Jump to content

Nesto Malo O Aminokiselinama


Recommended Posts

Napominjem da su ovi podatci preuzeti sa jednog sajta,znaci NISU MOJA!

Zanima me da li su ovi podatci tacni,ako su tacni sta se desava sa ovim Aminokiselinama koje se nalaze u komponentama koje mi trpamo u boile posle termicke obrade?!

 

 

 

Potrebe za aminokiseline u ishrani šarana,

(nacionalna akademia u Washingtonu)

 

Na 100g

 

Arginine 0.31 mg

Histidine 0.064 mg

Isoleucine 0.076 mg

Leucine 0.10 mg

Lysine 0.17 mg

Methionine 0.094 mg

Phenylalanine 0.19 mg

Threonine 0.11mg

Tryptophan 0.024 mg

Valine 0.11 mg

 

Da bi malo shvatili odnose aminokiselina navest ću sastav nekih uobičajenih komponenti koje svi manje više koristimo:

 

Riblje brašno haringe:

 

Arginine 0.45 mg

Histidine 0.16 mg

Isoleucine 0.31 mg

Leucine 0.50 mg

Lysine 0.55 mg

Methionine 0.20 mg

Phenylalanine 0.27 mg

Threonine 0.29 mg

Tryptophan 0.077 mg

Valine 0.43 mg

 

Nemasno tostirano sojino brašno:

 

Arginine 0.36 mg

Histidine 0.12 mg

Isoleucine 0.21 mg

Leucine 0.36 mg

Lysine 0.30 mg

Methionine 0.068 mg

Phenylalanine 0.24 mg

Threonine 0.18 mg

Tryptophan 0.069 mg

Valine 0.25 mg

 

Nemojte zamjeriti, još malo „nauke“.

 

Želio bi vam samo dočarati koje su potrebe šarana u ishrani tj, potrebe za aminokiselinama. Ovo su podaci koji se odnose na laboratorijske uvjete i zasigurno se mijenjaju sa staništem šarana. Potrošnja energije ribe koja pliva u rijeci i ribe koja pliva u nekom jezeru nije ista. Hranu koju mi radimo trebalo bi prilagoditi ribi koju ciljamo uloviti.

Kad pogledate aminokiselinski sastav brašna haringe koji je očigledno više nego kvalitetan zapravo će te vidjeti zašto sam i ja jedan od onih koji je potpuno izbacio iz upotrebe aminokiseline bilo kojeg proizvođača mamaca.

 

Nemojte zaboraviti da biljna brašna također posjeduju sve esencijalne aminokiseline,

 

na 100g:

 

Rižino brašno 3038 mg

Kukuruzno brašno 3850 mg

Raženo brašno 3530 mg

Proso 4700 mg

Pšenično crno 4510 mg

Pšenične posije 5520 mg

 

Nemasno mlijeko u prahu ima strašno visoku patronu esencijalnih aminokiselina 18421mg, punomasno mlijeko u prahu „nešto“ nižu 12170 mg..

 

Da ne zaboravim i jaje koje na 100g ima čak 5539 mg esencijalnih aminokiselina….

 

Kad znamo sa čime zapravo raspolažemo samo trebamo miks prilagoditi, koliko je to u našoj moći, šaranu kojeg lovimo…siguran sam da uspjeh neće izostati….

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

trebalo bi znati da su proteini i aminokiseline prakticno jedno te isto... aminokiseline su gradivni blokovi od kojih je sacinjen svaki protein... razlika je samo u brzini ulaska u krv... protein, koncentrat proteina, izolat proteina, hidrolizat proteina, aminokiseline... obrni okreni na kraju se sve svodi na isto... svaki protein se u krv dovodi na nivo aminokiselina... pojedes belance i za dva sata imas oko 3g (3000mg) aminokiselina u krvi... pojedes 4g egg albumina i imas oko 3g aminokiselina u krvi za sat vremena... 3,5g izolata ili hidrolizata donose recimo 3g aminokiselina za pola sata i krace, dok je 3g cistih aminokiselina iz belanca za 15ak minuta u krvi... pored razlike u brzini ulaska u krv razlika je i u tome sto se nekvalitenijim izvorom dodatno unose neki drugi nutritivni elementi koje mozda ne bismo hteli... recimo sa jednim belancem unecemo recimo 1g masti vise i cekacemo malo duze da udje u krv u odnosu na to da smo uzeli tabletu aminokiselina iz belanca... rezultat je prakticno identican... kod ovako kvalitetnih izvora razlike su krajnje nebitne, posebno u sferi izrade mamca za pecanje... da se ogradim, vrednosti koje sam uzeo nisu apsolutno tacne nego sam krajnje okvirno zeleo da objasnim razliku... kod manje kvalitetnih izvora proteina je drugacija situacija... razlika recimo izmedju surutke u prahu i laktalbumina (proteina surutke (eng. - whey)) je u tome sto je za istu kolicinu proteina odnosno aminokiselina, potrebno staviti 8x vecu kolicinu surutke u prahu u odnosu na laktalbumin... tom prilikom se unosi 150x veca kolicina laktoze... slicna razlika je i kod kazeina i mleka u prahu...

