Jump to content

Atraktor dodaci, tekuči


Recommended Posts

Atraktivni dodaci mixu

 

Tekući dodaci

 

Ovo je dio u kreiranju mixeva koji zbog svog raznolikog i velikog izbora može zbuniti i one iskusnije na tome polje a pogotovo početnike. A sve je počelo nedugo nakon što se zarolala prva kuglica, boila. Kao i uvjek bilo je onih koji su stremili nečem boljem, uspješnijem pa su tako prvi atraktivni dodaci mixevima osim aroma bile razne tekućine čija je izvorna upotreba bila u bolnicama u vidu infuzija. To je i ujedno bio pravilno određen pravac kuda bi sve skupa trebalo ići. Pravac prema esencijalnim elementima potrebnim za preživljavanje ribe. Tu su na prvome mjestu aminokiseline. No nije sve u nutritivno vrijednim elementima. Postoji niz drugih atraktivnih dodataka u tekućem stanju koji na neki drugi način šalje signal ribi, ovo je hrana. Iako se radi redom o vrhunskim dodacima zbog velike količine proizvoda koji se trenutno ili nalaze na tržištu ili jednostavno kolaju u kontaktima i pričama između ribolovaca za pravilno pojašnjenje točne namjene tih proizvoda najbolje ih je podjeliti na skupine.

Pošto nam je cilj u svakom pokušaju izrade mamca da on bude što hranjiviji pa samim time i kvalitetniji dodatke tekuće atraktivne dodatke ćemo podjeliti na one sa i bez nutritivne vrijednosti.

 

Neutralni dodaci-dodaci bez nutritivne vrijednosti

 

Ovo je grupa dodataka koji imaju samo jedan cilj, a taj je poslati signal šaranu da se u blizini nešto nalazi. To čak i ne mora biti signal,ovo je hrana, već jednostavno da se ribi skrene pozornost i usmjeri na hranilište ili malo područje oko udice. Pošto je šaran jako radoznale čudi koja ga ustvari sa njegovim instiktom zapravo i tako uspješno održava na životu to je dovoljno da on proba ponuđeno. Tu gotovo prestaje funkcija dijela dodataka iz ove skupine.

To su naravno arome, eterična ulja te veliki dio sladila.

 

Arome

 

Da se kojim slučajem razvoj izrade boile i njezine atraktivnosti kretao drugim putem, bez aroma, teško bi netko i mogao zamisliti ili povezati što bi šaranu mogla značiti aroma npr. jagode, breskve, lignje, raka. Nikad se nije niti sreo a niti bi se mogao sresti s nečim sličnim u njegovom prirodnom okruženju, a opet reagira na iste. Da ne spominjem eterična ulja koja usput rečeno radi svog sastava i nisu za oralnu upotrebu. To je atraktivni učinak, skretanje ribe s njene ture, privlačenje pažnje. Šaran se na taj način toliko zainteresira da obavezno isproba barem jedan ponuđeni mamac, boilu recimo. Dakle aroma je ispunila svoj zadatak i tu je kraj njezine efikasnosti. Dali je to dovoljno? Naravno da je, jer svi drugi elementi u mixu sada imaju bolju priliku da odrade svoj dio i zadrže ribu na hranjenom mjestu i samim time uvelike povečaju šanse za ulov.

Dakle s aromama dobijamo na brzini reakcije. Plus toga, ako je sve ostalo u mixu odrađeno kako treba one, arome, mogu igrati veliku ulogu za naš uspješan ribolov. Naravno sve to vrijedi ako se doziraju na adekvatan način jer pretjerivanje s njma donosi siguran kontraefekt, prije ili kasnije.

Znam da će se svi upitati a pogotovo oni koji su na samom početku a koje arome koristiti u izobilju ponude. Tu ima puno načina razmišljanja. Jedni se oslanjaju na renomirane proizvođače, drugi na savjete poznatih ribolovaca, treći alternativno nastupaju pronalazeći neke druge izvore , slastičarstvo, mesna,konditorska i druge industrije.

Osobno mislim, a to su pokazali i rezultati puno ozbiljnih šaranaša, ne treba se previše opterećivati aromama i u praksi su se najbolje pokazale prirodne arome.

Da nebi bilo zabune oko toga evo definicije aroma:

 

-prirodne arome: smjese ili kombinacija prirodnih tvari

-prirodno- identične arome: kombinacija prirodnih tvari i elemenata nađenih u prirodi

-umjetne arome: kombinacija prirodnih, prirodno-identičnih i sintetskih elemenata

 

Svaka grupa ima svoju vrijednost, no samo prva ima i najdulji vijek trajanja tj.najdulje riba reagira na nju. Na kraju pošto su arome kombinacija aromatičnih tvari i nosača nije na odmet spomenuti da su baš ti, nosači, uvelike odgovorni za uspješnost pojedine arome.

