Jump to content

Dip


Fleka

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

da bi dobio precizan odgovor(ili uopste odgovor) moras malo detaljnije da opises sta zelis, da li hoces smrdljivi dip ili vocni... za kakve ti prilike treba, koliko novaca, jer jeftino je vrlo relativan pojam i ne smatraju svi ljudi stvari jednako jeftinim, ili bolje receno skupim!!!

Evo ti jedan primer za prost smrdljivi Dip koji ja pravim za divlju vodu: Uzmes Nutramino()kolicinu odredis po potrebi), sipas u njega po malo arome(S&O, Monster Crab, Salmon, Blue Mussel, Liver....), malo betaina, malo GLM extrakta i sve to lepo izmuckas i gotova stvar! Mozes da u njega samo umocis boile pre zabacivanja a mozes i da ih drzis neko vreme u njemu, najbolje oko sat-dva!!! i udri, nije skupo, jednostavno se i brzo pravi a ucinkovito je, posebno za nastupajuci period tj, septembar, oktobar!!!

pozdrav

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

u principu ti baza moze biti bilo sta!!! Ako vec hoces da pravis slatki Dip dobra baza ti je med! mada ne znam koliko dip ima smisla bez i jednog aminokiselinskog dodatka?! :think: :think: Mozda mozez da nadjes nesto jeftinije od Nutre, ali gledaj da ipak imas neki Amino u svom dipu!!!
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jedan od jeftinijih dipova ti je nutrabaits bait soak compleks neutral u njemu dodash aromu po zelji pishe kol.na samoj flashici i gotova stvar.Za jeftiniji josh od njega radi se kuvanim secerom medjutim pravu formulu zna nedo

ja to nisam koristio bar 10 godina tako da sam zaboravio druze al pusti mu pp odgovorice ti sigurno.

Link to comment
Share on other sites

Najjeftinija baza, a u vecini slucajeva je koriste i renomirani proizvodjaci, je bombonski sirup! Ima ga u IPOK-u npr! Cena mu je oko 50 din po litri! Vrlo je gust, ali dodavanjem tecnosti postane sasvim ok za umakanje! Na isti nadogradis sta ti je volja ali da ne preterujes. Ne da necu da napisem sta treba da se stavi u isti, vec je kombinacija bezbroj, a ti pronadji sebi sta je ucinkovito na vodi gde lovis. Od multi i nutramina, aroma, betaina, do GLM-a i raznoraznih digesta, kazeina...

Svako nov kada se uci kako se prave boile, naci ce da tesno ide sa tecnim, a suvo sa suvim, pa suvo ide u tecno!

Kod dipova, nema veze sto mesas tecno i suvo, bit je da kad pomesas sve odstoji neko vreme, i jos bitnije da ne bude pregusto!... to bi bilo to otpr

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bombonski sirup je visestruko jeftiniji od meda!

a ujedno aroma u isti je sasvim ok dip, ali ne na takmicenjima, gde treba ipak servarati nesto bolje i kvalitetnije od "levog i desnog"

Link to comment
Share on other sites

Cim je najjednostavnije i da nekosta mngo onda sigurno nije za takmicenja.

Mada nisu dipovi nesto posebno ni skupi,kad pogledas koliko traju cena je sasvim prihvatljiva.

Fleko ipak si trebao malo vise da se potrudis,jezero,reka ,kanal nije ti druze svuda isto,mozda neko ima bas ono sto ti treba.

Link to comment
Share on other sites

A da ja tebi poklonim jedan dip monster crab?!:)

 

salu na stranu, stvarno ako zelis cu ti dati, gde je baza bombonski sirup, i samo kada ti kazem sta ima unutra ces znati, a da nije ova tema u pitanju, veruj mi da pojma ne bi imao, a radi momacki dobro!