 

svaki protein nema isti profil aminokiselina... to je odnos aminokiselina u okviru proteina... za coveka najsavrseniji profil odnosno najvecu biolosku vrednost ima whey protein, iza njega je celo jaje... oni imaju najveci stepen iskoristljivosti... biljni proteini imaju daleko losiju biolosku vrednost za coveka... najkvalitetniji biljni izvor proteina je soja iako idalje ima ocajnu biolosku vrednost... odnos aminokiselina u krvi koji se postize kombinacijom celog jajeta i soje se daleko popravljaju... ovo sigurno ne vazi i za sarana ali verovatno postoji neki drugi odnos aminokiselina u krvi koji je blizu idealnom... to idealno je sad velika stvar pitanja, jer idealno ne postoji... kao sto u tekstu sa pocetka teme stoji, to su varijabilne stvari i naravno da nemaju iste potrebe svi sarani na planeti zemlji... verujem da i svaka jedinka u okviru istog ekosistema nema istu potrebu... tako da ja licno mislim da je veliko uplitanje u nutricionizam riba jedno veliko gubljenje vremena... pecanje je jedno, nutricionizam nesto drugo...

ono sto bi trebalo zakljuciti da svaki miks koji sadrzi recmo 30% proteina sadrzi i isto toliko aminokiselina... dakle 300g odnosno 300000mg... naravno da nisu svi izvori isti ali ako se koriste samo provereni izvori kakvi su recimo riblja brasna onda bi to trebalo da ono pravo... meni nije jasno kako se jednim aminopripravkom kakav je recimo multimino moze znacajnije popraviti hranljiva vrednost mamca... 20ml multimina ne moze nikad da ima vise od 20g aminokiselina sto je manje vise smesna razlika u odnosu na kvalitetan mix.. i nije mi jasno kako se njima moze preterati a mnogi smatraju da moze... ja sam negde vec pisao i opet ponavljam da ja licno mislim da je ono sto aminopripravci sadrze pored aminokiselina daleko vise utice na lovnost naseg mamca... ektrakti jetre, slezine i drugi koji se nalaze u tim preparatima po meni imaju daleko vecu ulogu od samih aminokiselina... i tim extraktima se mozda moze preterati za razliku od aminokiselina... bila je u jednoj od tema rasprava o tome kako saran moze da "namirise" aminokiseline... sklapao sam neke kockice dosao do zakljucka da je to mozda i tacno... samo mi nije jasno kako onih 20g namirise a onih 300g iz miksa nece... to su neka moja razmisljanja...

 

postoji jedan text koji sam procitao jednog naseg kolege ribolovca koji volim da procitam kad poludim sastavljajuci neki mix...

 

citiram:

"Čitajući ovakve tekstove pomislim da je šaran komplikovanije biće od mene! Mislim da treba razgraničiti naučne činjenice od subjektivnog osećaja i instikta. Ja znam da u mojim ustima i nosu ima pitaj Boga koliko receptora ukusa i mirisa. Takođe znam da i nama, ljudima treba izbalansirana ishrana, proteini, ugljeni hidrati, vitamini, itd., i da su slatkiši i brza hrana nezdravi, ali to saznanje dolazi samo od informacija koje su nam naučnici dali. I pored toga, ljudi opet obožavaju nezdravu brzu hranu i slatkiše u nenormalnim količinama. Zato ćete na vašarima, ili bilo kakvim drugim masovnim okupljanjima, na ulicama, trgovima od hrane moći kupiti nešto sa roštilja, sladoled, slatkiše... Gde je zdravo bareno povrće?!

Da li bismo mi, kao sisari (naprednija bića od riba), svojim receptorima mogli prepoznati šta je zdravo, a šta ne? Da li bi ubacivanje vitamina imalo efekta da na etiketi ne piše koji su vitamini dodati? Da li bi majmun znao da u Cedeviti ima vitamina, pa bi je razlikovao od običnog soka? Da li bi majmun pojeo grumen šećera, sve i da je kancerogen, radioaktivan?

Nema riba pojma šta ima u mamcu, bar da je toga svesna! Bitno je da je jestivo, ukusno, da mu prija dok jede i da zbog toga hoće JOš!

Najvažnije je odabrati pravu lokaciju - prometno mesto za postavljanje tezge sa pljeskavicama, ili leti sa sladoledom i eto prometa! A to da su baš toliko razmaženi, pa da neće ćevap, nego baš ražnjiće, ili da hoće samo sladoled od šumskog voća i od svežeg mleka, a ne od mleka u prahu, to ne verujem! Ali to sam samo ja.

Kako bi se u ovoj konstelaciji proizvođači mamaca istakli jedni među drugima? Samo zavarajmo naukom neuke kupce, oni će pomisliti da smo mi mnogo pametniji i verovaće nam, a mi ćemo im prodavati po većoj ceni!

Ima McDonalds reklamu koja ga prodaje, ali pljeskavici i bureku nije potrebna! Pitajte me na koju PH vrednost mamca sam danas hvato šarane (crvi i šećerac). Ne znam i ne Želim da znam!"

 

BISTRO :hi:

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Možda da svi skupa opet pročitamo sve napisane tekstove i opet malo razmislimo što smo ustvari napisali, ili što su neki napisali. Uspoređivanje aminokiselina u protienu, i aminokiselina u slobodnom obliku, tekučim kombinacijama, pa sve to dovoditi u direktnu vezu ,pa onda još stavljati prehranu i ribolov u istu vezu može biti u zimsko doba jedno mišljenje i smjer.ali potpuno pogrešan.

Usporedbe sa čevapima i sladoledom je zaista prepuno humora ali poanta je promašena. Puno više prometa na vodi i sve če biti toliko jasnije da se više slična sprdanja teško budu napisala.

Neke stvari jednostavno prolaze na bolji naćin, i nerijetko neka namirnica pokriva svu teoriju svijeta a druga ju manjkava doslovce potuče na istom mjestu, zašto. Pa zato što je to ribolov, a on se razlikuje od svega napisanog za neke druge potrebe. Da se dade nasmijati nekih zaista humorističnim izjavama to je točno, ali da treba razmišljati treba. Počevši od svojih vlastitih instikata kad usljed nekih pomanjkanja u organizmu posežemo za kvascem koji baš i nije nešto ukusan-zašto, kod pomanjkanja željeza instikt nas vodi namirnicama sa tim elementom-zašto, djeca su znala kopati po zidovima i čeprkati vapno iz žbuke-zašto, dali im je to fino ili što, dali su znala što ima u njime, nisu. Takovih primjera osim onoga sa majmunom ima napretek gdje instikt ili nešto drugo predodređuje zašto bi mogla primjerice riba uzimati nešto ili ne. Dali mi baš sve znamo o tome, mislim da ne, dali imamo nekakvih iskustava o tome, mislim da da.

