Jump to content

Komponente za izradu boili


Recommended Posts

Evo da krenemo opširno o potrebnim komponentama za izradu boili. Ovdje če biti zastupljene sve važnije komponente, dodaci bilo u prahu bilo tekući. Od glavnih komponenti do atraktora. Komponente mogu biti od različitih proizvođača da nebi netko krivo shvatio da baš napisane moraju biti dozirane u mix. Svatko ima svoje izvore a oni koji su napisani su moji izvori.

 

Krenut čemo sa glavnim komponentama.

 

Biljna brašna

 

Biljna su brašna dio, veči ili manji, svakoga mixa. Kod osmišljavanja raznih mixeva nalaze se u isto tako raznim ulogama. Pa tako netko upotrebljava biljna brašna samo radi tehničkog dijela izrade boile dok se kod nekoga nalaze kao osnova boile. No bilo da se radi o jednom ili drugom bez njih je nezamisliva izrada naših boili.

Ovo je zaista veliko područje namirnica u koje bi uključili još i brašna koja sami kod kuče napravimo od raznih sjemenki koje spadaju u ptičju hranu.

 

Brašna

 

Očemu se tu točno radi? Što su točno biljna brašna i kakve su nutritivne kvalitete? Što nam znače razne oznake kao Tip 500 ili 400 ? Kakva je razlika između tih oznaka i koja je kvaliteta brašna u raznim meljavama? Puno pitanja o kojima neznamo gotovo ništa nego se jednostavno povodimo iskustvima drugih. Koja brašna za koju namjenu i sl.

Zato krenimo od žitarica!

 

Žitarice opčenito

 

Žitarice dali spremljene u kašu ili samljevene jednostavnom meljavom izvrsne su kvalitete.

Žitarice samljevene složenim meljavama u kojima se odvajaju dijelovi zrna uvelike gube na kvaliteti.

Žitarica u izvornom obliku kao sjeme vrhunski je dar prirode i njezina poruka čovjeku i svim bičima kojima je potrebna izgleda ovako:

 

Ja sam vrlo ponosna, Tebi tisučama godina poklanjam vitalnost, energiju i ljepotu. Usitni me, ali molim Te, uzmi sve što Ti ja pružam. Uzmi me cijelu. Svejedno je ako me želiš, kuhanu, pečenu ili svježu. Pritom moraš uvijek imati na pameti: ja sam, ako me u cjelosti iskoristiš, Tvoj prirodan i uvijek uspješan lijek za sva vremena. Ja sam poklon prirode za Tebe, i sve Tvoje bližnje!

 

ZAJEDNIČKA SVOJSTVA ŽITARICA

Žitarice pripadaju istoj porodici pa imaju vrlo sličnu morfološku građu i biološka svojstva.

Plod žitarica zove se zrno ili pšeno. Plod ječma i riže srastao je sa pljevicama, a plod zobi, prosa i nekih vrsta pšenice obavijen je pljevicama. Pšenica i raž imaju golo zrno.

Zrno žitarica bogato je različitim i vrlo vrijednim kemijskim sastojcima. Narodna medicina kao i danas suvremena medicina preporučuju žitarice kao zdravu hranu, a i za liječenje nekih bolesti. Iako žitarice imaju sličan kemijski sastav ploda postoje određene razlike, pa se prema tome ne razlikuju samo vrste žitarica, nego i unutar vrste na kemijski sastav utječe sorta - hibrid, tlo, klimatski uvjeti i agrotehnika.

U plodu žitarica ima oko 14% vode, surovih proteina od 8-16%, bezdušičnih ekstraktivnih tvari 60 do 85%, masti 2-6%, celuloze 2-11% i mineralnih tvari od 1,5 do 6%. Zrno žitarice sadrži i vitamine, enzime i neke druge kemijske sastojke u manjoj količini.

Voda: u zrnu žitarice vode mora biti manje od 14%. Ako je postotak veći zrno će se kvariti. Što je manji postotak vode u zrnu veća je mogućnost čuvanja svih sastojaka zrna, a manji je utjecaj nepovoljnih vanjskih čimbenika na biološku vrijednost ploda. Ako sjeme žitarica sadrži veoma malo vode, može bez štete podnijeti izuzetno niske temperature, a svijetlost neće izazvati nikakve promjene.

Bjelančevine su vrlo važan sastojak ploda žitarice. Na postotak bjelančevina u zrnu posebno utječu klimatski uvjeti i prehrana dušikom. Pšenica ima najveći sadržaj i najbolju kakvoću bjelančevina.

Bjelančevine su: albumin, globulin, glijadin i glutenin. Globulin, glijadin i glutenin stvaraju ljepak, odnosno povezuju škrobna zrnca. Ako je ljepak slabe kakvoće dobivamo tijesta loše kakvoće.

Masti se uglavnom nalaze u klici. Najviše masti u odnosu na težinu klice ima kukuruz, oko 30-35%, zob oko 25%, proso oko 20%, raž i pšenica oko 13-15%, a najmanje ječam oko 10-12%.

Celuloza je koristan sastojak ploda žitarice, drži se dobrom i zdravom u prehrani ljudi. Pri mljevenju cijelog zrna u brašnu ima veći postotak celuloze i ostalih korisnih hranjivih sastojaka.

Meljavoem cijelog zrna značajno se obogaćuje brašno mineralnim tvarima koje su prijeko potrebne za prehranu. Od mineralnih tvari najviše ima fosfora, kalija, magnezija, kalcija, sumpora, natrija željeza i drugih mineralnih tvari. Meljavom punog zrna, brašno sadrži vitamine E, K, PP, B kompleks, provitamin A.

Zato je vrlo značajno obratiti pažnju na ukupnu vrijednost brašna dobijenog od cjelovitog zrna žitarice jer izdvajanjem samo dijela zrna i to onih bliže sredini zrna ne donosi gotovo ništa drugo osim nekih tehničkih karakteristika. No upotrebom svih dijelova zrna unašamo u naš mamac-boilu elemente koji nam uvelike pomažu kod iskorištenja svih onih nutrijenata na kojima baziramo naš mamac.

No pri tome treba obratiti veliku pozornost da su brašna svježe mljevena jer čim se naruži struktura zrna dolazi do osiromašenja tj. gubljenja vrijednih elemenata. Ako možemo nije loše nabavljati svježe mljevena brašna u večim količinama u samim mlinovima pa ista podjeliti sa zainteresiranima.

 

Tipovi brašna žitarica po oznakama

 

Tip pšeničnih i raženih mlinarskih proizvoda određuje se na temelju sadržaja mineralnih tvari. Označavaju se brojem koji znači količinu minerala u miligramima na 100 grama brašna, preračunato na suhu tvar brašna. Tako poznajemo više tipova brašna: pšenično bijelo (tip 400, 500), pšenično polubijelo (tip 850), pšenično crno (tip 1100, 1600), raženo bijelo (tip 750), raženo polubijelo (tip 950), raženo crno (tip 1250). Također brašna djelimo po starim izrazima pa tako imamo meka i oštra ili krupičasta brašna.