 

U pravu si da nije uvek bombonski sirup baza dip-a, ali jeste u mnogo slucaja, i to nema veze da li je sta mesno ili vocno itd...

moze jednstavno i bez toga... gustina ce se dobiti dodavanjem praskastih komponenti, cak sam raznorazne varijante probavao i sa ipokolom (prehrambeni lepak)... cilj igre je da li radi, i kako ili ne... uz naravno sve i svasta tecno

 

ali koliko sam skapirao, coveku treba najjednostavniji dip i udri! pa npr. Pelcerov tutni frutni (negde ***-u sam to vec bio napisao) je nista do bombonski sirup, aroma i iza treceg ugla betain... ko ne veruje, neka pomesa

Link to comment
Share on other sites

Neka proba sa Propilen Glikolom u koji moze da stavlja sta hoce od aroma i voce i meso i krem i sve i zasladjivace i sorbitol i aminokiseline, a ima ga u svakoj apoteci i nije skup.

A ako hoce da pravi emulziju nek proba sa vodom i uljima bilo koje vrste ( bitno da je hladno cedjeno ) a kao emulgator nek stavi lecitin u razmeri 0.2 do 0.5% Inace lexitin potpomaze razgradnju masti i ubrzava metabolizam a moze ga naci u Soja protein Becej i kao takvog moze ga koristiti i u mamcima.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Evo da se uključim u prvu temu. Kad je dip u pitanju kao prvo se treba biti na čisto što se s njime želi i može postiči a da se isto nemože sa običnom boilom.

Dali je to riba više, dali je to veča riba, dali je to samo potreba da se isprovocira riba na griz ili se radi o mamcu izviđaču koji pošto je sam ili u kombinaciji sa PVA treba prevariti kakvog samca.

Pa tako na hranilištu na kojem ima podosta ribe a to je onda obično manja riba neki dip sa pravilno određenim nosačima aroma može dati brži griz. Ako se pak radi o vodama sa manjom količinom ribe koje više liče na prirodne vode u obzir isključivo dolaze dipovi sa hranjivim signalom-znači aminokiselinski pripravci i extrakti bez aroma koje ovdje samo mogu smetati tj. zbuniti šarana. Ista metoda vrijedi za velike šarane. Netko je negdje rekao da ne postoji boila za velike šarane pa samim time i dip. Naravno da postoji, a ona se zove visokokvalitetna boila i dip koja pravilnom taktikom daje veliku ribu. Svugdje, i na natrpanim vodama i na divljim vodama. Treba samo jedan uvjet za ostvariti takav ulov velike a on je da takva riba uopče postoji u toj vodi. Inače trazlog je jednostavan, veliki šarani imaju jednostavno više iskustva i udarci na prvu su takve igrače odavno prošli.

Ako se pak radi o mamcu izviđaču onda treba kombinacija prvog i drugog sa dodatkom neke kiseline koja se jako dobro širi vodom pa ima puno veče šanse da dođe do šaranovih receptora.

Inače trpanje bilo čega u dip nije opravdano jer određene ribe jako dobro reagiraju na neke sastojke dipa kao što je betain, neke aminokiseline kao lizin i sl. Treba poznavati sastojke komponenti za izradu dipa pa tek onda možemo znati šta radimo.

Dip inače radi svugdje i još je jedna velika zabluda da recimo neradi na divljoj vodi. Neradi, ali neadekvatan dip.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 4 weeks later...

u principu ti baza moze biti bilo sta!!! Ako vec hoces da pravis slatki Dip dobra baza ti je med! mada ne znam koliko dip ima smisla bez i jednog aminokiselinskog dodatka?! :think: :think: Mozda mozez da nadjes nesto jeftinije od Nutre, ali gledaj da ipak imas neki Amino u svom dipu!!!

 

Sta vise dodati na krisove komentare :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nekada davno kad sam bio mlad, koristili smo najobicniji med i u njega dodavali aromu za kolace,dali je tada bilo vise riba ili su ove sad prefinjene ne znam ali probaj pa ces videti.

 

to je bilo kad si bio mlad a covek te nije pitao za godine nego kako da napravi dip.

Sad lepo kazi posto si mator kako pravis dipove(ako ih pravis)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

zac, mozes li ukratko objasniti ulogu betaina u dipu

 

Nažalost nemogu. No pošto je sada več pomalo zimsko razdoblje i svi oni koji bi željeli nešto pročitati, educirati se, imaju priliku i vremena u ovo doba.