Dali su neki nutritivni elementi istog naziva(aminokiseline) u sasvim različitim oblicima(tekuči,u sastavu proteina, emzimski razbijeni do praha, kombinacija različitih u tekučem obliku, tekuči oblik jednog proteina,itd) i od sasvim različitih izvora(prirodne, sintetičke) iste tvari, e pa nisu, i zato ne treba brkati kruške i jabuke nego dobro proučiti kad se več ide u debatu sa nečim.

Bit je neuspoređivati različite vrste bića, jer razbijanje proteina kod šarana do aminokiselina vrši se u drugom stupnju i on je posebno deficitaran na tome polju sa elementima da bi taj prevažan postupak u potpunosti uspio. Zato svaka kvalitetna pomoć, ili u obliku kvakitetnih proteinskih baza, ili već probavljenih ili poljuprobavljenih proteina do aminokiselina donosi za rezultat to da riba to doživljava kao svoju bolju opciju nego neku drugu ponuđenu.

Bez obzira što je to nekome teško prihvatiti ali oslobođeni oblik aminokiselina, dakle onaj tekući najbolji je atraktor koji možemo ponuditi ribi na daljinu a nije na odmet ponoviti tvari koje to boće iskonski i instktivno i na bilo koji drugi način traži samim time možemo poduzeti neke mjere koje se nameću:

 

 

Koliko pak odlika nosi neko biće govore ispitivanja na samim ličinkama šarana. Tako su još davnih 60-ih godina Berker i Brayant napravili pokus koji i mi danas obilato koristimo. Samo posebnost pokusa je bila ta što je bio na malim ličinkama šarana. što daje posebnu težinu u prepoznavanju šarana kao posebnog bića. Obojali su umjetnu hranu sa prehrambenim bojama. Iste boje je bila i posuda sa hranom. Crvenom, zelenom i plavom bojom. Najbolje rezultate je imala hrana sa zelenom bojom a najslabije ona sa crvenom.

Isto tako Bogut i suradnici 2001 godine proučavaju reakciju šaranske mlađi na arome i to vanilija, jagoda, komorač,karamela, jabuka, tuti fruti. Najbolje rezultate je pokazala jabuka. Dakle već na početku života, u tako ranom stadiju riba nosi neke tako napredne bi rekli odlike koje se dalje u život sve više unapređuju.

Slična ispitivanja kažu kako postoje također elementi koje šaran raspoznaje instinktivno, isti mu predstavljaju glavni stup opstanka. Mi smo ih u ribolovu iskoristili i još ćemo ih koristiti sigurno jako dugo.

Radi se o hranidbenim pokusima u zadnjih 30 godina koji kažu slijedeće.

šaran brzo svojim njuhom pronalazi sljedeće prirodne tvari:

- amini

- amidi

- alkoholi

- nukleotidi

- saharidi

- lipidi

- masne kiseline sa dugim lancem

- vitamin B12

- mliječna kiselina

Također, ono najvažnije, ustanovljeno je da nikakve PRIRODNE I UMJETNE AROME NE IZAZIVAJU NJUšNU REAKCIJU KAO AMINOKISELINE, djelujući na ribu kao kemijski medijator na daljinu.

NJUšNU REAKCIJU MOGUĆE JE POVEĆATI VJEŽBOM JER KOD RIBA POSTOJI DUGO PAMĆENJE KEMIJSKIH TVARI( ovaj dio direktno pobija onu teoriju o ribama kao bićima koja pamte 3 sekunde).

ZATO SE I TAKOVE RIBE SMATRAJU ODLIČNI INDIKATORI ONEČIšĆENJA U VODI

Osim za traženje hrane ribe njuh koriste i za formiranja jata, upozorenja na predatore, te pronalaženja jedinki suprotnog spola za vrijeme mrijesta ili kod migracija.

Tek kad sve te činjenice stavimo na jedno mjesto dolazimo do zaključka u kojoj mjeri nam te iste mogu biti od pomoći. Koje sve procese pod vodom šaran može zamijetiti.

To nam isto tako približava šarana u tezi da se radi o socijalnom biću. To biće ima svoje odlike koje ćemo rijetko susresti kod drugih vrsta i sama činjenica da oko nekih važnih procesa postoji još dvojbi govori koliko tu još ima prostora za promišljanja i napredak i u dijelu u kojemu mi vidimo interes, a taj je dio izrada mamaca konkretno boile i ukupni ribolov.

Tako treba zaista dobro se potruditi i pojasniti si kako šaran u vodama gdje se dulje lovi na boile tako brzo raspozna što mu odgovara a što ne. Dali, ako na takvoj vodi šaran preferira određenu boilu ta ista treba biti isto tako uspješna na drugim vodama?

Radi se o istom biću samo u drugačijem okruženju.

Prije desetak godina sa „praznim“ boilama moglo se bez brige odraditi cijeli ribolovni vikend petak-nedjelja.

Kako može i na koji način šaran u novim okolnostima većeg iskustva tako brzo shvatiti da smo mu prazan mamac upakirali u odlične arome i atraktore?

Na kraju krajeva, kako se to isto dogodi na divljoj vodi?

Na sva ova i slična pitanja dobije se odgovor ako se jednu po jednu spoje činjenice u koje ne treba sumnjati jer su odavno dokazane i u praksi i znanstveno.