 

 

Pšenica

Punovrijedno,integralno brašno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih bjelančevina. Pšenične posije su bogate neprobavljivim vlaknima, sadrže malo masnoće, ali mnogo vitamina skupine B. U klici može biti i do 12% masnoće. U njoj se nalaze šećeri saharoza i maltoza. Na žalost, najviše se koristi brašno bez ovojnice mekinja i klica što je nutritivno osiromašen proizvod.

Za našu namjenu najviše upotrebljavamo zasigurno najsiromašniji proizvod iz pšenice, pšeničnu krupicu. To ima neke tehničke razloge ali te navike treba mijenjati na način da ipak više nudimo integralne proizvode.

 

Raž

Daje snažan, pun okus, sadrži mnogo minerala, kalija, fosfora, željeza, kalcija i željeza, masti 1,8%, bjelančevina i ugljikohidrata 74%. Vitamin B. Ne sadrži mnogo škroba, neznatna količina glutena. Raž i pšenica nemaju pljevu. Tijesto iz mixa u kojem ima brašna raži dobro su zaglađena.

Raž se još danas može pronači u divljini a njeno je porjeklo iz Turske ili Afganistana.

 

Zob

Žitarica bogata masnim kiselinama, oleinska i linolenska kiselina, kalcijem i mineralima, kalij, željezo, bakar, mangan, cink, bjelančevinama, vitamin B1, vitamini K i H. Sporije se probavlja pa se time osigurava duži izvor energije. Dakle treba paziti na omjere u mixu.

 

Ječam

Dozrijeva prije pšenice. Ugljikohidrati, bjelančevine 11%, masti 1,8%.Minerali kalij, fosfor, magnezij, natrij, sumpor,željezo, mangan, bakar, cink, kobalt, flour, jod, vitamini B kompleksa. Ječam se lako probavlja i kao i ostale žitarice bogat je vitaminima B kompleksa. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Budući da taj vitamin ulazi u strukturu koenzima A koji je zadužen za oslobađanje energije iz ugljikohidrata te igra važnu ulogu u metabolizmu masti, ječam i ima onaj poznati učinak „zagrijavanja“. Šta to znači za naš mamac, nije teško zaključiti. Ili pak kao dio sjemenki u našem partiklu.

 

Proso

Potječe iz Arabije ili Egipta. Vezivno sredstvo umjesto bjelanjaka. Najviše se koristi u Kini i Indiji.

Vrlo bogato željezom, kalij, fosfor, magnezij. Ugljikohidrata 72,9 %, masti 2,9%. Svi vitamini B. Žitarica koja ima izrazito iscjeljujuća svojstva zbog svojeg specifičnog sastava, regenerira crijevnu floru. Tvrda vanjska ovojnica sadrži mnogo neprobavljive celuloze.

Namirnica lužnate reakcije i ako ukupno pogledamo njezin sastav gotovo pa ju nesmijemo izostaviti iz bilo kojeg miksa u bilo kojem obliku. Najstarija žitarica.

 

Kukuruz

Južna Amerika. Poznat i po nazivu "kćer života".

Dobar je u kombinaciji sa mahunarkama.

Bogat vitaminima A i E, fosfor, kalij, magnezij, željezo.Većina masti je u klici od kojih se dobiva ulje. Zrno se sastoji od ovojnice, endosperma i klice.

Žitarica koja je osvojila svijet, a najviše se koristi kao sirovina za stočnu hranu kao i sirovina za industriju. Za sve kombinacije naših mixeva kukuruzna meljava u svim oblicima je više nego poželjna. Tako je zapravo i sve počelo kad su se skuhale prve količine palente, žganaca.

Kukuruzno brašno i krupica prvi su izbor kod koncipiranja svih mixeva.

 

Posebne vrste brašna

 

Pod ovim dijelom u obzir moramo uzeti neka visoko vrijedna brašna koja se dobijaju od prešanih ostataka kod proizvodnje ulja, npr. brašno soje ili brašno bučine pogače i slično.

No isto tako upotrebljavamo neke opče prihvačene namirnice kao mljeveni rogač koji je dio svake primame a i u našim mixevima stvara čuda.

 

Sojino brašno

 

Ostaci kod proizvodnje sojinog ulja, sojina sačma, visoko je kvalitetan proizvod. Radi prisutnosti ostataka cijeloga zrna soje melje se na finu granulaciju i pogled na sastav sojinog brašna toga tipa izgleda ovako:

Proteini 55%

Masti 1,5%

Ugljikohidrati 15%

Sirova vlakna 15%

Prisutnost svih esencijalnih aminokiselina dokazuje naravno da se radi o najkvalitetnijem dodatku takve vrste koji možemo bez ikakvih ograda upotrijebiti do 20ak i više posto u naše mixeve. Fina granulacija lijepo punjava strukturu našeg mixa pa je i iz tehničkih razloga vrlo popularan dodatak. Sa sojinim brašnom ako nije prošlo tostiranje i odmaščivanje može biti problema. Naime kao i u večine mahunarki zrno soje sadrži inhibitore enzima koji blikiraju varenje proteina. Isto se nalazi i u grahu pa naši ljudi odavna znaju da prvu vodu kad grah pruha treba baciti. Tako i sojino brašno samo ako je zrno predhodno prošlo gore navedene termičke obrade je dobra opcija za naš mix.

 

Rižino brašno

 

Riža kao i proso ulazi u rijetke plodove lužnate reakcije. Ona okruglog oblika potječe iz Japana dok duguljasta riža porjeklo vuče iz Indije. Kao kod svih žitarica tako i kod riže vrijedi ona da je cjelovito zrno puno kvalitetnije. No postoji poseban postupak namakanja kod kojega vrijedni elementi iz ovojnice prelaze u zrno, takva se riža zove PARABOILED. Dakle treba kod kupnje obratiti pažnju na tu vrstu. Rižu možemo izmljeti kod kuće.

 

Rogač brašno

 

Rogač cijeli ali i brašno rogača posebne je arome i okusa. Namjena osim u kuhinji mu je što se tiče spravljanja raznih mixeva i pripravaka za ribe kao primame jako velika. U nekim je mixevima kao bird i krem mixu gotovo nezamjenjiva jer jako dobro uopotpunjava okus mixa.

Riba jednostavno odlično reagira na rogač brašno i tu činjenicu treba iskoristiti. Doziranje u mix do 20% zadovoljiti če sve naše potrebe.

