Jump to content

Atraktori, dodaci u praškastom obliku


Recommended Posts

Dodaci mixu-atraktori

 

Posebna skupina namirnica kojima uvelike možemo oplemeniti naš mix i biti puno uspješniji u ribolovu. Vrativši se malo unatrag mora se priznati da je taj dio izrade mixa za naše kuglice daleko najviše napredovao. Od izbora koji nam se nudi ponekad nam se zavrti u glavi. Šta i kad staviti a da je namjenski ispravno? Što za brzu boilu a što za dulje kampanje i dali uopće nešto od ponuđenih proizvoda upotrijebiti? Ako podjelimo atraktore-dodatke boilama ili mixu na tekuće i praškaste, koje kada i kako upotrjebiti? Sve su to pitanja koja traže odgovore i koja se ponekad u većoj ili manjoj mjeri kose sa različitim pogledima i načinima izrade mamaca, boile, ili opčenitog pristupa ribolovu. Da bi neke stvari bile bolje pojašnjene podijelio bi atraktivne dodatke na praškaste i tekuće.

Ovoga puta probat ćemo približiti atraktivne dodatke mixu u praškastome obliku.

 

Ovo je za mene osobno najljepši dio u sastavljanju mixa. Prepun vrhunskih proizvoda raznih proizvođača nudi zaista bezbroj kombinacija i namjena. Da bi sve bilo bolje razumljivo podjelit ču praškaste atraktivne dodatke na one životinjskog i one biljnog podrijetla i što je možda najvažnije naglasiti njihovu posebnu odliku a to je topivost dakle signal u vodi te njihovu nutritivnu vrijednost. Naravno da bi ih bilo teško sve nabrojati i pojasniti ali biti će dovoljno navesti one glavne več puno puta dokazane.

 

Dodaci biljnog porjekla

 

 

 

C.S.L je nekim našim prijateljima po štapu broj jedan što se tiče dodataka. Produkt dobiven fermenracijom kukuruza te naknadnim sušenjem cjelokupne mase fermenta koji usput rečeno može biti i enzimski tretiran što dodatno pojačava njegov učinak atraktivnosti, na kraju izgleda gotovo kao puder. To samo pospješuje njegovu topivost,dakle atraktivnost a okus fermenta i niže ph vrijednosti su ponekad odlučujuće da riba uzme baš taj mamac. Naravno da je u svemu tome vrlo važna izuzetna probavljivost takvog proizvoda te kao takav,enzimski tretiran, i velika pomoč šaranu kod probavljanja drugih elemenata iz mixa-boile.

Rado svoga snažnog okusa ima ograničenje u doziranj, dakle pridržavati se preporuka proizvođaća.

 

Fruktoza, i to koncetrat voćnih šečera sigurno će popraviti okus svakog mixa,partikla i ostalog. Izuzetna voćna aroma te ogroman utjecaj koji ima na receptore našeg ljubimca dovoljan je razlog da fruktoza postane jedan od glavnih zaslađivača u izradi boili. Svi znamo koliko su uspjeha donjele boile slatkog okusa pa ako se tome doda da se radi o 100% prirodnom proizvodu nije teško uključiti ga u naš najuži izbor. Natapanje kukuruza,tiger nuta i ostalog prije kuhanja sa fruktoza koncetratom daje kao završni proizvod visoko kvalitetan partikl koji puno dulje vrijeme zadržava ribu na hranilištu. Na kraju što se tiče fruktoze, svi koji vas poprijeko gledaju kad nešto kod kuće „kemijate“ kad god upotrijebite fruktozu biti će puno vedrijeg raspoloženja. Radi se o concetratu i doziranje je obavezno po preporuci, jer kako neki takav dodatak može popraviti naš ribolov isto tako može ga i pokvariti pretjeranim doziranjem.