Treba posvetiti najveću pažnju praktičnim dešavanjima jer je više nego očito da takva donose i neke nova iskustva koja se kasnije pokažu kao točna, istražena u potpunosti i od znanosti. Jednostavno nije dobro,i rekao bih nedovoljno kvalitetno razmatranje na bazi suhih podataka.

Dali su sve te navedene spoznaje dovoljne da bi izabrali pravilan pristup ili put prema izradi kvalitetnog i šaranu interesantnog mamca? Sigurno jesu.

A kad sve zbrojimo, i kad na kraju razlučimo specifičnosti ribe, i razlike u ribolovu i uzgoju šarana dolazimo do sljedećih zaključaka:

- od najmanje ličinke pa sve do najvećih šarana, najveći interes pokazuju prema tvarima životinjskog porijekla

- arome su puno niže na ljestvici interesa šarana nego što mi to mislimo

- esencijalni elementi za preživljavanje njegov su prvi izbor

- potrebno je razdvojiti u nekim dijelovima uzgoj i ribolov šarana

- socijalno ponašanje, i posebnosti jedinki dokazuje nam da se radi o specifičnom biću

- u ribolovu osim kvalitetnog mixa okus jedna je od najvažnijih odlika mamca uz pravilan signal

- šaran je hladnokrvna životinja i nikako ga se ne može uspoređivati u hranidbenom smislu sa toplokrvnim životinjama

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Kukuruz je poprilicno siromasna namirnica u smislu nabrojanih esencijalnih elemenata a saran ga veoma rado uzima dugi niz godina unazad,i jos uvek ga rado jede u poprilicnim kolicinama.Sta je to prepoznao svojim receptorima u njemu tako esencijalno?Sa druge strane mnogo puta smo videli psa koji jede samo odredjene travke kad ga boli stomak.Kako ih prepoznaje?Mislim da je istina negde izmedju Milancetovog i Zacovog texta.Ja sam licno vise naklonjen Milancetovoj verziji .
Link to comment
Share on other sites

Kukuruz je poprilicno siromasna namirnica u smislu nabrojanih esencijalnih elemenata a saran ga veoma rado uzima dugi niz godina unazad,i jos uvek ga rado jede u poprilicnim kolicinama.Sta je to prepoznao svojim receptorima u njemu tako esencijalno?Sa druge strane mnogo puta smo videli psa koji jede samo odredjene travke kad ga boli stomak.Kako ih prepoznaje?Mislim da je istina negde izmedju Milancetovog i Zacovog texta.Ja sam licno vise naklonjen Milancetovoj verziji .

 

Nebi niti ja rekao drugačije gdje je istina, zato što ju jednostavno neznam. Sve što sam napisao potkrijepljeno je nekim studijama, ispitivanjima, pa čak ima i dio o tvarima koje su u kukuruzu, mada je njegova odlika ta brojnost zrna isto tako. Nego samo nešto da primijetim, mi ovdje diskutiramo i izlažemo neka saznanja, svoja ili nečija druga, puno manje to bi trebala biti svrstavanja. Iskreno, meni su jako pristupačna i puno puta se sam sebi nasmijem upitavši se, pa kako ta riba to sve skuži mamu joj njenu 8) , no to su jednostavno iskustva.

Link to comment
Share on other sites

Da pravis boile treba da budes hemicar .HAHAHAHAH :crazy:

 

Apsolutno ne, ljudi , znastvenici bave se određenim pitanjima čiji odgovori nama kažu sve, ali samo ako ih shvatimo ili želimo shvatiti. Nama je samo da skupimo te informacije, i ubacimo ih u svoja razmišljanja. Ne treba se prestrašiti jer zaista nije sve tako kako nam se na prvu može činiti. Tko god ulazi u sferu izrade mamaca zauzima neku svoju teoriju, i drži ju ili ne do kraja. Siguran sam da je opcija mijenjanja saznanja novim saznaniima najoptimalniji putu. Zato samo hrabro naprijed.

Link to comment
Share on other sites

Ma osnovna je stvar da napravimo razliku sta znaci uzgoj (tov) sarana a sta znaci primama ! Misljenja sam da u uzgoju sarana i u ribolivu na "komercijalama" gde kruzi ista ili slicna populacija sarana amino kiseline svakako imaju neospornog znacaja... znaci tamo gde se kod ribe stvara navika !

Kod "divljih voda" a pogotovu velikih vodotokova, mislim da je uloga amino-kiselina toliko minimalna da one vise sluze ribolovcu kao "psihicka potpora" nego samom saranu !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma osnovna je stvar da napravimo razliku sta znaci uzgoj (tov) sarana a sta znaci primama ! Misljenja sam da u uzgoju sarana i u ribolivu na "komercijalama" gde kruzi ista ili slicna populacija sarana amino kiseline svakako imaju neospornog znacaja... znaci tamo gde se kod ribe stvara navika !

Kod "divljih voda" a pogotovu velikih vodotokova, mislim da je uloga amino-kiselina toliko minimalna da one vise sluze ribolovcu kao "psihicka potpora" nego samom saranu !

 

U potpunosti se slažem sa svim napisanim, naravno ako mislim pod aminokiselinama na pripravke u tekućem obliku kao aminokiselinski dodaci. Jer aminokiseline u kvalitetnim dodacima u mixu, kao što su kvalitetna riblja brašna označena sa nekim dobrim atraktivnim puderom ne da dobro prolaze na divljim vodama nego su izuzetna potreba riba, posebno onih velikih.