 

Bučina pogača-brašno

 

Svim ribičima poznata primama. Njezina namjena kao pogače je sveprisutna. Samljevena u brašno nudi nam jedan nevjerojatan izvor vrijednih elemenata posebno proteina uz koje u idealnoj vezi idu vitamini i minerali. Pošto se radi o proizvodu iz kojega su izvučene masnoče i to one puno vrijedne možemo kombinirati dio pogača brašna i dio bučinih koštica svježe samljevenih.

 

Ptičja hrana, mljevena i prezle

 

Brašna sjemenki koje možemo sami kod kuče spraviti posebna je grupa namirnica koju spominjemo pod brašnima.

U tu grupu ide i mekana ptičja hrana ili kako ju netko naziva biskvitna hrana.

 

Ili kao več spravljena kombinacija za određene ptice ili pak kupovajuču vrste sjemenki na sve moguče i nemoguče strane, kombinacija sjemenki radi svojih posebnosti samljevene u grublje ili finije brašno donosi upotpunjavanje mixa sa vrijednim vlaknima, mastima, te pridonosi poroznosti a ponekad sa nekim sjemenkama i težini boile te hrskavi efekt. Intezivan miris bogatih aroma koje nose u svojim uljima dodatno označava boilu. Pošto svaka sjemenka posebno ima svoju vrijednost najbolje su kombinacije određenih. Samo da spomenem jednu kombinaciju koju u 10 postotnom omjeru stavljam u riblji i krem mix. To su lan, konoplja, crveno proso, niger, konoplja i bučine koštice.

 

Što se pak tiče mekane ptičje hrane iako se ne radi o brašnima vrijedno ju je spomenuti jer takvu hranu ponekad, ako se radi o ptičjoj hrani u suhom obliku, isto znamo mljeti da bi usitnili njenu granulaciju. Tu se ustvari radi o prezlama. U tijeku proizvodnje zamješa se proizvod nalik na kruh u koji mogu iči i jaja te boje. Radi se o sintetičkim bojama, carofil crvena i žuta. Nakon pečenja tj dehidriranja te mljevenja dobijene prezle oplemenjuju se sa svim elementima potrebnima za dobar napredak malih i velikih ptica, slobodnih ili u zatvorenom uzgoju. Izuzetan su ili dodatak a još bolje kao osnova našeg mixa jer se radi o gotovoj smjesi.

 

Zaključak

 

Sve ovo navedeno šaran nikako nemože pronači u svom okruženju osim u posebnim okolnostima ili našim utjecajem. Moč vezanja navedenih brašna kreče se od loših do jako dobrih karakteristika. Jedino što moramo uzeti u obzir da što je vezivna moč brašna veča, kvaliteta što se tiče nutritivnog sastava je manja, pa zato raznim korekcijama drugih namirnicama prioritet bi nam trebao biti što više ubaciti brašna bogata vlaknima i što cjelovitija zrna.

Šaran je izuzetno prilagodljiva životinja i nikako apriori nemožemo izuzeti hranjivu vrijednost biljnih brašna bez obzira što smo, ne svi, uvjerenja da isključivo ako može birati izabire hranu životinjskog porjekla. Zato tu ostavimo barem malu ogradu za sve one koji smatraju da i te namirnice uvelike mogu zadovoljiti našeg ljubimca i stvoriti mu predpostavke da dobro napreduje.

Izvori nabave tih namirnica zaista su široke a i cijene koje nalazimo. Zato je jako dobro udružiti se u manje ili veče skupine zainteresiranih pri nabavki takvih namirnica. Od mlinova preko trgovina večim i manjih pa do strogo specijaliziranih pet shopova možemo sve nabaviti.

Jedino preporuka za sve da sve sjemenke koje možemo kod kuče pretvarati u brašna raznim postupcima je najbolji put i treba se ga držati jer najbolja i najkvalitetnija namirnica je svježe samljeveno zrno.

Puno uspjeha u slaganju mixeva i bistro na ribolovu!

 

 

 

http://s3.postimage.org/xk5x0.jpg

 

http://s3.postimage.org/xk819.jpg

 

http://s3.postimage.org/xkd0r.jpg

 

http://s3.postimage.org/xkpu9.jpg

 

http://s3.postimage.org/xkLWr.jpg

 

http://s3.postimage.org/xleS9.jpg

 

http://s3.postimage.org/xm4f9.jpg

 

http://s3.postimage.org/xmtbA.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Brašna životinjskog porjekla .

 

Osnovna brašna za mix

 

Brašna animalnog porjekla

 

Bilo da im je svrha čisto tehničke prirode stvari tj. da bi držala na okupu komponente našeg mixa ili kao osnova ili nosioci hranjivih elemenata brašna su najvažniji dio svakog mixa. S njima je sve počelo i sa prvim žgancem.

Isprva je bilo vrlo lako izabrati brašno za boilu jer se radilo večinom o kukuruznom brašnu i krupici sa dodatkom malo mlijeka i to je bilo dovoljno. Naravno danas je stvar sasvim drugačija i tajna svih dobrih boili je njihov glavni sastojak a to su visokokvalitetna brašna.

U ovom osvrtu upoznat čemo one najvažnije bez kojih je nemoguče koncipirati bilo koji kvalitetan mix koji če raditi na duge staze, radi se o brašnima animalnog porjekla. Dotaknuti čemu i posebnu grupa proizvoda velike topivosti ali i vrijednosti razne prahove koje poznajemo kao mlijeko za teliče, jaja u prahu, eegalbumin i ostali.

 

Brašna animalnog porjekla

 

Tu su na prvom mjestu riblja brašna, mesna brašna, brašna sitnih životinja i planktona . U tu skupinu koju čemo pokušati malo bolje približiti također spadaju i ova gore navedena posebna grupa proizvoda koja je po granulaciji ipak nešto finija od brašna i zovemo ju proizvodi u prahu.

Velika skupina brašna u kojoj se nije problem izgubiti. Svaka od njih ima određenu nutritivnu vrijednost, atraktivnost, tehničku karakteristiku , pa samim time imamo i dovoljno mogučnosti da pogriješimo sa nekima.

Prije nego ih idemo po redu pojasniti dobro bi bilo na kratko se osvrnuti zašto su ona tako bitna, i zašto su nekima jedina preokupacija u sastavljanju mixa, i na kraju zašto su ti isti u potpunosti u pravu.

Najvažniji razlog je njihova nutritivna vrijednost tj. aminokiselincki sastav posebno. Aminokiselina a posebno ona esencijalna koju šaran mora uzeti s hranom jer ju nemože sam u organizmu proizvesti glavna mu je preokupacija u potrazi za hranom. Njegov instikt nepogrešivo ga dovodi do tih izvora tvari. Sve namirnice iz ove grupe prebogate su tim elementima pa su zato u pravu oni koji isključivo naginju stvaranju boili na bazi ovih brašana.

