Jump to content

Topiva - Netopiva Boila


exyucarp

Recommended Posts

Dopisnički tekst,

Mnoge se polemike vode o topivoj boili, mnogi su za, mnogi su protiv...

Činjenica je da je to jedan od najboljih načina da ribi na što brži način pokažemo sve blagodeti našeg boili recepta pre nego što pojede našu prvu boilu.

Dobra stvar kod topive boile je ta što se boila termički ne obrađuje tako da smo sigurni da nam dosta stvari nije završilo u vodi iz friteze.

Takođe jedna od prednosti topivih boila jeste ta da sa njom možemo da pecamo na muljevitom dnu i da nema bojazni da će se boila usmrdeti na mulj.

Da sve nije tako bajno i sjajno, navešću neke svoje razloge zašto obična boila, a ne topiva:

Pre svega volim da na dnu imam postojan mamac, kako na hranilištu tako i na udici.

Definitivno biram običnu boilu na vodama gde ima dosta bele ribe i cverglana.

Obična boila je sjajna stvar za zadržavanje ribe na hranilištu.

Šta je zaključak cele priče TOPIVA ili NETOPIVA, ja definitivno biram i jednu i drugu opciju i volim da radim sa obe vrste boila na jednom hranilištu.

Ja bih izdvojio meni omiljenu karakteristiku i prednost topivih boila.

Sve više čitamo o topivosti i razgradivosti proteina, pa kada pročitamo za neku komponentu npr. da sadrži 70% proteina topivosti do 95%, ovakve karakteristike su daleko izražajnije u topivim boilama. Napraviću spisak praškastih komponenata koje imaju visok stepen topivosti.

Squid Meal

LT94

White Pre-Digested Fishmeal

Pre-Digested FIshmeal

Sve vrste Kazeina i Whey Proteina

Keramine HD

Blood Plasma

Blood Powder

Liver Powder

Ja iskreno nisam menjao svoje recepture u zavisnosti da li pravim obične ili topive boile, razlika je samo sto u topive boile ide umesto jaja likvid i ne kuvaju se vec se suse 5-10 dana leti je dovoljno 5 dana. Topive boile nije potrebno drzati u zamrzivacu. Znam da se tu kosim sa ribolovcima koji isključivo rade topive boile, pa bi bilo sjajno da se uključe u ovu diskusiju i da nam prenesu svoje daleko bogatije znanje.

Srdačan pozdrav i BISTRO

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Istina je da se topive boile ne moraju zamrzavati ali samo u slucaju ako planiramo da ih potrosimo u bliskoj buducnosti. Jer definitivno je da boile sto duze stoje sve su manje topive. Tj menja se vreme koje je potrebno da se mamac potpuno "otvori".

Primer: u junj sam bio kod drugara DucicM u Bosni u gostima i super smo lovili na topivu M1 boilu koju sam pravio. Posto mi je ostalo nesto boila posle par meseci sam mu dao to sto je bilo, ne mnogo, par saka cisto da bude za udicu. Poslao mi je sliku iste te boile koja je u casi stajala vise od 10 sati i nije se otopila skoro nista.

Tako da sam ja poceo i topive boile da zamrzavam ukoliko znam da ih necu brzo potrositi, cisto da ne bi izgubile topivost, tj da se ne produzi vreme za koje zelim da se mamac raspadne

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni iskustvo govori da je obavezno zamrzavanje topivih boila nakon susenja.Probane sve varijante pakovanja, vremenom bez zamrzavanja gube na atraktivnosti, sporije se tope, budu suve i moze doci do pucanja. Sam proces susenja treba obavljati u zatvorenim prostorijama uz redovno mesanje i prevrtanje boila. Kljuc kvalitetne topive boile je u sporom susenju . Sve topive boile isklucivo pravim u hladnijem delu godine , bilo to prolece ili jesen ., izbegavati leto. Pre izrade obavezno , prosejavanje ili usitnjavanje mixseva. Topive koristim iskljucivo kao udicni(lovni ) mamac. Na pecanju boile ne izlagati suncu i obavezno drzati u zatvorenoj posudi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mogu da potvrdim ovo sto Kiki pise, nakon 4-5 mjeseci ta njegova boila vise nije topiva.

Cak stavise, volumen joj se poveca. Nabubri recimo sa 20mm na 24mm i onda raspukne se u obliku krsta i tek na dodir se rastavi na pola.

Ove godine sam prvi put pravio topive boile, od mog domaceg miksa u promjeru 20mm. Trebalo im je 10 dana da se osuse i super su se topile.

Stajale su nekih 2 mjeseca i stvrdnule se skroz. Topivost je i dalje bila dobra samo bez burgije nisu mogle da se stave na dlaku, pucale su svaki put.

Tako da je i moj zakljucak da se moraju zalediti.

Link to comment
Share on other sites

Moze li neko da kaze koliko vremena je potrebno da se potpuno otope u zavisnosti od precnika boile naravno

Moje iskustvo, za sat vremena sa 20mm dodje na 10-12mm. 

Brzina topivosti ti zavisi od omjera jaja-topiva tecnost koju stavis u boilu, kao i od temperature vode.