 

Pivski kvasac kao namirnica sve više se upotrebljava u zdravoj prehrani ljudi, smjesama za životinje pa tako sve više i u našim mamcima. Izuzetan izvor vitamina iz B skupine te visoko vrijednih proteina i još k tome nezaboravna aroma za našeg ljubimca su dovoljan razlog da ga se ne izostavi iz niti jednog mixa. U bird mixeve dakle mixevi koji nemaju u sebi veće količine proteina životinjskog porjekla dovoljno je jedna jušna žlica na kilogram mixa dok tzv fish mixevi zahtjevaju radi lakše probavljivosti i iskoristivosti i do 3 jušna žlice na kilogram mixa. I kad mislim da je sa tom namirnicom gotovo onda pronađemo izvedenice enzimski tretirane koje dodatno pojačavaju atrakciju i lakšu probavljivost te namirnice. Pivski je kvasac što se tiče doziranja dvojak. Kao prvo radi se o prirodnoj komponenti koja je kao takva izuzetno prihvatljiva a s druge strane zbog svoga jakog okusa treba u sastavljanju mixa biti dosljedan i pokušati potpuno zaokružiti sve esencijalne elemente koje riba traži.

Njegov snažan okus na "praznoj" boili ubrzo ribi da do znanja o čemu se radi, o nekvalitetnoj boili. S druge strane na kvalitetnoj boili ima pozitivan učinak i kao svojevrsni "označivač" kvalitete i kao veliki sudionik u kvalititnom iskorištenju ponuđenih nutrijenata. Još jedna od odlika što se tiče pivskog kvasca je ta da u uslovima prisutnih snažnih mirisa u vodi kao što je mulj i slično aromu pivskoga kvasca teško je nadvladati. Možemo zaključiti radi se o dodatku kojega nesmije zaobiči u kreiranju svojih mixeva.

 

Sljedeća, jako velika grupa dodataka su začini. Ovdje zaista možemo kombinirati sve i svašta jedino što moramo biti na oprezu i paziti na koncetracije proizvoda da nebi naš mix postao prenapadan i kao takav pomalo i odbojan ili sumljiv našem ljubimcu. Dobro je kupovati začine u cijelom obliku i sami ih mljeti te kao takve,svježe samljevene dodavati u mixeve.

Najpoznatiji iz te grupe su anis, cimet, korijander, dok češnjak, luk crveni,paprika,robin red je najbolje kupovati gotove. O istima bi se zaista moglo napisati puno ali jako je važno napomenuti da treba biti izuzetno oprezan kod izrade mamaca sa začinima pogotovo visokokoncetriranim proizvodima jer riba kako jako dobro reagira na začine isto tako može totalno odbiti prenapadan mamac,prezačinjen. Znači kod gotovih proizvoda strogo se pridržavati upustva a ako sami meljemo cijele sjemeke i slično, biti dovoljno strpljiv dok se ne napipa optimalna količina. Na kraju, začini u bilo kojem obliku mogu biti apsolutna zamjena za arome bilo kojeg tipa. Dokaz opreza u kreiranju začinskog mixa je etrično ulje češnjaka od Nutrabaitsa. Dvije kapi su dosta treča kap je več problematična a četvrta uništava sve.

 

Na kraju ove grupe biljnih dodataka je ostala biser namirnica, spirulina. Kod ove namirnice čovjek zaista nezna od kuda bi počeo. Prepuna esencijalnih aminokiselina, vitamina(posebno beta karotena,B12i GLA) minerala, proteina. Izuzetan antioksidans, nevjerojatne probavljivosti te još većeg utjecaja na druge nutrijente u mixu. Od tehničkih odlika posebno bi istaknuo njenu moć vezanja tekučina na sebe(emulgiranje) te kao takva izvrsno pomaže u očuvanju doziranih tekućih dijelova u mix. Postoje proizvodi koji su ustvari stopostotna spirulina i oni imaju svoju cijenu ali isto tako postoje proizvodi sa vrlo malim udjelom alge spiruline ali nose njeno ime i na to treba obratiti pažnju. Stopostotna spirulina ima i takvu oznaku i svoju posebnu zelenu boju, još je k tome izuzetno fine granulacije(vidi sliku).

 

Dodaci životinjskog porijekla

 

Ljubiteljima fish mixeva ovo su fetiš proizvodi. To su proizvodi za koje bi največi šaranaši današnjice rekli da su zaslužni za gotove sve njihove uspjehe. Velika atrakcija prvenstveno radi svoje arome, okusa, topivosti, probavljivosti, siguran je i dovoljan razlog uvrštavanja tih proizvoda u svoje top izvedbe mamaca.