Pogotovo ako se uzme u obzir da laganom termičkom obradom gdje ne uništavamo protein nego on samo postaje lakše probavljiv razlog je više da takvi mamci su napravili pravi bum i napredak ribe na večini voda. To je ponekad „predobra“ hrana i šaran napreduje neshvatljivom brzinom.

Zato konačno spomenimo glavna animalna brašna. Početak je rezerviran za riblja brašna.

 

LT i ostala riblja brašna riblja brašna

 

Na prvom mjestu s razlogom. Radi posebne tehnologije proizvodnje gdje se sačuva velika količina vrijednih elemenata sva brašna sa oznakom LT sigurno su najbolji izbor za najkvalitetniji mamac.

Evo samo za usporedbu aminokiselinski profil LT brašna(esencijalne aminokiseline)

Arg-11,8 His-5,4 Ile-10,4 Leu-18,4 Lyz 17,2 Met-6,8 Phe-8,5 Thr-8,6 Val-12,7

 

Odma do ovog profila stavit ču profil standarnog brašna za usporedbu

Arg-4,6 His-1,7 Ile-2,8 Leu-2,8 Lys-4,3 Met-1,6 Phe-2,3 Thr-2,6 Val-2,7

 

Teško je neprimjetiti drastičnu razliku u profilu. Tu razliku primjetit če i riba vrlo brzo a ta kvaliteta odrazit če se na njen napredak jako dobro. Brašno LT je svjetlo smeđe boje. U največem broju slučajeva proizvodi se o haringe.

 

Haringa riblje brašno

 

Drugo po redu visoko kvalitetno brašno kojem je osnova kao što i sam naziv kaže riba haringa ali isto tako i capelin i jedna vršta pišmolja. Baš te dvije dodatne vrste označavaju to brašno jer su relativno malog sastava masnoča u sebi pa tako ukupna količina ulja u tome brašnu jedva prelazi 8%. Također se proizvodi srednje hladnom tehnologijom i kako sadrži značajnu količinu riba capelin(porodica gavuna) kojoj je glavna hrana krill i enzimske supstance u njemu pridonose lakoj probavljivosti boile izrađene na toj bazi. Brašno je svjetlo kremaste boje-karamel.

 

Sardina inčun brašno je brašno plave ribe. S jedne strane brašne od večinom bijele ribe izuzetne su proteinske kvalitete dok s druge strane brašna plave ribe nose uz također zadovoljavajuči profil aminokiselina i visokovrijedne masnoče koje nemožemo u tim količinama nači u niti jednom drugom produktu. Oštar miris ribe koji odašilje nešto je što je naš šaran jako dobro zapamtio i to mu je neodoljiv znak da je u blizini hrana. Ovo je brašno tamno smeđe boje, pravo brašno plave ribe.

 

Predigestirana brašna

 

To je nešto novo u našim mamcima. Radi se o brašnima koja su prošla tretiranjem enzimima dio razgradnje i kao takva sada su daleko probavljivija i topljivija od svih drugih brašna. Njihova je topivost radi narušavanja strukture proteina je nevjerojatna pa tako je od ukupnih proteina u tom proizvodu njih 80% topivo. Strašan signal. Strašan podatak. Podatak koji baca u vodu 30 godišnju tezu o krupicama i biljnim brašnima kao glavnim nosiocima signala koji se dešava brzim otapanjem ugljikohidrata tj. rastavljanja na jednostavne i složene šečere koji takvim tragom privlače ribu. Ovaj signal koji je i što se tiče tehničke strane puno veči(80%) ali što se tiče prirodnog signala-aminokiseline daju puno jače i bolje rezultate. Njegovu topivost kao dobru stranau također također treba uzeti u obzir pa ne bazirati kompletnu nutritivnu vrijednost neke boile na toj namirnici jer se ona jednostavno brzo topi i privlači šarana ali i tim topljenjem nestaje dakle ribi ne ostaje puno. Trebamo ga isključivo koristiti kao signal ribi ili kao brzu boilu na vodama gdje je reakcija riba trenutna.

 

Ako probamo povezati sad ovu skupinu brašna dolazimo do zaključka da svaka imaju neku svoju izvrsnost i naidealniji način je njihova potpuna primjena u kombinaciji. Glavni nosioci kvalitete što se proteina tiče če nam biti LT brašno i Haringa, glavni kvalitet što se tiče ukusne arome i vrhunskih ulja sardina inčun i glavni nosioci poboljšanja brzine ulova i najboljeg signala predigestirano brašno.

Dakle svi skupa daju ono pravo a sami moramo nači njihov omjer ovisno o situaciji u kojoj se nalazimo ili zbog ribolova ili jednostavno nabavke istih.

 

Mesna brašna

 

Mesna su brašna ušla u naš dio što se tiče izrade boili dublje u trenutku kad se tražilo nešto još više. Nešto idealno. Nešto što bi bilo različito od svega dosadašnjeg što je šaran več probao pa se htjela napraviti boila animalnog porjekla ali bez prisustva niti jednog ribljeg brašna. Naravno zanimljiv put i na njemu imamo prizvode koji nam tu mogu pomoči. Bez obzira što je nutritivni profil mesnih brašna nešto drugačiji ona su također hranjiva sa još večim prisustvom minerala. U toj grupi čemo naglasiti goveđe mesno brašno koje je gotovo nemoguče nabaviti od pojave famozne bolesti kravljeg ludila, mesno brašno peradi, jetreno brašno, i mala podgrupa krvno brašno.

Dakle uzmimo trenutačna stanja na top vodoma posebice. Koliko god mi mislili kako smo raznim aromama ne samo privukli šarana nego možda i prikrili ponegdje namirnicu koja je u gotovo večini boila-riblje brašno, riba jednostavno lako razaznaje signal kraj bilo koje arome koju mu nudimo. Ako u određenom duljem vremenskom periodu kroz nekoliko sezona upornog guranja jednog te istog elementa ponudimo nešto slično što se tiče nutritivne vrijednosti možemo postiči odlične rezultate zbog same različitosti boile. Naravno, različite po animalnim elementima mixa u njoj.

Osim mesnih brašna mišiča najvažniju ulogu u mixu odrađuju brašna iznutrica i dehidrirana krv.

Tu na prvome mjestu dakako dolazi jetreno brašno koje ćemo dotaknuti pod praškastim atraktorima ali ovo je produkt ne tolike finoče i ekstrakcije pa je zato pogodan kao jedan od nositelja mixa uz mesno brašno i dehiriranu krv.

Najvažnije karakteristike jetrenog brašna je sastav. Teško da čemo pogriješiti bilo kojim jetrenim brašnom, od bilo koje životinje jer svaka ima neku posebnost a samo da spomenem neke.

