Jump to content

Recept Za Dip


Recommended Posts

Da li je neko raspolozen da napise neki recept za dip,ali da bude sa aromom jagoda Milkomova.Sta je bolje da kao nosac

bude? Propilen Glikol,Etil alkohol,Glicerin.U zavisnosti od godisnjeg doba Topla-Hladna voda i sta je dobro da se jos umucka Betain i bla,bla,bla...

recept! 50gr Fruktoze rastvoriti sa 50ml vode.Kada se ohladi uzeti 20ml istog i pomesati sa 50ml Glicerina.Dodati u to 10 kapi sumske Jagode Milkom i 5gr Betaina.Ja probo na divljoj vodi i kederi umrli od smeha Gde sam pogresio dajte predlog,pomoc :rolleyes:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sa Milkomom ne mozes da preteras jer je koncentracija 1:100 ako se dobro secam.

Fale ti amino kiseline nutramino npr. a Betain izbaci.

I ne razumem sta znaci kederi umrli od smeha. Hvatao si kedere, na sta si pecao?

Link to comment
Share on other sites

Nisi me razumeo:) Shvatio sam da je konstatacija o kederima vezana za ulove otud moje pitanje.

Ako pecas na boili na divljoj vodi dovoljan ti je propilen, zasladjivac, aroma + amino kiseline u minimalnim dozama. Ako pecas na kukuruz mozes da uzmes Cuk kukuruz neutralni i u njega da dodas Rakiju, Beli luk, Bananu taster od DD Baita ili praskastu milkom jagodu.

Na Tamisu sam boili dipovao iskljucivo sa aromom i amino kiselinom i davalo je rezultata. Bude tu i dosta protvisa, poneka babuska ali u je nailazio i saran. Za kukuruz se najbolje pokazala Banana Taster DD Baita. Potopim 30ak zrna u rastvoreni taster i posle nekoliko sati ih koristim.

Link to comment
Share on other sites

Eto vidis i sam kako moze da se dobije interesantna informacija i da ovaj forum bude jos bolji,gledaniji.Pitanje koje sam postavio ima za cilj da informise i druge a pogotovu pocetnike koji nisu u mogucnosti da izdvoje novac za gotove dipove.U postavljenom pitanju,a posle u receptu moja je greska.Neradi se o 10 kapi Milkomove arome iz flasice od 10ml jagode koja je razblazena da bi se stavila u kolace vec 10kapi cistog koncetrata koji je jak
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

DIPOVI- UMAKE-TASTERI

 

 

Dipovi

 

Dipevi,umake ili koji već nazivi upotrebljeni su za mješavinu raznih atraktivnih tekučih dodataka kako bi mamci poput boile,kuruze ili sl. davali bolji signal u vodi i tako prije privukli pažnju šarana . Zašto je sve uopće počelo na taj način? Svi smo svjesni količine hrane na našem hranilištu kad izbacamo sve što smo naumili. Tamo se nađe i par tisuća sjemenki, par stotina boili i ko zna čega sve ne. Ako imamo veliku posjetu ribe neće biti velikih problema dobiti griz na takvom bogatom hranilištu. No, prisustvu manjeg broja ribe, pa još tome kadkad i posebno oprezne, plahe, rezultira da dva tri dana prođu u trenu a mi ne dobimo ili dobimo tek koji griz. Poslije iza nas dođe netko sa šakom mamaca i slijedi griz za grizom.

Druga je situacija treći štap. Dva štapa na hranilištu u svim uvjetima je dovoljno. Zaista bi bilo nelogično sa trećim ne isprobati nešto drugo napraviti nego se gurati na jednom hranilištu gdje rijetko sva tri štapa rade. Postoji solucija ili da otvorimo neko novo manje nahranjeno mjesto, da iskoristimo područje gdje nam pada hrana ako hranimo raketom ili jednostavno da više puta na dan izletavamo s tim trečim štapom kao izviđačem pokušavajuči iznenaditi kakvog lutalicu.