 

Početak je rezerviran za jedan proizvod koji sigurno slovi kao največi atraktivni dodatak boili, pure liver ekstrakt ili powder kako li se već naziva, proizvodi od jetre. Najači stimulator okusa i posebno apetita izvrstan je i kao nutritivni dodatak kojega šaran a posebno onaj najveći samim time i najiskusniji vrlo dobro prepoznaje. Kad čovjek misli da je rekao sve o nekoj namirnici pojavi se proizvod kao recimo enzimski tretirano jetreno brašno koje tim postupkom dobiva na još večoj probavljivosti, finijoj granulaciji pa samim time i topivosti. Ipak, treba priznati da svi ti produkti imaju svoju cijenu koja ponekad i nije mala pa zato i na tome polju treba poraditi jer se da pronaći zaista povoljnih ponuda.

 

GLM slijedeći je proizvod kojega je probao svaki šaranaš kod izrade boili. Ako samo spomenem da se radi o mesu školjke i to kod nekih prizvođača visokokoncetriranom koje je bogato također gore spominjanim betainom za neke će biti dovoljno. Samo kad se sjetimo kako smo znali i malim dozama(4gr na 1kg mixa) vjerovati u veću atraktivnost naših mamaca. Srećom ponuda se sve više širi pa smo sada u mogučnosti isti proizvod dozirati i do 5 pa čak i 10% u mix što je nekad bilo nezamislivo. Kod pristupa sa dvije jušne žlice na dalje vide se daleko bolji rezultati nego prije. Ipak jedna napomena kod ovog dodatka. Radi se o njegovom nježnom mirisu koji nije preadekvatan za fish mixeve jer riblja brašna svojim snažnim mirisom pokriju sve prave vrijednosti GLM. Znači rješenje je ili manje ribljeg brašna i više GLM kod fish mixa ili jednostavno GLM dozirati u bird i druge mixeve da bi dali potpun dobrinos što se tiče atraktivnosti.

 

Sve navedeno kod GLM vrijedi također i za grupu namirnica kao što su razna fermentirana brašna rakova(shrimp) krill i sl. Jedino što kod proizvodnje GLM u proizvodu završi određena količina ljuski školjke pa je tako dovoljno „teška“ namirnica što nije slučaj naročito sa krillom pa tako kod ovih proizvoda treba pripaziti da nam nebi mamci proplivali.

 

Topljivi riblji protein L-zero 30 kristalizirani proizvod dobijen od morskih proteina tretiranih enzimima. Dodatak totalno topiv u vodi i najboljeg signala teško je usporediv sa bilo čime. Uporaba mu je na svim poljima. Izrada svih vrsta mixeva, preko dipova i naravno bostiranja več gotovih boili radi boljeg iskorištenja proizvoda zbog termolabilnosti. To je još jedan u nizu vrlo uspješnih i što je najvažnije uporabno opravdanih proizvoda novijeg datuma. U kombinaciji sa Betainom,GLMom, nezaobilazan u svakom mixu kojemu želimo pojačati atraktivnost.

 

Tu se također mora i spomenuti Betain HCi. Vrlo stabilan dodatak boilama koji ima višestruku namjenu zbog svojih odluka. Kao prvo zbog svoje stabilnosti možemo ga dozirati u mix, te što stvara kiselo okružje za bolje varenje proteina. Možda se tu krije odgovor na zagonetku zašto je do dan danas to jedan od najefikasnijih atraktora.

 

Na kraju ove sage dolazi squid brašno! Postoje raznorazne izvedenice toga brašna ali osobno sam mišljenja premda ovo nije u niti jednom dijelu sponzorirani tekst da ono a radi se o ekstraktu fermenrirane-usmrđene lignje od K.Nasha je najsnažniji prirodni atraktor koji se da naći na tržištu. Zaista nešto posebno atraktivno koje se može oduprijeti aromom i mixu sa 40% ribljeg brašna. Izuzetan za suho dipanje, izradu tastera i još puno ideja koje su nam na raspolaganju. Samo se nadam a što se dogodilo kod puno vrhunskih stvari da se jednostavno ne prestanu proizvoditi. Zato dok ga ima treba koristiti sve njegove vrhunske karakteristike.