 

Sladila

 

Još jedan veliki prostor u ovoj grupi dodataka bez značajne nutritivne vrijednosti zauzimaju sladila. Ako smo pod aromama spomenuli da usmjere ribu ka našim mamcima, sladila imaju „sveti“ zadatak zbog svog atraktivnog djelovanja natjerati ribu da uzme i više nego što je poželjela, da se vrati ponovo ako je krenula dalje i sl. Pošto se radi većinom o sintetičkim proizvodima samim time njihova nutritivna vrijednost je zanemariva. Dakako to vrijedi samo za te, visokokoncetrirane proizvode. S druge strane postoji prirodni proizvodi pod grupom sladila kao što je melasa,javorov sirup i med. Ako sintetička sladila nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost ove potpuno prirodne namirnice su sasvim suprotnog značaja. Izuzetno vrijedne radi obilja hranjivih elemenata koje sadrže nalaze primjenu u koncipiranju vrhunskih mamaca. Jedini problem kod doziranja takvih namirnica je količina koja može ponekad predstavaljati određene probleme kod miješanja. Zato i sintetička sladila koja su što se toga tiče sasvim neutralna imaju tako široko prihvačenu primjenu.

Pošto svi jako dobro poznamo vrijednosti meda pa i melase dobro je za napomenuti da se javorov sirup proizvodi u tri vrijednosti. A B i C. Prve dvije su više zasićene sladorom dok zadnje je najsiromašnija sladorom ali zato prepuna minerala i vitamina.

 

Nutritivno vrijedni dodaci

 

Ovdje se radi o čistoj hrani. Svaki dodatak iz ove skupine u određenoj mjeri diže nutritivnu vrijednost te samim time i atraktivnost boile. Radi se o koncetratima čistih prirodnih elemenata. Naročito u svemu dolaze do izražaja esencijalne aminokiselina koje su na prvome mjestu šaranu kad krene u potragu za hranom a to je svakodnevno, to ne prestaje nikada. Ova grupa dodataka je također širokih namjena pa bi vrijedilo spomenuti glavne nosioce pojedinih dijelova.

Aminokiselinski pripravci

Jetreni i drugi koncetrati

Ulja

Enzimi i prirodni fermenti-probiotici

 

Aminokiselinski dodaci

 

Napomenuli smo kako je sve krenulo. Prvi takav pripravak napravljen isključivo za našu namjenu napravljen je prije tridesetak godina pod imenom Minamino. Postoji još danas pod tim imenom ili sličnim kao što su Multimino,Carpmino i drugi. To je proizvod zaslužan za daljnju revoluciju i u izradi dodataka a i u samom šaranolovu. Radi se o kombinaciji elemenata iz jetre i slezene sa dodacima minerala i vitamina. Kombinacija je uspjela u toj mjeri da je i nakon toliko godina na prvom mjestu svih dodataka sličnog tipa, rekli bi abeceda dodataka.

Tu su još izvedenice iz morskih proteina Marineamino i mesnih Meat amino.Pošto Minamino-orginal ima u sastavu i aromu(malina) postoji ograničenje u doziranju no ostale nemaju ograničenja . Jedino radi tehničke mogućnosti izrade i naravno isplativosti.

 

Jetreni i drugi koncetrati

 

Jetreni tekući dodaci su drugi korak u poboljšanju i atraktivnosti i hranjive vrijednosti naših mamaca. Koncetracija hranjivih elemenata iz jetre bila je odavna poznata i prvi koraci su bili mljevenje jetre i stavljanje u mix. Naročito one janjeće koja je po sastavu daleko vrijednija od svih drugih. Kako sve napreduje tako je i taj pomalo nepraktičan postupak dobio svoju izvedenicu u jetrenom pripravku koji je bio, što je i najvažnije, otporan na kvarenje za razliku od prvih pokušaja u kućnoj radinosti. Dodatak prepun aminokiselina, minerala, vitamina, nije mogao a da ne napravi veliki pomak u kvaliteti ribolova. Svi ti pripravci idealni su za spravljanje dipova ili dipanje,bostiranje, boila izvana.

Sljedeći dodatak je po mnogočemu poseban. Radi se o tekućem kelpu. Morska trava je veliki izvor minerala i proteina iz morskih dubina. Ima izuzetnu aromu koja dodatno označi mamac kao malo koji dodatak. Plus toga kao svojevrstan emulgator u mogućnosti je sve pripravke koje doziramo u mix povezati i tako dodatno pojačati učinkovitost naše boile.

Na kraju ove grupe dodataka vrijedno je spomenuti CSL .