U svim tim slučajevima od velikog značaja može imati mamac iz dipa, posebno boila. Kažem posebno boila jer recimo kukuruz osim zaslađen je najbolji u svom izvornom mirisu, signalu jer je on jednostavno usađen u samo biče ribe kako svojim signalom tako i posebno svojim izgledom.

Postoje više pristupa izrade dipova no dva su prevladavajuča. Prvi je dip koji se oslanja na mirise i lovi signalom otapala koje ti mirisi nose, dok je drugi oslonjen više na atraktore prirodnoga porijekla.

Prvi pristup je usko gotovo najuže vezan za manju ribu jer njegov brzi signal bez večih problema namami manju ribu da uzme baš taj mamac koji odskače od drugih na tome kako smo opisali bogatom hranilištu.

Razne kiseline koje su sastavni dio nekih aroma, pa direktne kiseline kao n.butric i mravljična imaju veliku moč širenja po vodi i tako brzo postiže efekt zainteresiranosti kod nekih riba. Dodatkom raznih ulja pa otapala sa večom specifičnom težinom od vode dobivamo tzv. 3D efekt, kretanje signala u svim mogučim smjerovima. Takav pristup najviše se koristi kod kračih ribolova i takmičenja. Naravno, kao i svaki pristup i ovaj ima svoje lošije strane. Jedna je da što se tiče velike ribe nije pokazao najbolje rezultate, naročito što se tiče brzine ulova. Srečom pa su svi ti dodaci brzo topivi pa se tako i taj mamac nakon nekog vremena ako je izbjegao nalete manje ribe pretvara u dobar izbor i za nekog lukavca.

Pošto punih 10 godina ako ne lovim na pop ups boilu na dlaku stavljam samo boilu iz dipa mogu zaključiti po dosdašnjem iskustvu na svim vodama veča riba dolazi kasnije kad je takav dip več dobrano ispran ali još uvijek očito dovoljno atraktivan.

Drugi pristup je meni najomiljeniji jer ulazi duboko u razmišljanje o ribi, njenim potrebama i ponašanju. Taj pristup dijelim na tekuči i praškasti. Praškasti ču opisati nešto kasnije pod tasterima.

šaran je po svemu specifično biče. Živi u posebnim uvjetima,voda, i ovisan je u velikoj mjeri o svome okolišu bez obzira na naš upliv u njegov svijet. Kao takvo biče oslonjeno na svoje instikte teško je prihvatiti neke teorije o njegovoj niskoj razini inteligencije i pokušava ga se strpati u biča koja eto tako plivaju pod vodom i mašu repom. Mislim da je sve skupa daleko od toga i sada bi se htio osvrnuti na njegov nepogrešivi instikt koji ga vodi kroz život. Da je on nepogrešiv kazuje i činjenica da kao i svako živo biče bez greške pronađe sve esencijalne tvari potrebne za njegov uspješan razvoj i opstanak. U toj potrazi na visokom mjestu nalaze se aminokiseline. To su tvari koje šaran osjeti na največoj daljini i biča iz kojih i prehranom crpi za njega su doslovce životno važni. Ta biča također sadrže i neophodne enzime bez kojih bi njegova probava bila vjerovatno nezamisliva. Makar se ta biča,račići,školjke,larve,crvi itd. ponekad nalaze u područjima intenzivnog mirisa,mulja,nazvao bi to prije smrada šaran osjeti ne samo gibanje istih nego i signal koje to biče odašilje. To je ta vodilja u osmišljavanju dipova okrenutih samo i jedino prema elementima koji su šaranu svakodnevno neophodne za opstanak. Radi se o aminokiselinama, nekim vitaminima, mineralima, i sl. Ovdje su arome prisutne jedino u slučaju da ih proizvođač upotrijebi u svome proizvodu a da to nije navedeno na deklaracijili u sastavu proizvoda. Sve se bazira na prirodnim dodacima. Takav dip naravno, privlačan je također manjoj ribi no njegova atraktivnost nije na prvu jer ne nosi onaj 3D efekt več najbolje lovi na čekanje i okolo hranilišta. Glavni sastojci su mu aminokiselinski pripravci tipa,minamino, marineamino, multimino, nutramino, shelfish R.H, shelfish K.N, the key(probiotik), liquid yeast(tekuči p.kvasac), pure liver ex., sol i sl.