Npr, najviše željeza ima svinjska jetra

-najviše proteina janječa i pileča jetra

-najviše vitamina A (retinol) janječa

- sve vrste imaju sve esencijalne aminokiseline potrebne šaranu

Nije zato to brašno sigurno najcjenjenije kod pravih znalaca u izradi mixeva i za boile a i za još neke vrste mamaca. Jedini je problem nabava istoga i njegova cijena. Naravno uopče brašna animalnog porjekla podložna su posebnim propisima kod uvoza tako da su neka od njih gotovo pa exkluziva u nekim gotovim boilama.

Na kraju balade o mesnim brašnima nam je ostalo krvno brašno.

Brašno velike proteinske vrijednosti i super fine granulacije koje izuzetno dobro veže ustvari stvrdnjava mix i daje mu neodoljiv signal. U kombinaciji svim gore navedenim mesnim i ribljim brašnima daje izuzetne rezultate. Da na kraju nebi ispali da se piše o nekim fikcijama pošto je poznato da je u Hrvatsku zabranjen uvoz takvih proizvoda od goveda-ovaca-koza svih dobnih skupina u tu grupu ne ulazi perad pa su se baš iz toga neki proizvođači tih proizvoda opredjelili za tu grupu životinja. Dakle nije problem nabaviti mesno ili krvno brašno purana naprimjer.

 

Posebna brašna animalnog porjekla

 

Mlijeka u prahu ili za ljudsku upotrebu ili pak dohranu raznih životinja kao npr teliča, koza,janjadi i sl. Našla su veliku primjenu i kod nas u izradi boile. Ako malo bolje pogledamo sastav istih za vidjeti je da obiluju svim važnim elementima za razvoj određene životinje pa i nije čudo da je i šaran u tome vidio nekakvu korist pa vrlo rado uzima mamce spravljene s njima. No nije samo nutritivna strana priče kod tih brašna največa odlika več i sama topivost koja je ponekad odlučujuča. Teško bi sve skupa završili a da ne spomenemo barem dehidrirana jaja ili kao zajedno ili odvojena na žumanjak i bjelanjak . Jedan od proizvoda koji pa makar i u obliku koje žlice u naš mix donosi puno toga i sa tehničke i naravno nutritivne strane. Nakon zavržetka svakog mixa uzmem vrečicu sa dehidriranim jajima i dodatno „oplemenim“ svoju mješavinu s tim finim brašnom.

 

Sljedeća grupa dodata u brašnastom obliku su ona koja našem mixu daju glavnu notu. Atraktori, ekstrakti bez kojih naša boila nije toliko zanimljiva da ne kažem i kvalitetna. Radi se u velikoj većini o prirodnim dodacima tako da njihova primjena večinom i nije ograničena.

 

 

 

http://s2.postimage.org/1auzg9.jpg

 

http://s2.postimage.org/1auGKA.jpg

 

http://s2.postimage.org/1auQJ9.jpg

 

http://s2.postimage.org/1av7b9.jpg

 

http://s2.postimage.org/1avh9J.jpg

 

http://s2.postimage.org/1avoE9.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Žac, odličan post (kao i inače)!

 

Možeš li dati mišljenje na sljedeće dileme odnosno pitanja:

 

1) Dilema "brašno ili krupica"

Kako ti vidiš odabir između biljnog brašna i krušice u koncepciji određenih tipova mix-a (fish, bid,..), uzimajući u obzir tehnički dio, topivost i slične karakeristike?

 

2) Dilema "Kukuruzna ili pšenična krupica (griz)"

Možeš li reći svoje mišljenje kada u koncepciji mix-a odabrati kukuruznu a kada pšeničnu krupicu?

 

3) Žitne klice

Koje je tvoje mišljenje oko upotrebe žitnih odnosno pšeničnih klica?

Komplementarnost s brašnima i krupicom u koncepciji mix-a?

 

4) Dilema "Hemp ili Salmon oil" i sl

Kako ti vidiš odabir između kunopljinog i salmon ulja u pojedinim tipovima mix-a (brzi/kampanja, bird/fish,...)?

 

Hvala

 

Grga

Link to comment
Share on other sites

Žac, odličan post (kao i inače)!

 

Možeš li dati mišljenje na sljedeće dileme odnosno pitanja:

 

1) Dilema "brašno ili krupica"

Kako ti vidiš odabir između biljnog brašna i krušice u koncepciji određenih tipova mix-a (fish, bid,..), uzimajući u obzir tehnički dio, topivost i slične karakeristike?

 

2) Dilema "Kukuruzna ili pšenična krupica (griz)"

Možeš li reći svoje mišljenje kada u koncepciji mix-a odabrati kukuruznu a kada pšeničnu krupicu?

 

3) Žitne klice

Koje je tvoje mišljenje oko upotrebe žitnih odnosno pšeničnih klica?

Komplementarnost s brašnima i krupicom u koncepciji mix-a?

 

4) Dilema "Hemp ili Salmon oil" i sl

Kako ti vidiš odabir između kunopljinog i salmon ulja u pojedinim tipovima mix-a (brzi/kampanja, bird/fish,...)?

 

Hvala

 

Grga

 

1. Krupice kao namirnice imaju najlošiju vrijednost u našem mixu. Kombinacija nutritivnih elemenata je u krupica izuzetno loša sa time naravno i probavljivost. Pšenićna krupica je u svakome mixu gdje se pojavlju ili medij za prenošenje atraktivnih elementa(aroma, atraktora, ulja). Iako se kuhanjem uvelike poboljšava njena probavljivost naše je kuhanje prekratko. S druge strane kukuruzna tj. instant krupica-griz je napravljena od parenog zrna kukuruza pa je samim time več poboljšano njezino iskorištenje plus još jedna naša obrada. Sve to skupa poboljšavamo odmaranjem tijesta prije izrade boili.

Dakle velika je uloga takvih dodataka posebno što se tiče tehničkih svojstava. Integralna brašna zbog sasvim drugog sastava i meljave su druga priča. Kod njih se može preporučiti doziranje u fish mixeve radi boljeg iskorištenja proteina iz životinjskih brašna.

 

3. Klice su namirnica za sebe. Klica kao rezervoar velike energije posebna je priča. Kombinacija nutritivnih sastojaka joj je izuzetan i odlično probavljiv. No nije to samo njihova odlika. Posebnost im je što potpomažu iskorištenje i drugih sličnih elemenata u okruženju hrane. Tako da je svojevrstan aktivator probave , na svoj način diže razinu iskorištenja hranjivih elemenata koji su ponuđeni.

Vijek trajanja im je kratak i treba paziti na rok trajanja. One pržene nisu na razini sirovih. Postoje i ražene, zobene klice.

Najidealnije vrijeme za koristiti ih je hladnije doba godine, na ribolovima sa niskom temperaturom vode do 10% u mix. Naroćito onaj sa brašnima životinjskog porjekla.