Zalijepiti ču redom neka zapažanja koja če dati odgovor na to pitanje koje si postavio ali i razbiti teze o nekim tvarima i elementima za koje smatramo da su samo atraktori. Isti osim te vrijednosti imaju i neke druge više važne a tu spada i betain.

Zato ču krenuti sa opisom šarana.

 

 

šaran I. dio

 

 

Upuštajući se u bilo kakvo promišljanje oko izrade boila prvo na popisu obaveznih radnji je saznati što više o ribi. šaran je u tome razmatranju zaista posebna priča. Uopće životinje oslonjene isključivo na svoje instinkte privlače najveću pažnju, no dali se tu radi samo o instinktima .

Taj je dio toliko zanimljiv za samo proučavanje da vas a da to i ne osjetite odvede do trenutka kad se stopite s tim bićem te počnete razmišljati na neki drugačiji način. Suho nabrajanje povijesti te ribe neće puno donijeti.

Naime osim nekih opće poznatih podataka sve ostalo je zanemarivo. Jedino logička promišljanja mogu dovesti do zaključka da se radi o specifičnom biću. Biću koje je prošlo sve i svašta u svojoj evoluciji i koje u sebi ima velikih zagonetki koje se malo po malo otkrivaju i stavljaju nas pred nove izazove. Dali uopće možemo totalno proniknuti u biće ribe. Treba ući u njene dubine. Tamo se puno stvari odvija koje još uvijek teško možemo shvatiti. Tomu u prilog govore spoznaje zadnjih 10-20 godina. U sve se krenulo sa nekim postavkama koje smo mogli iz raznih izvora pokupiti i ugraditi u svoja saznanja. Isto kao i sada one su u većini slučajeva bazirane na vlastitim iskustvima, na vlastitim promišljanjima i saznanjima. Pa smo tako ribi nadjenuli razna imena iz potrebe da naglasimo njenu lukavost i spretnost. No to nije dugo trajalo pa riba za tili čas postaje totalno kontra usmjerena. Neko biće koje eto pliva tamo ispod vode i ako i pamti to je zadnjih 2-3 sekunde

 

 

Od kuda tolike razlike?

 

Odgovor je jednostavan, iz površnog razmatranja i istraživanja. Neke su stvari prihvaćene zdravo za gotovo dok druge isto takve ili slične predstavljaju tabu teme.

Danas znamo da šaran vidi, čuje, osjeti. Isto tako nekima je teško prihvatiti da biće sa tako dugim postojanjem osjeti i na način da prati energetska polja. Pa će tako na nekim mjestima isključivo odmarati, skupljati energiju i nikako ga nećemo moći prisiliti na jelo ili bilo koju drugu radnju. Samo koji metar ili više stvar će se promijeniti. Isti takav slučaj je i sa mrijestom. Od puno istih i sličnih mjesta odabire jedno. Makar određene vrste ribolova sve manje smatramo kao izvorne šaranske ribolove oni su nam iznjedrili puno zaključaka koje nismo do sada sa sigurnošću mogli prihvatiti kao realnost.

 

 

Posebnosti

Pa tako možemo sa sigurnošću reći da sve jedinke imaju svoju više ili manje izraženu osobnost, posebnost. Nije to više ono jato ribe i svi su isti. Prateći kroz niz godina ustanovilo se da se jedinke ponašaju po svome profilu. Tako se određena jedinka lovi isključivo uz obalu. Znači tu je ona našla svoj mali svijet gdje funkcionira. Druga pak od cijele površine vode koju ima na raspolaganju u jednome trenutku života odluči koristiti samo jedan dio. Nigdje se drugdje ne može uloviti već samo u tome djelu, kao da ima vrata ispred sebe koja ne želi više otvoriti. Možemo samo nagađati zašto. Ako razmislimo na način da je imala loša iskustva u tome dijelu koje više ne posjećuje sve nas može odvesti na neki drugi put i malo po malo rušiti sve ono što smo prije smatrali kao točno.

Znači stupanj inteligencije toga bića vjerojatno je na puno većem nivou nego smo joj mi odredili, no nismo li sa svim bićima takvi.