 

Ulja

 

Jedna izuzetno važna skupina vrijednih dodataka iz više razloga. Ulja ne samo radi svog efekta koji ispušta u vodi nego je važan nutritivni dodatak radi vitamina topivih u mastima koje nosi te nezasićenih masnih kiselina kojima neka od njih obiluju. Mada neki u izradi mixa zaziru od upotrebe ulja zbog nekih teorija o „masnim“ boilama, ulja su element koji višestruko oplemenjuje naš mamac. Ovisno o sastojcima mixa na raspolaganju su nam biljna i ulja životinjskog porjekla. Velika većina je otporna na niske temperature tako da ih možemo dozirati bez imalo straha od njihovog lošeg učinka na samu boilu. Naravno da u uvjetima nižih temperatura vode,ispod 12-13 stupnjava, trebamo korigirati unos ulja, dakle smanjiti količinu sa nekih 30ml na 15 do 20ml po kili mixa. Ulja su namirnica iz koje šaran može direktno crpiti energiju, prije nego iz bilo kojeg drugog elementa. Danas možemo bez ikakvih problema nabaviti raznovrsna ulja životinjskog i biljnog porjekla. Pa da spomenem najpoznatije, Salmon ulje, Sardina ulje, jetreno ulje, Konopljino ulje, ulje tigrovog oraščića, Bučino ulje,Maslinovo ulje itd.

 

Enzimski pripravci, fermenti-probiotici

 

Ponekad želimo napraviti i korak dalje. Možda isto kao kad su se svi opisani dodaci osmišljavali. Zato se sve više u mixeve proba ukomponirati enzimski pripravci kako bi šaran što lakše probavio ponuđenu hranu i tako zadovoljan poželio još koji put navratiti na naše hranilište. Jedini problem u toj nakani je mala trajnost takvih boili jer proces razgradnje hranjivih tvari počinje jako brzo,u samoj boili. Što se pak probiotika tiče, to je sasvim nova stvar. Svjesni smo što sve nudimo ribi, koliko utječe na nju stres kad je uhvaćena, kad je non stop pod pritiskom da ju se lovi. Sve to utječe na njezinu probavu pa doziranjem takvih dodataka uvelike pomažemo ribi da prebrodi bez većih šteta takva stanja. Gotovo jedini proizvod toga tipa na tržištu je The Key od Moora. Sigurno je da će još proći nešto vremena da ti dodaci daju potpune rezultate ali njihov uspjeh je zagarantiran.

 

Secret dodaci

 

Ovu skupinu dodataka namjerno nije nikuda uvrštena jer se o njihovom sastavu jako malo zna, zato se i zovu tako. No to nije razlog da ih se ne spomene iz jednostavnog razloga što su neki od njih već pomalo legendarni po uspješnosti. Tu je na prvome mjestu secret linija proizvoda od RH kao Secret agent, te linija proizvoda sense appeal. U toj liniji nezaobilazan je shellfish. Sense appeal linija je aminokiselinski pripravak ali očito sa jakom aromom jer su preporučene doze od 5 do 10ml na 1kg mixa. Ti su se dodaci zaista pokazali već dugo vrijeme i makar ih se ne može detaljno pojasniti ono najvažnije a to su rezultati i očito pozitivno djelovanje na ribu govori u prilog takvim dodacima.

 

Doziranja tekučih dodataka

 

Na kraju nešto o doziranju. Pošto se radi o dodacima koji su posebno termolabilni trebalo bi ili striktno držati se uputa proizvođača o doziranju jer moramo vjerovati da su to doze od kojih nakon kuhanja ostaje optimalna količina koja može imati određeni značaj u našem mamcu. Drugi je pristup kojeg vjerujem koriste svi, dipanje izvana. Najidealniji trenutak za to je dok je boila još topla i nabubrena od kuhanja samim time i po strukturi „otvorena“. Tada upija največe količine tekućine. Idealna količina koju takva boila može bez problema upiti je 15 do 20 ml na 1 kg boile. Ako želimo hranjivi efekt u boili trebamo dati vremena da boila dovoljno upije dodatak i nakon hlađenja i zadrži kad se vanjska struktura boile počne skupljati. S druge strane za efekt signala kojeg želimo poslati ribi dovoljno je dipanje pred samo hranjenje. Što se pak ulja tiče i običnih i onih eteričnih, kod njih nema takvih značajnih problema uzrokovanih termo obradom tek jedan dio ispere se u kuhanju.

 

 

Nadam se da će nam sada sva ta silna „kemija“ biti barem malo jasnija. Bistro!

 

 

http://s3.postimage.org/E5420.jpg

 

http://s3.postimage.org/E591i.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5e0A.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5n_9.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5CY0.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5MWA.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5RVS.jpg

 

http://s3.postimage.org/E63oA.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

SHto se tice RH secret proizvoda slazem se sa zacom.Ja sam dugo godina koristio RH secret agent,shelfish sense apeal

Amino kiseline koje ima rh su po meni najace uradjene al od svih bi izdvojio RH amino blend supreme koji je miks vishe aminokiselina,atraktora po meni neprevazidjen od nijedne druge firme.