 

 

http://img13.imageshack.us/img13/930/dobroizmijeati.jpg

 

 

http://img52.imageshack.us/img52/5025/doljenosadipagoredodaci.jpg

 

http://img843.imageshack.us/img843/1231/poetanizgleddipa.jpg

 

http://img820.imageshack.us/img820/3875/punjenjedipauboiceaktiv.jpg

 

http://img40.imageshack.us/img40/1040/dsc07907b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Tasteri

 

Najteže je pisati o stvarima koje na prvi pogled isključuju jedna drugu. Tako se može učiniti gledajuči površno na tekuče dipove i praškaste dipove tj. dipove koje neposredno prije upotrebe boile lijepimo na sami mamac tzv. tastere. Jako popularni dio u šaranskoj industriji.

U ovaj dio se začudo osim kupnje gotovog proizvoda nije uputilo puno ljudi. Možda iz uvjerenja da se na tome području nemože nešto više napraviti. Greška, može i to jako puno. Zadnje tri godine ribolova na tako izrađene mamce donjele su mi puno radosti. Možda je problem bio i nosač koji lijepi praškastu tvar na boilu, mi teško možemo doći do izvorne tvari koja se koristi ali ja sam upotrjebio mljevenu želatinu i praškastu tvar koja se koristi u izradi torti, preljev za torte. Jedna sporije stvrdnjava ali dulje drži,mljevena želatina, dok druga steže brže i brže otapa, preljev za torte.

Oba praška trebaju biti dodatno samljevena ako nisu instant opcija koja piše na ambalaži.

 

http://img833.imageshack.us/img833/1619/dsc08334bv.jpg

 

http://img100.imageshack.us/img100/1759/dsc08346i.jpg

 

http://img835.imageshack.us/img835/5299/dsc08352m.jpg

 

 

 

 

 

 

Od dodataka radi kojih se uopče i radi takva vrsta dipa trebalo bi izdvojiti neke manje ili više topive namirnice ili tvari. Na prvome mjestu su to vrhunska riblja brašna kao predigest riblje brašno koje je nakon tretiranja enzimom pepsinom dobijen protein koji je u takvome stanju da ne samo što ga je moguče samljeti u puder,doslovce, neko preko 80% toga proteina je topiv u vodi, dakle više nego izvrstan signal. Zatim LT riblje brašno koje zbog svog posebnog postupka izrade na nižim temperaturama sačuvao svoj aminokiselinski profil koje se nemože usporediti niti s jednim brašnom u klasičnom procesu, radi se o oko 3 puta više aminokiselina koje su sačuvane takvim procesom. Zatim razni ekstrakti tipa GLM, enzime treated liver powder, pure liver powder, fruktoza con., dehidrirana krv,spirulina alga, betain,ciprivit(vitamini, minerali), topivi riblji protein L-zero 30, apetitstimulator mulbery RH,pivski kvasac, sol itd. Glavni nosač svega je čisti kukuruzni škrob koji će držati takav dip-taster suhim jer vlaga koja se lako stvori usljed stalnog otvaranja posudice može stvrdnuti taster. Čisti škrob će te najprije pronaći ako upitate poznanika pekara, u pekarstvu se koristi za posipanje dasaka na koje ide kruh da se ne bi lijepio. Oni koriste čisti škrob za tu namjenu. škrob također možete nabaviti u proizvodu koji ćete naći u kuhinji vaše žene, mame, bake tvorničkog imena Gustin ili pak kao smjesa za izradu pudinga, samo u tome je slučaju on obojan i aromatiziran.