 

Svi navedeni proizvodi imaju jedno zajedničko, a to je da se radi o proizvodima dobijenim od stopostotno prirodnih namirnica u isto takvom procesu. To je izuzetno važno pogotovo ako se malo vratimo na onaj dio kad se govori o smjerovima i načinima ribolova. Ovi atraktivni dodaci u niti jednom slučaju nemogu napraviti kontra efekt u našem ribolovu osim naravno ako ne predoziramo određene proizvode kojima su osnova npr začini ili se ne držimo smjera izrade mamaca koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe šarana. Sve ostalo donosi samo poboljšanje ulova i znatno bržu a što je ponekad još važnije i puno dužu reakciju šarana.

Također ti dodaci imaju značajnu nutritivnu vrijednost pa stoga nije na odmet razmišljati o njima kao nečemu što ne samo da nosi signal,ovo je hrana, već riba od toga ima i neke rekao bi velike koristi. Za primjetiti je da postoji dosta proizvoda koji su prošli razne postupke tretiranja enzimima(predigestiranja) gdje su dobili još bolje karakteristike pa su kao takve postale lakše probavljive što je naravno dodatni plus koji čemo osjetiti kod reakcije ribe.

Iako postoje razni smjerovi u kreiranju i osmišljavanju najidealnijeg mamca svi če priznati da je puno dodataka ovdje navedenih jenostavno prekvalitetno i rezultatima opravdano da ih se isproba u nekim našim budućim ribolovima.

Slijedeći puta približiti čemo atraktore u tekućem obliku.

 

 

http://s2.postimage.org/1cQp5A.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cQBzi.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cQO20.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cR6_9.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cRetA.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cRjsS.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cRlY0.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cRos9.jpg

 

http://s2.postimage.org/1cRyqJ.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da vidim vashe mishlenje o nutrabaitsovim adit taste i adit digeste,meni su se pokazali ekstra narocito digest al samo kad sam radio dugacke kampanje na blic pecanja il pecanja za vikend nije bilo nikakve razlike sa miksom koji nije imo te stvari
Link to comment
Share on other sites

Jedno pitanje zac u vezi spiruline.Kako se tebi pokazala u hladnijem dijelu godine i koliko je doziras ?

 

http://s2.postimage.org/1cRlY0.jpg

 

Dozirao sam ju sa ocijeđenim špinatom kad sam radio Total green boilu. Lagani fish mix za početak zimskih uvjeta(tem. vode oko 9-10 stupnjeva) sa dodatkom 10% špinata kojega sam dobro ocijedio, istisnio dodatno vodu, i u njega umješao na 1 kg te mase 2 jušne žlice spiruline. Ona jako dobro veže i djeluje kao svojevrstan emulgator.

Znaći 2 jušne žlice, u uvjetima o kojima govorimo teško da možemo što bolje ponuditi ribi kao dodatak u svakom smislu.

Radi se o moorovoj spirulini. Proizvod vrhunske čistoće, napominjem to zato jer ima dosta proizvoda sa imenom spirulina sa jako malo spiruline u sastavu.

Protein iz alge spiruline biser je namirnica sa nevjerojatnom kombinacijo aminokiselina, vitamina i minerala.

Link to comment
Share on other sites

Ako moze kroz konkretan primer za ovako grubo opisanu vodu , praktican savjet ?

U sred sezone kada su vodene biljke u punoj snazi (od trske do ...), na dnu jezera debeli mulj (kako gdje)sa dosta potpuno potopljenog drveca , prosjecna dubina vode oko 2m koja se relativno brzo zagrijava ,dani na pecanju suncani , saran ima dosta prirodne hrane .... kroz C.S.L na primer zbog ph faktora treba preporuciti ili ne kao dodatak i slicne ?

Ako je vazno ,a mislim da jeste ,jezero se napaja iz tri podzemna izvora ciste vode ovo je par elemenata samo o vremenskom periodu , vremenskim prilikama , nesto grubo o stanistu i td.

Hvala

Link to comment
Share on other sites

Ako moze kroz konkretan primer za ovako grubo opisanu vodu , praktican savjet ?

U sred sezone kada su vodene biljke u punoj snazi (od trske do ...), na dnu jezera debeli mulj (kako gdje)sa dosta potpuno potopljenog drveca , prosjecna dubina vode oko 2m koja se relativno brzo zagrijava ,dani na pecanju suncani , saran ima dosta prirodne hrane .... kroz C.S.L na primer zbog ph faktora treba preporuciti ili ne kao dodatak i slicne ?