Dodatci sa aromom su i tipa mainline adit,koji pored arome koje imaju u sebi ima josh i specifiscnog atraktora kao i amino kiseline uz koje netreba se dodavljati bilo shta pri izradu miksa-normalno ovu paletu prizvoda je cista sintetika al u datim trenutcima vrlo dobro radi-prati ga jak signal koji je neodoljiv sharanu.

Koristim strowbery adit koja se pokazala fantasticno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

SHto se tice RH secret proizvoda slazem se sa zacom.Ja sam dugo godina koristio RH secret agent,shelfish sense apeal

Amino kiseline koje ima rh su po meni najace uradjene al od svih bi izdvojio RH amino blend supreme koji je miks vishe aminokiselina,atraktora po meni neprevazidjen od nijedne druge firme.

Dodatci sa aromom su i tipa mainline adit,koji pored arome koje imaju u sebi ima josh i specifiscnog atraktora kao i amino kiseline uz koje netreba se dodavljati bilo shta pri izradu miksa-normalno ovu paletu prizvoda je cista sintetika al u datim trenutcima vrlo dobro radi-prati ga jak signal koji je neodoljiv sharanu.

Koristim strowbery adit koja se pokazala fantasticno.

 

Sve ima svoju namjenu, no svaka koja ima ograničenje doziranja a posebno one sa malim dozama 10 ml po kili mixa imaju puno više toga u sebi osim aminokiselina. Zato se radi o posebnim linijama.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Koje su vam se kombinacije pokazale kao dobitne tj.

dali puno mjenjate(kemijate) ili imate neke svoje favorite

evo moja dva:

30 ML PUR.SAL.OIL

5 ML Schelfish RH

4 ML SQUID(R.HUT.)

6 KAPI BLACK PAPER(STAR BAITS)

10 ML THE KEY (MOORE)-

IZVANA

10 ML AMINO LIVER CONC.(NASH)

10 ML THE KEY

-------------------------------------

20ml pure salmon oil

30ml corn step liquor

2ml sladilo

5ml ester pineapple

3ml cream cajouser

6 kapi n-butryc acid

Izvana:

10 ml marimeamino

10 ml the key

ta dva najčešče koristim

a sad OSTALI...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ulja

 

Jedna izuzetno važna skupina vrijednih dodataka iz više razloga. Ulja ne samo radi svog efekta koji ispušta u vodi nego je važan nutritivni dodatak radi vitamina topivih u mastima koje nosi te nezasićenih masnih kiselina kojima neka od njih obiluju. Mada neki u izradi mixa zaziru od upotrebe ulja zbog nekih teorija o „masnim“ boilama, ulja su element koji višestruko oplemenjuje naš mamac. Ovisno o sastojcima mixa na raspolaganju su nam biljna i ulja životinjskog porjekla. Velika većina je otporna na niske temperature tako da ih možemo dozirati bez imalo straha od njihovog lošeg učinka na samu boilu. Naravno da u uvjetima nižih temperatura vode,ispod 12-13 stupnjava, trebamo korigirati unos ulja, dakle smanjiti količinu sa nekih 30ml na 15 do 20ml po kili mixa. Ulja su namirnica iz koje šaran može direktno crpiti energiju, prije nego iz bilo kojeg drugog elementa. Danas možemo bez ikakvih problema nabaviti raznovrsna ulja životinjskog i biljnog porjekla. Pa da spomenem najpoznatije, Salmon ulje, Sardina ulje, jetreno ulje, Konopljino ulje, ulje tigrovog oraščića, Bučino ulje,Maslinovo ulje itd

 

http://s3.postimage.org/E5420.jpg

 

 

Mozda malo zastarela tema ali dobro...interesuje me koriscenje maslinovog ulja sa ukusom tartufa,da li bitno menja ukus mamca? Posto i u maloj kolicini ima jak miris i aromu,nekako zazirem od njega(stavljao sam ga u rakiju pa me i dan danas guziche zbog toga :sorry: ).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Quote

Koje su vam se kombinacije pokazale kao dobitne tj.

dali puno mjenjate(kemijate) ili imate neke svoje favorite

evo moja dva:

30 ML PUR.SAL.OIL

5 ML Schelfish RH

4 ML SQUID(R.HUT.)

6 KAPI BLACK PAPER(STAR BAITS)

10 ML THE KEY (MOORE)-

IZVANA

10 ML AMINO LIVER CONC.(NASH)

10 ML THE KEY

-------------------------------------

20ml pure salmon oil

30ml corn step liquor

2ml sladilo

5ml ester pineapple

3ml cream cajouser

6 kapi n-butryc acid

Izvana:

10 ml marimeamino

10 ml the key

ta dva najčešče koristim

a sad OSTALI...

Da li je to kombinacija na 1 kg.osnovnog miksa

koju koristis,inace razgovarali smo na temu tvojeg recepta

i svi smo zakljucili da je vrlo interesantno.

