacivanjem neke hrane neko jednostavno nastavite na isti način samo hranilište skupite da bude što uže u tom slučaju i pojačajte partikl i pelete za trečinu. Boile bacajte izvan toga kruga također i mamce a ako želite provjeriti stanje u centru hranilišta jednostavno ubacite u centar sistem sa dva zrna kukuruza i peletama u kompresi. Ako su deverike ili babuške tamo odgovor če brzo stiči. Naravno ako to izostane vjerovatno su trenutno odlutale dalje i velika je vjerovatnost da u noći ispred vas ih neće biti pa treba to iskoristiti i u ovom slučaju u centru hranilišta sa jednim štapom pričekati po noći akciju.

Možda i dođe opet vrijeme pa se zima vrati u stare tokove, ipak mislim da se zaista isplati u ovome nedefiniranom vremenu koje je teško svrstati u zimu ili u prolječe potruditi se i skratiti ono vrijeme do trenutka kad sve krene puno jačim intezitetom!

 

Boila hladna kampanja

 

15% riblje brašno predigest

10% riblje brašno LT

5% whey protein

15% soja brašno

20% crvena ptičja hrana

10% pšenične klice

20% kukuruzna krupica

5% vanilija ekstrakt meal

2 jušne žlice p. Kvasac

1 jušna žlica Kostovit ili Ciprivit po recepturi

1 jušna žlica betaina

1 jušna žlica Enzime treated liver powder

20 ml The key Moore

20 ml salmon oil

5 ml crab Moore

2 ml Talin

 

Izvana- 10 ml Marineamino, 5 ml Minamino

 

 

Pozdrav i bistro!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://s4.postimage.org/P_elS.jpg

 

http://s2.postimage.org/mm9yS.jpg

 

http://s3.postimage.org/6NpWr.jpg

 

http://s1.postimage.org/mxzlJ.jpg

 

http://s4.postimage.org/Q1kyr.jpg

 

http://s4.postimage.org/Q1Ttr.jpg

 

http://s1.postimage.org/mzUw9.jpg

Link to comment
Share on other sites

koja duzina dlake je najbolja za boilie 18mm,udica w-gape korda 6 ili 4 i dali je bolje kombinovati veci mamac,manja udica,duza dlaka ili obrnuto.

 

Evo Darko nekoliko udica i njihovih primjera također i nekih stvari koje se ne smiju zaboraviti. Malo sam posudio prste od kčeri :D jer moji nisu baš nešto :cry:

 

 

 

http://s2.postimage.org/myFM0.jpg

Pregled nekih udica sa karakteristikama. Ovdje se najbolje uočuje razlika u brojevima i kako brojevi ne znače previše. Isti broj udice a ona duplo teža i očito veća.

 

http://s1.postimage.org/mHbtr.jpg

Boilu treba pravilno nabosti na iglu.

 

http://s1.postimage.org/mHKor.jpg

 

Krivo nabodena može uzrokovati izgubljenu ribu ili ponekad samo spadanje mamca što je kao rezultat isto :D

 

 

http://s2.postimage.org/mzq9J.jpg

Produženje vrata udice sa gumicama-bužirima-termo bužirima kod udica kratkog vrata nesmije iči preko zamišljene putanje pravca vrha špice. Tako se zatvara udica i smanjuje prostor koji lovi meso usta ribe.

 

 

http://s2.postimage.org/mA0zS.jpg

Ovo je primjer prevelikog produženja vrata udice, ide preko zamišljene linije.

 

http://s3.postimage.org/72OAA.jpg

Udice koje mogu odigrati veliku ulogu ako su pravilno upotrebljene. Banana udica može napraviti a to treba spomenuti i puno štete na ustima ribe u drilu naročito ako se radi o udici kojoj oštrica nije u ravnini sa vratom, iskrivljena udica.

 

http://s1.postimage.org/mJmFi.jpg

Uduca za stif rig. Zavrnuta ušica za van.

 

http://s1.postimage.org/mJQB0.jpg

Stabiliziranje dlake i produženje vrata udice u jednom.

 

http://s3.postimage.org/73t_0.jpg

Pravilan odnos dlake u kombinaciji veči mamac manja udica, znači nešto dulja dlaka nego obično.

 

http://s1.postimage.org/mK4yS.jpg

Idealan odnos udica-boila i kod spajanja boile i luka udice one se skoro dodiriju.

 

http://s1.postimage.org/mKexr.jpg

D-rig prezentacija kod koje mamac ide u udicu.

 

http://s4.postimage.org/Qbo6J.jpg

Primjer premalog mamca naspram udice gdje stvar jedino spašava slobodna, ne stabilizirana, dlaka.

Link to comment
Share on other sites

Bravo majstore!

Tvoj trud,da nesebicno pokazes i edukujes,zasluzuje postovanje. :clap: :clap: :clap:

 

Naravno da nikada nije dobro uci u jednoumlje,vec svakako treba suceljavati misljenja,ali treba postovati sagovornika,a ne samo napadati.(ovo je na racun nekih ljudi koji su te ovde ''napadali'')

 

Jos jednom svaka cast!

 

p.s.hoce li ta knjiga vec jednom? :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...