 

4. Moj je odabir salmon oil. Najbolji profil asencijalnih masnih kiselina. Šaran ima posebno izraženu potrebu za takvim m.k naročito onim nezasičenim pa je to ulje prava blagodat za njega. Konopljino ulje ima posebnu popularnost među šaranašima ali isto tako i vrijednost. Po mome mišljenju za šarana ne tako vrijednu kao salmon oil.

Salmon oil u mixevima sa životinjskim proteinima-fish mixevi, nema samo svojevrsnu logičnu notu nego je i tu zbog svojih masnih kiselina koje su neophodne u metabolizmu probave ali isto tako i u onome dijelu koji zovemo atrakcija. Jer sličnih po sastavu ulja imamo i u ribljim brašnima i to od 8 do 11% kako u kojim.

Što se tiče atrakcije pojedinog ulja. Ono konopljino se obično totalno povezuje s atraktivnošću zrna konoplje. To je daleko jedno od drugoga. Najveća odlika konoplje je nakon određene reakcije ribe na ulje iz nje uglavnom njezin izgled, tako da ulje ne može preuzeti sve odlike atrakcije konoplje. . Zbog toga riba na nju tako reagira jer ju i ponašanjem u ustima a i izgledom neodoljivo podsječa na prirodnu hranu pužiče:

 

http://s4.postimage.org/TAWSi.jpg

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evo malo o pšenici i klicama sa jedne stranice.

 

Danas je zasigurno najvažnija žitarica na svijetu, jer se od njezinog brašna po cijelom svijetu danas peče stotine vrsta raznih vrsta kruha i peciva.

 

Što je to što pšenicu postavlja na vrh piramide relativno malog broja žitarica?

To je prije svega biokemijski sastav i prehrambena vrijednost pšeničnog zrna.

 

Pšenično zrno sastoji se od 3 glavna djela:

- Omotača (mekinje)

- Endosperma

- Klice

Ova tri glavna dijela zrna razlikuju se po svom kemijskom i mineralnom sastavu.

 

- Omotač - Mekinje nastaju prosijavanjem brašna , bogate su vitaminima i mineralnim stvarima osobiti vitaminima grupe B.

 

- Endosperm - Unutrašnji dio zrna sadržava najviše bjelančevina i ugljikohidrata. Na ugljikohidrate otpada 3 ukupne težine zrna, od čega je najviše škroba (90%).

 

- Klice - sadržavaju šećer, saharozu i maltozu, gotovu svu mast i najveći dio vitamina. U klici nema škroba.

 

Cijelo zrno pšenice ima 10,2 % bjelančevina, 70,7 % ugljikohidrata i oko 2% masti Energetska vrijednost 100 g zrna pšenice iznosi 342 Kcal. Mineralnih sastojaka ima ukupno 1,7 % od čega je najviše fosfora (oko 50 %) te kalija ( 25 – 30 %), a ostatak otpada na magnezij, kalcij, željezo i druge elemente. Pšenica je jedina žitarica u kojoj ima karotena (provitamina A). Od vitamina topivih u vodi ima gotovo sve vitamine grupe B, a od onih topivih u mastima ima vitamine E, D i K.

 

Kao što smo već naveli, koncentracija biokemijskih tvari u pojedinim dijelovima pšeničnog zrna je različita pa je i njihova prehrambena vrijednost različita. Zato je razumljiva preporuka mnogih znanstvenika, nutricionista koje se bave problemima prehrane, da se prirodni sastojci pšenice optimalno iskorištavaju samo upotrebom cijelog zrna.

Ako se vrednuje samo s kulinarskog i gastronomskog gledišta (zanemarujući potpuno biološku vrijednost proizvoda) dolazi do poraznih rezultata. Odstranjuje se naime ono što je najvrednije: omotač, mekinje, pa čak i klica, a usitnjava i izbjeljuje ono što ima najmanju ili nikakvu vrijednost, ali je gastronomski atraktivno.

 

 

KLICE:

Kao što smo već naveli, osim vanjskog dijela (omotača) i unutrašnjeg dijela (endosperma) dakle zrno svake žitarice je sastavljeno i od klice.

Klica je izvor života i reprodukcije, u njoj su koncentrirani svi najvažniji sastojci zrna (bjelančevine, masti, vitamini). U procesu klijanja, kad zrno izložimo određenoj vlazi i toplini, pokrenu se životni procesi. Ustanovljeno je, da zrno u početnom stupnju klijanja sadržava mnogo više vitamina nego dok miruje. Stvara se vitamin C kojega klice pojedinih biljaka u stanju mirovanja uopće nemaju.

Klice žitarica i grahorica ubrajaju se u najbogatiju hranu za stanice ljudskog organizma. Pšenične klice predstavljaju za čovjeka izvor energije, bogate su vitaminima grupe B, vitaminom E (vitamin plodnosti) te karotenom (provitamin A).

 

Prehrambena vrijednost konopljinog ulja na 100g:

 

energetska vrijednost => 880Kcal / 3682KJ

Proteini => 1,0g

Ugljikohidrati => 5,0g

Masti => 94,0g

od toga zasičenih => 10%

od toga mononezasičenih => 15%

od toga polinezasičenih => 75%

od polinezasičenih kiselina:

linolna kiselina (Omega6) => 52%

linolenska kiselina (Omega3) => 20%

gamalinolenska kiselina (GLA) => 3%

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Uffffff to se zove odgovor jeli tako Grga..svaka čast Žac!! :clap:

Oduvijek mi je bio gušt čitati tvoje postove na forumima i tektove u časopisima...puno toga sam naučio od tebe i nikada ti nije bilo teško odgovoriti ni na bilo koje pitanje!

 

Još kad bi objasnio kako se radi stara k....?!! :D :D

Mogu predpostaviti koji će biti odgovor :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

Uffffff to se zove odgovor jeli tako Grga..svaka čast Žac!! :clap:

Oduvijek mi je bio gušt čitati tvije postove na forumima i tektove u časopisima...puno toga sam naučio od tebe i nikada ti nije bilo teško odgovoriti ni na bilo koje pitanje!

 

Još kad bi objasnio kako se radi stara k....?!! :D :D

Mogu predpostaviti koji će biti odgovor :D :D :D

 

Bila buka pa nisam čuo pitanje :D šala!

"Old bich" je nešto za što jedino mogu reći da je malo čudo. Sve što je na polju izrade mamaca je na neki način objašnjivo i logično ponekad. Neke stvari ponekad rade začuđujuće, svugdje, i konstantno. U pisanju sam knjge gdje bi bilo sve o boili i šaranu na jednome mjestu, moja je želja baš sve da bi tamo bilo. Jednostavno po samoj logici tamo se onda mora naći i "Old Bich" boila :D

Link to comment
Share on other sites

Nekoliko puta sam probao ali jednostavno nikako da mi se stvrdne i napravi kora oko boile :cry: !!Stavljao sam želatinu i druge stvari ali neće..