 

 

šaran-socijalno biće

 

Tomu u prilog ide činjenica socijalnog ponašanja šarana. Promatrajući ribe u divljem okruženju rijeke a posebno one manje u jatima primjetljive su radnje koje navode na dobro organizirane zajednice. Neke jedinke zauzele su određene radnje koje im je očito evolucija dodijelila. Nekoliko radnji su specifične. Jedinke ribe koje idu naprijed nazvati ćemo izviđačima. To su u 100% slučajeva mužjaci. Zbog velikog utroška energije u svom zadatku oni uvijek pomalo kasne u napredovanju od glavnog dijela jata koji je iza njih. Pod najvećim su stresom koji također utječe na njihov napredak. Jedino zaista fascinira koje povjerenje imaju u svome jatu. Ako dolazeći do hrane naprave pokrete koji znače da je sve sigurno kompletno jato prilazi i započinje hranjenje, intenzivno hranjenje. Ako netko u jatu, osim njih, napravi neki pokret dio jata će se pomaknuti, pobjeći. No ako netko od izviđača napravi pokret kontra mjesta gdje je pronađena hrana cijelo jato u trenutku bez iznimke nestaje.

Fascinira njihova predanost zadatku u smislu da kad pronađu hranu tek mali dio hrane proba i ne polakomi se već na neki način privuče jato pa je pretpostavka da mu je to i osnovni cilj ili zadatak.

Takva jata ostaju zauvijek. Jedino što su kako napreduju a vrijeme i iskustva prolaze sve su malobrojniji. Puno ih naravno nastrada iz raznoraznih razloga tako da na kraju može ostati jedinka dvije. Najveći izazov opstanka jata su trenuci kad dolazi mrijest. Još puno vremena prije mrijesta ženka ima sasvim druge potrebe od mužjaka. Tada dolazi do odvajanja radi prikupljanja hrane za izgradnju ikre. To je period zime i ranog proljeća. Naravno i to nije problem. Jato se opet po malo prikuplja jer mužjak štedeći se izlazi iz zimske letargije u potrazi za ženkom i dobro zna gdje će ju pronaći. Ovdje se postavlja logično pitanje dali postoji mogućnost prepoznavanja jedinki. Dobro znamo da šaran ispušta izlučevine koje mogu označavati razne događaje, npr strah, opasnost. Nije pogrešno razmišljati da po njima mogu osiguravati prepoznavanje jedinki istoga jata. Kad mužjak pronađe objekt svoga interesa, ženku, od tada pa do poslije mrijesta gotovo isključivo je u „njenim rukama“. Naime kao i gotova sva bića muškoga predznaka u doba pred ili samo razmnožavanje nisu na nivou prijašnjih zadataka. Taj događaj pomalo im pomuti razum i tada su najranjiviji. Ovdje ženke vračaju sve što su prije koristile . Sada su one u tih mjesec dva na velikom i najvećem oprezu. Mužjaci cijelo vrijeme snube ženku za mrijest mada on još nije niti na vidiku. To se ponekad zna događati i mjesec dana prije. Puno energije tada se potroši. Da ne spominjem ostale jedinke koje su tu znaju pojaviti i iz vlastitog jata i iz drugih.

Kada pak krene sam mrijest kojega u stopostotnom obliku kreira ženka onda počinje zaista prava borba za produljene vrste. Tu opet pojedine, dominante, jedinke mužjaka pokazuju svoju posebnost. Izdržljivost, upornost,obdarenost atributima za mrijest kao što su pile na perajama i ostalo. U stanju su u nastupu te silne energije i uništavati oplođena jajašca ako nemaju zadovoljavajući miris koji je ostavio on ili netko njemu prihvatljiv.

To se usko povezuje sa uzimanjem hrane pa se pretpostavlja da šaran usput uzme i oplođenu ikru. No puno puta, gotovo uvijek, u blizini nema nikakve hrane.

Izlazeći malo po malo iz mrijesta stvari sjedaju na svoje. U prvi plan dolaze opet oni koji su imali do malo prije neke sasvim druge uloge. Ženke se povlače u sredinu i pozadinu zbivanja i malo po malo skupljaju energiju za dalje.