Trenutno vrsim neki nazovi eksperiment,cim ga 

prakticno oprobam postavicu ga

Poydrav za tebe Ogi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Atraktivni dodaci mixu

 

Tekući dodaci

 

Ovo je dio u kreiranju mixeva koji zbog svog raznolikog i velikog izbora može zbuniti i one iskusnije na tome polje a pogotovo početnike. A sve je počelo nedugo nakon što se zarolala prva kuglica, boila. Kao i uvjek bilo je onih koji su stremili nečem boljem, uspješnijem pa su tako prvi atraktivni dodaci mixevima osim aroma bile razne tekućine čija je izvorna upotreba bila u bolnicama u vidu infuzija. To je i ujedno bio pravilno određen pravac kuda bi sve skupa trebalo ići. Pravac prema esencijalnim elementima potrebnim za preživljavanje ribe. Tu su na prvome mjestu aminokiseline. No nije sve u nutritivno vrijednim elementima. Postoji niz drugih atraktivnih dodataka u tekućem stanju koji na neki drugi način šalje signal ribi, ovo je hrana. Iako se radi redom o vrhunskim dodacima zbog velike količine proizvoda koji se trenutno ili nalaze na tržištu ili jednostavno kolaju u kontaktima i pričama između ribolovaca za pravilno pojašnjenje točne namjene tih proizvoda najbolje ih je podjeliti na skupine.

Pošto nam je cilj u svakom pokušaju izrade mamca da on bude što hranjiviji pa samim time i kvalitetniji dodatke tekuće atraktivne dodatke ćemo podjeliti na one sa i bez nutritivne vrijednosti.

 

Neutralni dodaci-dodaci bez nutritivne vrijednosti

 

Ovo je grupa dodataka koji imaju samo jedan cilj, a taj je poslati signal šaranu da se u blizini nešto nalazi. To čak i ne mora biti signal,ovo je hrana, već jednostavno da se ribi skrene pozornost i usmjeri na hranilište ili malo područje oko udice. Pošto je šaran jako radoznale čudi koja ga ustvari sa njegovim instiktom zapravo i tako uspješno održava na životu to je dovoljno da on proba ponuđeno. Tu gotovo prestaje funkcija dijela dodataka iz ove skupine.

To su naravno arome, eterična ulja te veliki dio sladila.

 

Arome

 

Da se kojim slučajem razvoj izrade boile i njezine atraktivnosti kretao drugim putem, bez aroma, teško bi netko i mogao zamisliti ili povezati što bi šaranu mogla značiti aroma npr. jagode, breskve, lignje, raka. Nikad se nije niti sreo a niti bi se mogao sresti s nečim sličnim u njegovom prirodnom okruženju, a opet reagira na iste. Da ne spominjem eterična ulja koja usput rečeno radi svog sastava i nisu za oralnu upotrebu. To je atraktivni učinak, skretanje ribe s njene ture, privlačenje pažnje. Šaran se na taj način toliko zainteresira da obavezno isproba barem jedan ponuđeni mamac, boilu recimo. Dakle aroma je ispunila svoj zadatak i tu je kraj njezine efikasnosti. Dali je to dovoljno? Naravno da je, jer svi drugi elementi u mixu sada imaju bolju priliku da odrade svoj dio i zadrže ribu na hranjenom mjestu i samim time uvelike povečaju šanse za ulov.

Dakle s aromama dobijamo na brzini reakcije. Plus toga, ako je sve ostalo u mixu odrađeno kako treba one, arome, mogu igrati veliku ulogu za naš uspješan ribolov. Naravno sve to vrijedi ako se doziraju na adekvatan način jer pretjerivanje s njma donosi siguran kontraefekt, prije ili kasnije.

Znam da će se svi upitati a pogotovo oni koji su na samom početku a koje arome koristiti u izobilju ponude. Tu ima puno načina razmišljanja. Jedni se oslanjaju na renomirane proizvođače, drugi na savjete poznatih ribolovaca, treći alternativno nastupaju pronalazeći neke druge izvore , slastičarstvo, mesna,konditorska i druge industrije.

Osobno mislim, a to su pokazali i rezultati puno ozbiljnih šaranaša, ne treba se previše opterećivati aromama i u praksi su se najbolje pokazale prirodne arome.

Da nebi bilo zabune oko toga evo definicije aroma:

 

-prirodne arome: smjese ili kombinacija prirodnih tvari

-prirodno- identične arome: kombinacija prirodnih tvari i elemenata nađenih u prirodi

-umjetne arome: kombinacija prirodnih, prirodno-identičnih i sintetskih elemenata

 

Svaka grupa ima svoju vrijednost, no samo prva ima i najdulji vijek trajanja tj.najdulje riba reagira na nju. Na kraju pošto su arome kombinacija aromatičnih tvari i nosača nije na odmet spomenuti da su baš ti, nosači, uvelike odgovorni za uspješnost pojedine arome.