Nemoraš mi reči cijeli postupak :) samo me uputi na pravi put :D ....može i na pp :D

Link to comment
Share on other sites

:D ima par smjerova pod tim imenom. Jedan je ovaj koji ti pitaš. Znači lovni mamac. Stvar je, to ču ti samo sada reči, u postupku. Znači to traje i slaže se sloj po sloj. Eto :D objasnio sam ti zašto nebi sada više.

Inače obrati naravno pažnju i na stabilnost mamca na kvarenje, i obrati pažnju kako se tope pojedina brašna koja želiš gore. ;)

Link to comment
Share on other sites

A šta misliš kako se ponašaju sve te lako topive, lako probavljive stvari u uvjetima neke posudice? Kvare se isti čas. Ovo je zadnje, u pokoji sloj ubaciš mljevene u prah soli. S njom dobijaš puno, ne samo stabilnost na kvarenje. Tu su neke ionske cake :D

Dosta više :D

Link to comment
Share on other sites

A šta misliš kako se ponašaju sve te lako topive, lako probavljive stvari u uvjetima neke posudice? Kvare se isti čas. Ovo je zadnje, u pokoji sloj ubaciš mljevene u prah soli. S njom dobijaš puno, ne samo stabilnost na kvarenje. Tu su neke ionske cake :D

Dosta više :D

Ako moze, iako si rekao : " ............Ovo je zadnje ............" pitanje .

Oce li nam so pokvariti ph faktor ... generalno ... ?

Link to comment
Share on other sites

A šta misliš kako se ponašaju sve te lako topive, lako probavljive stvari u uvjetima neke posudice? Kvare se isti čas. Ovo je zadnje, u pokoji sloj ubaciš mljevene u prah soli. S njom dobijaš puno, ne samo stabilnost na kvarenje. Tu su neke ionske cake :D

Dosta više :D

Ako moze, iako si rekao : " ............Ovo je zadnje ............" pitanje .

Oce li nam so pokvariti ph faktor ... generalno ... ?

 

Apsolutno ne!

Link to comment
Share on other sites

A šta misliš kako se ponašaju sve te lako topive, lako probavljive stvari u uvjetima neke posudice? Kvare se isti čas. Ovo je zadnje, u pokoji sloj ubaciš mljevene u prah soli. S njom dobijaš puno, ne samo stabilnost na kvarenje. Tu su neke ionske cake :D

Dosta više :D

 

Hvaaaaala Žac!!!

Sutra se bacam na posao pa se čujemo :ugeek: hvala

Link to comment
Share on other sites

Ima moore jedan proizvod po imenu squid liver, znači nešto slično. Atraktivnu puder sa snažnim mirisom. Kombinacija je idealna što se tiče atrakcije takvog praha. Doziranje kod toga proizvoda prepuručaju oprezno zbog snažnog okusa. Idealan za tasrere i dipove-umake(suhe).

Točno doziranje ovisi o kojoj se čistoči radi.

Brašno powder ili extrakt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Masti se uglavnom nalaze u klici. Najviše masti u odnosu na težinu klice ima kukuruz, oko 30-35%, zob oko 25%, proso oko 20%, raž i pšenica oko 13-15%, a najmanje ječam oko 10-12%.

 

Ne znam odakle si skidao ove podatke, ja za kukuruz (klice) imam 20% masti, za zob 8%, za proso omo 5%, raž oko 11% te za pšenicu 6.9% po Hrvatskim tablicama. Ako si referirao na težinu klice onda je verovatno i korektno, ne znam. Ja uvek kao i nauka o ishrani polazim od 100 grama jestive jedinice.

 

Šaran je izuzetno prilagodljiva životinja i nikako apriori nemožemo izuzeti hranjivu vrijednost biljnih brašna bez obzira što smo, ne svi, uvjerenja da isključivo ako može birati izabire hranu životinjskog porjekla. Zato tu ostavimo barem malu ogradu za sve one koji smatraju da i te namirnice uvelike mogu zadovoljiti našeg ljubimca i stvoriti mu predpostavke da dobro napreduje.

 

On izabere uvek prvo biljna brašna, ona imaju najbolju ISTANT REAKCIJU. Potrebno mu je od 10-30 minuta da ustanovi da li mu to što jede donosi dovoljno korisnog učinka (naučno dokazano). Sastojke životinjskog porekla prihvata tek posle jednog dužeg perioda prihrane, nije logično ali je ISTINITO.

Prije nego ih idemo po redu pojasniti dobro bi bilo na kratko se osvrnuti zašto su ona tako bitna, i zašto su nekima jedina preokupacija u sastavljanju mixa, i na kraju zašto su ti isti u potpunosti u pravu.

 

Nema ništa lošeg pri upotrebi kvalitetnih i svežih ribljih brašana. Ko od nas ima vremena da 200 dana u godini visi na vodi? Za kratke izlaze i brzu istant reakciju nam ona ne donose optimalne rezultate, optinalne rezultate nam donese ugljeni hidrati…

 

Drugo po redu visoko kvalitetno brašno kojem je osnova kao što i sam naziv kaže riba haringa ali isto tako i capelin i jedna vršta pišmolja. Baš te dvije dodatne vrste označavaju to brašno jer su relativno malog sastava masnoča u sebi pa tako ukupna količina ulja u tome brašnu jedva prelazi 8%.

 

Capelin je jedna vrsta haringe, ona ima 11% masti, haringa iz danske 12.3%.

 

Sardina inčun brašno je brašno plave ribe. S jedne strane brašne od večinom bijele ribe izuzetne su proteinske kvalitete dok s druge strane brašna plave ribe nose uz također zadovoljavajuči profil aminokiselina i visokovrijedne masnoče koje nemožemo u tim količinama nači u niti jednom drugom produktu. Oštar miris ribe koji odašilje nešto je što je naš šaran jako dobro zapamtio i to mu je neodoljiv znak da je u blizini hrana. Ovo je brašno tamno smeđe boje, pravo brašno plave ribe.

 

Krajni rezultat ribljeg brašna mora imati boju ribe od kojeg je napravljeno. Većina riba u morima ima srebrenasto-sivu boju. Ponekad i jednu zelenu nijansu preko te boje. Koliko tamno-braon riba pliva po našim morima? Malo, zar ne? I pored toga se prodaju brda tamno braon ribljeg brašna. To brašno je jednostvano pregorelo i ono ima loš kvalitet.

 

Predigestirana brašna

 

Podatak koji baca u vodu 30 godišnju tezu o krupicama i biljnim brašnima kao glavnim nosiocima signala koji se dešava brzim otapanjem ugljikohidrata tj. rastavljanja na jednostavne i složene šečere koji takvim tragom privlače ribu.

 

To još uvek ostaje, ništa se tu nije promenilo. Inače, nema ništa loše u upotrebi tih brašana, ni ona nisu u stanju da pobiju istant reakciju kukuruza, ječma, zobi, raži i tako dalje.