Kao što se vidi, radi se o gotovo potpuno prirodnim tvarima u sto postotnom slučaju. Zastupljeni su za ribu jako zanimljive tvari, od proteina, aminokiselina, vitamina, minerala, atraktora a kao konzervans kao i usvakom mom dipu, soli. Posebno dobar pristup prezentaciji i označavanju mamca u dobu godine kad šaran najviše obitava u donjim dijelovima vode kao što je jesen-zima i ljeto. Ako samo proanaliziramo vrijednost još jednog izuzetnog dodatka,spiruline, biti če nam puno jasnije zbog čega je ovaj pristup prepun mogučnosti za napredak. Spirulina je alga koja u svome sastavu nosi obilje vrijednih tvari a na prvome mjestu vrijednih proteina,55%, aminokiselnski profil joj je gotovo pa čudesan jer 20tak aminokiselina čine tu namirnicu zaista čudesnom, zatim vitamini a posebno B12 te beta caroten koji posebno može biti deficitaran kod ribe u tome okruženju, te još minerali i ostalo. Sve se to nalazi u praškastom obliku koji je toliko fino mljeven i dehidriran da izvrsno upija i veže sve komponente na sebe kad ga namočimo i ostavimo da se malo upije. To, uz sve druge visoko vrijedne elemente nikako nemogu proči nezamječeno kod ribe, niti kao jedan mamac a kamoli na hranilištu! Vrlo je izgledno na takve mamce dobijati one veče ribe jer su i one iskusnije puno u pronalaženju tih vrijednih elemenata o kojima smo pisali.

 

 

 

Na ovim je primjerima pažnja ponajviše usmjerena na prirodne produkte, ljepiva komponenta također, mada ima također uspješnih dodataka naročito što se tiče lijepljenja i sintetičkog sastava. Razlog se zna, ovakvi i dipovi-umake i tasteri rade na duge staze. Moj primjer tomu govori u prilog gdje zadnjih 5 godina isključivo što se tiče mamaca na dlaci koristim dipove svih vrsta ovisno o prilici. Bez obzira na karakteristike vode i količinu ribe u njoj.

 

Na kraju evo par primjera od svake grupe dipova-

 

Brzi , atraktivni dip;

 

Minamino Moore 20ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Crem cajouser Nutrabaits 2 ml

Talin Moore 2 ml

Ester pineaple Solar 1 ml

Esen. Banana Moore 2 ml

5 ml jabučni ocat

 

 

Atraktivan hranjivi dip

 

Marineamino Moore 20ml

The key Moore 10 ml

Betain Moore 1 čajna žlica

Salmon ulje Moore 2 ml

Squid Solar 5 ml

3 kapi black peper ete. Ulje

1 čajna žlica kuh. Morska soli

 

 

 

Suhi dip-taster-fish liver

 

1 vrečica instant želatine u prahu

1 vrečica preljeva za torte

30 gr kukuruznog škroba

Pure liver powder Moore 1 čajna žlica

l-zero 30 (samljeti) Moore 1 čajna žlica

Anco. Con. Solar 1 čajna žlica

Kuhinjska morska sol ½ čajne žlice (samljeti)

 

 

Suhi dip taster voćni

 

1 vrečica želatine u prahu

1 vrečica preljeva za torte

30 gr kukuruznog škroba

Mullbery stim. Apetita RH u prahu 1 jušna žlica

½ čajne žlice dodatno samljevene kuhinjske soli

 

Boilu prije umakanja u taster dobro je namočiti u nekom kvalitetnom aminokiselinskom preparatu ili dipu-umaki koji nije po karakteristikama brzog djelovanja. Time dobivamo trajnost signala.