 

Sladila

 

Još jedan veliki prostor u ovoj grupi dodataka bez značajne nutritivne vrijednosti zauzimaju sladila. Ako smo pod aromama spomenuli da usmjere ribu ka našim mamcima, sladila imaju „sveti“ zadatak zbog svog atraktivnog djelovanja natjerati ribu da uzme i više nego što je poželjela, da se vrati ponovo ako je krenula dalje i sl. Pošto se radi većinom o sintetičkim proizvodima samim time njihova nutritivna vrijednost je zanemariva. Dakako to vrijedi samo za te, visokokoncetrirane proizvode. S druge strane postoji prirodni proizvodi pod grupom sladila kao što je melasa,javorov sirup i med. Ako sintetička sladila nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost ove potpuno prirodne namirnice su sasvim suprotnog značaja. Izuzetno vrijedne radi obilja hranjivih elemenata koje sadrže nalaze primjenu u koncipiranju vrhunskih mamaca. Jedini problem kod doziranja takvih namirnica je količina koja može ponekad predstavaljati određene probleme kod miješanja. Zato i sintetička sladila koja su što se toga tiče sasvim neutralna imaju tako široko prihvačenu primjenu.

Pošto svi jako dobro poznamo vrijednosti meda pa i melase dobro je za napomenuti da se javorov sirup proizvodi u tri vrijednosti. A B i C. Prve dvije su više zasićene sladorom dok zadnje je najsiromašnija sladorom ali zato prepuna minerala i vitamina.

 

Nutritivno vrijedni dodaci

 

Ovdje se radi o čistoj hrani. Svaki dodatak iz ove skupine u određenoj mjeri diže nutritivnu vrijednost te samim time i atraktivnost boile. Radi se o koncetratima čistih prirodnih elemenata. Naročito u svemu dolaze do izražaja esencijalne aminokiselina koje su na prvome mjestu šaranu kad krene u potragu za hranom a to je svakodnevno, to ne prestaje nikada. Ova grupa dodataka je također širokih namjena pa bi vrijedilo spomenuti glavne nosioce pojedinih dijelova.

Aminokiselinski pripravci

Jetreni i drugi koncetrati

Ulja

Enzimi i prirodni fermenti-probiotici

 

Aminokiselinski dodaci

 

Napomenuli smo kako je sve krenulo. Prvi takav pripravak napravljen isključivo za našu namjenu napravljen je prije tridesetak godina pod imenom Minamino. Postoji još danas pod tim imenom ili sličnim kao što su Multimino,Carpmino i drugi. To je proizvod zaslužan za daljnju revoluciju i u izradi dodataka a i u samom šaranolovu. Radi se o kombinaciji elemenata iz jetre i slezene sa dodacima minerala i vitamina. Kombinacija je uspjela u toj mjeri da je i nakon toliko godina na prvom mjestu svih dodataka sličnog tipa, rekli bi abeceda dodataka.

Tu su još izvedenice iz morskih proteina Marineamino i mesnih Meat amino.Pošto Minamino-orginal ima u sastavu i aromu(malina) postoji ograničenje u doziranju no ostale nemaju ograničenja . Jedino radi tehničke mogućnosti izrade i naravno isplativosti.

 

Jetreni i drugi koncetrati

 

Jetreni tekući dodaci su drugi korak u poboljšanju i atraktivnosti i hranjive vrijednosti naših mamaca. Koncetracija hranjivih elemenata iz jetre bila je odavna poznata i prvi koraci su bili mljevenje jetre i stavljanje u mix. Naročito one janjeće koja je po sastavu daleko vrijednija od svih drugih. Kako sve napreduje tako je i taj pomalo nepraktičan postupak dobio svoju izvedenicu u jetrenom pripravku koji je bio, što je i najvažnije, otporan na kvarenje za razliku od prvih pokušaja u kućnoj radinosti. Dodatak prepun aminokiselina, minerala, vitamina, nije mogao a da ne napravi veliki pomak u kvaliteti ribolova. Svi ti pripravci idealni su za spravljanje dipova ili dipanje,bostiranje, boila izvana.

Sljedeći dodatak je po mnogočemu poseban. Radi se o tekućem kelpu. Morska trava je veliki izvor minerala i proteina iz morskih dubina. Ima izuzetnu aromu koja dodatno označi mamac kao malo koji dodatak. Plus toga kao svojevrstan emulgator u mogućnosti je sve pripravke koje doziramo u mix povezati i tako dodatno pojačati učinkovitost naše boile.

Na kraju ove grupe dodataka vrijedno je spomenuti CSL .