Napomenuo bi veliku zabludu nekih teorija koje kažu da velika riba netreba protein jer eto narasla je pa joj to više nije potrebno. Kao što mala treba puno proteina da bi izvukavši aminokiseline stvorila drugi protein i narasla tako velika riba izuzetno treba kvalitetne lako probavljive i samim time ugradive proteine tj aminokiseline koje če služiti za izmjenu stanica ovaj puta velikog tijela ribe.Jer izmjena stanica je kod pojedinih organa svakodnevan proces i bez njega nema pravilnog opstanka ribe. Najkvalitetnije namirnice na tome polju imaju kao posljedicu ako su pravilno ugrađene u mix sa svim potrebnim tvarima za posljedicu ulove veeeelikih šarana, vjerujte mi.

To su veliki majstori naših voda, oni jako dobro znaju , osjete, probali su sve i svašta, što im je potrebno, od čega osječaju najbolju ugodu. Tu čak isto mogu pomoći neki tekući dodaci jer šaran, što je manje poznato, ima moć uključivanja parcijalno određenih receštori koji pak za posljedicu imaju lančanu reakciju otvaranja, ili pak ne uključivalja drugih receptora znači uzimanja ili ne uzimanja određene hrane. To je vrlo važan podatak koji je osnova razumijevanja nekih jedinki, tu prvenstveno mislim na one največ, najstarije, koje su to usavršile do zadnje skale.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Opet zac i sa najboljim dodacima mixu odnosno deo njihovog sadrzaja koji su proteini-aminokiseline se gube pri kuvanju tako da to treba prvenstveno da se zna.Covek i da nezna uradi boilu po recepturi sa tacno oznacenim procentima proteina u mixu a to pola izgubi ako kuva boilu vishe od dva minuta.Medjutim ide na vodu i rasturi ribu-slucajno pogodio tacan postotak proteina (sa onim izgubljenim zbog kuvanja).

 

Prvo i glavno nacelo u vezi radjenja bilo kog mixa a to je dugacko i mukotrpno testiranje na puno voda u razlicito doba i razlicite vremenske neprilike.

Link to comment
Share on other sites

Opet zac i sa najboljim dodacima mixu odnosno deo njihovog sadrzaja koji su proteini-aminokiseline se gube pri kuvanju tako da to treba prvenstveno da se zna.Covek i da nezna uradi boilu po recepturi sa tacno oznacenim procentima proteina u mixu a to pola izgubi ako kuva boilu vishe od dva minuta.Medjutim ide na vodu i rasturi ribu-slucajno pogodio tacan postotak proteina (sa onim izgubljenim zbog kuvanja).

 

Prvo i glavno nacelo u vezi radjenja bilo kog mixa a to je dugacko i mukotrpno testiranje na puno voda u razlicito doba i razlicite vremenske neprilike.

 

Meni je to najrelevantniji podatak, onaj sa vode naravno.

Što se tiče termičke obrade, moramo ipak napraviti jedan kompromis. Jer termička obrada koliko god radi neke učinke koje si nave, no oni nisu baŠ pretjerani, dobre stvari su u puno večem postotku, os bolje iskoristivosti UH do proteina koji su onda u odvijenije obliku samim time i probavljivijem. Nesmijemo zaboraviti kolika je moć Šarana da izdvoji aminokiseline iz takvog substrata kao Što je braŠno, u odnosu na njegovu prirodnu hranu gdje se iste te aminokiseline nalaze u drugom stupnju pristupnosti, pa mu je i sam metabolizam probave tako koncipiran. Kuhanje je da zaključim, odlična stvar, puno bolja od parenja, za Šarana.

Link to comment
Share on other sites

Zac, prvo da kazem da ja jako postujem ono sto ti radis, i za ovaj forum i za nas ostale ribolovce… rado citam tvoje tekstove i upijam ih… ali ne gledam u tebe kao u boga, nadam se da mi ne zameras…

 

ja ne znam kako je moj tekst delovao u ocima drugih citalaca ali ja nisam napisao gotovo nista sto ti svojim naknadnim tekstovima nisi potvrdio… ja sam samo zeleo da kazem osnovne stvari o aminokiselinama, prostim recnikom, kako bi drugi uspeli da shvate da aminokiseline nisu nikakva magicna tecnost i da amino preparati nisu jedini izvor aminokiselina, kao i to da postoji mnostvo drugih faktora koji uticu na lovnost jednog mamca (namerno nisam rekao boile)… sve sto sam pokusao da priblizim ishrani sarana bilo je iskljucivo upitnog karaktera... ne znam dal je taj tekst pogresno shvacen, ja nemam apsolutno nista protiv amino preparata, koristim ih rado i redovno na vodama na kojima pecam… naravno da ce topivi ili tecni protein dati recimo brzi signal u vodi a to je ono sto meni licno za moja pecanja treba… ja bih samo voleo da znam gde se to saran na dunavu susreo sa slobodnim aminokiselinama…

 

ja mogu da se pohvalim PICP sertifikatima za trening, ishranu, i suplementaciju najboljeg trenera i nutricioniste danasnjice, carlsa polikvina… tako da vrlo dobro znam razlike izmedju aminokiselina u razlicitim oblicima… naravno da razlika postoji… ja samo hocu da kazem da je ona u teoriji mnogo veca nego u praksi… ali svako ima pravo da veruje u sta hoce…

 

kada sam pocinjao sa studiranjem ja sam se jako lozio na naucne studije koje se ovde potenciraju… oslepeo sam citajuci ih dok jednog dana nisam skapirao da jedna drugu redovno pobijaju… i tako u krug… ja znam, kao i vecina vas, da je recimo ishrana bogata morskom ribom zdrava ili da trcanje sagoreva masne naslage… to je mnogo puta naucno dokazano… ali ja isto tako znam gomilu studija najcenijih americkih i evropskih univerziteta, koje dokazuju da je ishrana bogata morskom ribom nezdrava i da trcanje utice na gojaznost! i?! sta sad? ni tamo ni vamo, ili tu negde izmedju, blize jednoj nego drugoj… ovo nema mnogo veze sa pecanjem sarana ali mislim da znate poentu price…

sve sto si ti zac ovde izvukao iz naucno potvrdjenih studija je tacno, i nista vise od toga... ako me razumete… bar ja tako gledam…