Ovo sto sam naveo je sa 25% likvida.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moze li neko da kaze koliko vremena je potrebno da se potpuno otope u zavisnosti od precnika boile naravno

To zavisi od kolicine tecnosti za topive boile, duzine susenja, sastava miksa i temperature vode. Sve to sam regulises u zavisnosti sta ti treba. Neki optimum je 20-30 min

Link to comment
Share on other sites

Koristim coya likvid odlican je, a odnos jaja-likvid , poslednji put sto sam pravio bilo je ovako : 3 jaja sam zamenio likvidom (a racunao sam jedno jaje 50ml) i onda sam 75ml likvida razblazio sa 75ml vode i dobio 150ml likvida i posle dodao jos 4 jaja i bilo je bas kako treba . 

Nevolim da mi se bas previse i prebrzo otapa boila

Link to comment
Share on other sites

Prvi put sam radio topive boile 2002 godine, slucajno sam dobio od jednog prijatelja kukuruzno mljeko od Tata Nitu ( Rumuna koji je bio jedan od prvih ljudi koji je poceo da pravi topive boile ) koje je bilo bolje od svih ovih liquida koji se sada prodaju. Ovo mljeko sam koristio oko 3 godine onda sam poceo sam da sebi pravim kukuruzno mljeko koje je dobro funkcionisalo , onda prije par godina upoznam na jednom takmicenju Coju od koga sam dobio zoom liquid ( koji je jako dobar ) i njega koristim i dan danas. Ali sam gore u postu postavio pitanje za riblji mix zato sto mi se sve ove gore navedene stvari nesvidjaju u takvom mixu.

 

Nesvidjaju mi se zbog par stvari:

 

1) ljepljivo tesko se rola ( na masini a i rucno malo bolje )

2) ako hocu da produzavam topivost boile moram da dodajem jaja

3) slatko a mix slan

 

Zbog ovih stvari gore navedenih sam bio prinudjen da trazim zamjenu, isprobavao vise stvari kao sto je zelatin , Kukuruzni skrob , brasino od krompira ali uvjek nesto nisam bio zadovoljan. Nekim slucajem sam ovo vidio Agar Agar (E406) zelatin dobijen od crvene morske Alge ( prezadovoljan ).

Ima prednosti: nema ukusa ni mirisa, lako se rola boila, lako mogu da odredim duzinu topljenja boile, mogu da ga koristim u svim boilama da mi ne mjenja ukus boile i mogu da pravim sitnu boilu koju je tesko uraditi sa liquidima ( moja lovna boila je vecinom 10 mm a recimo drzi na dlaci duze vrjeme ).

 

Bistro

Link to comment
Share on other sites

Zeljko koliko stavljas tog zelatina na kg miksa? Ako si voljan da podelis recept zanimalo bi me kako pravis kukuruzno mleko. Ja imam neki recept za bombonski sirup ali iskreno nisam ga nikad pravio i ne znam da li valja.

Kristijane potrazi Coya liquid u Al Carponeu. Bilo je tamo mada nisam skoro uzimao

Link to comment
Share on other sites

Koji likvid vam se najbolje pokazao i u kom odnosu jaja-likvid? Da li uopste stavljate jaja?

Carp system liquid, 4 jaja, 100ml kisele vode i 100ml liquida   ;)

Radio sam ovako po Kristijanovom receptu i dobro je ispalo.

Link to comment
Share on other sites

Carp system liquid, 4 jaja, 100ml kisele vode i 100ml liquida   ;)

Radio sam ovako po Kristijanovom receptu i dobro je ispalo.

I koliko dugo se otapa tako spremljena boila npr promera 18-20mm. Jel pravis topive samo udicne mamce ili i one kojima hranis i u kojoj situaciji su vam se topive boile pokazale najbolje?

Link to comment
Share on other sites

Topive boile naj visekoristim u prolece,bez jaja samo Coja liqvid i voda. Preko godine ih povremeno koristim to zavisi od toga da li sam imao vremena da skuvam sveze boile ili je nenadano iskrsla prilika za pecanje. Tada je koristim kao obicne boile ( meni je u ovom slucaju prednost to sto budu tvrde i sto se jako dugo otapaju ) nema odmrzavanja samo ih pokupim sa police i na pravac voda. Ako zelim da budu atraktivnije kada krenem ubacim ih u vakum posudu ispumpam vazduh i tako ih nosim do vode,taman da im kora malko omekne tada su naj bolje.

Link to comment
Share on other sites

I koliko dugo se otapa tako spremljena boila npr promera 18-20mm. Jel pravis topive samo udicne mamce ili i one kojima hranis i u kojoj situaciji su vam se topive boile pokazale najbolje?

Ako nema cverglana i puno bijele ribe za sat vremena sa 20mm dodje na 12mm otprilike.

Susena 10 dana...

Pravio sam samo za udicu, nisam za hranjenje. I bolje mi se pokazala u hladnijoj vodi u oktobru-novembru tj.kad je slabija aktivnost ribe.

Link to comment
Share on other sites

A kako pecate na topove boile noću kad npr pecate na 250-300–400m a one se tope na sat dva

Pa tu onda nema spavanja ni danju ni noću samo se razvlači i sedi u čamcu

Ok mi je topiva za hranjenje ali za udicu nisam siguran

I koji je uopšte efekat topove boile na udici zbog čega,za granje da i to je odlična stvar ali za udicu mi nije jasno

Pričam o slobodnom ribolovu ne tskmicenjima

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...