 

Ulja

 

Jedna izuzetno važna skupina vrijednih dodataka iz više razloga. Ulja ne samo radi svog efekta koji ispušta u vodi nego je važan nutritivni dodatak radi vitamina topivih u mastima koje nosi te nezasićenih masnih kiselina kojima neka od njih obiluju. Mada neki u izradi mixa zaziru od upotrebe ulja zbog nekih teorija o „masnim“ boilama, ulja su element koji višestruko oplemenjuje naš mamac. Ovisno o sastojcima mixa na raspolaganju su nam biljna i ulja životinjskog porjekla. Velika većina je otporna na niske temperature tako da ih možemo dozirati bez imalo straha od njihovog lošeg učinka na samu boilu. Naravno da u uvjetima nižih temperatura vode,ispod 12-13 stupnjava, trebamo korigirati unos ulja, dakle smanjiti količinu sa nekih 30ml na 15 do 20ml po kili mixa. Ulja su namirnica iz koje šaran može direktno crpiti energiju, prije nego iz bilo kojeg drugog elementa. Danas možemo bez ikakvih problema nabaviti raznovrsna ulja životinjskog i biljnog porjekla. Pa da spomenem najpoznatije, Salmon ulje, Sardina ulje, jetreno ulje, Konopljino ulje, ulje tigrovog oraščića, Bučino ulje,Maslinovo ulje itd.

 

Enzimski pripravci, fermenti-probiotici

 

Ponekad želimo napraviti i korak dalje. Možda isto kao kad su se svi opisani dodaci osmišljavali. Zato se sve više u mixeve proba ukomponirati enzimski pripravci kako bi šaran što lakše probavio ponuđenu hranu i tako zadovoljan poželio još koji put navratiti na naše hranilište. Jedini problem u toj nakani je mala trajnost takvih boili jer proces razgradnje hranjivih tvari počinje jako brzo,u samoj boili. Što se pak probiotika tiče, to je sasvim nova stvar. Svjesni smo što sve nudimo ribi, koliko utječe na nju stres kad je uhvaćena, kad je non stop pod pritiskom da ju se lovi. Sve to utječe na njezinu probavu pa doziranjem takvih dodataka uvelike pomažemo ribi da prebrodi bez većih šteta takva stanja. Gotovo jedini proizvod toga tipa na tržištu je The Key od Moora. Sigurno je da će još proći nešto vremena da ti dodaci daju potpune rezultate ali njihov uspjeh je zagarantiran.

 

Secret dodaci

 

Ovu skupinu dodataka namjerno nije nikuda uvrštena jer se o njihovom sastavu jako malo zna, zato se i zovu tako. No to nije razlog da ih se ne spomene iz jednostavnog razloga što su neki od njih već pomalo legendarni po uspješnosti. Tu je na prvome mjestu secret linija proizvoda od RH kao Secret agent, te linija proizvoda sense appeal. U toj liniji nezaobilazan je shellfish. Sense appeal linija je aminokiselinski pripravak ali očito sa jakom aromom jer su preporučene doze od 5 do 10ml na 1kg mixa. Ti su se dodaci zaista pokazali već dugo vrijeme i makar ih se ne može detaljno pojasniti ono najvažnije a to su rezultati i očito pozitivno djelovanje na ribu govori u prilog takvim dodacima.

 

Doziranja tekučih dodataka

 

Na kraju nešto o doziranju. Pošto se radi o dodacima koji su posebno termolabilni trebalo bi ili striktno držati se uputa proizvođača o doziranju jer moramo vjerovati da su to doze od kojih nakon kuhanja ostaje optimalna količina koja može imati određeni značaj u našem mamcu. Drugi je pristup kojeg vjerujem koriste svi, dipanje izvana. Najidealniji trenutak za to je dok je boila još topla i nabubrena od kuhanja samim time i po strukturi „otvorena“. Tada upija največe količine tekućine. Idealna količina koju takva boila može bez problema upiti je 15 do 20 ml na 1 kg boile. Ako želimo hranjivi efekt u boili trebamo dati vremena da boila dovoljno upije dodatak i nakon hlađenja i zadrži kad se vanjska struktura boile počne skupljati. S druge strane za efekt signala kojeg želimo poslati ribi dovoljno je dipanje pred samo hranjenje. Što se pak ulja tiče i običnih i onih eteričnih, kod njih nema takvih značajnih problema uzrokovanih termo obradom tek jedan dio ispere se u kuhanju.

 

 

Nadam se da će nam sada sva ta silna „kemija“ biti barem malo jasnija. Bistro!

 

 

http://s3.postimage.org/E5420.jpg

 

http://s3.postimage.org/E591i.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5e0A.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5n_9.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5CY0.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5MWA.jpg

 

http://s3.postimage.org/E5RVS.jpg

 

http://s3.postimage.org/E63oA.jpg

Pozdrav za tebe Zac, nisam duze vreme ucestvocao na forumu niti pratio postove na istom. Imao bih jedno pitanje za tebe, tj. zatrazio bih malu pomoc.

U zadnje vreme pokusavam da napravim neki DIP po svome receptu,

da li bi u kratkim crtama mogao da mi das par objasnjenja od arome, preko aminokiselina, betaina, propilen glutena i druge hemije, kao i par saveta oko spravljanja dipa na sta najvise treba da obratim paznju.