Ako je vazno ,a mislim da jeste ,jezero se napaja iz tri podzemna izvora ciste vode ovo je par elemenata samo o vremenskom periodu , vremenskim prilikama , nesto grubo o stanistu i td.

Hvala

 

U tome je periodu vjerovatno i količina kisika u vodi problematična, zato treba probati sa lakšim boilama. Naravno, sve opet ovisi o konkurenciji šaranskoj. CSL spada u takvu grupu i po signalu također. No isto tako najdalje ide i najbolje osjeti signal aminokiselina. Znači izvana tretirati sa nekim aminokiselinskim pripravkom. Obratiti pažnju da doba dana i prihranu zbog toga podvodnog raslinja. Probati se bazirati na popodne i pred večer. Isto tako za oblačnih dana, bez kiše, korigirati prihranu na dolje. Za vrijeme kiše i neposredno nakon nje pojačati hranjenje.

što se mulja tiče, tam i treba loviti. U to doba mulj je super aktivan i takva mjesta su najidealnija za naše mamce. Ili formirati hranilište ili pak sa PVA odraditi ta područja. Strah od zamuljivanja boile je samo naš strah.

Link to comment
Share on other sites

Ima u prodavnici zdrave hrane susheni mljeveni spanac koji se pokazo fantsticno pogotovo za boilu za amura
ja koristim zamrznuti (ima skoro u svim trgovinama) koji ostavim da se otopi i onda u mix.Spirulinu stavljam kao i brasno algi takodjer u boilu za amura.
Link to comment
Share on other sites

Zac, cemu sluzi drveni ugalj u Total Green?

 

Radi se o ciljanoj boili za kraj ribolovne godine. Na jako opterečenim jezerima krajem godine a pred zimsku stanku kad vode prekrije snijeg i led(fala bogu) ribe su tijekom godine nakupile u svome organizmu svega i svačega. Medicinski ugljen a možemo ga kupiti u obliku sitnih štapiča kod trgovaca koji prodaju hranu za uzgajivače ptica ima moč vezivanja raznoraznih problematičnih ponekad i toksičnih elemenata i tvari i izbacivanja iz organizma van.Takav ugljen se ne razgrađuje se u tijelu ribe več ima isključivo tu funkciju.

Opčenito bi bilo idealno za svaku vodu toga tipa dozirati medicinski ugljen pogotovo prema kraju sezone ili za vrijeme intezivnog ribolovnog perioda.

Naravno ako se bolje razmisli to može imati određenu ulogu i na ribolov a ne samo ovaj aspekt. Opče je poznato da ribe imaju svoja posebna mjesta gdje rješavaju neke svoje probleme, pa tako postoje određena mjesta gdje se rješavaju raznih nametnika, naših sistema i slično.

Jedno mjesto nakon kojega osjete veliko olakšanje u svome biću može biti i naše hranilište sa takovim dodatkom u boilama.

Link to comment
Share on other sites

Evo posto vidim da se pominje,da i ja kazem koju.

Ima ga u skoro svakoj radnji za akvaristiku.Obicno je u obliku stapica velicine 3 ili 6 mm.

Jedna mnogo bitna stvar koji niko nije pomenuo je da se mnogo tesko melje i kada se samelje bude kao prasina sitan,pa leti na sve strane.Nije ni neobicno da vam se istupe nozici na seckalici ili blenderu.

Obicno ga koristim za vode koje su napadnute ili pred zimu i neizostavni mi je element,ali takodje treba biti oprezan u koriscenju i doziranju jer je to supstanca koja se ne razgradjuje,pa moze vrlo lako da vam pokvari rabotu.

http://i47.tinypic.com/a4vrip.jpg

Link to comment
Share on other sites

Aktivni ugalj nikada nisam koristio kao bilo koji dodatak mamcu -prihrani ... ali jesam ga koristio cesto u druge svrhe pa samo da dodam sledece .Svoja pozitivna dejstva ce imati samo ako nije predhodno koriscen dakle original pakovanje provjerenog proizvodjaca ... Sto je sitniji (PRAH) to je vise"aktivan"(veca kontaktna povrsina ...) brzo se zasiti sto je logicno i to je ono pozitivo .Mozete ga u sitniti drobiti ako ga stavite u torbicu (prosto je sasiti) od tankog svilenkastog platna gusto tkanog i zavezati kraj pa flasom drobiti ... dosta cete ga dodatno usitniti ...