 

Na kraju balade o mesnim brašnima nam je ostalo krvno brašno.

Brašno velike proteinske vrijednosti i super fine granulacije koje izuzetno dobro veže ustvari stvrdnjava mix i daje mu neodoljiv signal. U kombinaciji svim gore navedenim mesnim i ribljim brašnima daje izuzetne rezultate.

 

Da li ovde misliš na standardno brašno od krvi ili krvnu plazmu u prahu?

Link to comment
Share on other sites

Masti se uglavnom nalaze u klici. Najviše masti u odnosu na težinu klice ima kukuruz, oko 30-35%, zob oko 25%, proso oko 20%, raž i pšenica oko 13-15%, a najmanje ječam oko 10-12%.

 

Ne znam odakle si skidao ove podatke, ja za kukuruz (klice) imam 20% masti, za zob 8%, za proso omo 5%, raž oko 11% te za pšenicu 6.9% po Hrvatskim tablicama. Ako si referirao na težinu klice onda je verovatno i korektno, ne znam. Ja uvek kao i nauka o ishrani polazim od 100 grama jestive jedinice.

Mislim da piše sasvim jasno.

 

 

 

aran je izuzetno prilagodljiva životinja i nikako apriori nemožemo izuzeti hranjivu vrijednost biljnih brašna bez obzira što smo, ne svi, uvjerenja da isključivo ako može birati izabire hranu životinjskog porjekla. Zato tu ostavimo barem malu ogradu za sve one koji smatraju da i te namirnice uvelike mogu zadovoljiti našeg ljubimca i stvoriti mu predpostavke da dobro napreduje.

 

On izabere uvek prvo biljna brašna, ona imaju najbolju ISTANT REAKCIJU. Potrebno mu je od 10-30 minuta da ustanovi da li mu to što jede donosi dovoljno korisnog učinka (naučno dokazano). Sastojke životinjskog porekla prihvata tek posle jednog dužeg perioda prihrane, nije logično ali je ISTINITO.

Prije nego ih idemo po redu pojasniti dobro bi bilo na kratko se osvrnuti zašto su ona tako bitna, i zašto su nekima jedina preokupacija u sastavljanju mixa, i na kraju zašto su ti isti u potpunosti u pravu.

 

Nema ništa lošeg pri upotrebi kvalitetnih i svežih ribljih brašana. Ko od nas ima vremena da 200 dana u godini visi na vodi? Za kratke izlaze i brzu istant reakciju nam ona ne donose optimalne rezultate, optinalne rezultate nam donese ugljeni hidrati…

Totalno netočno, on uvijek uzme i reagira na signal hrane. Osim u slučaju aroma kad prevlada ponekad i radoznalost. U slučaju signala koji šalje namirnica životinjskog porjekla on je daleko prihvatljiviji. Naravno tome u prilog govore i rezultati ribolova.

 

 

 

 

Drugo po redu visoko kvalitetno brašno kojem je osnova kao što i sam naziv kaže riba haringa ali isto tako i capelin i jedna vršta pišmolja. Baš te dvije dodatne vrste označavaju to brašno jer su relativno malog sastava masnoča u sebi pa tako ukupna količina ulja u tome brašnu jedva prelazi 8%.

 

Capelin je jedna vrsta haringe, ona ima 11% masti, haringa iz danske 12.3%.

Znam da je jako teško prihvatiti činjenicu o tako niskom postotku masnoća ali baš kombinacija koju sam spomenuto daje takav omjer. Može se izvrtati ovako ili onako ali to je tako.

 

 

 

Sardina inčun brašno je brašno plave ribe. S jedne strane brašne od večinom bijele ribe izuzetne su proteinske kvalitete dok s druge strane brašna plave ribe nose uz također zadovoljavajuči profil aminokiselina i visokovrijedne masnoče koje nemožemo u tim količinama nači u niti jednom drugom produktu. Oštar miris ribe koji odašilje nešto je što je naš šaran jako dobro zapamtio i to mu je neodoljiv znak da je u blizini hrana. Ovo je brašno tamno smeđe boje, pravo brašno plave ribe.

 

Krajni rezultat ribljeg brašna mora imati boju ribe od kojeg je napravljeno. Većina riba u morima ima srebrenasto-sivu boju. Ponekad i jednu zelenu nijansu preko te boje. Koliko tamno-braon riba pliva po našim morima? Malo, zar ne? I pored toga se prodaju brda tamno braon ribljeg brašna. To brašno je jednostvano pregorelo i ono ima loš kvalitet.

Svako riblje brašno ima iza sebe specifikaciju. Ona odlučuje o kvaliteti proizvoda. Učešču nusprodukata u brašnima kao što su škrge i ostalo. Kakve je boje krv kad se zgruša možemo raspravljati. Ako se radi o sitnoj ribi normalno je da u sastavu takvoga brašna ima i puno iznutrica što i nije loše a boja se zato uvelike mijenja. No to je podatak koji je očito promakao u prepisivanju.

 

 

 

odatak koji baca u vodu 30 godišnju tezu o krupicama i biljnim brašnima kao glavnim nosiocima signala koji se dešava brzim otapanjem ugljikohidrata tj. rastavljanja na jednostavne i složene šečere koji takvim tragom privlače ribu.[/b]

 

To još uvek ostaje, ništa se tu nije promenilo. Inače, nema ništa loše u upotrebi tih brašana, ni ona nisu u stanju da pobiju istant reakciju kukuruza, ječma, zobi, raži i tako dalje.

Oprosti, nedjelja je, ali zaista nisam siguran da ovo sve nije bez vraga. bez komentara.

 

 

Na kraju balade o mesnim brašnima nam je ostalo krvno brašno.

Brašno velike proteinske vrijednosti i super fine granulacije koje izuzetno dobro veže ustvari stvrdnjava mix i daje mu neodoljiv signal. U kombinaciji svim gore navedenim mesnim i ribljim brašnima daje izuzetne rezultate.

 

Da li ovde misliš na standardno brašno od krvi ili krvnu plazmu u prahu?

Potpuno sam bio jasan.

 

 

 

Evo, odma sam ti odgovorio tak da imaš opet puni tjedan za sastavljanje pitanja.Napisao sam velikim slovima da nešto ne promakne. Ovo su ti moji izvori. Ja lovim na te namirnice, toga sastava i sa tom primjenom. Ove instant reakcije sam isprobao prije 25 godina i ostale su mi u sječanju. Prošlo vrijeme, i rado se ga sječam. Ove sad komponente nose pak nešto sasvim drugo, ribi puno jače i prihvatljivije zato su i reakcije na te komponente puno jače i dugotrajnije. Sve ovo drugo sa raži i šta sve nije tu navedeno zovemo "suhi petak".

Svi koji su bili u JNA dobro znaju što je suhi petak.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...