 

ti si citajuci sve te studije sigurno se susreo sa tezama koje potvrdjuju da saran najbolje reaguje na dve aminokiseline, necu reci koje… ja sam to pokusao da preselim u praksu… koristio sam ih zasebno, u razlicitim kolicinama… koristio sam ih zajedno, u razlicitim kolicinama I odnosima… koristio sam I njihov dipeptid… i nisam dobio apsolutno nikakve znacajne razlike u uspehu na vodi… mene je ta necija studija kostala vremena, zivaca i para, tako da ja njom mogu da obrisem znoj sa cela ili nesto drugo, iako je ona verovatno tacna…

 

ja sam stavio prst na celo i na vreme skapirao da je uvodjenje nutricionizma u pecanje sarana upravo onaj pogresan put o kome si pricao… postoje hiljade studija koje dokazuju ovo ili ono… i pored toga znam da ni o coveku nista ne znamo a kamo li o ribama… ima jedna jako bitna stvar u svemu ovome… POSTOJE STVARI NA KOJE MI KAO LJUDI NE MOZEMO DA UTICEMO. tako da je pravljenje nutricionisticki dobrog mamca prakticno nemoguca misija.

 

mozda je tebi zac i ovaj moj tekst sprdnja ali to je moje vidjenje stvari… ja ti necu zameriti jer te cenim i postujem… ne zelim da se pravim pametan, samo zelim da razmisljam i svojom glavom.

 

BISTRO :hi:

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Neznam zašto ljudi imaju potrebu osjetiti se napadnuti, lijepo sam napisao, aludirajući na onaj humoristički nastrojen dio tvoga teksta, što o njemu mislim. Drugo je sve bilo u drugačijem tonu. i zaista nemam potrebu da bi mi se netko morao klanjati kao bogu ....

Vidim da imaš želju predstaviti mi se, to je lijepo, jer svaka spoznaja o nekoj materiji je podloga za kvalitetnu raspravu. Ponoviti ču, raspravu, zakljčci, i iskustva su nešto drugo pa i ono o one dvije aminokiseline do koje je došao jedan popularan šaranaš a koje su naravno kao i sve drugo te vrste netočno jer postoje onda deset drugih eksperimenata sa drugim šaranima i sa drugim rezultatima.

Moram reagirati da ribolov, i nutritivna teorija u ishrani šarana imaju vezu, i to je sve, sve ostalo treba razdvojiti. Za sve to , a to je problem foruma, svih, treba ispočetka elaborirati šarana kao biće. Onda se vrlo lako dođe do zaključka zašto pojedini stadiji nekih tvari imaju različite uloge u našim mamcima.

Dozvoli da ponekad više nema snage sve isponova pokretati. Sva znanja o nekoj materiji u konkretnim potezima mogu čak biti i kontraproduktivna. Jedan odličan primjer je ispitivanje sa apsolutno istim količinama nutrijenata ali iz različitih izvora, porijekla, rezultatu sasvim drugačiji. Riba je izabrala jedno, zašto, e to je drugo pitanje. Tu sva znanja ne pomažu ništa, tu nastupa iskustvo rješenja, pa čak i taktika upotrebe nutrijenata, ova ili ona teorija izrade mamaca.

Siguran sam da jedni od drugih možemo naučiti, ali samo onda ako pročitamo iz naših tekstova glavnu bit, ne ono što nam taj dan odgovara. Meni osobno pojednostavljanje neke zaista komplicirane teorije nije neki pravi put, više bi da se o tom raspravlja.

Link to comment
Share on other sites

Neznam zašto ljudi imaju potrebu osjetiti se napadnuti, lijepo sam napisao, aludirajući na onaj humoristički nastrojen dio tvoga teksta, što o njemu mislim. Drugo je sve bilo u drugačijem tonu. i zaista nemam potrebu da bi mi se netko morao klanjati kao bogu ....

Vidim da imaš želju predstaviti mi se, to je lijepo, jer svaka spoznaja o nekoj materiji je podloga za kvalitetnu raspravu. Ponoviti ču, raspravu, zakljčci, i iskustva su nešto drugo pa i ono o one dvije aminokiseline do koje je došao jedan popularan šaranaš a koje su naravno kao i sve drugo te vrste netočno jer postoje onda deset drugih eksperimenata sa drugim šaranima i sa drugim rezultatima.

Moram reagirati da ribolov, i nutritivna teorija u ishrani šarana imaju vezu, i to je sve, sve ostalo treba razdvojiti. Za sve to , a to je problem foruma, svih, treba ispočetka elaborirati šarana kao biće. Onda se vrlo lako dođe do zaključka zašto pojedini stadiji nekih tvari imaju različite uloge u našim mamcima.

Dozvoli da ponekad više nema snage sve isponova pokretati. Sva znanja o nekoj materiji u konkretnim potezima mogu čak biti i kontraproduktivna. Jedan odličan primjer je ispitivanje sa apsolutno istim količinama nutrijenata ali iz različitih izvora, porijekla, rezultatu sasvim drugačiji. Riba je izabrala jedno, zašto, e to je drugo pitanje. Tu sva znanja ne pomažu ništa, tu nastupa iskustvo rješenja, pa čak i taktika upotrebe nutrijenata, ova ili ona teorija izrade mamaca.

Siguran sam da jedni od drugih možemo naučiti, ali samo onda ako pročitamo iz naših tekstova glavnu bit, ne ono što nam taj dan odgovara. Meni osobno pojednostavljanje neke zaista komplicirane teorije nije neki pravi put, više bi da se o tom raspravlja.