Cuvajte ga potpuno zatvorenog .

Mozete ga naci jos i na mjestima gdje se preciscava voda ,po raznoraznim hemijskim laboratorijama itd...

Link to comment
Share on other sites

U određon dobu godine a posebno pred kraj ribolovne sezone dobro ga je staviti u svaki mix jednostavno da riba dođe do njega. Količina od 1 čajne žlice ili malo više neče biti problem jer on pošto je naš način izrade boile specifično pripremanje hrane u toj pripremi izgubi veliki dio svoje aktivnosti. Ovisno o granulama nije ga potrebno mljeti. Sve do promjera 2-3mm.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Da li mogu koristiti fruktozu kao zaslađivač umjesto nekog umjetnog (poput huxola itd.), kako se i koliko se dozira na 1 kg mixa?

Hoće li ona uvelike utjecati na miris boile (znači ako radim fish boilu sa smradom da li se isplati stavljati fruktozu)?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da li mogu koristiti fruktozu kao zaslađivač umjesto nekog umjetnog (poput huxola itd.), kako se i koliko se dozira na 1 kg mixa?

Hoće li ona uvelike utjecati na miris boile (znači ako radim fish boilu sa smradom da li se isplati stavljati fruktozu)?

 

Ovisi na koju misliš. Ona con. fruktoza od moora je zaista posebnog mirisa. Ide je 2-3gr na kilu. Razmuti u malo mlake vode i doziraj u jaja, ili kod sastavljanja suhog mixa dobro promješati sa ostalim komponentama. Ono što se kupuje u DMu i sličnim trgovinama je nešto drugo. Bez obzira na sve nemoraš se bojati mirisa. Riba če uvijek prepoznati signal hranjivih elemenata iz boile. Samo dodatmi mirisi mogu kvalitetni mamac brže približiti ribi jer če ga bolje upamtiti, isto tako se radi o nekvalitetnom mamcu gdje riba opet brže shvati da se radi o nečemu što nevalja.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Con. fruktuoza je idealna kao zamena zasladjivacima u mixevima ili za dodavanje u spod mixu

Na 10kg spod mixa dozira se sa 250g con fruktuoze

Primenjuje se na sledeci nacin

kukuruz(ambarac) potopi se u vodu zajedno sa con fruktuozom izmesa i ostavi se 24h da masa odstoji

kukuruz se kuva u vodi u kojoj je odlezao 24h

Isto vazi i za semenke

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 months later...

osto sam ovde zarazen da i ja za prolece napravim svoj mix poceo sam da skupljam delove.prvo ove sitne,i tako nabavio liver powder koji fenomenalno mirise,stimulatore sam imao,glm i betain gurao i do sada,e sad sam kupio od starbaitsa squid powder(high qualitysquid meal,naturally rich in amino acids&vitamins)idu 2 kasike na 500gr,i squid extrakt isto bi napisao kao i za powder u zagradi doziranje je isto,stim da powder ima 200gr u kutiji a extrakta ima 60gr u kutiji.tako da sam sad spremio liver powder,robin red,squid powder,squid extrakt,fruit i sweet apetit stimulator koji prelepo mirise i ide sa svakim vocem i kremom,GLM,betain adid digest a uzecu i ostala 2 jer je kazu ipak najbolja kombinacija sva 3,pa cu sad lagano da krenem da slazem neki mix.molio bi zaca da mi kaze malo vise ako moze o ovim squid proizvodima(nadam se da se nisam zajebo,uzimajuci ih)a ja cu recept javiti i kako sam prosao,kad odradim jedno 2 ture po5-7 dana.

UNAPRED ZAHVALAN!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tu se također mora i spomenuti Betain HCi. Vrlo stabilan dodatak boilama koji ima višestruku namjenu zbog svojih odlika. Kao prvo zbog svoje stabilnosti možemo ga dozirati u mix, te što stvara kiselo okružje za bolje varenje proteina. Možda se tu krije odgovor na zagonetku zašto je do dan danas to jedan od najefikasnijih atraktora.

 

Mala ispravka,u pitanju je Betain HCL,verovatno je slucajna greska ali da ne bi bilo zabune....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...