 

 

 

Suhi dip ( VIšE)

 

 

 

 

 

Postoje trenuci u ribolovu kad nekakva novotorija ili totalna suprotnost može donjeti rezultat o kakvom možemo samo sanjati. Ulazeći malo dublje u izradu mamaca posebice onih koje želim istaknuti više od ostalih razradio sam gotovo za svaku vrstu boile i pripadajući dip za nju. Sam naziv po sebi govori da se tu radi o tekućim komponentama kojima pokušavamo zainteresirati šarana da uzme baš taj mamac. Tu se nalaze elementi koji su se pokazali kroz puno godina i nezaobilazni su u izradi svakog dipa. To su npr. razna sladila, mirisi na različitim bazama, betain, aminokiselinski pripravci itd. Takvi dipovi zaslužni su za zaista puno prekrasnih ulova na svim vodama i u svim uvjetima. No, da li je tu kraj što se tiče dipova. Kao i svemu, naravno nije.

 

Dehidrirani proizvodi

 

Oduvjek su me očaravali dehidrirani proizvodi raznih brandova. Od račića, lignji, školjki pa do onih jednostavnijih kao razni začini tipa, papar, cimet, anis itd. Uvijek mi je padalo na um pitanje: kako bi izgledala boila da je izvana napudrana jednim od tih sastojaka, Pogotovo kad padne na dno i taj sastojak počne polako padati s nje? Vjerovao sam da signal koji šalje takav mamac je nešto što nemože proći nezamjećeno kod uvijek radoznalog šarana. S druge strane tu je i različitost koju nosi takav mamac. Nisam se prevario.

 

Lignja

 

Nikad neću zaboraviti kad sam prije tri godine prvi puta stavio pod nos ekstrakt lignje od Nasha. Konkretniji i prodorniji miris nisam u životu osjetio. S time da se još uz to radi o čisto prirodnom proizvodu, plus toga što je u prahu. Naime uvijek sam bio mišljenja da puno blaži atraktori tipa GLM, račići i sl. u dozama koje su preporučane jednostavno nemogu doći do izražaja u miksevima sa jakim komponentama kao r.brašno. Ekstrakt lignje je definitivno imao tu moć. Ja sam ipak takvim vrhunskim proizvodima namjenio drugu funkciju. Tako su počeli prvi pokušaji suhoga dipa.

 

Suhi dip

 

Dakle, odmah nakon izrade boili nakon samog hlađenja, u malu posudu za dip stavio bi do vrha svježe boile i na njih stavio jednu mjericu ekstrakta lignje. što češće bi sve skupa tresao. Nakon dan, dva, ekstrakt koji sa nije primio na boilu pun vlage pao bi na dno. Izvadio bih ga van, spremio za upotrebu kod izrade boili i na boile stavio još jednu mjericu ekstrakta. Pošto su i boile bile malo vlažne jer je posuda zatvorena brzo su primile novu količinu ekstrakta. Sada je već koncetracija bila tolika da je boila bila spremna za upotrebu. Već u prvoj godini testiranja mamac iz toga dipa dao mi je najbolje rezultate otkad lovim. Boila i nakon cijele noći ima jak intezivan miris po ekstraktu lignje. Iz šale a i zbog izgleda mamca jedan moj prijatelj (Batina) znao je reći, kaj opet loviš na tartufe?!

 

Gel

Ekstrakt lignje sam po sebi se jako dobro drži na boili za razliku od nekih drugih koje sam želio isprobati. Tako sam isprobavajući razne kombinacije kako bih nekako zaljepio ekstrakt na boilu došao do sirupa od kukuruznih klica. Malo veze i poznastava jer radi se o bazi s kojoj se puni sredina bombona. Tvar je konzistencije otprilike kao tvrđi gel. Topivost u vodi mu je odlična.

 

Boje

Sada već svi znamo da šaran na neki način reagira i raspoznaje boje barem kao kontrast okoline. Tako da upotrebom vrlo malo boje u prahu uz odličan prirodni signal koji daje tako nadipani mamac, sa bojom dobivamo i vizuelni efekt tako potreban u nekim djelovima dana a osobito ujutro kad krenu prve zrake sunca. Oko mamca stvara se oblak koji je u ovome slučaju i vizualno primjetiv.