Preterujes Zac!

PRIMER: Pre 10-12 godina pecajuci na lokalnim jezerima, jos kao skolarac, razbijao sam (ali bukvalno RAZBIJAO!!!!) sarana i amura na najobicniji stari kuvani kukuruz bez ikakve arome i aditiva. Dok oko mene na desetine mnogo mnogo iskusnijih i starijih ribolovaca nisu imali svi zajedno ni upola mog ulova. Nisam preterivao u hranjenju, riba nije dolazila na kolicinu! Gotovo vecina ostalih ribolovaca je pecala na dobro obradjene spodove i praskaste hrane (zbog cverglana nije moguce pecanje na boil, posto ga ima u enormnim kolicinama).

Nisam pecao na amino kiseline i slicne "gluposti", posto studiram veterinu znam vrlo dobro sta pricam!

Sad posle svega kombinujem sve i svasta, lupam glavu kad treba da odlucim sta da pravim i koja aroma da mi bude prioritet. Ali, najbolje rezultate i dalje daje PRIRODA.

Po meni, mom iskustvu: najbitnije je pronaci pravo mesto, pravu tacku gde cemo hraniti i plasirati mamac. Riba ce ostati, zadrzavati, vracati se na MESTO samo ako joj plasiramo hranu tamo gde je njoj najlakse da je nadje i uzme. To je po meni mnogo bitnija stavka uspeha od bilo koje amino-kiseline. To ne znaci da razliciti dodaci i amino-kis.nemaju udela, ali u dosta manjem procentu.

Pratim tvoje tekstove kad naletim na njih, kao i na ovaj, i zaista ima dobrih stvari ko razume zna. Ali ponekad znas da preteras, kao sto je slucaj sa ovom temom.

U svakom slucaju ovaj sajt i postoji zbog toga.

Budi mi pozdravljen.............. ;) .......pozz.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

'''Po meni, mom iskustvu: najbitnije je pronaci pravo mesto, pravu tacku gde cemo hraniti i plasirati mamac. Riba ce ostati, zadrzavati, vracati se na MESTO samo ako joj plasiramo hranu tamo gde je njoj najlakse da je nadje i uzme. To je po meni mnogo bitnija stavka uspeha od bilo koje amino-kiseline. To ne znaci da razliciti dodaci i amino-kis.nemaju udela, ali u dosta manjem procentu.'''

 

Za ovo skidam kapu i potpisujem,svaka cast. :good:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eto, to sam i htjeo napisati sa onim, to su problemi foruma, jer kad god pričamo konkretno o nekoj temi netko se sjeti i kaže ma treba samo pronaći mjesto.

Gledao sam puno likova, kad več spominjemo mjesta, gdje na ponajboljim mjestima neurade ništa. Najbolje mi je za slušati da smo svi toliko sposobni da nam samo treba locirati šarana i mi onda rasturimo.

To ne stoji niti če ikada stajati. Ima za to razloga. Da je važno mjesto , naravno da je, ali onda nastupamo mi, i naše odluke biti če na kraju mjerilo rezultat.

Deki, tvoj tekst je dovoljan, bilo kakve kvalifikacije na počecima nisu potrebne, samim time jer si citirao tekst koji se apsolutno ne slaže sa tvojim komentarom koji slijedi iza tog citata. Dakle morao si citirati ili obratiti se na cijelu ovu temu, koja je postavljena i govori o aminokiselinama. To su dostignuća znastvenika, i ribolovaca, vrhunska dostignuća, prolistaj malo po temi. Tu nema priče ovako ili onako, to je tako, dokazanao, i nemojmo se sad kad nemamo što reči vračati pa napisati, ali važno je mjesto, pa naravno da je važno isto kao i što kad dođe lik na mjesto i ne lovi kako treba onda je važan pritisak, som lego na mjesto, i sijaset raznoraznih razloga.

Dakle situacija je ovakva, forum ima svoje dijelove, jedan dio je o mamcima, njihovim komponentama, i mi ponekad raspravljamo o nekim dijelovima tih komponenti, zato se treba držati tih smjerova, i zato postoje moderatori.

Ili možda da svaku temu naslovimo naslovom, najvažnije je mjesto, pa onda tema.

 

Plus toga svaki post u kojemu se vrijeđaju osnove pisanja drugoga aktivnog učesnika debate, a ti si napisao #aminokiseline i ostale gluposti# plus toga studiraš veterinu što je još žalosnije jer bi o tome trebao znati puno previše, takvi postovi biti če isključeni iz debata.

Zaista misliš da sam potrošio cijelu nedjelju da bi aktivno sudjelovao i pokušao pojasniti načine na koje bi netko bolje lovio, osječao se ugodnije, samo iz razloga da bi pretjerivao, alo.

Pošto ti sa svojim godinicama mislis mene ovdje pozivati na red preporučiti ću ti jednu teoriju izrade boila, samo jedne vrste da ju pročitaš i možda tamo nađeš lijek za neke svoje frustracije. Ubuduće paušalne ocjene ukupnosti nečijeg obračanja i svačanja zadrži za sebe dok malo ne porasteš, a na kulturi ophođenja i shvačanju pročitanog malo više poradi.