Hvala ti u napred.

Link to comment
Share on other sites

Imam pitanje, koliko je dobro ili lose n butric acid kiselinu dozirati odma nakon kuvanja, znaci celu dozu 8 kapi,  preliti boile u kombinaciji sa multiminom + malo arome? Znaci samo prelivanje bez dodavanja iste u boile? Naravno problem mi je smrad.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Mozes samo stavi butric u malo vode da ti se ne zgrusa,dodaj m mino i aromu i preli,ali sacekaj da se osus pa ih stavi u kesu,pa preli onda i naduvaj kesu,protresi da se sve raspodeli i ostavi da upiju
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Limar opet obmanjuje ljude svojim (ne)znanjem i mudrolijama. Si ikad video ili koristio nbutrik kiselinu? To bre smrdi van ali i unutar boile jer n butricna kiselina ima puno jak miris i uvek smrdi. Zamolio bi te da se suzdrzis komentarisanja necega ako nisi koristio i neznas jer ti skoro sve pisanje na forumu u prazno. N butrik kiselina uvek smrdi.
Link to comment
Share on other sites

Limar opet obmanjuje ljude svojim (ne)znanjem i mudrolijama. Si ikad video ili koristio nbutrik kiselinu? To bre smrdi van ali i unutar boile jer n butricna kiselina ima puno jak miris i uvek smrdi. Zamolio bi te da se suzdrzis komentarisanja necega ako nisi koristio i neznas jer ti skoro sve pisanje na forumu u prazno. N butrik kiselina uvek smrdi.

Ne bih se bas slozio sa tobom,jer sve zavisi od nacina(kolicine) doziranja n-butrica i ostalih tekucih dodataka koji se koriste.Onaj ko zeli da mu n-butric dodje do izrazaja u boili i poklopi sve ostale sastojke njemu n-butric smrdi u boili  :a026:  cak poklapa i aromu....a ako zelis da glavni signal boile bude aroma...pa tek onda da se n-butric oseti u tragovima onda ces staviti manju kolicinu n-butrica i doci do Limarevog zakljucka....mada skoro 2 godine je proslo od kako je limar izneo ovu tvrdnju-mozda je u medjuvremenu promenio misljenje? ? ? :unknw: 

 

Steta sto nema vise Zac-a jer njegovi tekstovi su bili jako korisni svim forumasima,ali sad imamo novog moderatora pa ce mozda on razresiti dilemu DA LI N-BUTRIC SMRDI ILI NE  ;) 

Link to comment
Share on other sites

limar ne menja misljenje tako lako.....kada ovaj kao milanko napise nesto sa svog pravog nicka mogu mu odgovoriti!

A za SaletaKG odgovor,N batrik je moja nezaobilazna stavka kada pravim Triga Ananas,boila dobije potpuno drugi smek,nekako podseca na nesto mlecno,ne umem da objasnim........

Link to comment
Share on other sites

Limar opet obmanjuje ljude svojim (ne)znanjem i mudrolijama. Si ikad video ili koristio nbutrik kiselinu? To bre smrdi van ali i unutar boile jer n butricna kiselina ima puno jak miris i uvek smrdi. Zamolio bi te da se suzdrzis komentarisanja necega ako nisi koristio i neznas jer ti skoro sve pisanje na forumu u prazno. N butrik kiselina uvek smrdi.

Ti si izgleda samo snifao n-butyricnu kiselinu, a pravit boilu izgleda i ne znas jer da znas onda bi znao i radit sa ovim sastojkom pa ti ne bi smrdio. 

Link to comment
Share on other sites

Mozda sam ja izlapeo al ne bi reko jer mi n butrik i dalje smrdi na uskiso raso u kojem su smrdljive carape.

To mu ga dodje ko kad bi rekli da smrdljiva carapa ne smrdi ako je stavimo medju latice ruza.

Mozda ce sve u kompletu izgledati ineteresantno na sta vi idete al mi pisemo o n butriku i taj vonj carape ce dati tu neku svoju kiselkastu notu medju laticama.

Ali rec da carapa ne smrdi je neozbiljno.

Smrdljiva carapa je smrdljiva i tako je svi proizvodjaci opisuju odnosno n butrik kao smrad sto on i jeste.

Dodjosmo do zakljucka da n butrik smrdi bio on u boili bio na prstu bio u sarmi on je uvek n butrik i uvek smrdi. Hvala lepo. I pitanje za limara kojeg pravog nicka da napisem o cemu pises ili ne vidis sto sam napisao u potpunosti?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Koje koristite aminokiseline pomoc bi dobrodosla hteo sam da uzmem SBS atract natural ali 125ml 1500din

Attract natural je proizvod koji mozes koristiti bilo kada i u bilo kojoj boili ali ne kao zamena nekom amino kompleksu vec uz njega

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...