Sad kreće pojačana potraga za hranom. Tu se ne bira previše. šaran je biće koje će konzumirati hranu ako u njoj ima makar i u zanemarivom postotku element-i koji mu je potreban za napredak. No isto tako ako mu je na dohvat ruke kvalitetnija ubačena hrana uvijek će birati nju. To treba imati na umu. Jedino u trenucima kad oko njega „kipi“ njegova prirodna hrana. Onda će birati nju.

 

 

Skala prehrane

 

Ipak šaran je biće koje u sebi ima svojevrsnu skalu prehrane. Ona može ići od npr 1 do 10. U normalnom okruženju opstanka skala je na 3-4. No bilo kakve varijacije u okolišu ju mogu dignuti pa i spustiti. Tako da u vremenu obilja hrane, tu uključujem i naš upliv u situaciju šaran može bez problema konzumirati i pohraniti u svome tijelu kao rezervu ono što mu se nudi. S druge strane u vrijeme oskudice troši te zalihe ili nazaduje da bi se opet u povoljnije vrijeme vratio kao da se ništa nije dogodilo.

Jedan veliki dio prehrane šarana a spada pod prirodnu ishranu šarana su strvine. Poznati je „komunalac“ naših voda i ta činjenica uvelike može opravdati one naše smradove koje mu znamo pripremiti uvijek se pitajući, kako to može uzimati a posebno razne kiseline koje su nus produkt truljenja materije.

 

 

Zaključci

 

Na kraju kad se sagleda lepeza iskustava i načina preživljavanja kroz koje prolazi mora se priznati da se radi o specifičnom biču o kojemu se još nisu ni približno ispisale sve činjenice.

Ako probamo sva saznanja uključiti na pravi način kod koncipiranja naših mixeva za boile onda smo na pravom putu. Inače bez svega toga teško da se možemo ozbiljno upustiti u nadmudrivanje sa tim posebnim bičem iz dubina naših rijeka i jezera.

Od velike je važnosti u potpunosti shvatiti način prehrane šarana. On konzumira u većini slučajeva hranu životinjskog porijekla. Radi se o cijelim bićima jer šaran koristi njihove probavne sokove da bi probavio tu istu hranu. Istim tim postupkom dolazi do tih vrijednih elementa za probavu, probavnih enzima, za probavljanje naših boili. Sva sreća pa mu nudimo zaista dobro obrađene i kvalitetne hranjive elemente pa mu u tome pogledu pomažemo, ne uvijek. Ako se radi o ne znanju i trpanju svega i svačega u mix riba šaran zbog toga svega može imati problema. Ipak u najvećem broju slučajeva on takvu hranu tek samo proba. Druga vrsta hrane koju konzumira u puno manjem postotku je hrana biljnog porijekla. Ovisno o okruženju i prisutnosti takve hrane.

Tako da su mu također na meniju razni plodovi podvodnog bilja, plodovi i sjemenke bilja koje naplavljuje voda, isti takvi koji rastu iznad vode i padaju u nju, te prisutne alge. Sve su to uvijek dijelovi prehrane, nikada jedina opcija. Poneki se ponekad slučajno nađu na meniju ribe. Kao recimo alge. Sićušna bića poput planktona, larvi nalaze skrovište na takvim mjestima pa šaran usisavajući ih pokupi i samo stanište tih malih stvorenja. Puno je puta to razlog da se i takvi elementi prisutni na njegovom meniju . Ne libi se naravno konzumirati razno voće koje završi u vodi a koje je veličinom prikladno da ga šaran usiše. Divlje trešnje, višnje, smokve ne predstavljaju mu ništa strano i u njima nalazi izvor svoga preživljavanja.

Kada sve skupa sagledamo radi se zaista o još jedanput ponavljam posebnom biću i nije čudo da nas toliko može zainteresirati i natjerati na razmišljanje, što i kako. šaran nas je po malo pustio u svoj svijet. Počinjemo isto tako shvaćati o čemu se tu sve skupa radi. No rekao bih da se radi možda o koraku ili dva i da je put pred nama i dalje isprepleten raznim spoznajama koje će nas oduševljavati kako ih budemo otkrivali.

U svakom slučaju sve teorije koje su prisutne u ovoj problematici dobar su temelj za sve one koji žele saznati nešto više, i sa tim saznanjem biti uspješniji.

 

 

Napisao Željko Nikić - Žac

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...