Tekstovi i teorija ti idu ovdje, veliki su pa ču ti staviti samo linkove:

 

http://www.boilieacademy.com/component/k2/itemlist/category/49-hnvt

 

http://www.boilieacademy.com/component/k2/itemlist/category/50-konc

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da su amino kiseline vazne za svako zivo bice jesu,koliko i kako to samo to bice zna i niko zivi.Da pokushavaju naucnici da otkriju idealno da ,medjutim idealnog nema.Koja amino kiselina treba vishe a koja manje i to samo sharan moze reci.Shto se tice komponente mixa krenimo od prostijih stvari.Zashto svaki proizvodjac gotovog mixa pishe da treba da se posipa josh amino kiselina i to ne bilo koje nego komplex-jer nemozesh znati tacno koja amino kiselina vishe se gubi a koja manje.Zato shto se pri termicke obrade gubi deo istih-VEC SAM POSTAVIO LINK i sa dodatkom dolazi se do ramnoteze mixa.Gornja - i donja granica dodatka aminokiselina nije samo za onako postavljena odnosno za svaki mix razlicita.Prvo zbog toga shto je svaki mix razlicit i razlicito ima ukupno aminokiselina koje treba da se nadoknade.U zavisnosti od vremena kuvanja toliko se i dozira otprilike.U zavisnosti od mixa koji sami radite treba otprilike znati shta sve ima i koliko ima-tu mora uvjek da racunate i jaja pa na to se oduzme ono shto se izgubi pri kuvanju i za toliko se doda.Najbolje je kad se doda izvana nakon kuvanja jer je tada najbolje ar netreba pretjerivati.

NA sve ovo treba dosta testiranja na neke vode iz nekog razloga oce vishe amino kiselina,na neke manje-pricam prvo ka oatrakcija a onda sve ostalo.Zato je najbolje testiranje i dolaska do sopstvenog znanja.Neki put slucajno otkrijete dobitnu kombinacju a da pojma nemate zbog cega.Pocnete da doradjujete mix i poceli su rezultati da slabe.Otkazujete se od tog mixa i pocinjete nanovo.I ja sam to isto radio dok jedno vreme se nisam osvrnuo unazad na sve beleshke koje sam imo i opet doshao do izvornog mixa i gle eto opet rezultata.Malo sednes promuckash i procitash i dolazish do zakljucaka.

Ovo je sve na prost nacin napisano bez rasfrlanja svakakvih teza i kojekakvih tablica i nadam se da ce neko na kraju shvatiti shta uopshte treba da radi i kako da radi.

Link to comment
Share on other sites

Ma u pravu si 100%, samo nisam siguran za ono: "Koja amino kiselina treba vishe a koja manje i to samo sharan moze reci." Nisam bas siguran da moze reci, cak i kad bi znao da govori ! Zasto !? Pa da li je prosecno ljudsko bice svesno amino-kiselina i ima li moc percepcije da zna da mu je to korisno i zdravo... mislim onako prirodno, intuitivno... ne ako ga tome nauce "znanstveni radnici" !

Ili se to prosecno ljudsko bice ponasa po sistemu ugodnosti... to mu se svidi i ono to uzima ! Nekad pogodi da to sto mu se svidi jeste i zdravo i korisno a nekad bas i ne ali mu je, eto, ipak privlacno !

E sad, mi jes da volimo sarana, ali da ga toliko glorifikujemo, da je on neka "extra-zivuljka" ... mislimmmm... sta bi reko cika Darvin !

S' toga ja ponovo mislim da za sarana, ne mora ono sto je najkorisnije da bude i najprivlacnije !

Link to comment
Share on other sites

Evo neso u vezi tvog posta da malo dodam.Ljetos je bilo takmicenja po prvi put na jezeru dugacko preko 10km i duboko preko 50 metara.Kako su nas prozvali lokalni ribolovci da dodjemo na tu vodu i preslushaju nas u vezi sharana odlucili smo tri ekipe iz mog drushtva da odemo na izazov.Oni pecaju tamo ceo zivot svaki dan.Pricaju kao i ti da divlja voda nece nishta samo kukuruz i valjak.Kako sam bio nekoliko puta na toj vodi unazad godinama tacno sam znao shta treba da radim.Krajni rezultat dve od tri ekipe mog drushtva prvo i drugo mesto.Svi oni koji su pricali da ce da nas preslushaju nisu uhvatili nijednu ribu.RAzlika najveca je bila u tome da smo mi-bar ja koristili spod mix prepun aminokiselinama i atraktora u kukuruz a kao mamac boilu i kukuruz sa aminokiselina odozgo.Po tri ekipe levo od mene i desno od mene nisu imali nikakav udarac Na kraju dva dana nakon takmicenja javlja se predsednik drushtva lokalnog i pita me Shta sam to bacio u vodi jer je sav sharan iz tog dela jezera na moju poziciju i da im otkrijem tajnu.

Mislim da je ovo dovoljan dokaz oko amino kiselina i velikoj divljoj vodi

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma OK sve to stoji ! Svestan sam ja toga bez ikave rezerve ! Samo ovo sto sam ja hteo reci i ovo sto ti kazes nikako nije u koliziji ! Ja sam samo hteo reci da "taj rezultat" koji ste postigli je svakako plod atraktivnosti mamca a svakako ne saranove svesti da mu je eto bas on neophodan, koristan i zdrav !

Da me ne razumes pogresno, nisam ja nikakav "patoloski" zagovornik samo kukuruza i valjka, nego se samo pitam jesi li i ti 100% siguran koja komponenta je tada u tvom mamcu njemu bila najprivlacnija... da li bas ona koja mu je i najkorisnija !

A to sto ste ih potukli "do kolana"... to je jasno ko dan ! Tuko bi Ti njih tu i sa mamcima mnogo manje nutritivne vrednosti, jer bi svaki mamac koji bacis, verovatno, bio atraktivniji od njihovih... tako da... drugi put imaj malo duse ! Spram protivnika primeni i oruzje !

Link to comment
Share on other sites

To je ono shto sam i napiso neznam tocno koja amino kiselina al znam tocno koliko za koju vodu i koje atraktore za isti onaj mamac na koji su oni pecali bez icega.Al sam 100% sigurna za dozu i koje kombinacije jer sam kako sam i napisao pre toga testirao.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...