 

Izrada dipa

Izrada dipa zahtijeva samo malo više truda nego kog klašičnog, tekućeg. U jednu vrećicu za duboko smrzavanje(manju) stavimo količinu boili koja nam stane u posudu u kojoj ćemo imati dip. Doziramo najmanju žličicu sredstva za ljepljenje, u mojem slučaju to je sirup kukuruznih klica. Sve dobro protrljamo da se rasporedi po boilama i izvadimo tako ljepljive na drugu vrećicu i ostavimo sat vremena da se počne po površini sušiti. U slijedeću vrećicu u bacimo redom, čajna žličica GLM, čajna žličica sitno mljevenog betaina, na vrh noža boje. Sve dobro protresemo i unutra stavimo još pomalo ljepljive boile. Čim malo protresemo one će primiti prah. Kad god imamo vremena protresemo vrećicu. Nakon nekog vremena boile će potpuno pokupiti prah ili će dio vlažnoga pasti. Doziramo još novoga a taj vlažni jednostavno sačuvamo i iskoristimo kod izrade boila.

 

Upotreba

 

Zabac sa takvim mamcem trebao bi biti bez ponavljanja jer kod ponovnog izvlačenja dosta se praha uslijed trenja kroz vodu ispere. No, kao i za sve i za to ima rješenje. Uzmemo jednostavno mekani bombon u traci obljepimo boilu. On će sačuvati boilu od ispiranja a izuzetno je topiv (i u hladnoj vodi)tako da neće smetati našem glavnom naumu, čak dapače. Ako pročitamo sastav gdje piše, razna sladila, kazein, lecitin, limunska i druge kiseline, arome, samo pridonosi atraktivnosti našeg mamca u prvih pola sata jer se poslije otapa.

Opisati ću jednu prezentaciju koja je zanimljiva za ove duge noći koja se kreće od izuzetno atraktivne na početku koja prelazi u blagu i vizualnu kad do izražaja dolazi suhi dip pa na kraju pop-ups prezentaciju. Tri u jednom bez prezabacivanja, kako? Svi znamo vrijednost mira na hranilištu u ovo doba kad riba rijetko prima a obično se radi o lijepšim primjercima.

Uzmemo pop- ups boilu i upotrebimo u suhom dipu kako je opisano u izradi dipa, obložimo ju mekanim bombonom u traci i to je to. Dokle god je bombon, a poslije njega prah, na boili, ona je na dnu, a nakon toga kako se prah ispire i sa njime gel ona se lagano izdiže iznad ostataka suhoga dipa. Idealno!

 

Primjeri

 

1.

Squid ex. Nash 1 žličica

Bijeli biber (sitno mljev.) ½ žličice

Sirup kukur. klica

Žuta boja

 

2.

GLM 1žličica

Betain (sitno mljeveni) 1 žličica

Zelena boja

Sirup kuk. klica

 

3.

Račići 1 žličica

Cimet 1 žličica

Kury prah ½ žličica

Sirup kukur. klica

Crvena boja

 

4.

Kurkuma ½ žličice

Anis (sitno mlje.) ½ žličice

Betain (sitno mljev.) ½ žličice

Sirup kukuru. klica

 

 

Evo malo građe o dipovima. Možda ima koja zastarjela teza ili proizvod ali misao još uvijek stoji.

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 4 months later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 3 months later...

A kada si to kolega Aleksaa,pecao sa takvim dipovima?Koliko znam ekipa KEKI.CT jos iz Kragujevca nije takve stvari koristila?I odkud ti da si clan ekipe koja nosi ime pokojnog Kenca iz Kragujevca,a da te ja neznam??A ima jos ljudi na ovom forumu koji to mogu da potvrde!Jedino ako nisi neki laznjak pa se tako predstavljas.Ako gresim izvinjavam se,ali...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...